Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

CB radio ---> jaka antena ??

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: CB radio ---> jaka antena ??

Postprzez bubolak » 12 stycznia 2010, 00:34

Roxon40, każdy parking podziemny ma zwisające rury i tym podobne, za każdym razem zahaczam. Jak zapomnę, że antena jest na dachu i się trochę rozpędzę to spada po uderzeniu w taki badziew. Ta z alledrogo ma 66cm, więc o niektóre tabliczki ciągle będę haczył. Czy bat jest czymś bardziej skomplikowanym niż kawałek metalu? Nie da się do podstawki wstawić jakiegoś krótszego "bata"? belzi, nie jest tak, że rzeczy do wszystkiego są do niczego, jak np: opony całoroczne :D używasz takiego sprzętu?
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez belzi » 12 stycznia 2010, 09:14

nie uzywam, bo mam antene od GPS, ale jesli bym nie mial navi, to z pewnoscia by u mnie takie cos zagoscilo.
Uzywal jej Sammael w niebieskim i byl zadowolony. Wiadomo, ze to nie to samo, co dedykowana antena, ale mysle, ze odbior jest na poziomie floridy
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez bart99 » 12 stycznia 2010, 11:17

belzi napisał(a):Sirio Triflex
przy montażu tej anteny trzeba podsufitke zdejmowac?chyba sporo roboty z tym i chyba do najlatwiejszych nie nalezy?
bart99
Sport
Sport

Auto: Leon SPORT

Postprzez belzi » 12 stycznia 2010, 11:34

bart99 napisał(a):
belzi napisał(a):Sirio Triflex
przy montażu tej anteny trzeba podsufitke zdejmowac?chyba sporo roboty z tym i chyba do najlatwiejszych nie nalezy?

wszystko zalezy od zdolnosci manualnych, ja tam daje rady wymienic antene bez sciagania podsufitki, trzeba tylko zdemontowac kilka plastikow
ale tak czy siak, ja nie dopuszczam, zeby mi jakies kable wisialy w aucie, wiec majac antene President OHIO kabel do radia mam puszczony pod podsyfitka, wiec z mojego punktu widzenia podobna robota jest przy zakladaniu tradycyjnej anteny i przy zakladaniu Triflexa.
powered by ECUProject®
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Postprzez Roxon40 » 12 stycznia 2010, 22:13

bubolak napisał(a):Nie da się do podstawki wstawić jakiegoś krótszego "bata

Jeżeli nie zamierzasz nic nadawać tylko słuchać to weź jakąkolwiek antenę z CB typu Lemm i zetnij bat najniżej jak ci pasuje. Coś będziesz słyszał ale pod żadnym pozorem nie próbuj rozmawiać bo szybko padnie ci radio.
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Auto: Seat

Postprzez bubolak » 13 stycznia 2010, 00:16

Opcja fajna, ale jak chodzi o moją manualną stronę, to dla Leona będzie lepiej jak zostanę przy tym co mam. Chyba, że w jakimś CB-serwisie mi to zrobią za parę zł. Jeszcze pomyśle, jak się zdecyduje to zdam relacje.
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra

Postprzez Mosiu » 19 stycznia 2010, 02:17

tomaszkowo, kablem lecisz od polki przez prog, az do bagaznika i wychodzisz albo gora, albo w polowie wysokosci bagaznika. To juz jak wygodniej.
Mosiu
Sport
Sport

Auto: Czarne
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez MaciekK28 » 19 stycznia 2010, 13:04

już tak zrobiłem kiedyś jak piszesz :D
z tym ze teraz zmieniłem antenkę na krótką i jak potrzebuję to stawiam ją sobie na dachu, kabel idzie przez uszczelkę tylnych lewych drzwi i jest dobrze :D
Tylko na trasy jej potrzebuje więc mi wystarcza.
MaciekK28
Stella
Stella

Auto: TDI 1M

Postprzez bart99 » 19 stycznia 2010, 14:03

A ja mam tak zajebiscie krótką antenę, że kabel idzie środkowym słupkiem (antena na dachy na wysokości słupka) i do schowka z lewej strony gdzie siedzi moje CB.

Ps. nie da się kabla wydłużyc :okulary: ?? Chyba trzeba antene całą kupowac nowa....
bart99
Sport
Sport

Postprzez Kozak » 19 stycznia 2010, 14:10

bart99, ,możesz wydłużyć kabel ( w jakimś tam zakresie ) , mnie kiedyś w serwisie CB dorabiali przedłużkę , wystroili i było wszystko ok

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bart99 » 19 stycznia 2010, 14:30

Kozak, o dzięki za info :ok: :ok: :piwo: Nie wiedziałem, że przedłużkę da się zrobic, na dniach zawitam i zrobię sobie jak będzie to ten sklep to robił;)
bart99
Sport
Sport

Postprzez Mosiu » 19 stycznia 2010, 14:31

Mozna za pomoca tak zwanej beczki, lub wymiana calego kabla (jesli to mozliwe)
Mosiu
Sport
Sport

Auto: Czarne
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Roxon40 » 19 stycznia 2010, 20:23

Jak przedłużysz kabel o jakiś metr do półtora to jakiś wielkich strat nie będzie więc możesz go spokojnie przedłużyć. Tylko przede wszystkim zrób to na jakiś złączkach a nie lutuj i nie izoluj taśmą (mogą wystąpić duże straty)/

Nie trzeba wymieniać całej anteny, możesz też wymienić sam kabel :)
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Postprzez bart99 » 19 stycznia 2010, 20:43

Roxon40, Nie no w lutowanie nie będę się bawił.... Tak jak napisał Mosiu, najszybciej to użyję tzw. "beczki" link :arrow: http://allegro.pl/item868...rzedluzacz.html

Co do wymieniania kabla to nie wiem czy to możliwe... trzeba coś w magnezie rozkręcac, a tego nie chcę ruszac :palacz:
bart99
Sport
Sport

Postprzez leoTDI » 19 stycznia 2010, 21:46

nie bawcie się w amatorskie przedłużki. Oryginalna długość kabla nie jest przypadkowa. Jest coś takiego jak zjawisko fali stojącej. Można pokusić się o ew. przedłużenie, ale musi to być długość wyliczona wg wielokrotności fali nadawania a złącze musi być profi. Tylko kto z Was jest w stanie wyliczyć długość przedłużki uwzględniając szereg parametrów elektrycznych ?
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Roxon40 » 19 stycznia 2010, 21:53

Wyliczenia mają sens przy przewodzie dłuższym niż 10 m do anteny stacjonarnej i porządnych CB radio tam bardzo istotne są parametry żeby nie zakłócać, żeby móc wykonywać dalekie łączności. Przy CB w aucie nie trzeba się bawić w wyliczenia bo ilu z was robi z auta dalekie łączności ?? Był gdzieś wzór na to ale nie pamiętam.
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Postprzez Kozak » 19 stycznia 2010, 21:53

leoTDI napisał(a):ale musi to być długość wyliczona

dokładnie tak , w moim przypadku było dołożona nie przypadkowa długość , tylko coś tam wyliczyli w serwisie CB i zmontowali to na złączkach CB

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez belzi » 19 stycznia 2010, 21:54

Roxon40, jest dokladnie tak, jak napisal leoTDI
CB to nie antena szerokopasmowa, zeby bawic sie w wycinanki i dorabianie
Jesli ktos chce zglebic temat, sa takie fora jak elektroda czy cbradio.pl
powered by ECUProject®
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Postprzez Roxon40 » 19 stycznia 2010, 21:57

To akurat wiem ale jak będę przedłużał u siebie to sobie to wyliczę. W Sprinterze wymieniłem kabel na 6 metrowy bez wyliczeń bo ma mi służyć do zapytania się o drogę i posłuchania co się dzieje i wszystko działa tak jak trzeba.
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Postprzez Orełek » 20 stycznia 2010, 00:26

Co wy ludzie kombinujecie w tymi wyliczeniami... Można ciąć na dowolną długość pod warunkiem, że elementy na obu końcach kabla mają odpowiednio dobraną impedancję - a w tym przypadku tak jest (1 koniec - radio, drugi koniec - wystrojona antena). Zwróćcie uwagę, że kable, które się dostaje z antenami mają się nijak swoją długością do długości fali CB (nie są równe lambda ani lambda/2 - a tylko to miałoby ewentualnie sens).
Przedłużać kable CB należy tylko przy pomocy "beczki".
Orełek
-------------------------------
F**k your six cyllinders...ups, now I own six cyllinders...
Orełek
Signo
Signo

Auto: AlteaBMN OctaviaASZ

Postprzez peter174 » 20 stycznia 2010, 08:49

Panowie dlugosci kabla i tzw węzly i strzałki (elektrycy i elektronicy wiedzą o co kaman) mają znaczenie gdy impedancja linii zasilajacej jest inna niz impedancja nadajnika/odbiornika lub anteny .. w przypadku zestawu CB jest to 50 ohm we wszystkich elementach no chyba ze ktos zastosuje kabel antenowy RTV (75 ohm) to wóczas maja sens wylicznie dlugosci elektrycznej kabla czyli liczenie wielokrotnosci dl fali dla danej czestotliwosci ... poza tym przypadkiem dlugosc kabla nie ma znaczenia ...
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
peter174
Sport
Sport

Auto: Toledo ASZ

Postprzez Roxon40 » 20 stycznia 2010, 22:37

Od pewnej jednak długości ma znaczenie ale to bardziej dotyczy anten bazowych na dachach. W aucie można spokojnie i bez obaw przedłużyć o metr do dwóch.
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Postprzez Orełek » 21 stycznia 2010, 22:01

Roxon40 napisał(a):Od pewnej jednak długości ma znaczenie ale to bardziej dotyczy anten bazowych na dachach. W aucie można spokojnie i bez obaw przedłużyć o metr do dwóch.

Ma znaczenie ze względu na tłumienie sygnału. Ale np. czy to będzie 44m czy 4,5 - nie ma znaczenia.
Orełek
-------------------------------
F**k your six cyllinders...ups, now I own six cyllinders...
Orełek
Signo
Signo

Auto: AlteaBMN OctaviaASZ

Postprzez Roxon40 » 4 kwietnia 2010, 21:37

No więc z racji montażu mojego CB zabrakło mi kabla. W związku z tym wziąłem dwie końcówki, beczkę i około 40 cm kabla 50 ohm bo tyle mi było potrzeba. Polutowałem zamontowałem swr bez zmian czyli 1,1 bez wyliczania długości. Efekt nadal słychać mnie tak jak przed przedłużaniem przewodu i nic w nadawaniu się nie zmieniło. Zakłóceń też nie mam żadnych.
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Postprzez peter174 » 5 kwietnia 2010, 09:29

a dlaczego mialo by takie przedluzenie kabla cos zmienic ? skoro kabel jest o impedancji 50 omów w całej linii zasilajacej to jego dlugosc nie wpływa na wspolczynnik fali stojacej ... nie stroisz kabla (bo nie ma takiej potrzeby) tylko stroisz antene ... i jestem ciekaw ile jeszcze razy pojawia sie wpisy o istocie dlugosci kabla na wysokosc SWR ? :okulary:
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
peter174
Sport
Sport

Auto: Toledo ASZ

Postprzez Arek_ » 17 maja 2010, 17:16

Takie pytanko mam, czy ktoś z tu obecnych montował może montażówkę ? ja miałem taką chęć żeby założyć sobie uchwyt na klapę tylko jest problem bo szyba w leonie dochodzi do rantów i nie za bardzo wiem czy będzie się dało to założyć bez uszkadzania szyby i czy będzie odpowiednia masa?
Arek_
Signo
Signo

Auto: Leon ASZ

Postprzez cyc999 » 17 maja 2010, 18:35

Ja bym na szybie nie montował, to trzeba przykręcić to raczej ją uszkodzisz. Widziałem w Leonach, że montażówki są montowane na dole klapy poniżej szyby. Nie wiem jak to się sprawuje. Też chciałem montaż założyć lecz pozostałem przy magnesie.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Postprzez Arek_ » 17 maja 2010, 18:49

Pod szybą się da i to bez problemu tylko wtedy spora część anteny będzie zasłaniana przez obrys auta i będzie gorzej zbierać... teraz mam floridę i chciałem zmienić sobie na montażową bo jednak lepsza opcja ale myślę, myślę i za bardzo pomysłu nie mam a dziurki wiercić jednak nie chce.
Arek_
Signo
Signo

Postprzez roosman » 18 maja 2010, 08:24

Arek_ napisał(a):Pod szybą się da i to bez problemu tylko wtedy spora część anteny będzie zasłaniana przez obrys auta i będzie gorzej zbierać... teraz mam floridę [...]
Powiem tak - a magnesówkę wozisz na środku dachu ??? Bo jak nie, to możesz sobie zamontować stałą pod szybą i się nie przejmować.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez Arek_ » 18 maja 2010, 09:29

Roosman magnesówka nie ma wcale najmniejszych strat na środku dachu więc nie wiem dlaczego tak teoretyzujesz, poza tym każdy dach auta jest inny i nie ma stałej zasady.
Arek_
Signo
Signo

Postprzez roosman » 18 maja 2010, 09:36

Arek_ napisał(a):Roosman magnesówka nie ma wcale najmniejszych strat na środku dachu więc nie wiem dlaczego tak teoretyzujesz, poza tym każdy dach auta jest inny i nie ma stałej zasady.
trochę nie o to chodzi - żeby nie było że znowu się czepiam - podjedź sobie do pierwszego z brzegu serwisu CB i zapytaj dlaczego antenę magnesową dostrajają zawsze na środku dachu... A jak Ci się nie chce, to zamontuj sobie stałą antenkę poniżej szyby z tyłu i tez będzie ok. Szerokości

i polecam lekturę - chyba że to też teoretycy.. http://www.cbmania.eu/Thread-Miejsca-i- ... BCu-anteny
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Arek_ » 18 maja 2010, 10:27

Właśnie moją antene dostrajali nie na środku a na rogu dachu i to nie był pierwszy lepszy serwis tylko już taki z niezłym stażem ;) chciałbym wiedzieć dlaczego tak uważasz bo wydaje mi się że jesteś w błędzie ale może akurat mylę się ja a warto wiedzieć:)

http://img94.imageshack.us/i/z4091214x176.jpg/
Arek_
Signo
Signo

Postprzez roosman » 18 maja 2010, 10:38

Arek_ napisał(a):Właśnie moją antene dostrajali nie na środku a na rogu dachu i to nie był pierwszy lepszy serwis tylko już taki z niezłym stażem ;) chciałbym wiedzieć dlaczego tak uważasz bo wydaje mi się że jesteś w błędzie ale może akurat mylę się ja a warto wiedzieć:)

http://img94.imageshack.us/i/z4091214x176.jpg/

Więc tak - tu masz cytat z jednej wypowiedzi z forum elektroda, do której link dałem wyżej boldem zaznaczam to co chcesz wiedzieć - jak przeczytasz cały temat (tylko 3 strony) odpowie Ci to na wiele pytań. Szczerze to polecam tamto forum.

ya1 myślę, że nie wszystko podawane przez producenta jest kłamstwem, otóż zupełnie czym innym jest polaryzacja anteny, (nie promiennika tylko całej anteny), a zupełnie czym innym pochylenie bata anteny pionowej z poziomą przeciwwagą, (przeciwwagą dla anteny samochodowej jest karoseria samochodu - jakby ktoś nie wiedział przeciwwaga to część anteny). czy nie tak ya1
A co do tematu to brak zgodności polaryzacji anten wprowadza tłumienie sygnału. i jest to zauważalne gdy antena jest umiejscowiona na skraju dachu samochodu. idąc dalej antena to nie tylko sam bat ale również cewka (jej dobroć (Q), przeciwwaga (cała karoseria auta) oraz linia zasilająca (kabel koncentryczny).
I jeszcze jedno WYGIĘTA dłuższa antena jest ZAWSZE lepsza niż prosta antena ale krótsza.
Warto pamiętać , że dosłownie wszystkie anteny samochodowe na pasmo CB , krótsze od ¼λ (czyli 2,65m długości promiennika) tak naprawdę to wnoszą zysk UJEMNY w stosunku do dBd. i tu się z tobą zgadzam ya1 co do napisów producentów , że antena xyz ma zysk +xxdB to czysta fikcja. Praw fizyki nie da się przeskoczyć.
Sadze iż, wygięcie anteny podczas 100km/h zmienia przede wszystkim impedancje falową tej anteny (czytaj : dopasowanie) na mniejszą w Ω - wygięcie promiennika bliższe przeciwwagi - a w bardzo małym stopniu zmienia jej charakterystykę.
Poza tym antena o długości około 130cm ma mniejszy kąt promieniowania a antena o długości promiennika około 45cm ma kąt promieniowania wysoki, dlatego oprócz własnego tłumienia to antena o długości 45cm promieniuje bardziej w "Kosmos"(oprócz anten ferrytowych). A przecież do łączności pomiędzy autami jest potrzebny niski kąt promieniowania, a sygnały oznaczane są jako fala przy-ziemna a nie w przysłowiowy "kosmos".
Ideałem jest antena ¼λ o długości promiennika 2,65m. Wtedy można by napisać , że antena ta ma bardzo małe straty a jej parametry są zbliżone do ¼GP. Czyli zysk około -2dBd i kąt promieniowania około 37st. n.p.z.
Wszystkie anteny samochodowe na CB , mają zawsze gorsze parametry niż ten ¼GP.
A teraz wyjaśnienie co to jest polaryzacja. Polaryzacja anteny jest związana z orientacja wektora pola E względem ziemi. Przy polaryzacji pionowej wektor pola E jest prostopadły do powierzchni ziemi. Natomiast dla polaryzacji poziomej jest równoległy do powierzchni ziemi. Jedna z najbardziej popularnych anten stosowanych w radiofonii jest antena pionowa. Antena samochodowa CB jest właśnie antena pionową i by mogla być dobrze spolaryzowana nieodzowne jest by miała przeciwwagę czyli blachę pod sobą dlatego nie powinna stać na końcowym skraju dachu samochodowego.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Caspar » 7 lipca 2010, 13:05

mtz napisał(a):piotrp, mr, trzeba nowy kabel ciagnac, bo po pierwsze jest inny konektorek (nie chcialem rzezbic przy starej antenie, bo nuz bede sprzedawal auto i juz tamtej ori nie podepne) a po drugie, podobno sa jakies akcje ze ori ma wzmacniacz chyba w sobie (ale nie jestem pewien). poprowadzenie kabla i najlepiej oblepienie wszystkich izolacja materialowa wzdluz wiazki z oryginalnym kablem antenowym to jest 10 min roboty. a pozniej puszczacie od strony lewego slupka i pod kolumna kierownicza na tyl radia.
stara antene jak zdejmujecie, macie zaraz przy kablu takie miejsce z gabka, w niej jest konektorek ktory rozpinasz i wyjmujesz stara ori.
btw, nie zauwazylem pogorszenia sygnalu radia, wiec nie musicie sie martwic.

antoś napisał(a):Roboty na 1 dzień leniuchy!

dokladnie! nawet na mniej :) ja mialem auto na dwa dni unieruchomione, bo kilka akcji wyszlo podczas nie zwiazanych z leo, a po za tym byl sylwester i za pozno sie za to zabralismy :)

sam tez puszczal kabel zakupiony z antena (naprawde o wystarczajacej dlugosci, az ponad!), nie wiem jak micz. moze sie wypowiedza :P

antoś napisał(a):Z anteny wychodzą 3 złączki (radio, CB, gsm) do tego masz kable w zestawie wystarczającej długości, osobny do każdego z urządzeń.

masz dodatkowo dwa kable pi razy oko 5m, od CB i od FM, do gsma trza sobie dokupic, ale tego nie montowalem.

jezeli chodzi o podlaczenie pozniej pod CB, to ja juz zostawilem fachowcowi, bo nigdy nie lutowalem koncowki do kabla koncentrycznego i nie wiedzialem jak to sie robi. zrobil mi to przy wystrojeniu.

witam,

Przygotowuje się mentalnie na montaż triflexa, którędy leci ori kabel fm do radia? łatwo jest go podmienić ?

btw. jak wykorzystać GSM ? do telefonu przeciez kabla nie podczepie
Caspar
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Arek_ » 7 lipca 2010, 21:45

To gsm po prostu nie wykorzystasz, nie masz po co i do czego to nie podłączasz :P
Arek_
Signo
Signo

Postprzez wit3k » 27 sierpnia 2010, 11:53

Panowie używał ktoś z was takiego wynalazku: http://allegro.pl/antena-cb-sunker-elit ... 04400.html?
Warte zakłądania na dach czy jakoś odbioru stosowna do ceny=marna?
Fallow me on twitter: @Witkowskiwitek
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto Admin
wit3k
Sport
Sport

Auto: OOOO A4

Postprzez bono » 6 grudnia 2010, 08:38

Ja ostatnio śmigam na CB Midland ALAN 102 + Florida, o ile posłuchać się da to jeśli chcesz pogadać to szału nie ma. Florida lepiej spisywała się z PRESIDENT Harry II ASC, ale niestety zajumali mi to radio ;/
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez Kozak » 7 grudnia 2010, 00:32

ja dziś przegoniłem moje pudło na A4 do Wrocka i Florida ze swoim śmiesznym magnesem przy 230 nie spadła a padło więcej nie chciało jechać ( chyba się starzeje ) , wiec nie wiem co się martwicie i spadanie anten z dachu

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez bono » 7 grudnia 2010, 06:24

Kozak napisał(a):Florida ze swoim śmiesznym magnesem przy 230 nie spadła

No ja też mogę potwierdzić, że ponad 200 km/h z floridą można śmiało jechać, trzyma się mocno
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez celinskip » 7 grudnia 2010, 14:07

Missouri spada od 180 wzwyz wiec wszystkim radze uwazac lub zminic magnes na taki 14 cm to i powyzej 230 nie spada :)
celinskip
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra

Postprzez piwoman » 7 grudnia 2010, 18:38

kurde :P

ja zamawiam Sirio Megawatta 4000, ktory mierzy 205 cm,
ciekawy czy przy magnesie 16cm wytrzymie bynajmniej do 180 :))
piwoman
Signo
Signo

Auto: Leon '02 150 km

Postprzez Kozak » 7 grudnia 2010, 21:03

piwoman napisał(a): ktory mierzy 205 cm

będziesz jak trolejbus wyglądał :hahaha:

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez piwoman » 7 grudnia 2010, 21:06

ale za to jaki odbior i nadawanie ;+))

wczesniej mialem ml 145 na seicencie, wiec te 50 cm wiele nie zmieni:D:D:D
piwoman
Signo
Signo

Auto: Leon '02 150 km

Postprzez Misiek » 16 stycznia 2011, 22:20

Kozak napisał/a:
Florida ze swoim śmiesznym magnesem przy 230 nie spadła

No ja też mogę potwierdzić, że ponad 200 km/h z floridą można śmiało jechać, trzyma się mocno

Ja zdecydowałem się na radyjko President Tommy i do tego antena Sirio ML 145. Nie pytam o zasięg anteny bo myślę że jest dobry ( z radia też jestem zadowolony). Chodzi mi o max prędkość z jaką bezpiecznie (żeby nie spadła :) ) można jechać z tą anteną. Ostatnio jechałem 170-190 km/h na odcinku ok 30 KM i nie spadła :). Miałem farta czy śmiało można tak jeździć ?
pozdrawiam
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez transit_master » 17 stycznia 2011, 18:55

Antena Hustler 100 cm (dziadostwo ;) ) bodajże nie spadła przy 230 (zapomniałem o niej :P) więc i sirio da rade ;) Tyle że hustler ma mniejszą podstawę i opory mniejsze. No ale z drugiej strony mały magnes więc... Generalnie dała rade.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne

Postprzez martig » 2 kwietnia 2011, 08:23

Kojarzy ktos czy ktorys producent produkuje antene z mozliwoscia ustawiania kąta ustawienia, ale przyczepiana na magnes, a nie montazowa, bo jak mam wyzsza antene to nie wjade do garazu i mnie wkurza ciagłe zdejmowanie i zakłądnie anteny,

wpadł mi taki pomysłe, ze moze da sie kupic antene stałą i do tego podstawke magnesowa, stosowął ktos cos takiego??
martig
TopSport
TopSport

Auto: C63 AMG

Postprzez barteq73 » 2 kwietnia 2011, 08:36

Też o tym myślałem , ale w sklepie sprzedawca mi powiedział że lepiej stały uchwyt i odkręcaną , jednym motylkiem , antenę . Po pierwsze lepiej się trzyma , szybko demontuje i podobno lepiej działa . Ale w temacie można taki zestaw złożyć osobno antenę i osobno podstawę.
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez celinskip » 2 kwietnia 2011, 09:22

President mississippi plus magnes. Polecam taki zestawik :)
celinskip
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra

Postprzez orlen » 4 kwietnia 2011, 06:24

martig, nie wiem jaki masz budzet na antene, ale dobrym patentem jest SIRIO TURBO, zamierzam sobie taka kupic. Obecnie mam SIRIO CARBONIUM (super antenka), minusem jest szybko brudzacy sie motylek i ciezko go pozniej odkrecic/zakrecic. Zatem jezeli przewidujesz czeste skladanie anteny przed wjazdem do garazu to lepszy jest system turbo.
dziś lepszy niż wczoraj, jutro lepszy niż dziś Obrazek
orlen
Sport
Sport

Auto: Szkodnik
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez aceman » 4 kwietnia 2011, 15:35

Ja używam antenę SIRIO OMEGA i jestem z niej bardzo zadowolony. Antenka średniej długości, ale nieźle daje sobie radę. Magnes jest spory i dobrze się trzyma.
Sporą jej zaletą jest właśnie możliwość ustawienia jej pod kątem. U siebie też mam nie za wysoki garaż i często jeżdżę z anteną ustawioną pod skosem.
Poniżej propozycja z allegro.

http://allegro.onet.pl/antena-cb-radio- ... 40133.html
aceman
Sympatyk LeonClub

Auto: Seat Leon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja