Ali, tak jak piszesz pracuję w rafinerii i wiem troszkę więcej nt kuchni powstawania olejów silnikowych.
Tak jak pisałem:
olej to baza oraz dodatki. taki lotos sprzedaje swoje bazy do mobila, shella, sam robi swoje oleje na tych samych bazach i dodatkach kupowanych z tych samych firm. Uzyskanie aprobaty przez renomowanego producenta silników to długa i ciernista oraz kosztowna droga. Nie będę pisał w jaki sposób bada się te próbki, powiem tylko, że przez następne lata trzyma się kopie próbek oddanych do aprobaty(do badań) i nie zdarzyło sie w ostatnich pietnastu latach od kiedy polscy producenci olejów silnikowych maja aprobaty, żeby dostawcy silników o których rozpisujemy się na forum oraz konkurencja (bo ona też czuwa) mieli uwagi.
O indolencji warsztatów oraz ASO niech świadczy przypadek mojego znajomego, który proponując wymiane oleju w samochodzie usłyszał, że ten zaproponowany jest zły, że lepszy jest zachodni shell (ta sama klasa). Na to kolega pokazał mu na beczce shella małą naklejkę, że ten "fantastyczny olej" został wykonany w rafinerii w Gdańsku.
Na to tamten już nic nie odpowiedział
Jak nie ma różnicy to należy pograć na odczuciach. Shumacher z F1 reklamował Seicento- prawda, nie Mercedesa ani BMW. Jeżeli szukasz oleju o konkretnych właściwościach to pamiętej jest pewna średnia cena, która mówi o bazie i dodatkach mających utrzymać silnik w dobrych warunkach przy konkretnych obciążeniach, ale różnica kilkudziesięciu a nawet kilkuset złotych to marketing
Tak jak powiedziałem nie ma warsztu ani ASO w Polsce, które powie, że jakiś olej jest lepszy. Dobry jest ten, który oni sprzedają bo mają z tego kasę. A olej musi spełniać aprobate dostawcy silnika w tym wypadku VW - koniec dyskusji.
Już raz wyśmiałem jednego fachowca z serwisu Hondy (oni zalewają silniki olejem - Honda

). Spytałem go o szczegółowe parametry oleju, jeżeli będę zmuszony do dolewki

, a na stacjach nie widziałem takiego oleju. To powiedział mi, ze muszę wtedy udać się do warsztatu Hondy

Generalnie mam dosyć dyskusji z kolesiami, którzy wiedzę czerpią ze spotów reklamowych oraz broszur przysłąnych z centrali. Zresztą wasza wiedza nt Seatów niejednokrotnie przewyższa wiedzę pracowników ASO Seata, tak samo jest z wiedzą nt olejów.
Z tego cowiem o Motul'u to olej do silników motocykli, ale kolesie szukaja nowych rynków zbytu - u nas jeszcze jest mało motocykli
Pozdrawiam
PS. Ale się rozpisałem, jak ktoś uważa, że truję to sorry.