Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
tadeusz0112 napisał(a):witam, równierz nie czekam zbyt długo po odpaleniu silnika, około 30 - 60 sekund max i ruszam. do momentu aż silnik nie rozgrzeje się do temperatury roboczej, czyli dopóki na wskaźniku nie zobaczę 90 stopni staram się nie przekraczać 2 tys. obrotów, często-gęsto jadę coś pomiędzy 1600 a 1900 obr/min, a po około 8 kilometrach mam już ładnie ciepło:), pozdrawiam.
bartosz707 napisał(a):Ja rano ruszam i jade z obrotami max 2tys
tadeusz0112 napisał(a):często-gęsto jadę coś pomiędzy 1600 a 1900 obr/min,
Ale nie gwałtowne przyspieszanie tylko "normalne"bono napisał(a):w zakresie 2000 - 3000 obr/min
Mirczas napisał(a):Jak trzeba odśnieżyć to odpalam i odśnieżam Jak nie ma takiej potrzeby ruszam od razu. Silniczek staram się trzymać tak jak bono napisał/a:
w zakresie 2000 - 3000 obr/min
Ale nie gwałtowne przyspieszanie tylko "normalne"
dezeus napisał(a):Natomiast mam pytanie do osób mających wskazniki temp. oleju jak szybko nagrzewa się olej od płynu chłodzącego przyjmuje się że tak samo ale czy naprawdę?
Gniwero napisał(a):Czy podczas grzania silnika na biegu jałowym olej jest dobrze rozprowadzany, ma wystarczające ciśnienie, żeby dobrze nasmarować silnik?
Gniwero napisał(a):najlepiej rozgrzewać podczas jazdy
rutek-wat napisał(a):Czy Twoim zdanie konstruktorzy to takie barany którzy nie zapewniają smarowania elementów / podzespołów silnika / auta podczas postoju![]()
rutek-wat napisał(a):A jak ma się pytanie odnośnie rozprowadzenia do rozgrzania
rutek-wat napisał(a):konstruktorzy to takie barany którzy nie zapewniają smarowania elementów / podzespołów silnika / auta podczas postoju
Gniwero napisał(a):Nie znam się na mechanice
stashekcn napisał(a):Co do tej temperatury oleju, to wydaje mi się że nagrzewa się szybciej.
marcus415 napisał(a):stashekcn napisał(a):Co do tej temperatury oleju, to wydaje mi się że nagrzewa się szybciej.
Zle Ci sie wydaje. Milion razy bylo pisane , ze jak silnik jest zimny, to szybciej nagrzewa sie plyn chlodzacy. Zreszta, ci co maja wskazniki temperatury oleju, dobrze o tym wiedza.
cianek napisał(a):to wynika, że należałoby odczekać chwilę aż podskoczy ciśnienie oleju oraz zostanie lekko rozprowadzony po czym ruszać. Olej rozgrzeje się szybciej ze względu na tarcie pomiędzy elementami.
cianek napisał(a):Wniosek był mniej więcej taki, żeby odśnieżyć, odpalić, włączyć światła, zapiąć pasy, znaleźć ulubioną stację i ruszać
dezeus napisał(a):jadę ale spokojnie i nie żadne 2-3 tys. , tylko do 2-2.2 tys. po prostu spokojnie ale jak już osiągnie 90 *C staram się zawsze troszkę przegonić jak tylko droga pozwoli do 3.5 tys. .
marcus415 napisał(a):stashekcn napisał(a):Co do tej temperatury oleju, to wydaje mi się że nagrzewa się szybciej.
Zle Ci sie wydaje. Milion razy bylo pisane , ze jak silnik jest zimny, to szybciej nagrzewa sie plyn chlodzacy. Zreszta, ci co maja wskazniki temperatury oleju, dobrze o tym wiedza.
stashekcn napisał(a):marcus415 napisał(a):stashekcn napisał(a):Co do tej temperatury oleju, to wydaje mi się że nagrzewa się szybciej.
No mam w peugeocie 407 i C5 i wiem ze ... olej nagrzewa sie szybciej
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości