Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

chip do 130

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

chip do 130

Postprzez speeedy44 » 18 grudnia 2004, 22:35

czolem
zalozylem w aso chip do 130km ktory mial dac 170km (ile dal jeszcze nie sprawdzalem) i po tym zabiegu zauwazylem dziwna rzecz: w trakcie przyspieszania, przy pedale gazu wcisnietym do okreslonego poziomu samochod przyspiesza bardzo dobrze na poczatku i nagle (w zaleznosci od glebokosci wcisniecia gazu wczesniej badz troche pozniej) lekko szarpie i mozna odczuc spadek mocy. jesli nie wcisne mocniej gazu samochod przyspiesza po porstu troche wolniej, jesli wcisne mocniej, odzyskuje poprzednia werwe. dla mnie czuc tak, jakby po tym szarpnieciu zaczynalo dzialac 130 a nie 170km. wiecie co to moze byc?
pozdrawiam
speeedy44

Reklama

Re: chip do 130

Postprzez Gotti » 18 grudnia 2004, 23:07

aso i chip hmmm :roll:
e-va
Gotti
Sport
Sport

Auto: EVO 9

Postprzez prospect » 18 grudnia 2004, 23:13

Witam.A z jaka firma ma twoje ASO podpisana umowe??Czy kupuja takie na allegro :) moim zdaniem przed zalozeniem tego powienienes sie dowiedziec co to jest skad itp itd.A juz o pracy motorku bo zwirusowaniu wiecej powiedza ci koledzy Dieslowcy.pzdr
prospect

Postprzez Leon » 19 grudnia 2004, 00:11

strzelam - program od ursusa ;-)
Leon
Leon
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: 6 gwiazd
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez speeedy44 » 19 grudnia 2004, 10:37

to byl chiptronic, wg gt tuning calkiem niezly,a ze w aso to wiadomo, chodzi o gwarancje na silnik. przejezdzam rocznie okolo 100kkm, wiec nie chce jej stracic biorac pod uwge, ze turbina na pewno padnie w tym czasie conajmniej raz. a teraz jest w stanie ktos powiedzec mi cos w temacie?
speeedy44

Postprzez Tonny S » 19 grudnia 2004, 12:44

speeedy44 napisał(a):to byl chiptronic, wg gt tuning calkiem niezly,a ze w aso to wiadomo, chodzi o gwarancje na silnik. przejezdzam rocznie okolo 100kkm, wiec nie chce jej stracic biorac pod uwge, ze turbina na pewno padnie w tym czasie conajmniej raz. a teraz jest w stanie ktos powiedzec mi cos w temacie?
Tak wyj.........b ten program i auto zacznie normalnie smigac. - zrob prawdziwy program !!!

BTW wierzysz w to co pisza w dennych gazetach czy w to jak wyglada rzeczywistosc ??

Czemu twierdzisz ze turbo padnie ?? Mi po sofcie przy 130 tys km nic nie bylo turbo - wszystko zalezy od tego jak bedziesz traktowal to auto.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez speeedy44 » 19 grudnia 2004, 14:43

przegladalem forum i widzialem kilka postow o padnietej turbinie, slyszalem tez kilka takich opowiesci od wlascicieli audi/vw/seata, w zwiazku z tym obawiam sie, ze mi tez moze sie to przydazyc.
serwis utrzymuje dwuletnia gwarancje tylko w przypadku robienia tego u nich, wiec nie chce ryzykowac dopoki ja mam. potem owszem, chetnie przejade sie do profesjonalisty.
macie tutaj jakies zebrane razem info odnosnie traktowania dieseli?
speeedy44

Postprzez Tonny S » 19 grudnia 2004, 16:46

speeedy44 napisał(a):przegladalem forum i widzialem kilka postow o padnietej turbinie, slyszalem tez kilka takich opowiesci od wlascicieli audi/vw/seata, w zwiazku z tym obawiam sie, ze mi tez moze sie to przydazyc.
serwis utrzymuje dwuletnia gwarancje tylko w przypadku robienia tego u nich, wiec nie chce ryzykowac dopoki ja mam. potem owszem, chetnie przejade sie do profesjonalisty.
macie tutaj jakies zebrane razem info odnosnie traktowania dieseli?
Musisz poszukac - jest napewno, a z ta gwarancja to sie tak nie przejmuj - turbo fakt po programie nalezy uwazac ale tez nie doprzesady - jak jezdzisz z glowa to powino wytrzymac te 200 tkm a jak zle potraktujesz to i 10 tys nie przejezdzisz. Poszukaj na forum o traktowaniu i bedziesz wszystko wiedzial - napewno b.wazny jest stosowany olej i jego czesta wymiana (co 10 tys) i auto powinno przejechac bezproblemowo tyle ile producent sobie obliczyl czyli jakies 350 tkm
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez JacekTDi » 19 grudnia 2004, 18:20

Speedy44!! po pierwsze to ty pewnie masz jakiegoś "breloka" wsadzonego, który nie dość, że ci zażyna trubinę (znam to z autopsji) to na dodatek chodzi jak chce, czyli od jego "widzi mi się" zależy czy będziesz w danym momencie miał "kopa" czy kupę dymu i jakieś szarpnięcia jak to opisywałeś. Po drugie dorysuj sobie do tego ewentualne notlaufy i będziesz już wtedy pewien ze turbawka sie wysra prędzej niż myślisz. SOFT, SOFT, SOFT i jeszcze raz SOFT!!!. Powodzenia szybkiej drogi życzę:)
Los sprzyja gotowosci umysłu!!!
R35P3C7 4 L30N
JacekTDi
Signo
Signo

Postprzez Tonny S » 19 grudnia 2004, 18:43

JacekTDi, nie szyfruj tak bardzo ;-) speeedy44, chcesz miec szybkiego i niezawodnego Leona ?? - moja recepta - wywalto g....... co wsadzili ci w ASO i odwiedz zalecana przez uzytkownikow TDi jedna z firm - Unitronic, CompSport, Diagtronik, Master/s reszta to sciema jesli chodzi o podkrecanie TDi albo partactwo i marketing.

BTW jesli zmienisz oprogramowanie na to wlasciwe nikt w ASO nie bedzie wiedzial ze masz cos innego w kompie nawet nie ma takiej szansy.

Przemysl to i uwierz ze z posiadania TDi mozna byc nawet dumnym choc jak jest zimny to chodzi jak traktor !!!!.

Potencjal twojego silnika to ponad 200KM przy zachowaniu wszelakich norm bezpieczenstwa dla niego i siebie wystarczy wymienic /zmienic kilka rzeczy (turbo i FMIC)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez PiotrekS » 19 grudnia 2004, 19:50

speeedy44, jezeli masz dokument na to ze robiles to w aso to mozesz teraz zmienic program i nawet jezeli bedziesz musial skorzystac z gwarancji to w aso nie beda wiedzieli czy masz inny program czy ten ktory robiles u nich. A papier bedziesz mial ze u nich robiles wiec nie wmowia ci sam sobie zrobiles, wazniejsze jest zdrowie leona niz fakt ze to aso robilo
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez speeedy44 » 19 grudnia 2004, 20:33

hehe, chyba sie skusze, jak tylko bede w wawie to podjade do unitronica, bo widze ze tu ma chyba najlepsza renome. a jak cos bedzie potem nieteges to bedzie na was:)
speeedy44

Postprzez cupra 2 » 19 grudnia 2004, 20:59

a ile cię w ASO skroili??
cupra 2
Sport
Sport

Auto: ALTEA TDI

Postprzez speeedy44 » 19 grudnia 2004, 21:57

cupra 2 napisał(a):a ile cię w ASO skroili??

2700 plnow
speeedy44

Postprzez da3 » 19 grudnia 2004, 22:53

speeedy44 napisał(a):

2700 plnow

:roll: :roll: :roll:
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Auto: a3

Postprzez BART_osz » 19 grudnia 2004, 23:43

heeh czyli nie nowosc aso kosi z kasy zdrowo...kolejny raz sie potwierdza ze za marna robote
Pozatym jest jak Jacek napisal - wyglada ze masz boxa zalozonego a nie soft zmieniony. Masz pewnosc ze oni ci soft zmienili a nie boxa podpieli ??
BART_osz
Sport
Sport

Auto: nA roUpe

Postprzez Tonny S » 20 grudnia 2004, 07:55

speeedy44 napisał(a):

2700 plnow
:shock: :D :D :D to cie skroili jak młodego leszcza - teraz bedzie taniej zdecydowanie taniej :wink: zwłaszcza jak się należy do LeonClub
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez mm.max » 20 grudnia 2004, 09:08

speeedy44 napisał(a):

2700 plnow

Przykro czytać to co piszesz :beksa:

W ASO różne bajki opowiadają :| (mojemu koledze powiedzieli że zworkę mu przestawią i z pamięci ECU 110KM :!: przełączą :!: na pamięć 130KM - która jest już w sterowniku :mrgreen: po prostu ROTFL na maxxxa)

Poza tym proszę Cię speeedy44 poczytaj forum i zauważysz że jedne diesle są chętne do dłubania a inne mniej chętne i nigdy jeden silnik drugiemu nie jest równy :arrow: dlatego też mogę się założyć że napewno nie masz 170KM :|

Czasami niby występuję jeden model silnika np. PD ASZ (130KM) ale w różnych samochodach różnie ten silniczek się dłubie i różnie trzyma serie (parametry seryjne)
Np. z ibizami ASZ nie ma problemów przy dłubaniu ale za to Leon ASZ już jest bardziej problematycznym stworzeniem - wiec nie uwierze w 170KM
które tak które pojawiło się w twoim samochodzie. :?

Zaufaj temu co ci doradzają userzy dłubanych leonów i jedź do prawdziwego profi. tunera wgra Ci soft nie stracisz gwarancji a w przypadku kłopotów (np. gdy będziesz chciał reklamować coś w AS) można wrócić do softu który teraz masz i nikt się nie zorientuje :!:

A co do turbiny to można ją zajeździć nawet bez softu i to w pół roku - zależy od traktowania dmuchawki i silniczka :roll:
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez cupra 2 » 20 grudnia 2004, 11:31

mm.max napisał(a):
speeedy44 napisał(a):

2700 plnow

Przykro czytać to co piszesz :beksa:

W ASO różne bajki opowiadają :| (mojemu koledze powiedzieli że zworkę mu przestawią i z pamięci ECU 110KM :!: przełączą :!: na pamięć 130KM - która jest już w sterowniku :mrgreen: po prostu ROTFL na maxxxa)

:roll:

tego to jeszcze nie słyszałem - cytat roku !!!
cupra 2
Sport
Sport

Postprzez arek_s » 20 grudnia 2004, 13:38

cupra2 ty sie tak kolego nie smiej, wszytsko jest mozliwe. U mnie w jednym ASO powiedzieli ze wloza mi do mojego Leonka 1.6 chip i bede mial 25 do 30KM :mrgreen: ....wariaty normlanie w tych salonach pracuja i tyle :?

pozdrawiam
arek_s
Signo
Signo

Auto: srebrne

Postprzez Tonny S » 20 grudnia 2004, 13:42

arek_s, 20 KM jest możliwe po zrobieniu dolotu i zmianie softu ale wyłacznie w tym 1.6 16V
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez mm.max » 20 grudnia 2004, 14:15

arek_s napisał(a):cupra2 ty sie tak kolego nie smiej, wszytsko jest mozliwe. U mnie w jednym ASO powiedzieli ze wloza mi do mojego Leonka 1.6 chip i bede mial 25 do 30KM :mrgreen: ....wariaty normlanie w tych salonach pracuja i tyle :?

pozdrawiam

Też słyszałem taki przelicznik .... hehehehe :D

Tonny_S pomińmy kwestię ile można uzyskać z 1.6 16V w profi firmie tuningowej ale tu jest przykład oszołomstwa w serwisach i wyciągania od naiwnych kasę :!:

Cały problem jest, że w przypadku diesla bardzo dużo ludzi w ASO jest tak naciągane :PPPP
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez arek_s » 20 grudnia 2004, 14:21

tonny_s wiem ze taka mozliwosc istanieje. Natomiast "specjalisci" w jednym z serwisow na wschodzie Polski stwierdzili ze tyle mocy wyciagna samym chipem :). Ubaw po pachy i to za darmo :mrgreen:
arek_s
Signo
Signo

Postprzez Tonny S » 20 grudnia 2004, 14:32

To faktycznie specjaliści hahaha :mrgreen:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez speeedy44 » 20 grudnia 2004, 16:19

no kurde, jak tylko bede mial mozliwosc to jade na hamownie, jak sie okaze ze mam mniej km to jade do serwisu robic dym. jak naobiecywali i nie dotrzymali to beda sie tlumaczyc. mozecie podpowiedziec jakies adesy hamowni w poznaniu?
speeedy44

Postprzez PiotrekS » 20 grudnia 2004, 16:43

np auto lider, pol car
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Postprzez mm.max » 20 grudnia 2004, 19:36

speeedy44 napisał(a):no kurde, jak tylko bede mial mozliwosc to jade na hamownie, jak sie okaze ze mam mniej km to jade do serwisu robic dym. jak naobiecywali i nie dotrzymali to beda sie tlumaczyc. mozecie podpowiedziec jakies adesy hamowni w poznaniu?

:brawo: Takie podejście mi się podoba :twisted:
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez cupra 2 » 20 grudnia 2004, 20:03

tylko znając "zabawnych" polskich dealerów i tak Cię napewno zbajerują jak im pokażesz wydruk z hamowni
cupra 2
Sport
Sport

Postprzez bond » 21 grudnia 2004, 15:45

Zmierz go na hamowni, u mnie wzrost KM+ 10, Nm około 70, wątpię żebyś miał 170 KM, wzrost Nm może wskazywać na to że fura jest mocniejsza, ale tak może nie być
Mam gdzieś wykres 130 na boxie chiptronica i później po chipie w MT
Box to kibel, a za taką kwotę to x2, testowałem takiego przez miesiąc i zero frajdy (box kosztował mnie 600 zł)
Teraz mam 170/400 i wymienioną turbinę na ARL, śmiga miło.
Wal do sprawdzonych dłubaczy, nawet ci maski nie podniosą a będziesz miał na papierze moc auta (koszt około 1500-1800)
nara
bond

Postprzez speeedy44 » 22 grudnia 2004, 22:48

sylwester w wawie, negocjacje z Tonnym w sprawie czlonkostwa w klubie w toku, wiec chyba na pewno odwiedze unitronic jeszcze w tym roku. maja tam hamownie? bo mimo wszystko chcialbym najpierw sprawdzic co mi tam w serwisie nagrzebali...
speeedy44

Postprzez arek_s » 22 grudnia 2004, 23:48

speedy44 popatrz na wykresy, przeciez wieszosc jest z Unitronica :)
pozdrawiam

Arek

Mondziak TDCI, Ibiza TDI AXR
arek_s
Signo
Signo

Postprzez Tonny S » 23 grudnia 2004, 08:05

speeedy44 napisał(a):na pewno odwiedze unitronic jeszcze w tym roku.
Najpierw bedziesz musiał tam trafić :D :D :D :wink: jak ktoś był tam to wie o czym mówie ahhahah

speeedy44 napisał(a):maja tam hamownie? bo mimo wszystko chcialbym najpierw sprawdzic co mi tam w serwisie nagrzebali...
Mają mają - pewnie Andrzej będzie miał niezły ubaw jak zobaczy co tam w epromie siedzi.

BTW kiedy konkretnie chcesz jechać do Andrzeja ??
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez speeedy44 » 23 grudnia 2004, 08:50

bede w wawie od czwartku, 30.XII do poniedzialku 3.I, wiec pewnie bede tam w piatek, 31, zaraz zadzwonie, zeby sie umowic
speeedy44

Postprzez PiotrekS » 23 grudnia 2004, 08:54

no ja tez bladzilem- moze gdyby jakas reklama stala to ludki zwlaszcza te nowe trafialiby szybciej, nie wspomne juz o wyjezdzie z wawki, IMO Wawka jest fatalnie oznakowana
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 23 grudnia 2004, 09:01

speeedy44 napisał(a):bede w wawie od czwartku, 30.XII do poniedzialku 3.I, wiec pewnie bede tam w piatek, 31, zaraz zadzwonie, zeby sie umowic
To jak się konkretnie umówisz to daj mi znac na PW potwierdze twoje przybycie (podaj mi też kolorek auta i numer rej.)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Patee » 23 grudnia 2004, 10:43

nie jest tak zle z tym dojazdem do Uni

gorzej zawrocic tam jak sie autek glodnych mocy zjedzie :wink:

robic program i nie wnikac :twisted:
E-46 330xd Touring
E-36 328i Cabrio
Yamaha Raptor 350