Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ARL Problem skrzynia ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ARL Problem skrzynia ?

Postprzez Ogurss » 7 stycznia 2010, 00:58

Witam , od jakiegoś czasu w swoim 1.9TDI 2003 R ARL zobaczyłem kilka problemów , mówię od razu , że szukałem ale nie mogłem znaleźć.

Problem 1 . Gdy samochód jest rozgrzany jadę gdzieś tak 120km - 140km gdy wrzucam 5-ty bieg i puszczam powoli sprzęgło pod koniec słychać dziwny dźwięk "brrrruuuum" i aż lekko pedał sprzęgła drży . Co to może być ? Myślałem że może być to : http://www.allegro.pl/item864235346_loz ... ea_vw.html

Problem 2 . Rano jak odpalam samochód przy naszych mrozach -10 , -15 , gdy wciskam sprzęgło i puszczam je powoli słychać tak jakby klekotanie i znowu pedał sprzęgła drży ? Co to może być ? Oczywiście głośno to słychać gdy samochód jest bardzo zimny , jak już się rozgrzeje tego dźwięku nie słychać lub słychać ale bardzo słabo.

Problem 3 . Czasami dzieje się to jak samochód jest rozgrzany jak jadę sobie np 130km na 6 biegu i wciskam sprzęgło żeby np zrobić redukcję sprzęgło tak jak by się zapada , ale gdy nacisnę kilka razu staje się już twarde , zachowanie jest tak jak np. z hamulcami że trzeba je "pompować" takie zachowanie mam jak jadę np długo na jednym biegu i chcę wrzucić kolejny to się czasami zapada. Mówię od razu że poziom płynu sprawdzałem i jest O.K

Problem 4 . Czasami gdy jest bardzo bardzo zimno to turbina mi się wyłącza ale po chwili rozgrzania już jest wszystko O.K Co to może być ?

Nie wiem co to są za zachowania ale myślę , że będzie do wymiany łożysko dociskowe , tarcza sprzęgła , docisk sprzęgła . Ale mogę się mylić.

Proszę osoby które miały już takie przypadek o podpowiedź .

Pozdrawiam ! :papa2:
Ogurss
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Reklama

Re: ARL Problem skrzynia ?

Postprzez Sammael » 7 stycznia 2010, 01:52

1.sprawdź poziom płynu hamulcowego - kiedy wymieniałeś ostatnio?
2.odpowietrz sprzęgło
3.wymień wysprzęglik pod pedałem
4. -||- wysprzęglik w skrzyni

w kolejności zacząłbym od tego.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Dario84 » 7 stycznia 2010, 07:57

Ja rowniez bym stawial na wysprzeglik/pompe sprzegla/odpowietrzenie sprzegla
Podpis niezgodny z regulaminem forum LCT.
Dario84
Stella
Stella

Auto: MK4

Postprzez Ogurss » 7 stycznia 2010, 17:16

Sammael napisał(a):1.sprawdź poziom płynu hamulcowego - kiedy wymieniałeś ostatnio?
2.odpowietrz sprzęgło
3.wymień wysprzęglik pod pedałem
4. -||- wysprzęglik w skrzyni

w kolejności zacząłbym od tego.

Poziom płyny hamulcowego sprawdzałem i jest wszystko O.K , a nie wymieniałem go w ogóle , a samochód mam od 12 Maja 2009.
Ogurss
Stella +
Stella +

Postprzez Dario84 » 8 stycznia 2010, 07:47

To ze poziom plynu jest ok nic nie znaczy.
Podpis niezgodny z regulaminem forum LCT.
Dario84
Stella
Stella

Auto: MK4

Postprzez JayZ » 10 marca 2010, 08:18

Witam,

Panowie mam dziwny problem ze skrzynią i głowię się co to może być.

Otóż,przy zmianie biegów z 4 na 5, oraz 6 na 5, przy PUSZCZANIU sprzęgła słychać zgrzyt, jakby się jechało po malowanych chropowatych pasach na jezdni.

Dźwięk, ten występuje tylko i wyłącznie przy wrzucaniu na bieg 5 (czy przełączam z 4, czy redukuje z 6).
Im wolniej puszczam sprzęgło, tym ten dźwięk jest dłuższy.
Jeżeli jest zbyt niska prędkość obrotowa silnika, tym ten dźwięk jest mniej słyszalny.
Im większa prędkość obrotowa, tym bardziej słychać.

Jeżeli zmienię bezpośrednio bieg z 4 na 6, lub z 6 na 4, pomijając bieg 5, dźwięk ten nie występuje.

Co to może być? Proszę o jakieś sugestie :whoeva:

EDIT: Dodam, że zgrzyt występuje w czasie puszczania pedału sprzęgła
Biegi wchodzą normalnie, bez zgrzytów i bez żadnych oporów
JayZ
Sport
Sport

Auto: Ford TDCi
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Axee » 10 marca 2010, 10:49

JayZ, pierscien synchronizatora 5 biegu, lozyska waleczkowe 5 biegu, synchronizator podwojny 5/6 biegu, dzwignia przelaczajaca 5/6 biegu ... opcji moze byc wiele. Niemniej jednak warto zaczac od wymiany oleju w skrzyni i regulacji ciegien wybieraka biegow, wymiany plynu hamulcowego, odpowietrzenia hamulcow i sprzegla.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez kriszbro » 5 kwietnia 2010, 11:55

JayZ napisał(a):Witam,

Panowie mam dziwny problem ze skrzynią i głowię się co to może być.

Otóż,przy zmianie biegów z 4 na 5, oraz 6 na 5, przy PUSZCZANIU sprzęgła słychać zgrzyt, jakby się jechało po malowanych chropowatych pasach na jezdni.

Dźwięk, ten występuje tylko i wyłącznie przy wrzucaniu na bieg 5 (czy przełączam z 4, czy redukuje z 6).
Im wolniej puszczam sprzęgło, tym ten dźwięk jest dłuższy.
Jeżeli jest zbyt niska prędkość obrotowa silnika, tym ten dźwięk jest mniej słyszalny.
Im większa prędkość obrotowa, tym bardziej słychać.

Jeżeli zmienię bezpośrednio bieg z 4 na 6, lub z 6 na 4, pomijając bieg 5, dźwięk ten nie występuje.

Co to może być? Proszę o jakieś sugestie :whoeva:

EDIT: Dodam, że zgrzyt występuje w czasie puszczania pedału sprzęgła
Biegi wchodzą normalnie, bez zgrzytów i bez żadnych oporów

U mnie dzieje się to samo. Jak puszczam sprzęgło podczas redukcji z 6 na 5 lub jak zmieniam z 4 na 5. Dźwięk to delikatne zawycie trwające do momentu wyrównania prędkości silnika z resztą napędu. Występuje również podczas hamowania silnikiem na 5-tym biegu ale tylko w niektórych zakresach obrotów (1.6 do 2.5 tyś. obr/min). Gdy nie hamuje silnikiem tylko silnik ciągnie to tego nie słychać (no może minimalnie).
Niedawno kupiłem samochód i mnie to trochę denerwuje. Mechanik mówi że to na pewno skrzynia ale mam się tym nie przejmował. Czy to jest naprawialne, czy mam szukać nowej skrzyni. Przebieg mam 125kkm. Sprzęgło jeszcze ok. więc mam nadzije że dopiero przy wymianie sprzęgła za jakiś czas będę się tym martwił. Na początek chyba wymienię olej w skrzyni, ale wątpię aby to pomogło.
kriszbro
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez schizoidman » 10 czerwca 2010, 00:17

Witam!

Mam identyczny problem ze skrzynią, gdy przełączam z 4 na 5 słyszalny jest zgrzyt/pisk i to samo z 6 na 5, na innych biegach nic nie słychać. Rozwiązaliście już ten problem? Mechanik rozebrał całą skrzynię i okazało się, że jest to synchronizator 5-go biegu + coś jeszcze, nie pamiętam co, ale ogólnie części mają kosztować ok 1300zł + robocizna. Teraz mam pytanie czy lepiej kupić jakąś używaną skrzynię z niepewnym przebiegiem, czy naprawiać tą swoją? Czy to możliwe, że koszta części są takie wysokie? z góry dzięki za odp
pozdr
schizoidman
Stella
Stella

Auto: Leon Sport 130KM

Postprzez the_rahzel » 10 czerwca 2010, 08:08

Ja z kolie mam taki problem że podczas szybkiej zmiany biegu 2-go na 3-ci słychać taki dziwny dźwięk....ttiiuuuuu.(coś jak by zmiana ciśnienia w kręcącej się turbiny)
Czytałem wypowiedzi powyżej,ale żadne objawy nie pasują mi do moich(żadne dźwięki) Dodam że to dzieje się TYLKO i wyłącznie podczas SZYBKIEJ zmiany z 2 na 3. W żadnym innym biegu(WŁĄCZAJĄC w to zejście z 3-go na 2-gi) taki objaw nie występuje..
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wgi » 10 czerwca 2010, 08:13

Dziwne dźwięki bardzo trudno zdiagnozować wirtualnie - podjedź do jakiegoś speca.
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb

Postprzez pawel_ns » 10 czerwca 2010, 08:15

the_rahzel a masz wywalonego kata albo egr ?
MÓJ POJAZD
Leon ==>> Signo 1.9 TDI+... H&R-40 ... TS look
pawel_ns
Sport
Sport

Auto: Leonard

Postprzez the_rahzel » 10 czerwca 2010, 08:22

pawel_ns napisał(a):the_rahzel a masz wywalonego kata albo egr ?

Tak,mam wyciętego KATA...

[ Dodano: Pią 11 Cze, 2010 ]
pawel_ns napisał(a):the_rahzel a masz wywalonego kata albo egr ?

Co z tym kate/EGR-em? Ma to coś na rzeczy??
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez IroN_87 » 13 czerwca 2010, 10:26

the_rahzel, Ten dźwięk pojawił się po wywaleniu kata? nie masz się czym przejmować "skutek uboczny" po wywaleniu kata w postaci takiego dźwięku i chyba każdy to ma
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport

Obrazek
IroN_87
Sympatyk LeonClub

Auto: A4 B7

Postprzez the_rahzel » 13 czerwca 2010, 11:17

IroN_87 napisał(a):the_rahzel, Ten dźwięk pojawił się po wywaleniu kata? nie masz się czym przejmować "skutek uboczny" po wywaleniu kata w postaci takiego dźwięku i chyba każdy to ma

Na 90% tak,bo u mnie była taka sytuacja że wywaliłem kata w piątek,a dwa dni później,czyli w niedzielę poszło mi turbo... Po tygodniu odebrałem auto od mechanika(turbo było regenerowane) i zaobserwowałem właśnie taki dźwięk...

Skoro to wina wycięcia kata to dobrze,ale czemu objawia się to tylko z 2-3 bieg? Domyślam się że chodzi o ciśnienie wylatujących spalin,ale na innych biegach też mogę sprawić takie samo ciśnienie,a już tego nie słuchać... Nie żebym szukał dziury w całym,ale wole popytać i mieć pewność żeby potem nie obudzić się w przysłowiową "ręką w nocniku"
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez IroN_87 » 13 czerwca 2010, 11:31

the_rahzel, A skąd słyszysz ten głos? to raczej zależy od tego przy jakich obrotach zmieniasz bieg.
Otwórz sobie okno i najlepiej jakby były koło ciebie jakieś zabudowy, tunel żeby dźwięk Ci się odbijał..
daj 3 bieg 1.8tys obr gaz w podłogę i jak zacznie dociskać ~2200 zmień na 4 i wtedy powinno być głośniej bo ciśnienie pójdzie w wydech.
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport

Obrazek
IroN_87
Sympatyk LeonClub

Auto: A4 B7

Postprzez the_rahzel » 13 czerwca 2010, 12:22

the_rahzel, A skąd słyszysz ten głos? to raczej zależy od tego przy jakich obrotach zmieniasz bieg.

Jak by z pod auta,za przednimi kołami...

IroN_87 napisał(a):daj 3 bieg 1.8tys obr gaz w podłogę i jak zacznie dociskać ~2200 zmień na 4 i wtedy powinno być głośniej bo ciśnienie pójdzie w wydech.

Oki,spróbuje tak zrobić,chociaż jak pisałem do tej pory było to słyszalne TYLKO przy SZYBKIEJ zmianie z 2-3.Przy normalnej zmianie nie..
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez kriszbro » 7 lipca 2010, 12:42

schizoidman napisał(a):Witam!

Mam identyczny problem ze skrzynią, gdy przełączam z 4 na 5 słyszalny jest zgrzyt/pisk i to samo z 6 na 5, na innych biegach nic nie słychać. Rozwiązaliście już ten problem? Mechanik rozebrał całą skrzynię i okazało się, że jest to synchronizator 5-go biegu + coś jeszcze, nie pamiętam co, ale ogólnie części mają kosztować ok 1300zł + robocizna. Teraz mam pytanie czy lepiej kupić jakąś używaną skrzynię z niepewnym przebiegiem, czy naprawiać tą swoją? Czy to możliwe, że koszta części są takie wysokie? z góry dzięki za odp
pozdr

Ten zgrzyt o którym pisałeś to pojawiał się w trakcje przełączania czy po zmianie biegu na 5-ty kiedy puszczałeś sprzęgło. U mnie zawyje chwilę po odpuszczeniu sprzęgła i wydaje mi się że to nie ten sam problem. Poza tym dzieje się tak tylko przy hamowaniu silnikiem. Jak silnik ciągnie to jest ok. Gdy skrzynia się rozgrzeje po godzinie ciągłej jazdy wycie jest znacznie cichsze. Kolega mechanik pracujący w aso seata rozbierał już nie jedną skrzynię i mówił że 6-tki skrzynie się raczej nie sypią tylko 5-iątki, ale stawiałby na jakieś łożysko. Mówi że mam czekać na sprzęgło i zrobić to za jednym razem.
kriszbro
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez Tygrysek » 22 lipca 2010, 19:21

Panowie ja również mam problem z dziwnym dźwiękiem, brzmi on łudząco przypominająco do obrotu suchego łożyska (tak mnie to sie słyszy). Otóż... jedziemy, redukcja z 3 na 2 dość wysoko na obrotach, jesteśmy na łuku w prawo (czyli auto wychyla sie w lewą stronę) puszczam sprzęgło i wtedy może 1 sekunde taki zgrzyt meteliczny. Nie mam pojęcia o co chodzi, a coraz to częściej zaczyna to się zdarzać, ostatnio nawet na prostej drodze.

[ Dodano: Czw 22 Lip, 2010 ]
Ps. Dzwięk tak dziwnie opisać, jak suche łożysko, jakby jakaś blacha o blache.
Kręcę wałki i dmucham balony
Obrazek

Był: niebieski ASV... na małym koksie by DYNOSOFT
Był: S-line na małym koksie by CTR
Jest: O2 RS black beast
Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Auto: 02 RS
Silnik: BMN 2.0

Postprzez kobzyr » 4 lipca 2011, 18:17

kriszbro napisał(a):
schizoidman napisał(a):Witam!

pozdr

Ten zgrzyt o którym pisałeś to pojawiał się w trakcje przełączania czy po zmianie biegu na 5-ty kiedy puszczałeś sprzęgło. U mnie zawyje chwilę po odpuszczeniu sprzęgła i wydaje mi się że to nie ten sam problem. Poza tym dzieje się tak tylko przy hamowaniu silnikiem. Jak silnik ciągnie to jest ok. Gdy skrzynia się rozgrzeje po godzinie ciągłej jazdy wycie jest znacznie cichsze. Kolega mechanik pracujący w aso seata rozbierał już nie jedną skrzynię i mówił że 6-tki skrzynie się raczej nie sypią tylko 5-iątki, ale stawiałby na jakieś łożysko. Mówi że mam czekać na sprzęgło i zrobić to za jednym razem.

Ja mam identyczne objawy? Jak długo da sie z tym jedzic? Pomocy...
kobzyr
TopSport
TopSport

Silnik: ARL 1.9

Postprzez ZbigNieff » 5 lipca 2011, 14:50

kolega posadzil 5 bieg w ARL takze to nic nowego... wymiana skrzyni dopiero pomogla a mial to samo - jezdzil zmieniajac z 4 na 6 :-D
===========================================
a teraz jezdze wygodnie .... na na na ;)
ZbigNieff
Signo
Signo

Auto: Passat B5FL

Postprzez MarcinBenko » 10 lipca 2011, 11:10

[/quote]...U mnie zawyje chwilę po odpuszczeniu sprzęgła i wydaje mi się że to nie ten sam problem. Poza tym dzieje się tak tylko przy hamowaniu silnikiem. Jak silnik ciągnie to jest ok. Gdy skrzynia się rozgrzeje po godzinie ciągłej jazdy wycie jest znacznie cichsze. Kolega mechanik pracujący w aso seata rozbierał już nie jedną skrzynię i mówił że 6-tki skrzynie się raczej nie sypią tylko 5-iątki, ale stawiałby na jakieś łożysko. Mówi że mam czekać na sprzęgło i zrobić to za jednym razem.[/quote]

Ja mam identycznie. Moj mechanik powiedzial ze to skrzynia... :jezor: nic poza tym... Ogolnie ciezko jest mi sie czegos na ten temat dowiedziec. Wymienilem olej na nowy jednak nic to nie pomoglo a kosztowalo niemalo. Po starym oleju widac bylo ze byl zuzyty, lekko metaliczny ale powiedzieli, ze tragedii nie ma.
Czy naprawa to wymiana jednego, wadliwego lozyska, czy lepiej wymienic wszystkie za jednym razem, czy moze jeszcze cos wiecej???
MarcinBenko
Stella
Stella

Auto: Leon cupra tdi

Postprzez chlorek » 11 lipca 2011, 13:07

Jak masz już rozebraną skrzynie warto zrobić całą, po co potem dwa razy ją zdejmować i płacić, chyba że robisz to sam.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kobzyr » 12 lipca 2011, 21:15

Ja w takim razie jeszcze z tym bede jezdzil, jesli bedzie sie problem nasilal ... nie ma rady trza robic skrzynie lub wymienic
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez MarcinBenko » 13 lipca 2011, 21:52

Lekka lipa z ta robotą, bo mnie dzisiaj wycenili na 550£... Nie chce nawet myśleć ile kosztuje nowa skrzynia. Powiedzieli żeby robić jak najszybciej, bo jedna zmiana biegów może "zmielic" wszystkie tryby i łożyska i dopiero wtedy to będzie kaplica...
MarcinBenko
Stella
Stella

Auto: Leon cupra tdi

Postprzez misiu_kace » 14 lipca 2011, 07:04

ja nie tak dawno wymienialem skrzynie dowiedzialem sie ze koszt jej naprawy bedzie porownywalny do kupna uzywanej wiec wybralem ta druga opcje koszt 850zl plus przezutka mysle ze ok 300zl ja to na szczescie zaoszczedzilem przezucilismy skrzynie z tata ale 2 dni wyjete z zyciorysu :PPP
misiu_kace
Stella
Stella

Auto: leon 1m

Postprzez kobzyr » 16 lipca 2011, 21:08

misiu_kace napisał(a):ja nie tak dawno wymienialem skrzynie dowiedzialem sie ze koszt jej naprawy bedzie porownywalny do kupna uzywanej wiec wybralem ta druga opcje koszt 850zl plus przezutka mysle ze ok 300zl ja to na szczescie zaoszczedzilem przezucilismy skrzynie z tata ale 2 dni wyjete z zyciorysu :PPP

Dokladnie ja tez kiedys tak zrobie. Tez z ojcem bede to robil :). A jakies wskazowki podal bys przy zciaganiu/zakladaniu by poszlo to sprawnie. Jak z czujnikami i wszystkimi cięgnami? Sciągałeś przednie kolo ? Bo dojscie do skrzyni jest niewielkie? Jak rozumie silnik trza bylo pewnie podwiesić ? Skrzynia ma dwie poduszki ?
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez misiu_kace » 18 lipca 2011, 07:18

co do wskazowek lepiej zapisywac sobie ktora sroba skad zostala wykrecona bo pozniej moze byc problem ze spasowaniem:P czujniki wyciagac powoli bo nie wiadomo w jakiej kondycji sa wtyczki i przewody i ja np wyrwalem przewod z wtyczki swiatel wstecznych nie potrzebnie zrobilem sobie dodatkowa prace ;] kolo przednie sciagnalem ale jak sie okazalo nie potrzebnie na polosiach masz specjalne sroby potrzebne sa klucze (splity) wygladaja jak torks ale maja wiecej ramion te gwiazdy musisz je miec bo ich nie ruszysz silnik oczywiscie musi byc podwieszony skrzynie tez dobrze miec podwieszona na dzwigu i pozniej opuszczac i tak jak mowisz skrzynia ma 2 poduszki jedna pod akumulatorem a druga razem z lapa z tylu
misiu_kace
Stella
Stella

Auto: leon 1m

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel