Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stukot w lewym kole- coś pękło ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stukot w lewym kole- coś pękło ?

Postprzez lotkaman » 27 maja 2010, 17:11

Witam, dzis wyjeżdżając spod pracy usłyszałem głośny... odgłos pękającej blachy? Coś w tym rodzaju, w lewym przednim kole. Od razu się zatrzymałem, obejrzałem, ale nic nie zauważyłem, natomiast przy kręceniu kierownicą w miejscu (podczas jazdy zresztą też) jak skece maksymalnie (w obie strony) to słychać taki... brzdęk blachy, jakby blache o blache wyginać, i w pewnym momencie jedna "przeskakuje" za drugą, rozpręża się i wydae brzdęk :)) (opisywanie dźwięków to jest masakra.....)
no więc znowu do koła, i faktycznie, jest blaszka w kształcie prostokąta, mniej więcej jakieś 10cm na zaciskami hamulców, bliżej osi koła. Mam szerokie felgi i bardzo ciężko zajrzeć mi głębiej, więc nawet nie wiem do czego ta blaszka jest przymocowana. Za to na jej końcu jest chyba jakiś gumowy przewód, taki grubszy, albo kawałek gumy? nie widziałem tego, tylko ręką mogłem "wymacać" . Pojęcia nie mam skąd to całe "ustrojstwo" wyskoczyło czy się odłamało.....

dodatkowa informacja: od trzech dni zapala się kontrolka zurzycia hamulców

Któs potrafi zdiagnozować, albo chociaż przypuszczć co to może być po moim bujnym opisie? :)
Pozdrawiam,
Lotka
lotkaman
Stella +
Stella +

Auto: leon top sport

Reklama

Re: Stukot w lewym kole- coś pękło ?

Postprzez erol » 27 maja 2010, 18:35

Na tej blaszce trzyma się kabel ze złączem do którego podpinasz kabel od klocka z czujnikiem grubości okładziny. Kontrolka zapal Ci się bo albo się, bo albo klocki doszły do ograniczników albo kabel się rozłączył. Tą blaszkę masz tylko przy kole od strony kierowcy
ASV/ARL+
Powered by ECUProject
Kanapowiec C5 2.0 16v 103 KW
Laguna 3 GT 134 KW
erol
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez AdamekMMz » 27 maja 2010, 18:53

Ale nie napisałeś czy coś się stało z tą blaszką, bo objawy skręcania koła i takiego przeskakiwania to najczęściej jest pęknięta sprężyna.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców...
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S4
Silnik: benzyna inny

Postprzez lotkaman » 27 maja 2010, 19:09

no cos sie stalo, bo nigdy jej nie bylo widac, a teraz ja widze:]
no i brzdęk blachy przy skręceniu kola prawie do maksimum jest naprawde glosny (tak jakby felga zahaczala o ta blaszke, wyginala ja i w pewnym momencie przeskakuje i daje ten charakterystyczny brzdek.. sam cos z tym poradze, czy tylko ASO ? i co to tak naprawde moze byc?
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez AdamekMMz » 27 maja 2010, 19:27

zdejmij koło i zobacz dokładnie. Chyba że nie dasz rady to tylko ASO.
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Postprzez lotkaman » 27 maja 2010, 19:32

planuje zdjąć je jutro rano, przed pracą, bo teraz to trochę pada :) tylko pomyślałem, że może ktoś miał juz taką usterkę i będzie potrafił mi powiedzieć od razu co to może być.
Najprawdopodobniej jest to to, o czym mówił erol, pewnie się jakoś ta blaszka oberwała i haczy o fele...

[ Dodano: Pią 28 Maj, 2010 ]
koło ściągnięte, ale nie wygląda żeby coś tam się stało.... więc prawdopodobnie sprężyna.... orientuje się ktoś jaki może być koszt za parę? (bo parami się chyba wymienia?) z robocizną? I czy w Gda to warto do ASO jechać, czy lepiej jakis nieautoryzowany warsztat ?
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez AdamekMMz » 28 maja 2010, 11:28

lotkaman, viewtopic.php?t=22284 kolega sprzedaje komplet ale może Ci sprzeda same sprężyny. troche bez sensu jest dla mnie jechać do aso na wymianę sprężyn. Nie masz żadnego znajomego mechanika?? Jak by co to zapraszam do Mińska Mazowieckiego :)
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Postprzez lotkaman » 28 maja 2010, 11:42

no ja sam nie wymienie, nie znam się na tym. A w Gdańsku niestety nie mam żadnego znajomego/zaprzyjaźnionego warsztatu. Może któs jest mi w stanie polecić kogoś? Najgorsze, że w środę muszę jechać do Szwecji, a żółtek popsuty :(
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez Yagi2 » 28 maja 2010, 13:44

Najpierw proponował bym upewnić się, czy to na pewno sprężyna, a dopiero później ją kupował. Dźwięk przeskakiwania przy maksymalnym skręcie koła może dawać też walnięty przegub, ale wtedy żadnej blaszki by nie było widać. Sprawdź wzrokowo sprężynę, jak jest pęknięta to powinno to widać.
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez lotkaman » 28 maja 2010, 14:42

Dziękuję Wszystkim za pomoc.

Autko jest już u mechanika, przed 18 odbieram...
Faktycznie, pękła sprężyna. Niestety w magazynach Seata w Polsce nie posiadają sprężyn do ARLa, muszą ściągać z Hiszpanii, czas do 3 tygodni.
Jako że we wtorek wyjeżdżam na rybki do Szwecji, nie wchodziło czekanie w rachubę, dlatego kupiłem zamienniki firmy Lesjöfors - podobno są bardzo dobrej jakości. Postanowiłem wymienić parę- czy to dobry pomysł, czy bardziej wyrzucenie kasy w błoto? Bo rozmawiałem z paroma mechanikami, i zdania były podzielone równo po pół :)
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez AdamekMMz » 28 maja 2010, 16:45

według mnie lepiej wymieniać parami. jeszcze tym bardziej na zamiennik a wystarczy że były by minimalnie różnej sztywności i auto nie było by już takie stabilne.
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Postprzez lotkaman » 28 maja 2010, 17:02

tak też pomyślałem i tak zrobiłem :)
kupiłem sprężyny firmy Lesjöfors, podobno bardzo solidna firma, za komplet z wymianą zapłaciłem 500zł (2x150zl za sprężyny), a autko odebrałem po niecałych 2 godzinach. Jest ok

Dzięki jeszcze raz za pomoc
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez oo7 » 29 maja 2010, 10:44

lotkaman napisał(a): Jest ok

A napiszesz coś więcej jak się jeździ na tych zamiennikach ? Jest bardziej twardo ? Miękko ? Auto poszło w górę/dół ?
Mnie ori sprężyny strasznie męczą, są za twarde, zmieniłbym je na inne ale bez obniżania/podwyższania.

Rozumiem że to jest dedykowany zamiennik sprężyny do ARL (o tej samej długości/wysokości) ?
oo7
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez lotkaman » 29 maja 2010, 13:49

Póki co zrobiłem na nich kilkanaście km po mieście, żadnej trasy, połowa w korku, więc ciężko jeszcze coś określić. Na tą chwile wygląda jakby nie było żadnych zmian, może MINIMALNIE bardziej miękkie są, chociaż....ostatnio te oryginały już też nie pracowały tak, jak bezpośrednio po przeprowadzce leosia zza zachodniej granicy....
Jak przejade więcej km i będą nowe spostrzeżenia, nie omieszkam poinformować :]
jade na rybki przez pół Szwecji, to po powrocie na pewno będę bardziej doinformowany :)

PS. Tak, dedykowany do ARLa, generalnie nigdzie go nie mieli w 3m, wszystko na zamówienie, ale w jednym sklepie dorwałem. Koleś był zorientowany w temacie bo żalił mi się że przez długi czas nie mogli dostać sprężyn właśnie do ARLa, a wiele osób pytało, i dopiero ostatnio w końcu ściągnęli
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez Kashier » 29 maja 2010, 13:53

Maly OT , ale nie chce tworzyc tematu.

Zamienniki / ori springi do top sporta w jakiej cenie są i w jakim sklepie online moge znalezc zeby ceny porownac ?

Dodam ze to 1.9 TDI ASV v.sport.
Kashier
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez lotkaman » 29 maja 2010, 14:12

Ja kupilem zamienniki Lesjöfors, pare osób mi je polecało, więc chyba są niezłe. Jak dostarczyłem je do mechanika, też potwierdził, że "te to może zakładać w ciemno, są świetne". Zapłaciłem 149 zł za sztukę.
Oryginalne kosztują 290,20zł za sztukę, ale w Polsce na stanie ich nie mają (tych do ARLa, standardy są w magazynach) i trzeba czekać do 3 tygodni na import z Hiszpanii....
lotkaman
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel