Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Problemy z temperaturą, climatronikiem i uszczelkami AGR 1.9

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Problemy z temperaturą, climatronikiem i uszczelkami AGR 1.9

Postprzez Dragon » 23 lipca 2007, 21:00

Witam wszystkich klubowiczów.

Jestem nowym członkiem klubu, więc z góry przepraszam za jakieś popełnione gafy, szybko przechodze do tematu:
Posiadam już od jakiegoś czasu Seata Leona 1.9 TDI 90 KM AGR, z roku 2001. Autko ma przejechanue 196 000 km. Mam z nim kilka problemów, które chciałbym tutaj poruszyć, postaram się to opisać w trzech punktach.

1. Czy normalnym zjawiskiem jest, że przy temp. zewnętrznej +2 C climatronik wyłącza się automatycznie ??? u mnie właśnie się tak dzieje, wyłącza się poniżej +2 C z załącza się dopiero powyżej + 5 C. Jeśli nie jest to normalne to proszę o ponoc i jeśli jest możliwość wyłączenia tej funkcji lub korekty, proszę o pomoc jak to zrobić.

2. Problem drugi to uszczelki drzwi przednich- prawych i lewych. Kiedy pada deszcz, a samochód stoi na parkingu, na dolnych krawędziach uszczelek zbiera się woda, która przenika do środka i wsiąka w wykładzinę. Podczas jazdy jest wszystko ok, dzieje się to na postoju. Czy znacie taki problem ? jak go usunąć ? Nadmienie tylko, że samochód na pewno nie był rozbity, miałem z nim do czynienia od wyjazdu z salonu.

3. Ostatni problem, to temperatura silnika. Po wymianie rozrządu i wiatraka chłodnicy (większego) dzieją się dziwne rzeczy, a mianowicie. Przy normalnej jeździe w mieście i poza miastem jest wszystko ok, natomiast na autostradzie przy temp. zewnętrzej powyżej 25 C i prędkości powyżej 120- 130 km/h silnik zaczyna się grzać i temperatura wzrasta powyżej 100 C, po wytraceniu prędkości wszystko wraca do normy, to samo dzieje się na długich podjazdach, kiedy wleke się za jakimś tirem lub zawalidrogą.

To z grubsza wszystkie moje problemy. Bardzo proszę o udzielenie mi pomocy na powyższe tematy.

Pozdrawiam
Dragon 1.9 TDI AGR
Dragon

Reklama

Re: Problemy z temperaturą, climatronikiem i uszczelkami AGR 1.9

Postprzez xxxbolo » 23 lipca 2007, 21:14

Dragon napisał(a):Witam wszystkich klubowiczów.

jest do tego osobny temat

viewtopic.php?t=22

Dragon napisał(a):Jestem nowym członkiem klubu

to bedzie kiedys do przedyskutowania z odpowiednimi osobami
narazie co najwyzej "forumowiczem"

najpierw zapoznajemy sie z regulaminem,potem uzywamy szukajki i dopiero korzystamy z forum

pozdrawiam

[ Dodano: Pon Lip 23, 2007 22:20 ]
viewtopic.php?t=6648&postdays=0&postorder=asc&start=0
tutaj mozesz poczytac na temat twojego problemu nr 2
xxxbolo
Sport
Sport

Auto: seat toledo II TS

Postprzez vortis » 23 lipca 2007, 21:30

Dragon, ad 1: jest to całkowicie normalna sytuacja (oczywiście, jeżeli jako climatronic rozumiesz śnieżynkę czytaj klimatyzacje) + z tego co wiem nie da sie tego wyłączyć.
Pozdrawiam i życzę szybkiego zapoznania sie z zasadami panującymi na naszym forum.

Vortis
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez Kozak » 23 lipca 2007, 22:54

Dragon, witam Cię ale tak jak napisał xxxbolo, jest inny topic do powitań .

aby zostać klubowiczem musisz spełnić warunki zawatre w tym temacie :
regulamin.htm

co do Twoich problemów to tak ;
1. jest całkowicie normalną rzeczą że klima wyłącza się przy ok 2-3'C , zwykła ( nie Climatronik ) też się wyłącza ale nie masz wyświetlacza i tego nie widać .

2.odpowiedz znajdziesz tutaj :
viewtopic.php?t=6648

3. a na Twoje trzecie pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć , więc niech wypowie się ktoś kompetentny w temacie :oops:

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Marcin_TDI » 24 lipca 2007, 07:37

a moze termostat masz do wymiany... jezeli chodzi o pkt 3

Swoja droga to juz moglbys sie przywitac w odpowiednim watku, zobacz ile osob zwrocilo Ci uwage....
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

:(

Postprzez Dragon » 24 lipca 2007, 11:10

Dziękuję za wszystkie porady i czekam z niecierpliwością na jeszcze :) Przepraszam za mojąnieporadność, uczę się tutaj dopiero :(
Dragon

Postprzez Lelon » 8 sierpnia 2007, 19:03

kolega ma problem, a dla was najwazniejsze jest ze nie przywital sie w oddzielnym wątku... :hmmm:
każdy jest "wujek dobra rada" a mało kto pomaga.

Jeżeli chodzi pkt 3 to czy masz odpowiednia ilosc plynu chlodniczego? kiedy byl wymieniany? moze jest za bardzo rozcienczony wodą.
moze byc tez temostat, wiatrak, zabita chlodnica, UPG jak nie ma innych objawow to raczej nie.

Ja osobiscie bym obstawiał zabitą bądź mocno zanieczyszczoną chłodnicę(można sprawdzic "na oko).
Lelon
Stella
Stella

Auto: Passat TDI

Postprzez Marcin_TDI » 9 sierpnia 2007, 00:11

Lelon, nastepny co ma problem... prosze Cie nie komentuj juz tego co dawno bylo. forum ma swoj regulamin i nalezy bez wyjatkow go przestrzegac, od upominania jestesmy My, moderatorzy i admini !

czy temat rozwiazany ?Dragon, jakies postepy ?? ktos Ci pomogl, podprowadzil co to moglo byc ?
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel