Mam taki problem, w zasadzie to 2.
1. Jadąc z równą prędkością(pedał gazu musi być naciśnięty chociaż minimalnie) gdy skręcam w prawo albo auto unosi się lekko przy wzniesieniach a potem dociska słychać chrobotanie (czuć drżenie w samochodzie). Mechanik nie za bardzo wiedział co to może być. Normalnie powiedziałby że łożyska, ale dziwne jest to, że gdy jadę na luzie, to przy skręcaniu albo na wzniesieniach wszystko jest ok. Wymieniłem z przodu łożyska i tuleje, i dalej jest to samo. Do tego doszedł nowy "problem".(2)
2. Stojąc w miejscu albo jadąc(przy staniu w miejscu lepiej słychać) przy kręceniu kierownica tez słychać chrobotanie, inne niz w poprzednim momencie(tutaj slychac dokladnie kiedy krece, tam skrece i w czasie jazdy slychac(np gdy sie wchodzi w dluzy zakret)). Mechanik mówi że to mogą być poduszki przy amortyzatorach z przodu.
Dodam że wszystko słychać bardziej z przodu niż z tyłu ;p
Nie sądzę żeby 1 i 2 problem wynikały z tego samego. 1 problem jest wynikiem dzialania dodatkowej sily(dziwne jest tylko ze przy nienacisnietym gazie, tego nie ma, chociaz tez dzialaja sily). 2 natomiast sprawdzalem przy wlaczonym silniku, bo wspomaganie sie wlacza i da sie krecic w miejscu.
Chętnie posłucham jakichś propozycji co to może być
I poprosiłbym o adres jakiegoś dobrego mechanika w Krk.
pozdrawiam
[ Dodano: Pon 30 Lis, 2009 ]
Nie mogę edytować więc napisze w nowym poście.
To tak. Co do pkt 2, to moge powiedzieć że zniknął. Być może wynikało to z faktu że miałem założone nowe łożyska i jeszcze sie wszystko musialo podocierac(nie wiem na 100% - nie jestem mechanikiem);
Ale co do 1 pkt. Coś obciera/chrobocze z lewej strony przy przednim kole. W momentach kiedy auto jest dociążone(np jadę po nierównościach i momentami jest większy nacisk, albo skręcam w prawo). Lepiej słychać przy większych prędkościach. przyglądnąłem się tym poduszkom tak z wierzchu
Tak dla ciekawości, cały ten problem pojawił się po wymianie felg z letnimi oponami na zimowe. Z tego co wiem to właśnie w pkt wulkanizacyjnym miał pan problem z odkręcenia lewego kola w przodzie, wiem ze musiał więcej siły użyć, ale nie wiem czy byłby w stanie coś tam uszkodzić.