Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
A kiedy był wymieniany filtr paliwawojo2007_W1 napisał(a):Witam jako, że nie znalazlem na forum problemu podobnego do mojego postanowilem zalożyc nowy temat. A mianowicie mam toledo 2 z 2000 roku i jak by nie patrzec narazie same problemy tak ze rece opadaja. Postaram sie opisac to co sie dzieje.
Pierwszy problem wystepuje przy zapalaniu auta a mianowicie raz pali od razu raz trzeba dluzej pokrecic. Nie ma znaczenia czy auto cieple czy zimne czy stalo czy jezdzila totalna ruletka. Nie mam pojecia co to moze byc sprawdzilem przewody przy silniku wszystko wyglada na szczelne (chodz dzisiaj musze przyznac ze w przewodzie paliwowym przy silniku widzialem powietrze mały bąbel).
Najprawdopodobniej tarcze i klocki do wymiany.wojo2007_W1 napisał(a):Problem drugi. Przy hamowaniu przy malych predkosciach dziwnie zachowuje sie auto a mianowicie jest takie uczucie jak by sie jechalo po faudach (auto dziwnie szarpie mozna by powiedziec ze hamuje impulsowo ) dodatkowo jak zaczynaja sie te drgania silnik chodzi jak by troche glosniej i nie rowno.
Problem trzeci przy hamowaniu z duzych predkosci w aucie zaczyna drgac kierownica ale tylko przez moment jak docisne silniej hamulec przestaje ( Moza by rzec magiczne auto). Jezeli ma ktos jakies pomysly co z tym robic to niech napisze ja mam juz dosc. Oczywiscie bylem u mechanika ale nic nie znalazl (ponoc szukal). Dzieki za każda pomoc.
Jestes na 100 % pewien , ze nie masz pofalowanych tarcz ?wojo2007_W1 napisał(a):Zostaly wywazone kola sprwdzaone klocki tarcze nigdzie nie widac uszkodzen.
Zaciagni reczny, wrzuc jedynke nie dodajac gazu sproboj ruszyc, nastepnie powtorz to z biegiem wstecznym. Jak bedzie cos z poduszkami to napewno sie zorientujesz.wojo2007_W1 napisał(a):czy to moze byc jakas poduszka silnika lub skrzyni.
wojo2007_W1 napisał(a):Co do tego palenia to zrobie tak jak proponuja klubowicze i wymienie co sie da (filtry, sprawdze szczelnosc przewodow)
wojo2007_W1 napisał(a):Jak narazie dalej niewiem co jest uszkodzone (mowie o tym szarapniu kierownica). Ciekawa jest jedna rzecz o ktorej wczoraj nie wspomnialem, ze to szarpanie jest czasami "mocne" a czasami "slabe", dodatkowo raz auto hamuje noramalnie a raz totalnie swiruje. Jeszcze jedno co zauwazylem, ze jak zaczynaja sie ted "cuda" to silnik zaczyna jak by inaczej pracowac, mozna by powiedziec troche glosniej i jak by to ujac "pracowac nie rowno" ale tylko gdy hamuje. Gdy przestaje hamowac wszytsko wraca do normy.
wojo2007_W1 napisał(a):Odnosnie pierwszego problemu mechanik powiedzial mi ze silniki 1,9 90 KM tak maja i zadne wymiany filtrow czy czegos innego nie pomoze. Powiedzial ze wina za to jest zly (bledny) soft w kompie auta. Co wy na to ?, naprawa tego problemu (czyli wymina softu jedyne 600 zl !)
jaro4444 napisał(a):i zmienić dawki rozruchowe na mapie wtrysków (każdy tuner to potrafi).
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości