Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Temperatura oleju...

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI VP] Temperatura oleju...

Postprzez ryto » 18 marca 2009, 16:46

Witam,
mam jedno pytanie w związku z temperaturą oleju... Proszę się nie śmiać, pytanie może i głupie, ale dla mnie dosyć istotne... ;-)

Chodzi o punkt 7:
7. Temperatura pracy TDi zawsze powinna oscylowac w okolicach 90st.C, nie zależnie czy zima czy lato. Tuż po osiągnięciu 90st.C na wskaźniku temp. wody, należy oczekać jeszcze chwilę poprzez w miarę spokojna jazdę ż olej osiągnie właściwą temp. pracę .

Póki zacznę "gonić" samochód chciałbym wiedzieć, ile czasu powinienem mu jeszcze dać po osiagnieciu 90st, bo z tego co wyczytałem olej swoją roboczą temp osiąga trochę poźniej. A nie chcę uszkodzic nowo założonej turbiny (od ASZ), bo olej bedzie nierozgrzany...

Chodzi o to, że zostaje mi do pracy ok 2-3km kiedy silnik osiaga temp 90st (wskaznik jest 1-2mm za granicą 90st). I teraz nie wiem, czy temp oleju jest już wystarczająca, żeby przegonic auto przez te pozostałe 3km. A droga jest całkiem ładna, nawet te 3km chciałbym wykorzystac ;-))

Wskaźnika nie chcę kupować z kilku powodów... Po pierwsze średnio to wygląda, a takich małych, elektronicznych nie ma w sprzedaży. Po drugie chcę zrobić kilka innych rzeczy, kwestia priorytetów.... A kody climatronica podają chyba wszystkie możliwe temperatury, oprócz oleju...

Seat Toledo II, ASV 110KM, Motul Specyfic 5w40

Pozdrawiam.

Ps być moze trochę przesadzam, ale o turbo trzeba dbac ;-)
ryto
Signo
Signo

Auto: Toledo II ASV

Reklama

Re: [TDI VP] Temperatura oleju...

Postprzez Marioprestiz » 19 marca 2009, 09:53

ja jezdze swoim pd juz od poltora roku i jesli temp zacznie osiagac juz okolice 80-90 daje w palnik :) i to ostro :D nic sie nie dzieje, turbo jak pompowalo tak pompuje ;) :okulary:
Marioprestiz
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez Marcin_TDI » 19 marca 2009, 10:09

Marioprestiz, to zobaczymy ile turbo wytrzyma... zamiast 200tys to ok 100.
ryto, polecam, założyć wsaźnik tem oleju. każdy silnik jest inny. mi woda się nagrzewała i jeszcze ze 2km i olej również.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez ryto » 19 marca 2009, 23:35

wiadomo,
wskaźnik na pewno pomoże, ale nigdzie nie mogę znależć jakiegoś małego, elektronicznego, co by nie zawalał deski rozdzielczej... same zegary na allegro, a to mi się średnio podoba i dla mnie jest za duże... dlatego na razie chyba zostaje mi ocena "na wyczucie"

Pozdrawiam
ryto
Signo
Signo

Postprzez Marcin_TDI » 20 marca 2009, 09:58

możesz sobie go włożyć pod włącznik świateł i spoglądać tylko jak się nagdzeje. jeden taki wskaźnik mam do sprzedania.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez ryto » 20 marca 2009, 18:30

No, popatrzę gdzie możnaby go wcisnąć....
póki co mam trochę inne wydatki wiec ten bajer musi poczekać ;-)
pozdrawiam.
Tolek II ASV 110KM@148KM (333Nm)
ryto
Signo
Signo

Postprzez colin23 » 20 marca 2009, 19:12

a jak wygląda taki wskaźnik? zrób jakąś fotkę. i ile takie cudo kosztuje?
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez ryto » 20 marca 2009, 20:50

Sporo osób na forum ma tego typu gadżety... Chociażby coś takiego:

http://allegro.pl/item586915321_wskazni ... gauge.html

Tylko właśnie dla mnie te tarcze są trochę za duże - ja wolałbym coś mniejszego i bardziej dyskretnego... Ale co kto woli ;-)

Pozdrawiam.
ryto
Signo
Signo

Postprzez Ogi » 21 marca 2009, 19:19

hmm.... osobiście już wole taki rodzaj. Tylko żeby ramka była jeszcze czarna.
http://allegro.pl/item576419059_wskazni ... smoke.html
Ogi
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M

Re: Temperatura oleju...

Postprzez leoTDI » 24 marca 2009, 09:08

ryto napisał(a):Póki zacznę "gonić" samochód chciałbym wiedzieć, ile czasu powinienem mu jeszcze dać po osiagnieciu 90st, bo z tego co wyczytałem olej swoją roboczą temp osiąga trochę poźniej. A nie chcę uszkodzic nowo założonej turbiny (od ASZ), bo olej bedzie nierozgrzany...

Chodzi o to, że zostaje mi do pracy ok 2-3km kiedy silnik osiaga temp 90st (wskaznik jest 1-2mm za granicą 90st). I teraz nie wiem, czy temp oleju jest już wystarczająca, żeby przegonic auto przez te pozostałe 3km. A droga jest całkiem ładna, nawet te 3km chciałbym wykorzystac ;-)

Wg mnie wskaźnik w Twoim przypadku jest zbędny. Z tekstu wynika, że do pracy masz ok. 7-8 km. Wtedy tak naprawdę temp. oleju dopiero zbliża się do temperatury roboczej. Tym sposobem nigdy nie dałbyś w palnik. Przyjmij 5km i but. Lepiej byłoby - pod warunkiem że dzień w dzień robisz takie krótkie dystanse - zalać olej 5W30 a nie 40-kę.
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez ryto » 24 marca 2009, 15:34

Przyjmij 5km i but.

...to raczej kiepski pomysł. Dlatego założyłem ten temat...
Lepiej byłoby - pod warunkiem że dzień w dzień robisz takie krótkie dystanse - zalać olej 5W30 a nie 40-kę.

Hmm, myślisz, że 5w30 szybciej osiągnie temp roboczą... Poza tym martwi mnie trochę ten drugi współczynnik -> 30. Czy to aby nie za mała wartosć w naszych warunkach klimatycznych (oczywiście w lecie)??

Natomiast dystanse 12km (w dwie strony 24km ;-)) robię codziennie ze względu na dojazdy do pracy. Problem w tym, że czasami na weekendy udajemy się z panną za miasto - mazury, wypady na działkę, czasami w okolice Elbląga... I nie chcę, żeby w trasie mi się silnik zapalił ;-) W zeszłym roku zrobilkiśmy nawet 3tys km samochodem do Włoch...

Pozdrawiam.
ryto
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel