Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cieknące drzwi, pływające dywaniki.

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Pomocy, pływaja mi dywany

Postprzez tatian » 10 czerwca 2009, 19:40

PIotrek425 napisał(a):Nie, nie będzie gdzie indziej, bo tam jest jakby korytko i woda dalej nie popłynie.
Jak nie popłynie jak jest jej dużo to przelewa się na tył w tej rynience co dzieli przód i tył są otwory. Zastrzegam sobie jednak możliwość pomyłki, bo przypadłość miałem i w Leonie i w Ibizie i już teraz nie pamiętam czy tak było w obu :hahaha:
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Reklama

Postprzez adj » 10 czerwca 2009, 22:49

tatian napisał(a):
PIotrek425 napisał(a):Nie, nie będzie gdzie indziej, bo tam jest jakby korytko i woda dalej nie popłynie.
Jak nie popłynie jak jest jej dużo to przelewa się na tył w tej rynience co dzieli przód i tył są otwory. Zastrzegam sobie jednak możliwość pomyłki, bo przypadłość miałem i w Leonie i w Ibizie i już teraz nie pamiętam czy tak było w obu :hahaha:

Potwierdzam. Ta rynienka nic nie daje. Woda ma możliwość swobodnego przepływu przód/tył. Jeżeli naleciało tej wody dużo, to z tyłu też będzie niestety mokro.
adj
Stella +
Stella +

Auto: Seat leon

Postprzez tatian » 10 czerwca 2009, 22:55

Ja jutro sprawdzał będę szczelność lewego boku, w aucie niby sucho ale po ostatnich intensywnych opadach znowu zaczęła pojawiać się woda na uszczelce. Kupiłem nowe spinki do tapicerki + silikon albo inna masa uszczelniająca i muszę zerknąć czy coś się tam nie dzieje.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez PIotrek425 » 11 czerwca 2009, 12:37

To widze ze w przyszlym tyg czeka mnie suszenie tez z tylu... Z przodu juz prawie sucho ale suszarka dostala po d..:P Lalem potem wode szlaufem kilka min i ani kropla sie nie pojawila wewnatrz..:)
Powered by CompSport
190,2KM i 399,4Nm
PIotrek425
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon FR+ Audi A6C7
Silnik: ARL 1.9

Postprzez tatian » 11 czerwca 2009, 20:49

Ja dzisiaj zrobiłem auto. Okazuje sie, ze po roku po prostu masa w jednym miejscu zaczęła powoli popuszczać. Zerwałem ją, przeczyściłem benzyną ekstrakcyjną, nowa warstwa silikonu i jest ok.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez PIotrek425 » 16 czerwca 2009, 16:55

U mnie minął prawie tydzien i mimo czasem obfitych opadow deszczu w kabinie jest suchutko-powodem wody na dywaniku byla rzeczywiscie nieumiejetnie zalozona rynienka nad filtrem. Dzieki wszystkim ktorzy w jakikolwiek sposob pomogli!! :piwo:
Powered by CompSport
190,2KM i 399,4Nm
PIotrek425
Sport
Sport

Postprzez futrzak » 24 czerwca 2009, 14:18

a ja mam tak że woda mi pomiędzy progiem a drzwiami przelatuje, i o dziwo jak pada deszcz a samochód stoi to nic nie wlatuje do środka, dopiero jak autem ruszę, wtedy woda dociera do środka, i teraz pytanie jak to można naprawić ?
bo piszecie żeby uszczelkę nacinać, ale w jaki sposób, ktoś też wspomniał o założeniu folii, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak dokładnie to zrobić ?
czy może nową uszczelkę kupić może to rozwiąże problem ?

Z góry dzięki
Seat Leon 1.9 TDI VP
Obrazek
futrzak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Stackburn » 24 czerwca 2009, 19:07

futrzak napisał(a):a ja mam tak że woda mi pomiędzy progiem a drzwiami przelatuje, i o dziwo jak pada deszcz a samochód stoi to nic nie wlatuje do środka, dopiero jak autem ruszę, wtedy woda dociera do środka, i teraz pytanie jak to można naprawić ?
bo piszecie żeby uszczelkę nacinać, ale w jaki sposób, ktoś też wspomniał o założeniu folii, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak dokładnie to zrobić ?
czy może nową uszczelkę kupić może to rozwiąże problem ?

Z góry dzięki

Ja naciąłem uszczelki i jak narazie odpukać - sucho. Do środka nic się nie dostaje. Nacięcie trzeba wykonać na wysokości tej czarnej nakładki na progu. Głębokość nacięcia około 1/2 uszczelki najlepiej 2-3 nacięć - na końcach nakładki i na środku). Tylko ostrym nożem najlepiej do tapet - tak aby nie poszczępić uszczelki. Po dwóch dniach przestaniesz zwracać na nią uwagę. Rozwiązanie może niezbyt hwalebne i piękne ale jak narazie przynajmniej u mnie skuteczne. Wcześniej próbowałem podkładać różne "elementy" pod uszczelkę aby zrobić lukę dla wody ale na dłuższą metę nie działa , bo wszystko co stosowałem po kilku trzaśnięciach drzwiami albo wypadało albo chowało się całkowicie pod uszczelkę. Dobrze się zastanów gdyż może za jakiś czas wymyślisz coś sprytniejszego i niestety zostaną ci nacięte uszczelki.
Seat Toledo III 1.6 Superwagen + Opel Mokka X 1.4TURBO

Obrazek
Stackburn
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo III [5P]
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez PIotrek425 » 25 czerwca 2009, 21:37

futrzak, kilka stron wczesniej w tym poscie jest zdjecie jak naciac ta uszczelke- jak powiedzial Stackburn, proste ale malo estetyczne. Przeczytaj calego posta a znajdziesz odpowiedz. Powodzenia
Powered by CompSport
190,2KM i 399,4Nm
PIotrek425
Sport
Sport

Postprzez Mega » 26 czerwca 2009, 14:18

Witam,

Ja miałem to samo. Pływały mi dywany i nikt nie wiadział co jest do konca.
Pojechałem do ASO i co sie okazało, ze problem jest dla nich dosc dobrze znany. Puszcza uszczelka wewnatrz drzwi i przez nie dostaje sie woda do srodka. U mnie puszczały uszczelki w dwóch drzwiach. I teraz sa dwa wyjscia:
1) Kupno nowych uszczelek (wychodzi dosc drogo)
2) Uzyc silikonu wokół uszczelek (taniej ale mniej pewne).

Wybrałem opcje numer dwa. Od roku zero problemu - teraz leje a u mnie sucho :okulary:
Rozmawiałem z gosciem, który mi to robił, i powiedział mi, ze jeszcze nikt nie wrócił z tym problemem po załozeniu silikonu. Wiec chyba ok.

Powodzenia
Mega
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez Ogi » 29 czerwca 2009, 09:56

Silikon wokół uszczelki ? W którym miejscu?
Ogi
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez Mega » 29 czerwca 2009, 10:22

Nie wiem, nie robiłem tego sam. Zostawiłem to w ASO i oni mi tak powiedzieli.
Mega
Stella +
Stella +

Postprzez tatian » 29 czerwca 2009, 10:38

Po prostu nakładasz silikon na łączeniu płyty z drzwiami w postaci paska o szerokości min. 0,5 cm. Oczywiście uszczelka pozostaje pod nim. Proste jak metr sznurka w kieszeni.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez futrzak » 30 czerwca 2009, 19:26

tzn mógłbys dokładnie zaznaczyć gdzie to ma być ?
na progu:
Obrazek

czy na drzwiach:
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI VP
Obrazek
futrzak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI
Silnik: ASV 1.9

Postprzez tatian » 30 czerwca 2009, 22:11

futrzak czy ja nie wyraźnie napisałem. Udaj się do kogoś kto się na tym zna i to ogarnia.
Napisałem wyrażnie cyt: "nakładasz silikon na łączeniu płyty z drzwiami w postaci paska o szerokości min. 0,5 cm".
Musisz zdjąć boczek i wtedy Twoim oczom ukaże się płyta i drzwi - blacha.
Tu jest pomoc jak rozebrac drzwi: http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm
Reasumując temat cieknących drzwi, bo już wydaje mi się, ze w tym temacie zostało wszystko napisane. Sposoby na uszczelnienie drzwi są co najmniej 4:
1. kupno nowych, mam nadzieję lepszych uszczelek - najdroższy i nie wiem czy skuteczny;
2. wklejenie folii za płytą w drzwiach, to jednak wiąże się z demontażem płyty - dużo pracy - pomoc tutaj dload.php?action=file&id=128
3. ponacinanie uszczelki vide jakieś tam patyczki nie polecam, bo w razie co uszczelka drzwi jest cholernie droga itp.
4. uszczelnienie drzwi i płyty silikonem. Najłatwiejszy i w sumie najtańszy. Potrzebny silikon lub inna dobra masa uszczelniająca plus ja dodaję zawsze po 3 nowe spinki na dół boczka koszt 2,50 zł za sztukę.
Niech każdy wybierze sobie dobry sposób dla siebie - 11 stron już jest.

Axee edit: bez kur... prosze!
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Axee » 30 czerwca 2009, 23:39

tatian napisał(a):Po prostu nakładasz silikon na łączeniu płyty z drzwiami w postaci paska o szerokości min. 0,5 cm. Oczywiście uszczelka pozostaje pod nim. Proste jak metr sznurka w kieszeni.

tatian napisał(a):czy ja nie wyraźnie napisałem.
Niewyraznie. Zapomniales napisac jakiej plyty... Plyty CD czy DVD? Ktos, kto nie sciagal boczka drzwiowego moze nie miec pojecia o plycie podnosnika szyby, i nalezy dokladnie wytlumaczyc o co chodzi, a nie unosic sie :nonono: Prosze o spokojniejszy ton wypowiedzi.
Pozatym skoro woda stoi w progu (dokladnie w uszczelce i wewnetrznej oslonie progu) to nie oznacza ze cieknie przez plyte, musialy by byc drzwi w srodku wypelnione woda, i zatkane otwory odplywowe, aby przez plyte przecieklo. Prawdopodobnie cieknie poprzez uszczelke w karoserii wokol otworu drzwi. Po uszczelce woda schodzi w dol, a poniewaz druga dolna uszczelka drzwiowa blokuje odplyw na zewnatrz powoduje to, iz poziom wody sie podnosi i przelewa sie poprzez dolna czesc uszczelki wokol drzwi w karoserii do srodka, nastepnie poprzez wewnetrzna plastikowa oslone progu i w dywaniki wsiaka. Zatem nadciecie moze byc rowniez dobrym rozwiazaniem.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Kashier » 1 lipca 2009, 10:42

dodam ze wlasnie skonczylem sprawdzanie skad sie bierze woda u mnie. Objawy byly takie same jak u Titana, ktory mi pomogl na PW dokladnie o co chodzi. JEdnak zdjalem boczek , lał brat wode po drzwiach , i nigdzie nie bylo widac wody "cieknącej" , mimo to , woda zbierala sie w progu , miedzy plastikiem a drzwiami, tworzylo sie jeziorko. Otworzylem drzwi i poprostu mokra byla przednia czesc drzwi jak i czesc "budy" od uszczelki tej włochatej w doł , gdzie jej juz nie ma (bo siega do polowy wysokosci ).

Oprocz tego po zdjeciu boczka, na wewnetrznej jego stronie znalazlem zielone meszki , tj pleśń na jakies 10 cm wysokosci , czyli woda sie tam zbierala przy wiekszych opadaach jak auto stało. No i teraz sam nie wiem dokladnie o co kaman.. :/ Moze ja mam uszczelkie ta włochata za krotka ? Ona powinna siegac do polowy wyokosci auta tylko a nizej juz nic ? Bo w zasadzie ta uszczelka sobie idzie idzie, potem sie konczy , i juz zadnych uszczelek nie ma , co dla mnie jest vbez sensu ?
Kashier
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez colin23 » 1 lipca 2009, 12:11

a sprawdź jeszcze czy na 100% masz dobrze założoną obudowę na filtrze przeciwpułkowym. Może to od niej ścieka coś do środka?
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez Kashier » 1 lipca 2009, 12:14

ale definitywnie wlewa mi sie woda od strony drzwi z plastiku laczonego. Nic od srodka z pod schowka...
Kashier
Sport
Sport

Postprzez tatian » 1 lipca 2009, 21:07

Axee napisał(a):Niewyraznie. Zapomniales napisac jakiej plyty... Plyty CD czy DVD?
Axee a trzymasz między drzwiami a boczkiem drzwi wymienione płyty? Działają jako ukryty antyradar ?? Gratuluję :hahaha:
Axee napisał(a):Pozatym skoro woda stoi w progu (dokladnie w uszczelce i wewnetrznej oslonie progu) to nie oznacza ze cieknie przez plyte, musialy by byc drzwi w srodku wypelnione woda, i zatkane otwory odplywowe, aby przez plyte przecieklo
nonsens. Przecież płyta kończy się wyżej niż kanały odpływowe. Woda ściekając do środka drzwi po szybie nie wpada w próżnię. Ona cieknie albo po wewnętrznej stronie drzwi albo właśnie po płycie nie CD lub DVD tylko po płycie podnośnika szyb. I skoro na jej granicy dolnej jest bardzo lipna uszczelka, która nie trzyma to tędy właśnie woda dostaje się już bezpośrednio między drzwi a plastikowy boczek. (Ponadto spinki tapicerki ze względu na słabą uszczelkę też lubią przepuszczać. Dlatego polecam przy takiej operacji ich wymianę. Nowe spinki mają już lepsze uszczelnienie i bez problemu zatrzymują wodę). Stamtąd ma już otwartą drogę do uszczelki, która nachodzi na plastikowy próg i wpływa sobie bez żadnych problemów pod wykładzinę. Dopiero uszczczelnienie ww. płyty powoduje, że woda spływa sobie poniżej do kanałów odpływowych.
Kashier gdzie masz wodę? Po której stronie auta przód/tył? Sprecyzuj to dokładnie.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Kashier » 1 lipca 2009, 23:44

piszesz o uszczelnieniu wylotu wody ze srodka drzwi. To zamykasz jej odplyw, i co ? Ona sie tam gromadzi i gromadzi?

Mam z przodu z prawej , obejzalem dokladnie drzwi po zdjeciu boczku , sa nacieki na wewnetrznej grodzi , tj tej blasze co zaslania prowadnice i wszystko wewnatrz. Dodatkowo nacieki zaczynaja sie od tych dwoch dziurek okraglych , w ktyrych widac prowadnice. Wg mnie oznacza to , ze woda wlewa sie poprostu pod szybe , przelewa srodkiem , i jakims cudem wylewa dolem / bokiem (w zasadzie przodem drzwi) i scieka do tego rowka miedzy uszzcelka na aucie a blacha drzwi. Jednak bezposrednio nie widzialem skad sie leje woda ,poprostu zbiera sie niewiadomo skad , chociaz obserwowalem laczenie blachy wewnetrznej z drzwiami. Musze jeszcze poklombinowac...
Kashier
Sport
Sport

Postprzez Axee » 2 lipca 2009, 04:04

tatian, zacytuje ponownie jeszcze raz Twojego poprzedniego calego posta
tatian napisał(a):Po prostu nakładasz silikon na łączeniu płyty z drzwiami w postaci paska o szerokości min. 0,5 cm. Oczywiście uszczelka pozostaje pod nim. Proste jak metr sznurka w kieszeni
po ktorym to wybuchles w nastepnym poscie gniewem.
Nic w nim nie jest napisane, ze
tatian napisał(a):między drzwiami a boczkiem drzwi
rowniez nie jest napisane jakiej plyty!
Zatem powtorze raz jeszcze, jesli tego nie zrozumiales: "Ktos, kto nie sciagal boczka drzwiowego moze nie miec pojecia o plycie podnosnika szyby, i nalezy dokladnie wytlumaczyc o co chodzi, a nie unosic sie".

tatian napisał(a):nonsens. Przecież płyta kończy się wyżej niż kanały odpływowe. Woda ściekając do środka drzwi po szybie nie wpada w próżnię. ...
tatian, gdyby bylo tak jak piszesz, to obklejajac plyte silikonem od polowy jej wysokosci poprzez dol do polowy wysokosci po drugiej stronie, woda wydostawala by sie na druga stone poprzez glosnik i go uszkadzala ... Zobacz na dole drzwi po ich otwarciu jest dolna uszczelka drzwiowa i to ona powoduje nie wypuszczenie wody z pomiedzy jej i glownej uszczelki drzwiowej wokol otworu w karoserii, w rezultanie czego woda splywajac po uszczelce glownej w dol, a takze woda z wnetrza drzwi poprzez kanaly odplywowe gromadzi sie na dole pomiedzy drzwiami i uszczelka, i przez te ostatnia przelewa do srodka.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Kashier » 2 lipca 2009, 07:39

to moze naciac ta uszczelke na drzwiach? nie widac tego a mize spelni zadanie?
Kashier
Sport
Sport

Postprzez tatian » 2 lipca 2009, 07:58

Axee i ponownie się z Tobą nie zgadzam. Przecież doskonale wiesz, że to już drugi Seat w którym walczę z wodą. Ty nie miałeś tego problemu. W Ibizie rzeczywiście musiałem i głośnik zabezpieczyć silikonem, ale Leon ma tam bardzo mocną taśmę i głośnikiem nie leci. Po prostu woda nie przedostaje się przez płytę, spływa niżej i wydostaje się na zewnątrz poprzez kanały odpływowe które znajdują się tuż pod gumową uszczelką na racie drzwi. Kashier skoro leje Ci się tylko drzwiami pasażera to sprawdź lepiej ten filtr przeciwpyłkowy.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez roosman » 2 lipca 2009, 08:22

tatian napisał(a): Kashier skoro leje Ci się tylko drzwiami pasażera to sprawdź lepiej ten filtr przeciwpyłkowy.
:hmmm: a co ma piernik do wiatraka???? Drzwi to drzwi, filtr to filtr. Jak pisze że jest na 100% pewien że leci mu drzwiami.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez Kashier » 2 lipca 2009, 08:29

Z tego co wiem , jezeli filtr jest zle zamkniety , to leje sie wew. samochodu pod nogi pasazera. Tak u mnie nie jest - definitywnie woda zbiera sie w tym rowku meidzy uszczelkami samochodu i drzwi na dole. Zbiera sie zbiera , i jak jest za duzo to poprostu przelewa sie do srodka. JEst to bez sensu , bo chyba powinna jakos splywa uszczelką do kranca drzwi i na zewnatrz.

Filtr sprawdzalem , jest ok - predze jteraz bedzie sie lalo bo nie wiem czy dobrze to zalozylem po mechaniku :)

Pytanie , to wada uszczelek jest , ze ta woda zbierajaca sie z otworow odplywowych w uszczelce jest nieodprowadzana ? Bo ja ciagle myslalem , ze to wada w postaci nieszczelnosci w drzwiach (co pewnie tez ma swoj udzial tutaj) , ale nie myslalm o tym , ze poprosu ta woda jest niewypuszczana z samochodu - a takie zjawisko u siebie zaobserwowalem. Patrzylem jak to wyglada w passacie , to woda faktycznie tez sie zbiera, ale jak za duzo jest to sie wylewa na zew. A tu odwrotnie - poprostu sie nie wylewa , a ze plastiki sie lacza na progu w niefortunny sposob, to sie wlewa do srodka auta i robi podtopienie :)

EDIT: wrzucam zdjecie pogladowe , niestety musialem zajomac z instrukcji demontażu boczka , ale zaznaczylem na fioletowo to o co mi chodzi.

Mianowicie - dluga pozioma linia na dole drzwi - tam zbiera sie woda jak sie leje z zewnatrz, miedzy ta uszczelka na dole drzwi , a uszczelka na samochodzie na plastikach.

pionowe linie pokazuja, gdzie mam zacieki - z otworow montazowych ta woda jakby sie wylewala czasami , no i sciekala po glosniku i dolnych czesciach blachy.

Dodam , ze po zdjeciu boczka, na jego wew. czesci , byly zielone slady plesni , co swiadczy o tym ze woda stała w boczku czasami.

Obrazek
Kashier
Sport
Sport

Postprzez Staszek20VT » 2 lipca 2009, 10:26

I w końcu jakiś konkret, a nie lanie wody... ;) A może jakby zdjąć tą uszczelkę na jednych drzwiach, a na drugich zostawić i pojeździć tak na próbę parę dni? Bo juz też mnie to wkurza...
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez Kashier » 2 lipca 2009, 10:40

mozna , ale ta uszczelka chyba po cos tam zakladana jest , no nie ?:P Jak sie ją zdejmie moze jakies skutki uboczne powstana ? :)
Kashier
Sport
Sport

Postprzez Staszek20VT » 2 lipca 2009, 13:55

Kashier napisał(a):Jak sie ją zdejmie moze jakies skutki uboczne powstana ?

Właśnie dlatego mówię, żeby pojeździć na próbę w celu sprawdzenia ewentualnych "skutków ubocznych... a z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że ta woda na progu to efekt jej przeciekania od szyby przez wnętrze drzwi do progu...

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Postprzez Kashier » 2 lipca 2009, 14:40

W zasadzie, nie ma prawa tak sciekac, wszystko by sie popaliło w środku. Z drugiej strony wszystko jest bardzo mocno izolowane. Mimo wszystko , jakims cudem mam zacieki pod boczkiem na blasze + mam w boczku glony , i to na wysokosc okolo 6-10 cm. Jakos to sie tam zrobilo i powodem byla woda. A skad... to juz kurde sam nie wiem.

A uszczelke jak zdjac , poprostu szarpnac? Tam jakies spinki sa wewnatrz z tego co patrzylem.
Kashier
Sport
Sport

Postprzez Staszek20VT » 2 lipca 2009, 15:07

Postaram sie to rozpracować przez weekend, dam znać co i jak bo mnie tez problem dotyczy :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Postprzez Kashier » 2 lipca 2009, 15:12

dobrze by bylo zeby jakos to rozwiazac bez ciecia uszczelek i innych chorych zabiegów.

czekam na niusa
Kashier
Sport
Sport

Postprzez tatian » 2 lipca 2009, 20:08

Zaznaczyłem na biało gdzie powinno uszczelnić się płytę. Kashier może za krótką prógę zrobiłeś. Zdemontuj plastikowy próg, lej solidnie wodę z węża a druga osoba niech obserwuje czy leci drzwiami i którędy.
Załączniki
dsc01139koy.jpg
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez kobak83 » 3 lipca 2009, 09:16

mam pytanko. dzwoniłem do seata w sprawie tej folii ochronnej. powiedziano mi ze ona nie jest do leona tylko do ibizy i alhambry a w tej chwili to oni zakładają na serwisie jakies dodatkowe uszczelki które rozwiązują problem( 150 zł/szt.) a powiedzieli że folia nie rozwiązuje sprawy-ale pewnie szukają kasy. więc pytanie czy ta folia (nr 3A0867201H) pasuje czy ja trzeba dociąć noi czy to rozwiązuje problem. a może jest ktoś z okolic Rzeszowa kto to robił??
kobak83
Stella +
Stella +

Postprzez kamil-leon » 3 lipca 2009, 09:55

kobak83, poczytaj i będziesz wiedział :arrow: pafiledb/uploads/drzwi.pdf :nauka:
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez wojciechu » 3 lipca 2009, 19:21

kobak83, Do Aso w Rzeszowie to się nawet nie pchaj - omijaj szerokim łukiem bo będzie "EXTER" - minacja portfela! Poczytaj w temacie jak Ci radzi kolega Kamil-Leon bo tu wszystko jest napisane. Ja np. u siebie kleiłem drzwi silikonem i pomogło (sposób powyżej)
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez Razor » 3 lipca 2009, 21:51

Polecam silikonowanie tak jak Tatian radzi, sam ostatnio to robiłem, dużo roboty nie ma.
Razor
Stella
Stella

Auto: Czarne

Postprzez -=PAWEL=- » 4 lipca 2009, 15:55

Rozwiązanie jest całkiem proste. Mianowicie trzeba zdjąć uszczelkę zbierajacą przy szybie, delikatnie i z wyczuciem pogiąć blachę mocująca (w drzwiach). Trzeba to zrobić naprawdę z wyczuciem bo jak dogniemy za bardzo bedzie blokowało szybę. Przyczyną przecieków wody jest nieszczelność tej uczczelki, pomiędzy nią szybą. Ja tak zrobiłem i przetestowałem w czasie ostatnich mocnych opadów narazie jest ok, tzn sucho na dywanie.
-=PAWEL=-
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON

Postprzez piokow » 7 lipca 2009, 08:44

Witam, od tygodnia jestem szczesliwym (ale teraz troche zaniepokojonym) posiadaczem leonka 1M. Po ostatnich deszczach zauwazylem wode zalegajaca na progach (na platikach ochronnych) do srodka chyba nic sie nie wlewa. Czy to oznacza ze za kilka tygodni czy miesiecy bede mial ten sam problem z woda wewnatrz autka, czy tez jest to normalne zjawisko w leonkach?
piokow
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16V

Postprzez kamil-leon » 7 lipca 2009, 08:52

piokow, woda na progach to w Leonach normalne, jeżeli nic Ci nie przecieka do wewnątrz to wszystko jest dobrze :)
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Postprzez piokow » 7 lipca 2009, 10:27

To sie ciesze, dzieki. Jednak dziwne jest to ze z tylu progi sa zawsze suche a z przodu cale w wodzie.
piokow
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16V

Postprzez dabkin » 7 lipca 2009, 11:33

@kamil-leon, woda na plastikach w progu to nie "normalne", jeśli woda stoi to gdzieś jest przeciek, prawdopodobnie na uszczelce pomiędzy blachą z mechanizmem a drzwiami... Kiedyś też tak miałem u siebie i jeśli po deszczu nie otwarłem drzwi to na najbliższym zakręcie woda wpadała do wewnątrz auta. Z czasem pod dywanikami zrobiła się kałuża. Po uszczelnieniu drzwi na progu nie ma ani kropli wody, nawet po największych ulewach.
dabkin
Stella
Stella

Auto: Toledo 1M TDI

Postprzez kamil-leon » 7 lipca 2009, 12:49

dabkin napisał(a):woda na plastikach w progu to nie "normalne"

Jeżeli chodzi o Leona to jest to akurat normalne, bo praktycznie u każdego jest to samo, a jeżeli koledze piokow poza tym, że woda stoi na progach, nic się złego nie dzieje to nie ma powodu do zmartwień.
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Postprzez kobak83 » 9 lipca 2009, 06:23

czy demontaż podszybia jest skomplikowany?? bo bede sie dziś za to zabierał. chcę wkońcu zlikwidować wodę cieknącą pod nogi kierowcy. nie wiem czy wystarczy zdemontować wycieraczki i potem już wszystko pójdzie gładko czy może jest jakaś metoda na to
kobak83
Stella +
Stella +

Postprzez wojciechu » 10 lipca 2009, 10:30

kobak83, demontaż podszybia to nic trudnego -jeśli ściągniesz wycieraczki to pozostaje jeszcze uszczelka i wydzierasz całość bezproblemowo - rozłączając wcześniej wężyk od spryskiwaczy
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez kobak83 » 10 lipca 2009, 15:42

wszystko poszło bez problemów. z przedostającą wodą na nogi kierowcy i pasażera mam spokój (uszczelniłem plastikową obudowę filtra przeciwpyłkowego oraz od strony kierowcy obudowę tych kostek do których idzie wiązka kabli). Jeszcze dziś jak nie będzie lało po południu albo jutro uszczelnie tą samą masą boczki drzwi i mogę się brać za wkładanie wszystkiego do środka.. a przy okazji to sobie wszystki fotele wypiore ;)
kobak83
Stella +
Stella +

Postprzez GreyFox10sl » 19 lipca 2009, 12:37

witam jestem nowy tu...tez mam problem z woda zalegajaca na progach...
i zobaczylem ze ta uszczelka jak sie otwiera drzwi jest mokra;/;/(ta na progu)i woda nie duzo ale dostaje sie do srodka co radzicie
GreyFox10sl
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 1

Postprzez Staszek20VT » 19 lipca 2009, 13:16

GreyFox10sl napisał(a):co radzicie

Zapoznać się z tematem...

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Postprzez GreyFox10sl » 20 lipca 2009, 20:28

ok juz wiem :) dzieki
pozdrawiam
GreyFox10sl
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 1

Postprzez Ace Ventura » 23 lipca 2009, 00:32

sam mam problem z wodą - stoi na przednich progach, jednak do srodka sie nie wlewa, tylko straszna kicha jak po deszczu dzwi otwieram i leje sie z progu :zniesmaczony:

Polecam silikonowanie tak jak Tatian radzi, sam ostatnio to robiłem, dużo roboty nie ma.

ale troche nie rozumiem - z tego wynika że poprostu dolny fragment boczku drzwi przyklejam do samych drzwi na sylikonie - poprawcie jesli sie myle

a jak dobrze rozumuje to co przy nastepnym demontażu boczków - będzie to sie dało odkleić?
Ace Ventura
Sport
Sport

Auto: Leon tDI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat