Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
sz.p.bartek napisał(a):Tu masz zestaw lamp jeżeli cena Cię nie przeraża
http://www.je-design.de/de/30_Shop/30_S ... MLI03X.php
H1 i H7 jak w oridudekv napisał(a):tylko 2xH1
Co na to policja i diagności?
Zgodnie z naszymi regulacjami prawnymi do zastosowania oświetlenia ksenonowego w naszych autach potrzebne są dwie rzeczy. Samopoziomujący reflektor oraz spryskiwacze reflektorów. Jednak są to regulacje dotyczące samochodów z fabrycznie montowanym oświetleniem xenonowym. Nie ma przepisów regulujących zasady przeróbki samochodów na ten typ oświetlenia. Dla Państwa komfortu nasze zestawy posiadają komplet atestów TUV oraz zgoność z ISO.
DOC napisał(a):Moim zdaniem rozwiązaniem jest wożenie w bagażniku zwykłych żarówek i w razie ewentualnego przypału po prostu wymiana na miejscu przy funkcjonariuszach na najzwyklejsze H7 oczywiście z pominięciem przetwornic.
ednak są to regulacje dotyczące samochodów z fabrycznie montowanym oświetleniem xenonowym.
Nie udowodni Ci, tylko gdy nabierze podejrzen profilaktycznie zarekwiruje dowod rejestracyjny za pokwitowaniem i skieruje Cie na dodatkowe badanie techniczne na stacje kontroli pojazdow (koszt 20pln). A na SKP sa juz ludzie od udowadniania wlasciwosci auta z obowiazujacymi przepisami. Prosciej na miejscu wymienic na zwykle zarowki H7 i nie klocic sie z palami, bo tak niby tylko 20pln, ale strata czasu i bieganie po SKP i wydziale komunikacji, aby odzyskac dowod.colin23 napisał(a):Bono ale jak mi gliniarz udowodni że ja mam teraz w lampie żarówkę xenonową a nie jakią superbiałą oryginalną H7 którą seat wprowadził tydzień temu ?
colin23 napisał(a):Bono ale jak mi gliniarz udowodni że ja mam teraz w lampie żarówkę xenonową a nie jakią superbiałą oryginalną H7 którą seat wprowadził tydzień temu?
colin23 napisał(a):Ale z żarówami to temat taki że można godzinę się z policjantem spierać.
The_GrabeK napisał(a):bono,
Cytat nie DOCa, a mój
Bula napisał(a):xenonu, który wiadomo prądu potrzebuje więcej
Dokladnie, xenon pobiera przez chwile do 6A przy rozruchu i 3A przy normalnej pracy. Zarowka H7 pobiera ok 4-4,5A. Zatem rachunek prosty, ze mniej pradu zzera xenon. Zaklocenia w radio wynikaja z braku filtrow w przetwornicach, zlej jakosci przetwornic itp., a w przypadku nieoryginalnych radioodtwarzaczy z braku lub niewlasciwego separatora antenowego.DOC napisał(a):Bula napisał/a:
xenonu, który wiadomo prądu potrzebuje więcej
chyba jednak mniej niz tradycyjna zarowka
Piecowe przyciemnianie spelnia normy przepuszczalnosci swiatla, a jakbys przykleil przezroczysta folie na szybe, to tez nie spelni norm. Warto kupic drugie przednie boczne szyby i wyslac kurierem pod Zielona Gore na piecowe przyciemnieniebono napisał(a):Ciekawe czemu w autach z piecowym ściemnieniem to nie działa
Axee napisał(a):Warto kupic drugie przednie boczne szyby i wyslac kurierem pod Zielona Gore na piecowe przyciemnienie
DOC napisał(a):bono, ja slyszalem ze oni tam sa przeczuleni na tym punkcie a i kary sa z kosmosu (ida w tysiace euro :/ ). Ja jezeli bym sie tam wybieral to bym jednak zmienil na normalne zarowki.
Tez to slyszalem, jadac do Niemiec lepiej zmieniac na zwykle H7, gdyz tam samopoziomowanie przy xenonie to podstawa, palki potrafia stanac na tylnym zderzaku i sprawdzac czy snop swiatla sie obniza, nie wspomne o spryskiwaczach swiatel. A tam nie ma dyskusji i negocjacji cen mandatow, na dodatek to policyjny kraj! Mandat i laweta za ktora rowniez slono sie placi.DOC napisał(a):bono, ja slyszalem ze oni tam sa przeczuleni na tym punkcie a i kary sa z kosmosu (ida w tysiace euro :/ ). Ja jezeli bym sie tam wybieral to bym jednak zmienil na normalne zarowki.
bono napisał(a):kurcze a myślałem, że tam nie ma takich idiotycznych przepisów
10.Co o przeróbkach mówią przepisy?
Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych.
Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania).
O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania i raczej potrzebny (brud zbierając się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu.
W praktyce reflektory soczewkowe przerobione na xenonowe zewnętrznie, niemożliwe są do odróżnienia od fabrycznych xenonów. Dobrze ustawione nie będą oślepiały!
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości