Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
mtz napisał(a):jestem dzisiaj po wymianie swiec oryginalnych BOSHowskich na NGK y-732U, wg katalogu na stronie ngk co byla podawana kilka postow wyzej, na pewno pasuja one do kazdego modelu tdi. roznica? oryginalne sa 11V, te sa 12V... po prostu dluzej sie beda nagrzewac... chyba..
arthek napisał(a): ...Z moim ASZem są wieksze "klocki" bo w 2002 r montowali do tych silników dwa rodzaje tych świec, i nie wiem jakie do mojego...
Axee napisał(a):arthek napisał(a): ...Z moim ASZem są wieksze "klocki" bo w 2002 r montowali do tych silników dwa rodzaje tych świec, i nie wiem jakie do mojego...
Golf 2002r. ASZ
swieca zarowa
VIN: >> 1J-2-600 000 N 101 401 05 M10X1X25 BERU (0 100 226 227)
VIN: 1J-2-600 001>> N 105 792 01 M10X1X30 BOSCH (0250 202 023,0250 202 046)
lub N 105 792 02 M10X1X30 BERU (0 100 226 482)
Pzdr Axee
arthek napisał(a): Można wiedzieć skąd "zassałeś" info n/t tych oznaczeń boscha ?
Axee napisał(a):arthek napisał(a): Można wiedzieć skąd "zassałeś" info n/t tych oznaczeń boscha ?
... moznaETOS + katalog BOSCH online.
Pzdr Axee
Qper3 napisał(a):Rogal polecal Bosch'a swiece, jeden z mechanikow u mnie na miejscu poleca NGK drugi Bosch/Beru wiec sa zwolennicy kazdej markiwykrecilem dzisiaj stare i ori mialem Bosch'a
Qper3 napisał(a):witam
prosilbym o pomoc i porade:
z katalogow wychodzi, ze mam miec swiece:
silnik ARL
Bosch 0 250 202 022
NGK Y-732U
ale po wykreceniu swiecy okazalo sie, ze ma ona inny nr i jest ciut dluzsza:
Bosch 0 250 202 046
i co z tym fantem zrobic?? odpowiednikiem z NGK jest bodajze Y-741U
czy dlugosc swiecy ma jakies znaczenie i czym to moze byc spowodowane, ze ori mam dluzsze niz te katalogowe??
patrzac na wczesniejsze osty wychodzi, ze mam wsadzone swiece jak kolega w Golfie z silnikiem ASZ
prosilbym o szybka pomoc bo juz mnie to denerwuje
Qper3 napisał(a):No wlasnie problem w tym, ze nie wiem czy ktos wczesniej nie wymienial swiec ale przy przebiegu 65tys na chwile obecna mysle, ze nikt tam nie gmeral
Wiec jesli mialem te dluzsze to zakaldac dluzsze NGK Y-741U czy krotsze Y-732U?? badz odpowiedniki z Boscha
Zastosuj klucz dynamometryczny do odkrecania i zakrecania swiec, wymiana no problem, moment dokrecenia swiecy zarowej podany jest w katalogu, rowniez moment ktory powoduje zniszczenie swiecy tez powinien byc podany.Moriarty napisał(a):Czy istnieją sprawdzone metody zminimalizowania tego ryzyka, a nawet wyeliminowania całkowicie??
Poprobi napisał(a):Oryginalnie jakie są świece w silniku AHF?
grabarz18 napisał(a):Poprobi napisał/a:
Oryginalnie jakie są świece w silniku AHF?
Przyłączam się do pytania kolegi... jakie świece zastosować do silnika AHF? Idzie zima więc czas zadbać o swojego leosia...
Chyba plastikowa listwe, no chyba ze sprawdzales swiece dogrzewajace z boku przy pompie prozniowej. Swiece wlasciwe sa przy wtryskiwaczach i zasilanie ich jest polaczone wspolna plastikowa listwa. Najprosciej sprawdzic za pomoca przewodu, przylozyc jeden koniec przewodu do plusa akumulatora, a drugim lekko dotknac koncowki swiecy. Jak zaiskrzy jest ok.Matryx napisał(a):Zdjąłem więc gumowe końcówki ze świec
kornat napisał(a):Y-732J czy będą pasować
kornat napisał(a):bono, Dobrze ze wspomniałeś o oryginalności jak ją można sprawdzić
oki zabiorę się za to w weekend:)
mam jeszcze takie pytanie może trochę dziwne, ale czy kondycja "żarówek" ma wpływ na pracę silnika?? czy tylko na rozruch zimnego silnika???
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości