zakupiłem 100W żarówki mijania, do tego na wszelki wypadek przekaźniki.
Zastanawia mnie tylko, czy biorąc pod uwagę, że to lampy DEPO, to nie potopi mi samych reflektorów

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
yorgi napisał(a):zakupiłem 100W żarówki mijania
Violetta W-ch napisał(a):.Potem jedzie taki -bez obrazy- z przerobionymi lampami na ksenon kid made in China i z chomologacją na GB- a Ty na przeciwko i rzucasz miesem.
Violetta W-ch napisał(a):oni przeciez jeszcze nie chcą wiedziec że do lamp ksenonowych powinien być system samopoziomujący lampy oraz spryskiwacz
bdbartek napisał(a):Kamil_n ale również nasze klosze nie są przystosowane do 100W żarówek pozatym i przepisy to kwesionują. Więc jak nie kijem to pałą w myśl polskiego przysłowia
nie prawda.. chodzi tu tylko o lampy. bo są przecież modele aut w których w uboższych wersjach masz H7 a w bogatszych X. chodzi tylko o lampy.bdbartek napisał(a):pozatym jeśli w aucie nie wychodziły seryjne ksenony to też zakwestionują ich legalność
W GSX 1300 jest plastikowy klosz i lata na 100watach (a jak Ci zapewne wiadomo motocykle zawsze musiały jeździć na światłach 24h) i nic się nie wypala ani nie żółknie - kwestia wielkości lampy - dowód stoi w garażu, mogę wkleić fotki.Violetta W-ch napisał(a):Plastikowe klosze nie zniosą mocnych żarówek (np.100Watt)
od takich sytuacji jest sterowanie w kabinie, do opuszczania lamp. No, chyba że Ty masz ustawione lampy "pod zderzak" wtedy możesz nie wiedzieć o jego istnieniu.Violetta W-ch napisał(a):bdbartek-co z tego że ustawiłeś lampy po ich założeniu pewnie na pustym aucie a tu na weekend wybierasz się z rodziną, grill z 10 kg kiełbachy no i browarek a światełka nie przestawisz i świecisz ptaszkom po "oknach"
Jeżeli BV mają taką samą żywotność jak Osram NightBreaker to Xenon wyjdzie duuuuużoooo taniej..Violetta W-ch napisał(a):Co z tego ze palnik xsenonowy wytrzymuje dłużeji pobiera tylko - ile to żarówek np.Philips Blue Vision?-odpowiedzcie sobie sami.
na motocyklach też się znasz???Violetta W-ch napisał(a):GSX-1300- pojemność mówi sama za siebie
koleżankoVioletta W-ch napisał(a): kolego
to dobrze, bo mi się te osramy paliły średnio po 3 miesiącach.... No ale jaka nazwa, taka firma..Violetta W-ch napisał(a):Co do żywotności B.V- to narazie pół roku świecą
Prawie dobrze ... czujniki poziomowania sa na przedniej i na tylnej osi pojazdu, przykladowo w Leonie podlaczone do przeniego lewego wahacza i do belki tylnej. Dzialanie ukladu polega na porownywaniu rezystancji czujnikow, rezystancja jest zmienna w funkcji wychylenia wahacza/belki, na podstawie powyzszych danych uklad koryguje pochylenie swiatel, zgodnie z zadanym poziomem zerowym.Jesli chodzi o samopoziomowanie to czujnik nie jest w lampie tylko na tylnej osi-działa podobnie jak korektor siły hamowania mierząc wartość kąta ugięcia auta od wartości nominalnej,optymalnej.Przy zapalaniu świateł lampa od punktu 0 nachyla się na dół potem maxymalnie do góry i ustawia sie na wartosci wyregulowanej mechanicznie na diagnostyce- stale utrzymuje punkt granicy światło cienia w wartości jaka powinna byc.
Violetta W-ch napisał(a):Porządna inwestycja w zgodne homologowane lampy xenonowe.
ale co to wnosi do tematu?? poza tym że praktycznie przepisuje to co zostało już napisane wcześniej?? Każdy z nas może sobie wejść na wiki i doczytać o drucikach.Violetta W-ch napisał(a):Prawdą jest ze mocne 100W żarówki przepalają się o wiele szybciej i oficjalnie dopuszczone są w sporcie motorowym(z reszta jak kazda inna powyżej 55/65Watt.+ do tego uszkadzają odbłyśnik i klosz jeśli plastikowy reflektora.
Prawdą jest że palniki X dają lepszą widoczność i doświetlenie pobocza. m.in przez to właśnie w nieryflowanych reflektorach X jest ważne spryskiwanie klosza by był czysty i nie rozpraszał światła tracąc granicę światło-cienia (soczewkowa lampa żarówka D2S).Przy ryflowanym szkle (palnik D2R)też brudny klosz moze rozczepiać niekontrolowanie wiązkę świetlną choć tam granicę światło-cienia nadaje ryflowanie reflektora i przesłona w samym palniku wyładowaczym. Jakosć i jasność światła palników X nie da się zestawić z żadną lampą żarówkową dlatego aby nie oślepiać innych i wyeliminować zawodzący czynnik ludzki zastosowano automatyczną regulacją tych świateł.
Jesli chodzi z kąd bierze się większa jasność w zarówce np.: Philips B.V niz w tradycyjnej to bierze się to że wolfram w normalnej zarówce pracuje w otoczeniu próżni a w zarówkach które maja takie same parametry mocy ale są jaśniejsze (jak w/w przykład)w nich to żarnik żarzy się w otoczeniu mieszaniny gazów(bodajze mieszanka xenonu,argonu)-suchych ale szlachetnych.Nie koniecznie musi byc cienszy by byc jasniejszym.
Tak jak mój przedmówca napisał wszystko ma plusy i minusy.
Niech kolega który zadał pytanie co załozyć sam sobie odpowie- czesta wymiana żarówek- jesli to np B.V
Wymiana kloszy czy całych lamp przy żarówkach mocniejszych niż dopuszczone do ruchu.
Montaz X z gotowych zestawów w miejsce fabrycznych zarówek-możliwość stracenia dowodu i stanie w kolejce po jego odbiór,problemy z drogówką i koniecznosć (jeśli ma na względzie bezpieczenistwo innych)przestwiania świateł względem masy obciążenia pojazdu.
Porządna inwestycja w zgodne homologowane lampy xenonowe.
a na dowód tego zaraz dostaniemy kolejny 200 wersowy wykład z WikipediiSammael napisał(a):A miśki zamiast się czepiać o dość dobrze wyregulowany chiński ksenon - powinny się czepiać ludzi, którzy w deszczu zapieprzają na halogenach zapewniając mi cudowne refleksy świetlne od mokrej nawierzchni. O! i tak powiem!
roosman napisał(a):a na dowód tego zaraz dostaniemy kolejny 200 wersowy wykład z WikipediiSammael napisał(a):A miśki zamiast się czepiać o dość dobrze wyregulowany chiński ksenon - powinny się czepiać ludzi, którzy w deszczu zapieprzają na halogenach zapewniając mi cudowne refleksy świetlne od mokrej nawierzchni. O! i tak powiem!
Violetto - co Ty na toSammael napisał(a):Krótko mówiąc powierzchnia mokrego asfaltu odbijając światło z halogenów ustawionych nisko i świecących bepośrednio na nią posiada wysoką luminancję, którą możemy wyliczyć wzorem
Obrazek
gdzie:
L - luminancja,
p - współczynnik odbicia,
pi - stała = 3,141592, (tak znam ją na pamięć do milionowego miejsca po przecinku!)
E - natężenie oświetlenia na płaszczyźnie.
Natomiast
Luminancja (w określonym kierunku, w punkcie powierzchni źródła albo odbiornika promieniowania) jest to iloraz strumienia świetlnego wychodzącego, padającego lub przenikającego przez elementarne pole powierzchni otaczające rozpatrywany punkt i rozchodzącego się w określonym stożku obejmującym ten kierunek, przez iloczyn kąta bryłowego tego stożka i rzutu prostokątnego elementarnego pola na płaszczyznę prostopadłą, do tego kierunku. Luminancja odzwierciedla ilość światła, która jest widziana przez obserwatora:
Obrazek
Luminancja jest też istotnym parametrem dotyczącym ksenonów. Im wyższa temperatura barwna (wyrażona w Kelvinach nie Kalwinach i nie stopniach Kelvina) tym niższa luminancja.
Szanowna Wiolu chyba sama zaczęłaś opisywać nam jak działa ksenon, jak działa układ samopoziomowania, napisałaś już o całym świecie, jakie żarówki, ile watów pobierają, na jakim napięciu działają, o rozpraszaniu światła.Violetta W-ch napisał(a):Zbiegacie z tematu, by tylko się czepić.
yorgi napisał(a):astanawia mnie tylko, czy biorąc pod uwagę, że to lampy DEPO, to nie potopi mi samych reflektorów
Violetta W-ch napisał(a):zobaczcie na elektrodzie jak są pisane posty
Violetta W-ch napisał(a):a nie dyskryminujecie mnie bo mam jakąś tam wiedzę własną.
wrzc napisał(a):http://allegro.pl/item791504822_zestaw_ksenonowy_xenon_wawa_montaz_ksenon_fv.html omawiane były te "ksenony" na forum ? Powiecie, ja się domyślam ale upewnijcie mnie ;D
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości