Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
nie lej po aucie tylko po szybie to wystarczy. I nie minutę czy dwie tylko dłużej. Może być nawet z konewki, bo nie musi to być super, hiper duże ciśnienie.Kashier napisał(a): lejąc woda po aucie
pisałem wcześniej żeby kupować nowe spinki chociaż na dolną część boczka czyli średnio 3 na jeden boczek. Te nowe spinki mają zupełnie inny "oring" niż te stare które mają tylko "szmaciane kółko". Ten nowy oring jest grubszy i mniejszy, wchodzi w otwór drzwi i tym sposobem zatrzymuje wypływ wody.Kashier napisał(a):Po polewaniu woda drzwi , i obserwowaniu ze srodka , zauwazylem , ze woda przelewa sie tylko przez dziury od spinek. Innej drogi przelewu nie ma. Wiec to co zrobie jutro , to podjechanie do salonu Seata i kupienie spinek i mam nadzieje bedzie OK. Widocznie gąbeczka w spinkach jest juz nieprzylegajaca.
ja kupowałem uszczelkę i wymieniałem tą która jest wokół płyty za którą znajduje się mechanizm szyby. Ta oryginalna była już sparciała. W OBI kupuje się ją na metry, są różne wzory, bo to jest uszczelka do okien.Kashier napisał(a):tatian - jaka uszczelke kupowales w OBI ? Bo nie moge jej zlokalizowac. Chodzi o tą w grodzi wew. drzwi ktora my zamiennie uszczelniamy sylikonem ?
ona ma taśmę 2-stronną w sobie.A tą uszczelke w jaki sposob przylepiales ? Jakims klejem "specjalistycznym"
Phil napisał(a):Wyciagal ktos z Was wykladzine z calego auta, zeby ja wysuszyc? niestety mnie taka operacja czerka, bo strasznie cuchnie u mnie wilgocia.
Macie jakies wskazowki/ rady/ przestrogi przez rozbieraniem samochodu? Od czego najlepiej zaczac?
tatian napisał(a):... bo tam jest jeden torx ...
Kashier napisał(a):i jestem pewny ze pod wykladzina rowniez.
Wyciagal ktos z Was wykladzine z calego auta, zeby ja wysuszyc? niestety mnie taka operacja czerka, bo strasznie cuchnie u mnie wilgocia.
Macie jakies wskazowki/ rady/ przestrogi przez rozbieraniem samochodu? Od czego najlepiej zaczac?
Kashier napisał(a):Niestety - uszczelnilem drzwi , kupilem nowe spinki , wszystko poskladalem szczesliwy ,a wczoraj jak zaczelo znow padac , znow mam wode w tej samej ilosci co wczesniej. W tym momencie skonczyly mi sie pomysly co jest powodem. Moze uszczelka w drzwiach ktora sie konczy na wysokosci błotnika, i pod nia sie przelewa ? Ta uszczelka miedzy drzwiami a buda.. nie wiem - dramat
tatian napisał(a):JayZ, a przednią szybę masz oryginalną?
JayZ napisał(a):Raczej czy szybę miałem wymienianą.
Tak, szyba była wymienia w lutym br. na oryginalną w ASO.
YaZoo napisał(a):Kashier, Jezeli przez drzwi Ci sie leje to poczytaj sobie ten temacik i dowiesz sie ktoredy sie leje i jak temu zaradzicPozdro.
TomekTomek napisał(a):Może wcześniej lało Ci się drzwiami, a teraz szybą, ale to takie gdybanie tylko. Ja bym na pewno zdemontował jak najwięcej tj. wyjął wykładziny, podszybie od strony maski i wtedy kawałek po kawałku testował przeciek za pomocą węża z wodą. Musi to gdzieś wreszcie wyjść.
JayZ napisał(a):Jak się wyjmuję deskę rozdzielczą?
Mosiu napisał(a):JayZ, sprawdz dokladnie ta linke od otwierania maski. Tam jest taka gumowa uszczelka na tej lince. Moze to ona popuszcza i woda idealnie po lince splywa ci do auta. Widzialem juz dwa takie przypadki wiec moze i u ciebie tak jest.
JayZ napisał(a):Da się tą uszczelkę/gumkę samą kupić w ASO i wymienić?
Mosiu napisał(a):Pewnie sie da ale ciezko mi to znalezc. Mam dwa typy ale czy to jest to to nie mam pojecia :/
Wiesz to jest guma, troche sparciala i puszcza. Poszukalbym w ASO czy da sie to kupic, a jak nie to zobacz czy ta linka "pracuje", jak sie nie rusza to nawal tam silkonu. Wyczysc cale podszybie, bo tam sa odplywy. Jak masz je zapchane to woda sie tam bedzie zbierac i bedzie wciekac linka.
erol napisał(a):Zastanawia mnie jeszcze tylko fakt, że woda pojawia się tylko z tyłu w przedniej części sucho ...
loksi napisał(a):Tak więc koledzy nie przesadzajmy z silikonem
rozbierałem dwie płyty żeby naprawić mechanizm szyby. Obie były zasilikonowane i nie miałem najmniejszych problemów ze zdjęciem wszystkiego. Najpierw przecina się nożykiem a potem po prostu to wszystko czyści, przemywa rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym i można spokojnie założyć nową warstwęloksi napisał(a):Jeszcze chciałbym przestrzec wszystkich przed zbytnim używaniem silikonu, miałem problem z zamkiem (wymieniałem) i wynikł problem z odkręceniem a raczej z oderwaniem "zasilikonowanego" poszycia drzwi. Tak więc koledzy nie przesadzajmy z silikonem, bo nie wiadomo co i kiedy nas czeka. Pozdrawiam.
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość