Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cieknący spryskiwacz reflektora

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Cieknący spryskiwacz reflektora

Postprzez trol » 1 lutego 2008, 13:36

Witam
Wie ktoś jak zatrzymać spryskiwacze reflektorów w pozycji wysuniętej? Cieknie mi płyn przy lewym spryskiwaczu i wydaje mi się że cieknie gdzieś zaraz za tą zaślepką. Chyba że jest inny sposób na dostanie sie do niego bez zdejmowania zderzaka?
trol
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Reklama

Re: Cieknący spryskiwacz reflektora

Postprzez oczkolek » 1 lutego 2008, 13:44

Spróbuj zrobić tak jak będziesz miał uruchomione spryski od lamp (wysunięte) to w tym momencie nie puszczając dźwigienki od wycieraczek (czyli cały czas wysunięte) wyłącz stacyjkę tak aby nastąpił zanik napięcia (analogia do zachowania się wycieraczek jak wyłączysz stacyjke przy włączonych wycieraczkach).
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Marcin_TDI » 1 lutego 2008, 13:47

nie nie, one sie schowaja jak tylko przestanie pompka pracowac bo to cisnienie cieczy spadnie. normalnie lapiesz za zaslepke i wycisgasz/wysuwasz ten silowniczek i masz na wierzchu polowe urzadzenia. ale mi sie wydaje ze puscil Ci oring i bez zdjecia tego sie nie obejdzie...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez mm.max » 1 lutego 2008, 14:14

oczkolek napisał(a):Spróbuj zrobić tak jak będziesz miał uruchomione spryski od lamp (wysunięte) to w tym momencie nie puszczając dźwigienki od wycieraczek (czyli cały czas wysunięte) wyłącz stacyjkę tak aby nastąpił zanik napięcia (analogia do zachowania się wycieraczek jak wyłączysz stacyjke przy włączonych wycieraczkach).

W takim wypadku wyłączysz tylko napięcie na pompce wiec to nic nie da.
Spryskiwacze działają na zasadzie narastania ciśnienia w układzie wiec jeżeli jest ciśnienie to się wysuwają jeżeli ciśnienia nie ma to wracają na swoje miejsce.
A odcięcie ciśnienia w momencie gdy zaczynają się wysuwać nic nie da - spryski szybko wrócą na miejsce.

Proponuję ci zastosować się dokładnie do tego co napisał Marcin_TDI, tylko bądź ostrożny przy wyciąganiu siłownika aby nie uszkodzić zaślepiek, ponadto siłownik ma dość silną spreżyne wiec tu także zachowaj ostrożność
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez trol » 4 lutego 2008, 15:05

Marcin_TDI napisał(a):nie nie, one sie schowaja jak tylko przestanie pompka pracowac bo to cisnienie cieczy spadnie. normalnie lapiesz za zaslepke i wycisgasz/wysuwasz ten silowniczek i masz na wierzchu polowe urzadzenia. ale mi sie wydaje ze puscil Ci oring i bez zdjecia tego sie nie obejdzie...

Tak właśnie zrobiłem, wyciągnąłem go za zaślepkę, docisnąłem i nie widać żeby się lało z niego. Zobaczymy czy coś to pomoże jeśli nie to go zatkam i jak będzie cieplej będę próbował ściągnąć zderzak. Dzieki
trol
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Postprzez Marcin_TDI » 4 lutego 2008, 15:32

masz oringi najprawdopodobniej do wymiany ale to tak jak mowisz, przeczekaj do wiosny bo przy tej robocie mozna dostac k*(*&#y jeszcze jak tak zimno...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez GangstaMarc » 17 lutego 2012, 14:49

odkopuje dinozaura :kilof:

Mam kurcze mały problem. Mianowicie wycieka mi płyn ze spryskiwacza lampy po stronie kierowcy. O dziwo spryskiwacz działa poprawnie. Ciśnienie lux - pryska jak ten po stronie pasażera. Niestety jak zastawie auto na dzień lub dwa w garażu to widać pod nim kałużę, i trochę zamarzniętych kropli (mimo że płyn zimowy i raczej dobry). Jak wyciągnę spryskiwacz to jest mokry... ale jak pryskam długo i obserwuje wysunięty spryskiwacz to nie widać żeby gdzieś lał na boki i nie brakuje również ciśnienia. Może to wspomniany oring... gdzie on jest?

Tak czy inaczej jakoś bym sobie z tym poradził... Myślę nad tym czy jest jakiś cudowny sposób aby wyciągnąć spryskiwacz bez ściągania zderzaka? Niestety raczej w to wątpię. Miałem już nieprzyjemność ściągać zderzak i to nic przyjemnego. Nie wiem jak oni to składają w fabryce, ale mi zawsze przeszkadzają lampy, a przy obecnej temperaturze nie mam zamiaru naciągać zbytnio plastiku. Wiem również, że nie złoże tego perfekcyjnie, a wszystko mam świetnie spasowane i wszystkie śruby raczej od nowości nie odkręcane. Szkoda mi tego ruszać

:help:
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez cypis290 » 18 grudnia 2012, 10:25

Odświeżam starego kotleta. Podobnie jak innym użytkownikom Leonow wycieka mi płyn gdzieś w okolicy lewego lewego reflektora. Proszę o pomysł na jakieś "druciarstwo" żeby zatamować wyciek, żeby przetrwać zimę bez demontażu zderzaka? Mimo wyjętego bezpiecznika od pompki płyn nadal wycieka.
cypis290
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6 16v

Postprzez GangstaMarc » 18 grudnia 2012, 13:10

cypis290, pisałem już gdzieś o tym, ale widocznie nie w tym temacie. Jeśli kapie Ci przy samym reflektorze to prawdopodobnie poszedł Ci oring jak w moim przypadku.
Wyciągasz spryskiwacz ciągnąc za zaślepkę, za samą dyszą najlepiej założyć jakiś sznureczek żeby później łatwo było wyciągnąć spryskiwacz bez zaślepki. Ściągasz zaślepkę, przytrzymujesz wygodnie spryskiwacz tym sznureczkiem i musisz teraz ściągnąć samą końcówkę z rozpylaczem. Zapomniałem już jak to wygląda, ale na chłopski rozum się domyślisz. Z tego co pamiętam trzeba podwadzić taki plastikowy zatrzask i końcówka sama wyjdzie... i tu uwaga: w układzie jest dość duże ciśnienie i trzymaj mocno za tą końcówkę bo ja np. dostałem po ryju :boks: :-P Przykre by było dostać w oko. Na tej końcówce jest oring... u mnie on puszczał. Koszt 50gr w byle jakim sklepie... czas pracy 5 minut. Zrobisz to w zimę bez problemu.
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne