Autorem tekstu i programu do autka jest Aligator z Master`s Tuning oddział Katowice
W sobotę mój irlandzki znajomy wybrał się na hamownię swoim Mk2.
Hamownia to obciążeniówka starego typu wypluwająca z siebie wartość mocy na kołach po ustabilizowaniu się obrotów na danym poziomie (co 500 obrotów).
Wynik to 192KM na kołach! czyli co najmniej jakies 220KM/470Nm na silniku Smile Smile Smile Wykres po wrzuceniu wartości do Excela wygląda tak:
Image
Myśle że gdyby auto było hamowane np na Maha gdzie pomiar trwa powiedzmy 20s a nie ok. minuty moc była by jeszcze większa - nie ma siły IC się grzeje Wink nawet przy najsprawniejszym nawiewie...
Silnik autka to:
- blok ARL
- głowica VP
- pompa 11mm
- wtryski 260
- turbina hybryda GT20/22V
- cooler z S2
- troche innych modów o które właściciel chce zachować dla siebie
Ja do autka tylko zrobilem chipsa wg jego życzeń, tak żeby wszystko trzymało się kupy Smile
Można by się zastanawiać dlaczego ładować się w technologię VP mając PD. Otóż Des (właściciel) po pierwsze o wiele bardziej lubi VP Wink. Po drugie VP daje lepszy rozkład momentu obrotowego na wysokich obrotach - auto bez jakichkolwiek problemów kręci się do 5500obr SmileSmileSmile
A dlaczego blok PD ? Auto jest używane przede wszystkim do codziennej jazdy ale również czasami do ostrej jazdy po torze tak więc nie są to kilkunastosekundowe obciążenia gdzie można bezkarnie chwilowo przegiąć z parametrami tylko ostry but przez kilkanaście minut gdzie wszystko musi być pod kontrolą.
W autku tkwi jeszcze bardzo duży potencjał mocy, ale że autko jest przede wszystkim do codziennej jazdy to nie będzie w nim już dużo modyfikacji - tylko tyle żeby usprawnić "oddychanie", ale bez dolewania większej ilości paliwa. Mam nadzieję że po przeróbkach będzie prawie bezdymne 200KM na kołach Smile
Więcej można przeczytać na:
http://forums.tdiclub.com/showflat.php? ... e=0#931867