Asgaard napisał(a):o ile mi wiadomo to ciekły dwutlenek ma ciśnienie ~45atm
No to koeldze zle wiadomo otoz cisnieni w butli z CO2 moze sie wachac tak jak w butli z N2O (notabene gazy sa bardzo podobne do siebie pod wzgeledm fizycznym roznia sie zdecydowanie pod wzgeledn wlasciwoaci utleniajacych) i jest w duzej mierze zalezne od temp. butli (dlatego podgrzewa sie butle amerykanskich systemow podtlenku zeby zachowac zawsze to samo cisnienie a tym samym odpwoiedni sklad mieszanki) i moze dochodzic do 100bar
Asgaard napisał(a): więc po kiego bata wąż wytrzymujący 200 atm ciśnienia?
Ano po to zeby zapewnic potencjalnym uzytkownikom maxymalna doze bezpieczenstwa.
Asgaard napisał(a): Oglądaliście kiedyś ori zestaw NX'a? Wąż ma średnicę zewnętrzną około 0,8cm a w końcu zaworek jest przy dyszy a nie przy butli.
No i coz z tego ze zaworek jest przy dyszy jak w wezu jest ciekly CO2 a nie gazowy (a wiec srednica weza nie gra zbyt duzej roli i wplywa tylko na wydajnosc podawania cieklgeo co2 do zaworka) i pic polega na tym zeby gaz rozprezal sie dopiero w spryskiwaczu i jak kolega pyta to tak widzialem i to nie raz. Pozatym kto koledze pwoiedzial gdzie jest zaworek w mojej instalacji otoz tez jest możliwosc wykonanie go przy dyszy i istanieja dwa rzowizania jedno takie a drogie takie.
Asgaard napisał(a): Na upartego zawsze można przy butli zamontować reduktor ciśnienia.
No tu juz sie fizyka klania jak kolega zmniejszy cisnienie (gazu) to nie bedzie sie on rozprezal a wiec nie odbierze ciepla a wiec caly system jest do smieci bo nie bedzie chlodzil
Asgaard napisał(a):Rurki miedziane też się dobrze spisują, widziałem takie rozwiązanie w STi 2.5, facet wykonał je sam z gaśnicy i rurek miedzianych.
Hmm ja juz sie wypowiedzialem na temat rurek miedzianych i moze sie beda spisywaly i moze sie nic nie stanie ale mnie nie stac na moze wiec sobie podaruje. Co do wypowiedzi ze widzial kolega w STi 2,5 takie rozwiazanie tosc ciekawe bo o ile mi wiadomo STi 2,5 nie ma turbiny a wiec co on sobie chlodzil szybe?
Asgaard napisał(a): Jak miałbym dać 1800zł za samoróbkę to wolę kupić za 1500zł używany ori system NX
I tutaj kolega mnie obraza gdyz moj a raczej mojej firmy zestaw to nie zadna samorobka i ja jako konstruktor i inzynier mechanik sie pod nia podpisuje jakoz ze mam takie prawo plynace z mojego dyplomu a co do tego czy kolega chce kupic zestaw nowy z gwarancja czy uzywany bez niej to juz nie mi wyrokowac takie prawa rynku i nikt kolegi nie zmusza do kupowania akurat odemnie
pozdrawiam