Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak świateł stopu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak świateł stopu

Postprzez leongrzeska » 11 sierpnia 2008, 11:50

Witam Forumowiczów

Mój problem polega na tym ze 2 dni temu, odkryłem ze nie mam świateł stopu :olaboga: (w ani jednej lampie), przy czym dodam ze swiatła tylne normlanie świecą. Sprawdziłem bezpieczniki jak również i żarówki i dalej nic nie działa. Proszę bardzo o pomoc w tej sprawie. Dodam jeszcze ze tydzien temu padł mi czujnik ABS i świeci sie kontrolka (tak mi sie zdaje ze czujnik, bo bezpiecznik jest OK!!). Jeżeli ten temat był juz na forum, to przepraszam ze zaśmiecam, ale nie udało mi się nic znaleść. Ewentualnie proszę również o linka do schematu bezpieczników (bo ksiązka została w polsce, a obecnie jestem na wyspach:(.

Z gory dziekuje i pozdrawiam ;) (1.6 AKL 102, 2001 r.)
leongrzeska
Stella
Stella

Auto: Leonik 1.6 (74Kw)

Reklama

Re: Brak świateł stopu

Postprzez Miro » 11 sierpnia 2008, 12:04

Padł czujnik przy pedale hamulca. Zmostkuj go i zobacz czy wtedy STOP świeci...
Lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Miro
Sport
Sport

Auto: BMW E91 LCI

Postprzez cebulka » 11 sierpnia 2008, 12:25

Jest pewnie tak jak pisze Miro, A jaka kontrolka ci się świeci ??
Mi jak padł czujnik stopu to świeciło się EPC. Czujnik w Polsce kosztuje coś koło 34 zł. Wymienisz bez problemu sam
Tu było o czujniku stopu: viewtopic.php?t=1256&postdays=0&postorder=asc&start=150
Temat z diesla, ale możesz sobie poczytać
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
---------------------------------------
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez leongrzeska » 11 sierpnia 2008, 12:42

Problem w tym ze oprócz ABS, to zadna kontrolka sie nie swieci. Dodam ze jak padł czujnik ABS to stopy jeszcze działały. Wybaczcie, ale jak zmostkowac pedał hamulca (nie jest ze mnie zaden wykwalifikowany mechanik).
Dzieki i pozdrawiam
1.6 AKL (74 Kw) 102 PS
leongrzeska
Stella
Stella

Postprzez michalm » 11 sierpnia 2008, 16:11

leongrzeska, proponuje w pierwszej kolejnosci wyjac ten czujnik i go wyczyscic. Jakis czas temu na spocie Bartkowi_K przestal dzialac Stop (wszystkie swiatla), nic mu sie na desce nie palilo. Chlopaki wyjely czujnik przeciscili i wszystko wrocilo do normy.
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez milo » 12 sierpnia 2008, 21:50

Witam parę dni temu miałem ten sam problem . Bez stopu wracałem z Zakopca
powód j/w padnięty wł.stopu przy pedale . wymienilem bez problemu sam nowy z aso ok 25zl.
milo
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez leongrzeska » 27 sierpnia 2008, 17:45

Witam ponownie, wybaczcie ze nie pisałem wczesniej nie miałem czasu:/ ehh. Sprawa załatwiona, znalazłem Dobrego Polskiego mechanika :) w swoim miescie, no i zrobione :)) koszt przełacznika to 12 funtów, co prawda drozej niz w polsce, ale przeliczając zarobki to inna bajka ;). W kazdym bądź razie wszystko cacy.
1.6 AKL (74 Kw) 102 PS
leongrzeska
Stella
Stella

Postprzez Hasek » 30 grudnia 2009, 18:46

Witam,

Podbijam temat bo nie wiem gdzie to pytanko umieścić a sprawa wynikła przy wymianie czujnika świateł stopu. Pewnego pięknego dnia zauważyłem, że światełka mi nie świecą. Wpadłem na forum, poczytałem i udałem się do hurtowni po nowy czujnik - 50 PLN. Wróciłem do domu i w szale przedsylwestrowym :) wyjąłem stary czujnik i.....dupa, nowego za choinkę nie mogłem wsadzić na miejsce....no to w auto i do hurtowni, że zły mi sprzedali. Tam bardzo miły pan z politowaniem na twarzy powiedział mi, że wyjąłem czujnik od sprzęgła zamiast od hamulca i dlatego nie pasuje :) :) po spaleniu cegły i wytłumaczeniu, że jestem raczej żółtodziobem w naprawie auta na własną rękę wróciłem do domu założyłem czujnik stopu w odpowiednie miejsce no i właśnie męczę się z tym czujnikiem od sprzęgła. Po co ten czujnik jest? Jak już go założyłem, a jest w dobrej pozycji, to ten czarny "cycek" nie dotyka pedału sprzęgła....tak ma być? No i podstawowe pytanie - czy mogę tak jeździć bo mega potrzebuję auto aktualnie.... Ma ktoś jakieś info na ten temat?
Hasek
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez the_rahzel » 30 grudnia 2009, 19:22

Przed założeniem tego czujnika musisz wyciągnąć tego "cycka" ile się da... Potem włożyć go na wciśniętym sprzęgłu/hamulcu i przekręcić żeby ten ząbek zaskoczył... W ten czas masz pewność że hamulec ci będzie świecił.. W przypadku sprzęgła będzie chyba podobnie..
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Hasek » 31 grudnia 2009, 08:38

Czujnik od hamulca już działa i jest OK! Zastanawiam się tylko po co jest ten czujnik na pedale sprzęgła i czy go nie uszkodziłem czasem próbując wsadzić bo nie dotyka teraz pedału gdy ten jest w pozycji neutralnej. Jutro podskoczę do mechanika i się temu przyglądniemy.
Hasek
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez bacardi » 31 grudnia 2009, 15:40

czujnika sprzegla nigdy nie wyjmowalem wiec nie mam pewnosci, ale od hamulca sa przynajmniej 2 rodzaje czujnika... wiem ze z koncowka A w numerze, czujnik ma regulacje wysuniecia tego dzyndzla, wiec nalezy go najpierw odpowiednio wysunac wiecej, po wlozeniu na miejsce sam sie dopasuje na dlugosc... natomiast inny rodzaj (np. u mnie z literka D na końcu), ma ten dzyndzel stałej dlugosci, natomiast aby dziala prawidlowo nalezy go odpowiednio obkrecic w otworze, wowczas dopiero zaskakuja "mechanizmy" wewnatrz czujnika dzieki czemu poprawnie dziala... i czesto sie okazuje ze taki niedzialajacy czujnik po wyjeciu i prawidlowym ponownym wlozeniu ozywa na nowo ;)
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne