Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Trzęsie całą budą help!

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Trzęsie całą budą help!

Postprzez platinet » 31 lipca 2010, 15:27

Witam Kupiłem kilka dni temu Seata Toledo II z silnikiem ARL z 2003 roku i tu zaczynają się schody ponieważ wóz ten okazał się nie zbyt sprawny, a mianowicie , podczas lekkiego przyspieszania jak i spokojnej równomiernej jazdy (i tu najbardziej) drgania całego samochodu i czuć też to na kierownicy, moja diagnoza po przeczytaniu wielu postów to przeguby wewnętrzne, chociaż prawdę powiedziawszy jakiegoś dużego luzu na nich nie zauważyłem. Większy luz ma lewy zewnętrzny.
Jak już o luzach to w skrzyni też dzieje się coś niepokojącego, mechanik powiedział że to jest luz międzyzębny, a i podczas gaszenia silnika terkotanie, po wciśnięciu sprzęgła nie ma terkotania,
Nie wspomnę o mokrym od oleju silniku od strony grodzi (chyba tak się nazywa), diagnoza uszczelka zaworów, wymieniłem ale wydaje mi się że problem pozostał,czas pokaże.
Jednym słowem jestem załamany, wcześniej miałem ahf-a i bardzo chwalę go sobie , a ten ARL To marzenia które zamieniły się w rozpacz. Jest też kilka innych mniej irytujących jak na razie rzeczy ale o nich może innym razem.
I tu moja prośba do osób doświadczonych których jest tu na forum wiele o poradę w miarę możliwości.
A jeśli chodzi kupno przegubów wewnętrznych może ktoś zna adres sklepu czy oryginalny numer do tego modelu bo nigdzie u siebie w okolicy nie mogę ich kupić .
Przepraszam za chaos w poście.
platinet
Stella +
Stella +

Auto: Seat toledo II

Reklama

Re: Trzęsie całą budą help!

Postprzez konstant » 31 lipca 2010, 16:36

Sprawdz dwumas i poduszki silnika.
Jesli to przeguby wew to powinno sie czuc drgania TYLKO podczas przyspieszania, po puszczeniu gazu powinny ustapic.
ps. jest juz wiele podobnych tematow na forum.
konstant
TopSport
TopSport

Auto: Żęh

Postprzez bono » 31 lipca 2010, 16:44

platinet napisał(a):Witam Kupiłem kilka dni temu Seata Toledo II z silnikiem ARL z 2003 roku i tu zaczynają się schody ponieważ wóz ten okazał się nie zbyt sprawny

platinet napisał(a):Jednym słowem jestem załamany

Jak wy kupujecie te auta ?? Przez kilka dni sam się popsuł ??

Wszystko wskazuje na koło dwumasowe. Z tego co piszesz to cały układ napędowy jest o kant dupy. Przecież to wszystko można wyłapać podczas zakupu. Jeździłeś wtedy tym autem ?? Normalnie masakra ;/
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez platinet » 31 lipca 2010, 17:44

Szkoda gadać, sam nie wiem jak go kupiłem, ostatnio mam Big pecha i to nie tylko w kwestii motoryzacji. A te objawy drgania ustają po puszczeniu gazu, po ponownym dodaniu znowu to samo i dlatego pocieszam się że to przeguby a nie dwumas. Tylko gdzie dostać takie przeguby
oblukałem internet i nic. A i powiedzcie proszę czy jak wytnę kata to nic się nie stanie ? Bo ktoś pisał że wyciął katalizator i po kilku dniach siadła turbina.
platinet
Stella +
Stella +

Postprzez tatian » 31 lipca 2010, 18:04

bono napisał(a):Przecież to wszystko można wyłapać podczas zakupu. Jeździłeś wtedy tym autem Normalnie masakra
bono pod warunkiem, że się nie ma klapek na oczach podczas kupna i patrzy na auto, a nie napala się. Pamiętam jak z kolegą pojechałem po Audi, ja patrzyłem na stan auta a on na przyciemnione szyby i to czy ma xenony. Reszta nie była ważna. Problemy się zaczęły właśnie kilka dni później. Drudzy kupują auta od tzw. "znajomych", którzy niby zachwalają całe auto i również tutaj wychodzą problemy. A są przecież mechanicy, stacje obsługi, ASO, które na pewno nie odmówią pomocy przy oględzinach auta.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez kisio2 » 31 lipca 2010, 20:12

Miałem podobny problem trzęsło jak przyspieszałem na 4i 5 zacząlem od wyważenia kół troszke pomoglo ale nie do końca mój mechanior zaczął od poduszek na pierwszy ogien poszła ta tylnia tzw przeciążeniowa nastepnie prawa od skrzynii biegów i narazie obiawy ustąpiły co do poduch to nie kupój badziewia najlepiej Lemforder ? tak było u mnie przegóby według mech były ok.najlepiej wszystko rób na spokojnie bo pospiech jest w tym temacie niewskazany
kisio2
kisio2
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez platinet » 31 lipca 2010, 20:28

Koła doważyłem i trochę pomogło ale do poduszek nie zaglądałem.
A cz muszą być widoczne gołym okiem uszkodzenia tych poduszek, czy poprostu wymieniać po kolei ?
platinet
Stella +
Stella +

Postprzez kisio2 » 1 sierpnia 2010, 08:08

Jedż do dobrego mech i oceni ci stan poduch mój to sprawdzał tak ta przeciążeniowa to w kanale samochód na biegu i ruszajac sprawdzasz luzy na poduszce wiadomo że guma rzeszeje lub jest uwalona w oleju co też jej nie pomaga u mnie po tej wymianie była zasadnicza poprawa jeśli chodzi o komplet lemfordera to koszt jest ok 500-600 zł ale posłuży długo nie to co Hans price powodzenia opisz swoja droge do usunięcia problemu a i najpierw sprawdz tą przeciązeniową bo onaprzenosi te najwieksze drgania podczas przyspieszania?
kisio2
kisio2
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez luki55 » 1 sierpnia 2010, 11:46

u mnie jest dokładnie tak samo podczas przyspieszania telepie całą budą jak puszcze gaz jest ok przeguby sprawdzałem są ok ale zaczęło mi się ślizgać sprzęgło więc w tym tygodniu poleci nowy komplet i się okaże czy to czasem nie dwumas

[ Dodano: 12 Sierpień 2010, 15:30 ]
no i jednak okazało się ze to nie dwumas tylko przegub wewnętrzny dopiero po wyjęciu go z auta czuć było ze sie zacina
luki55
Stella
Stella

Auto: leon tdi

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel