kbyczyns napisał(a):1. czy możecie mi powiedzieć co może oznaczać taka nieszczelność (czy limituje to zrobienie softa); gdzie w ogóle jest ten intercooler (sory za naiwne pytania)?
Jak bys przyjechal do mnie na softa i powiedzial ze masz nieszczelnosc co pewnie by wyszlo na hamowni poprzez przeladowanie turbiny odeslal bym cie do domu w celu naprawy usterki - jesli tego nie zrobisz licz sie z tym, ze turbina znacznie szybciej sie wysra a dodatkowo zapewne kopcisz na czarno.
kbyczyns napisał(a):2. jutro chcę spróbować odłączyć erg i sprawdzić efekty; chcę to zrobić sam ale dzięki bardzo jasnym opisom na forum myślę, że sobie poradzę;
No pewnie sobie poradzisz, pomysl lepiej o wyczyszczeniu kolektora z tego syfu co EGR przepuścil a dopiero potem wylacz tego ekologa.
3. sprawdzę też odmę o której pisałem wcześniej ale jurkos dał mi dobre rady; czy należy ją też odłączyć jako element tuningu (wstęp do softa)?
Mozna ale nie trzeba, jesli nie masz pomyslu na zrobienie ladnej puszeczki z filtrem na opary oliwy to poza wyczyszczeniem wstawieniem nowego oringa nic nie rób.
kbyczyns napisał(a):4. w ciągu prawie roku dwa razy zdarzyło się, że zacięła się turbina - auto przestało jechać; sposób był prosty ale skuteczny - wyłączenie zapłonu w trakcie jazdy i załączenie ponowne silnika; podejrzewam jakieś zabrudzenia kierownic, może jakieś zacięcie, jak to można sprawdzić i czy to limituje przyszły soft?
Mega cudowny sposob na zatarcie wirnika turbiny

Przyczyna - przytarte kierowniczki, przyblokowana sztanga - patrz odpowiedz na 1 pkt. (ktory tez moze byc przyczyna tzw"notlaufa" odsylam do domu na usuniecie usterki

5 dodam, że od kilku tankować jeżdzę na vervei i muszę powiedzieć, że jest spora różnica w kulturze pracy, spalaniu i przyspieszaniu auta; chyba przy tym zostanę.
Wszystko zalezy od tego na czym sie jeżdzilo przed, sam smigam na Vervie i sobie chwale - dobra ropa mniej problemów, mniejsze spalanie.
kbyczyns napisał(a):boję się tylko, że nie daj boże z jakichś przyczyn zacznie się autko sypać
Lepiej usun te usterki na poczatek.