Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak jachać po uruchomieniu silnika

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak jachać po uruchomieniu silnika

Postprzez sulik18 » 9 grudnia 2010, 22:56

Czy po uruchomieniu silnika powinno się natychmiast ruszać, czy trzeba poczekać aż się olej rozprowadzi?. Czy teraz w zimie można uruchomić silnik i skrobać szyby?. Słyszałem różne zdania zdania na ten temat, że może się np. katalizator uszkodzić. Chciałbym poznać opinie na ten temat bo nie znalazłem tego na forum.
sulik18
Stella
Stella

Auto: Leon TDi 2004

Reklama

Re: Jak jachać po uruchomieniu silnika

Postprzez bartosz707 » 9 grudnia 2010, 23:00

Ja osobiście ruszam od razu, silnik przy małym obciążeniu szybciej się rozgrzeje i rozprowadzi olej a jeśli on bedzie na jałowym biegu to o wiele dłuzej sie rozgrzewa oczywiście mówie o silniku jak i o skrzyni biegów. Ja rano ruszam i jade z obrotami max 2tys
bartosz707
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez tadeusz0112 » 10 grudnia 2010, 00:07

witam, równierz nie czekam zbyt długo po odpaleniu silnika, około 30 - 60 sekund max i ruszam. do momentu aż silnik nie rozgrzeje się do temperatury roboczej, czyli dopóki na wskaźniku nie zobaczę 90 stopni staram się nie przekraczać 2 tys. obrotów, często-gęsto jadę coś pomiędzy 1600 a 1900 obr/min, a po około 8 kilometrach mam już ładnie ciepło:), pozdrawiam.
tylko idiota ma porządek w garażu, geniusz panuje nad chaosem
tadeusz0112
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez slawo80 » 10 grudnia 2010, 07:30

Z tego co obecnie czytam to wszędzie zalecają, przy obecnych silnikach ruszanie od razu (odczekać te 10 sek.) a nie grzanie na postoju, jak piszą wyzej silnik szybciej się wtedy nagrzeje, byle nie kręcić go wysoko dopóki nie osiągnie właściwej temperatury, poza tym z tego co sobie przypominam gdzieś pisali że grzanie na postoju jest szkodliwe dla silnika ale nie pamiętam o co chodziło.
slawo80
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI ASV

Postprzez konstant » 10 grudnia 2010, 11:08

tadeusz0112 napisał(a):witam, równierz nie czekam zbyt długo po odpaleniu silnika, około 30 - 60 sekund max i ruszam. do momentu aż silnik nie rozgrzeje się do temperatury roboczej, czyli dopóki na wskaźniku nie zobaczę 90 stopni staram się nie przekraczać 2 tys. obrotów, często-gęsto jadę coś pomiędzy 1600 a 1900 obr/min, a po około 8 kilometrach mam już ładnie ciepło:), pozdrawiam.

90 stopni na wskaźniku cieczy chłodzącej nic nie znaczy.
Tu chodzi o temperature oleju, a takiego wskaźnika fabrycznie nie ma.
Obrazek
konstant
TopSport
TopSport

Auto: Żęh

Postprzez bono » 10 grudnia 2010, 11:45

bartosz707 napisał(a):Ja rano ruszam i jade z obrotami max 2tys

tadeusz0112 napisał(a):często-gęsto jadę coś pomiędzy 1600 a 1900 obr/min,

Już pisałem parę razy, że dieslem to najlepiej jest jeździć w zakresie 2000 - 3000 obr/min. Wtedy najefektywniej się rozgrzewa i olej ma odpowiednie ćiśnienie i jest wszędzie rozprowadzany. To czy czekać czy ruszać po odpalniu auta to kwestia indywidwidualna, jak komuś zależy na środowisku nech rusza w siną dal ;-)
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wgi » 10 grudnia 2010, 11:58

Raz sobie odpal i od razu jedz a drugiego dnia odpal, odśnież i dopiero jedź.
Ja wolę drugą metodę żeby olej spokojnie się rozprowadził i dopiero ruszam. Auto całkiem inaczej chodzi.
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb

Postprzez transit_master » 10 grudnia 2010, 19:44

Jak trzeba odśnieżyć to odpalam i odśnieżam :P Jak nie ma takiej potrzeby ruszam od razu. Silniczek staram się trzymać tak jak
bono napisał(a):w zakresie 2000 - 3000 obr/min
Ale nie gwałtowne przyspieszanie tylko "normalne" ;)
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Sebool2006 » 10 grudnia 2010, 20:36

Mirczas napisał(a):Jak trzeba odśnieżyć to odpalam i odśnieżam Jak nie ma takiej potrzeby ruszam od razu. Silniczek staram się trzymać tak jak bono napisał/a:
w zakresie 2000 - 3000 obr/min
Ale nie gwałtowne przyspieszanie tylko "normalne"

Również mam taką metode jak Mirczas
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez michal3m » 10 grudnia 2010, 21:01

Ja odczekuje z 30 sekund aż zacznie normalnie pracować i ruszam (albo odśnieżam w miedzy czasie)2-2,5 tysiąca nie więcej za mało też nie może być bo turbina się okopci, gdzie coś takiego czytałem;), jak wyłączam auto to odczekuje 1-2 minuty.
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez tadeusz0112 » 11 grudnia 2010, 00:18

...tak wiem że temperatura na wskaźniku nie oznacza że olej już tyle ma, i tu masz rację Konstant, chodziło mi o to że nie męczę silnika dopóki odpowiednio się nie nagrzeje, wiadomo że gdy jak tylko na wskaźniku wskazówka wskoczy na 90 stopni, to nie cisnę go do czerwonego pola od razu, po prostu chciałem przekazać kolegom że najpierw odpowiednio nagrzewam auto zanim zacznę brykać:). Natomiast kolega Bono napisał że najlepiej dieslem jeździć w zakresie 2- 3 tys. obrotów, i tak też przeważnie jeżdżę, natomiast jadąc na zimnym silniku nie mam odwagi i sumienia tak "wysoko kręcić" mojego autka, wolę przejechać te kilka kilometrów na spokojnie. Zresztą leon to nie mój pierwszy samochód z silnikiem tdi i z poprzednim też tak postępowałem i wszystko było OK:). Pozdrawiam.
tylko idiota ma porządek w garażu, geniusz panuje nad chaosem
tadeusz0112
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez dezeus » 15 grudnia 2010, 21:50

Zgadzam się z przedmówcom , jak odpalę i nie muszę odśnieżyć dosłownie chwilka i jadę ale spokojnie i nie żadne 2-3 tys. :nonono: , tylko do 2-2.2 tys. po prostu spokojnie ale jak już osiągnie 90 *C staram się zawsze troszkę przegonić jak tylko droga pozwoli do 3.5 tys. .
Natomiast mam pytanie do osób mających wskazniki temp. oleju jak szybko nagrzewa się olej od płynu chłodzącego przyjmuje się że tak samo ale czy naprawdę?
TDI 1.9 ASZ 130 , jest obecnie kupiony i użytkowany w UK
TDI 1.9 ASV 110 jest w PL, nieużywany ewentualnie na sprzedaż, szkoda się pozbywać
dezeus
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDi ASV

Postprzez rossi » 15 grudnia 2010, 23:22

dezeus napisał(a):Natomiast mam pytanie do osób mających wskazniki temp. oleju jak szybko nagrzewa się olej od płynu chłodzącego przyjmuje się że tak samo ale czy naprawdę?

nie...u mnie gdy płyn ma 90stopni to olej dopiero około 60-70stopni...olej duzo wolniej się nagrzewa niż płyn chłodzący wiec radze jeszcze nie katować do 3,5tys obrotów zaraz po tym jak wskazówka płynu pokaże 90 ;)
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez rutek-wat » 15 grudnia 2010, 23:31

Panowie zwróćcie uwagę na jedno logiczne powiązanie jeśli chodzi o temp i obroty- ograniczamy obroty silnika do niezbędnego minimum ze względu na temperaturę (nie chcecie kręcić wyżej - bo temperatura oliwy jest zbyt mała)- ale też niska temp oznacza co najmniej przymrozek więc w tym momencie ograniczmy obroty ze względu na brak przyczepności (no bo temp jest zbyt niska :D ) . Więc jedno z drugim jest jak najbardziej ze sobą powiązane- dotyczy to się przede wszystkim etapu "nagrzewania". Ale nie ma co ukrywać że nawet pomimo osiągnięciu 90 st nie będziecie zap...ć bo warunki są jakie są....
Apeluję do Wszystkich "nietechnicznych" żeby kierowali się bodaj logiką :)
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez Gniwero » 15 grudnia 2010, 23:50

Czy podczas grzania silnika na biegu jałowym olej jest dobrze rozprowadzany, ma wystarczające ciśnienie, żeby dobrze nasmarować silnik? Ja mam wpojone, że silnik najlepiej rozgrzewać podczas jazdy, oczywiście spokojnej.
Gniwero
Signo
Signo

Auto: Leon Supercopa TDI

Postprzez rutek-wat » 15 grudnia 2010, 23:55

Gniwero napisał(a):Czy podczas grzania silnika na biegu jałowym olej jest dobrze rozprowadzany, ma wystarczające ciśnienie, żeby dobrze nasmarować silnik?

Gniwero napisał(a):najlepiej rozgrzewać podczas jazdy

i gdzie tu logika ?? Czy Twoim zdanie konstruktorzy to takie barany którzy nie zapewniają smarowania elementów / podzespołów silnika / auta podczas postoju ??
A jak ma się pytanie odnośnie rozprowadzenia do rozgrzania ??
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez dezeus » 16 grudnia 2010, 00:01

Czyli jednak jak tu kolega wyżej napisał oliwa nagrzewa się wolniej niż płyn ..? dziwne raczej nie możliwe według mnie ale to inna kwestia czujnik czujnikowi nie równy i tyle , ale jeżeli ktoś tak stwierdził niech będzie .Natomiast zdaje sonie sprawę że mimo uzyskania 90 na blacie na Vagu jest raptem 80 coś takiego(przynajmniej u mnie) , na pewno nie ma 90 testowałem to i tak wychodziło . Żeby nie wpadać w paranoje moje dewiza osiąga na blacie 90 przejeżdzam troszkę i "pociskam ".
Natomiast takie małe spostrzeżenie sporo pracuje na traktorach John Derr 6330 zawsze bieżący rocznik , w okresie letnim ciągają spore przyczepy czyli obciążenie spore i powiem tak na wyświetlaczu zawsze w okolicy 80 czasami 85 gdy naprawdę daje się w palnik , silniki turbina i common-rail , wiec nie dajmy się zwariować.
TDI 1.9 ASV 110 jest w PL, nieużywany ewentualnie na sprzedaż, szkoda się pozbywać
dezeus
Signo
Signo

Postprzez Gniwero » 16 grudnia 2010, 00:22

rutek-wat napisał(a):Czy Twoim zdanie konstruktorzy to takie barany którzy nie zapewniają smarowania elementów / podzespołów silnika / auta podczas postoju ??

Nie podczas postoju, tylko po pierwszym uruchomieniu silnika i rozgrzewaniu go na jałowym np.: w niskich temperaturach. W teorii konstruktorzy wymyślają swoje założenia, które w praktyce różnie wychodzą.
rutek-wat napisał(a):A jak ma się pytanie odnośnie rozprowadzenia do rozgrzania ??

Żeby silnik nie rozgrzewał się bez odpowiedniego smarowania. Chyba te dwie czynności są powiązane ze sobą.
Nie znam się na mechanice i dlatego napisałem takie pytanie, by ktoś, kto ogarnia sprawy techniczne, odniósł się do tego.
Gniwero
Signo
Signo

Auto: Leon Supercopa TDI

Postprzez rutek-wat » 16 grudnia 2010, 08:16

rutek-wat napisał(a):konstruktorzy to takie barany którzy nie zapewniają smarowania elementów / podzespołów silnika / auta podczas postoju

Gniwero napisał(a):Nie znam się na mechanice

Skoro się nie znasz na mechanice to musisz zaufać konstruktorom że tak właśnie jest....
Jak myślisz jak "długo" by popracował silnik który by nie miał zapewnionego smarowania??
Prosiłem żeby używać od czasu do czasu elementu logiki w Waszych rozważaniach
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez stashekcn » 16 grudnia 2010, 09:18

Co do tej temperatury oleju, to wydaje mi się że nagrzewa się szybciej. Płyn chłodniczy co chwile spada temp, ponieważ mamy załączone ogrzewanie. Nie wiem jak w Leonach ale mam czujniki temp oleju w peugeocie 407 2.2 benz i Citroenie C5 2.2 HDI i w obu autach olej nagrzewał się szybciej niż płyn...
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA

Postprzez rutek-wat » 16 grudnia 2010, 09:21

stashekcn, bez dwóch zdań tak właśnie się dzieje.
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez marcus415 » 16 grudnia 2010, 12:21

stashekcn napisał(a):Co do tej temperatury oleju, to wydaje mi się że nagrzewa się szybciej.

Zle Ci sie wydaje. Milion razy bylo pisane , ze jak silnik jest zimny, to szybciej nagrzewa sie plyn chlodzacy. Zreszta, ci co maja wskazniki temperatury oleju, dobrze o tym wiedza.
marcus415
Sport
Sport

Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez cianek » 16 grudnia 2010, 13:53

Z tego co kiedyś na polibudzie na fizyce mówił nam wykładowca (dobry człowiek - podchodził do tego życiowo :ok: ) to wynika, że należałoby odczekać chwilę aż podskoczy ciśnienie oleju oraz zostanie lekko rozprowadzony po czym ruszać. Olej rozgrzeje się szybciej ze względu na tarcie pomiędzy elementami. Wniosek był mniej więcej taki, żeby odśnieżyć, odpalić, włączyć światła, zapiąć pasy, znaleźć ulubioną stację i ruszać :)
Taką metodę stosuję i po 3-4 km wskaźnik temp. jest już w okolicach 90C jadąc do 2000 obrotów, a za oknem ok -10C.
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TS

Postprzez sławek » 16 grudnia 2010, 17:21

marcus415 napisał(a):
stashekcn napisał(a):Co do tej temperatury oleju, to wydaje mi się że nagrzewa się szybciej.

Zle Ci sie wydaje. Milion razy bylo pisane , ze jak silnik jest zimny, to szybciej nagrzewa sie plyn chlodzacy. Zreszta, ci co maja wskazniki temperatury oleju, dobrze o tym wiedza.

Dokładnie tak.
Porównywałem wskazania wskaźnika temperatury oleju i termopary (przez bagnet)- są bardzo zbliżone, więc odpada błąd pomiarowy wskaźnika. Olej dużo dłużej się nagrzewa niż płyn (ten ma jeszcze podgrzewacze w większości Leonów).
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Troll » 16 grudnia 2010, 22:40

Wszystko ok , ale zobaczcie,ze masa ludzi nie zastanawia sie co sie pierwsze nagrzewa. Jest zima ładują tyłek w samochód, puszczają grzanie i wio. Jeden kreci do 3tysiecy inny do 2 tysięcy i jeżdżą. Jak chcecie zrobić jak najlepiej dla silnika do zamontujcie ogrzewanie i 30 minut przed jazdą włączajcie. Regularna wymiana oleju i filtrów do tego nie katowanie na zimnym i amen.
Troll
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez marcus415 » 17 grudnia 2010, 00:00

cianek napisał(a):to wynika, że należałoby odczekać chwilę aż podskoczy ciśnienie oleju oraz zostanie lekko rozprowadzony po czym ruszać. Olej rozgrzeje się szybciej ze względu na tarcie pomiędzy elementami.

Olej podgrzewa w 95% spalanie paliwa, a prawidlowe cisnienie oleju jest ~po 1s od uruchomienia silnika, wiec teorie o ktorych piszesz, nie maja miejsca w silniku TDI.
cianek napisał(a):Wniosek był mniej więcej taki, żeby odśnieżyć, odpalić, włączyć światła, zapiąć pasy, znaleźć ulubioną stację i ruszać :)

I to jest najlepsza metoda.
marcus415
Sport
Sport

Postprzez bono » 17 grudnia 2010, 10:30

dezeus napisał(a):jadę ale spokojnie i nie żadne 2-3 tys. , tylko do 2-2.2 tys. po prostu spokojnie ale jak już osiągnie 90 *C staram się zawsze troszkę przegonić jak tylko droga pozwoli do 3.5 tys. .

Trzeba jeżdzić powyżej 2 tys, ponieważ wtedy olej ma odpowiednie ciśnienie, poniżej tych obortów nie ma całkowitego smarowania. Jak jedziesz między 2 a 3 tys. to masz najbardziej efektywne grzanie silnika i najaszybciej osiągnie temp. Nie mozna tylko szybko go na te obroty wkręcać. Dobrze jest jeszcze na jakiś czas wyłaczyć ogrzewanie i puścić sam zimny nadmuch.
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Auto: Skoda Superb

Postprzez dezeus » 17 grudnia 2010, 21:12

bono nie wydaje mi się żeby nie było odpowiedniego ciśnienia poniżej 2 tys. czyli na biegu jałowym nie ma dobrego smarowania nie wydaje mi się ja wszytko biorę na zdrowy rozsądek , natomiast wiem że ilu kierowców tyle teorii .Na pewno przy wyższych obrotach silnik szybciej się grzeje ale nie wydaje mi się aby to było właściwie w początkowej fazie jazdy ale to tylko moja teoria , jak już wcześniej pisałem po osiągnięciu 90 odczekuje jeszcze chwile i wtedy tak jak piszesz do 3 czasami nawet więcej staram się pociągnąć.
dezeus
Signo
Signo

Postprzez stashekcn » 17 grudnia 2010, 21:45

marcus415 napisał(a):

No mam w peugeocie 407 i C5 i wiem ze ... olej nagrzewa sie szybciej
stashekcn
Signo
Signo

Postprzez konstant » 17 grudnia 2010, 21:54

stashekcn napisał(a):
marcus415 napisał(a):

No mam w peugeocie 407 i C5 i wiem ze ... olej nagrzewa sie szybciej

Nie znam się na silnikach w franzuzach ale albo to jakiś cud albo któryś ze wskaźników źle pokazuje.
Obrazek
konstant
TopSport
TopSport

Auto: Żęh

Postprzez stashekcn » 17 grudnia 2010, 23:38

Może, ale w dwóch różnych samochodach? Jeden to peugeot 407 2.2 benzyna 2004 rok, a drugi to Citroen C5 2.2 HDI 2009 rok.
stashekcn
Signo
Signo

Postprzez marcus415 » 17 grudnia 2010, 23:56

To teraz zagadka:
Mamy w silniku ~2L plynu chlodniczego i ~4,5L oleju silnikowego, ktory dodatkowo bardzo szybko sie chlodzi w aluminiowej misce olejowej
Co szybciej uzyska temperature 90*?
Dlaczego tylko ~1,5L plynu? Bo jak silnik jest zimny, to termostat zamyka "duzy obieg", a otwiera "maly obieg", czyli sam silnik bez chlodnicy.
marcus415
Sport
Sport

Postprzez Miro » 18 grudnia 2010, 19:59

U mnie jak płyn osiągnie 90st,to olej ma dopiero 70st.
Lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Miro
Sport
Sport

Auto: BMW E91 LCI

Postprzez mmichal555 » 18 grudnia 2010, 22:20

a ja tak:
- odpalam,
- odśnieżam
- ruszam
- 2100 obr/min max
- i parkuje na parkingu pod pracą (10km)

denerwuje mnie to bo nie mam narazie celu robić trasy.
w dodatku silnik na dotarciu po małym remoncie...
rajd.. na na na na na
--------------------------------

Tato Tato.. KUPA na lakierze LEONA.. Co robić???
Polerować synu.. polerować :(
mmichal555
Signo
Signo

Auto: Leon 4x4 4Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel