Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wariuje wkaźnik prędkościomierza i paliwa

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wariuje wkaźnik prędkościomierza i paliwa

Postprzez Maciek TDI » 17 marca 2005, 12:19

Witam!!
Jestem dziś po raz pierwszy na forum i od razu mam pytanko (problem)
Od pewnego, niedlugiego, czasu jezdze Leonem TDI.
Co jakis czas pojawia sie nastepujacy objaw:
Zaczyna wariowac wskazowka predkosciomierza a wraz z nia wskaznik poziomu paliwa. Wskaznik temperatury i obrotow dziala normalnie.
Objawia się to tym, ze predkosciomierz przestaje zupelnie dzialac, co chwile wraca do odpowiedniej pozycji, potem zaczyna wachlowac. Zaznaczam, ze po odpaleniu auta wzkazowka predkosciomierza podnoci sie do pozycji "0" wiec prąd jest tylko dalej sie nie podnosi. Nie jest to objaw staly, po jakims czasie wszystko wraca do normy i predkosciomierz dziala normalnie. Prosze o pomoc, bo jest to naprawde uciazliwe!!! Z gory wielkie dzieki
Maciek TDI

Reklama

Re: Problem ze wkaźnikiem prędkościomierza i paliwa

Postprzez mm.max » 17 marca 2005, 13:32

Co do prędkościomierza miałem podobny objaw w audi A4 - wskazówka wariowała a później prędkościomierz umierał = przyczyna woda w osłonie czujnika prędkości (przy skrzyni biegów) robiła zwracie i wskaźnik wariował. WD40 i szczelny gumowy kondonik rozwiązał sprawę. Ale to było w audi nie wiem czy to samo jest u ciebie możesz spróbowąc to nie wiele kosztuje
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Maciek TDI » 17 marca 2005, 14:32

Dodam na marginesie takze, ze w momencie kiedy przestaje dzialac predkosciomierz to przestaja takze funcjonowac liczniki kilometrow, zarowno ten dzienny jak i glowny.
Przed chwila bylem pokrecic sie troszke po miescie i juz wszystko dzialalo normalnie, moze znow objaw nie bedzie sie pojawial co jakis czas, ale w sumie trzba to usunac bo nieukrywam, ze jest to mocno denerwujace. Jesli ktos mial jeszcze stucznosc z takim problemem to prosze o pomoc. Dzeki
Maciek TDI

Postprzez PiotrekS » 17 marca 2005, 15:48

a czy kiedys ktos nie pisal o luznej kostce przy zegarach, badz braku masy przy nich? ja bym sie pokusil o wyjecie zegarow
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Barth » 17 marca 2005, 15:49

Maciek TDI, a pod Vaga podpinales sie ??? Jeszcze jedno a robiles cos przy zegarach ?? Zakładałes tarcze czy cos ?
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez DWitek » 17 marca 2005, 16:04

Zrób tak jak sugeruje Michał. Za wskazania licznika km i prędkości odpowiada czujnik G22 umieszczony przy skrzyni biegów. Zastanawia mnie tylko skąd "wariaowanie" wskaźnika poziomu paliwa - czyżby problem jednak z licznikami :?: :roll: Na początek spróbuj przesuszyć dokładnie wtyczkę i gniazdo G22 - wskazane byłoby go popsykać jakimś płynem typu Kontakt.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest podpięcie autka do VAG'a, a on prawdę Ci powie.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez Maciek TDI » 17 marca 2005, 20:33

Dzieki Panowie za wszystkie sugestie. Prosze o jeszcze :-D . Zastanawia mnie tylko jedna kwestia. Jak przekrecam stacyjke to wskazowki tak jakby normalnie dostawaly prad, bo podnosza sie do poziomu zero, stabilizuja sie i z reguly jest tak, ze zaraz po wlaczeniu auta przez chwile wskazowki od V i paliwa chodza normalnie i po chwili zaczyna sie jazda :? . Nic z zegarami nie bylo ruszane, niczego nie rozbieralem. Musze chyba rzeczywiscie pojechac do servisu i podpiac go pod vag'a.
Pozdrawiam
Maciek TDI

Postprzez Barth » 18 marca 2005, 18:52

Maciek TDI, a po co do servisu , mysle ze ktos z chlopakow z wrocka bez problemu to tobie zdiagnozuje
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez AdamTower » 18 marca 2005, 19:30

Zapraszam również do Kępna, chętnie służę pomocą oraz VAG'iem :)
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Maciek TDI » 18 marca 2005, 21:40

Witam!!!
Zrobilem dzis trase, Warszawa i z powrotem i caly czas licznik wariowal, raz dziala, raz nie dziala, raz lata od 0 do 130 km/h. Coraz bardziej przekonuje sie do tego, ze wplyw na to ma wilgoc (caly dzien lało niemilosiernie). Jesliby ktos z Wroclawia lub okolic mogl pomoc zdiagnozowac problem to bylbym bardzo wdzieczny, bo podejrzewam, ze w servisie chargeuja sporo :shock: za taka przyjemnosc, choc jutro nie omieszkam zadzwonic z czystej ciekawosci.
Pozdrawiam
Maciek TDI

Postprzez Barth » 19 marca 2005, 11:25

Maciek TDI, okolo 100 zl za podlaczenie VAGa wolaja w ASO
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez PatTDI » 20 marca 2005, 13:38

Wymien bezpiecznik na 15pozycji i bedzie grac ;-)
CompSport
www.compsport.pl
www.compsport.fotolog.pl
Modyfikacje Sterowników Silnikowych
696030909
696030910
33 8213118
GG 3643857
Bielsko-Biała

AP jest jak Phillips "dobry" we wszystkim
PatTDI
COMPSport

Auto: Audi S

Postprzez Maciek TDI » 20 marca 2005, 21:31

PatTDI, nie brałem tej opcji pod uwage :shock: , jeśli masz racje to stawiam Ci flache :wink: , ale bedzie jazda jak bedziesz miał racje, zapadne sie pod ziemie
Maciek TDI

Postprzez coolibeer » 21 marca 2005, 10:55

barth, w częstochowie zaplacilem w aso za podlaczenie do Vag'a 180 zl
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez oczkolek » 21 marca 2005, 11:48

coolibeer napisał(a):barth, w częstochowie zaplacilem w aso za podlaczenie do Vag'a 180 zl

ILE :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez nico » 21 marca 2005, 11:59

tak oczkolek aso w czewie to najwiekszy zdzierca kasy w calej Polsce!!!
tak na marginesie bylem u nich ostatnio po ramke pod rejestracje i kazali mi zaplacic 6zł!!!!
oni są nie powazni!!!
..diesel kopci, diesel czadzi, diesel nigdy Cie nie zdradzi...
nico
Sport
Sport

Auto: leon/trafic

Postprzez oczkolek » 21 marca 2005, 12:08

nico napisał(a):tak oczkolektak na marginesie bylem u nich ostatnio po ramke pod rejestracje i kazali mi zaplacic 6zł!!!!

Nie to już przegięcie :twisted: :twisted: :twisted:
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon

Postprzez Tonny S » 21 marca 2005, 13:17

nico napisał(a):tak oczkolek aso w czewie to najwiekszy zdzierca kasy w calej Polsce!!!
tak na marginesie bylem u nich ostatnio po ramke pod rejestracje i kazali mi zaplacic 6zł!!!!
oni są nie powazni!!!
A gdzie masz clubowe podkładki?? jeszcze nie doszły ??

BTW za 180 zł to masz VAG z kablem na własność i jeszcze zostanie na opicie sprzetu ;-)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez coolibeer » 21 marca 2005, 13:30

oczkolek, no 180 zl zaplacilem Gdybym wczesniej wiedzial o LC to bym napewno nie zaplacil a kabel do waga OBD II kupilem za 120 zl i chodzi bez problemu. teraz juz napewno tam do aso niegdy juz nie wstaapie.nico, ja za 2 podkladki pod rejestracje zapalcilem 15 zl
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

awaria komputera i wskaźników...

Postprzez Samuraj Jack » 11 kwietnia 2005, 19:41

Ja ma podobny objaw jak kolega, który zainicjował post...
U mnie też wskaźniki: poziomu/temperatury cieczy chłodzącej (czasem zapala się lampka kontrolna) i poziomu paliwa potrafią się "wyzerować" (opaść).
I co dziwne czasem jak odpalam auto to podają prawidłową wartość (i nagle zerują w trakcie jazdy) a czasem przez całą podróż jest brak ruchu.
Nie wiem co może być przyczyną, ale wiem że zaczęło się niewinnie od przerwy w funkcjonowaniu komputera pokładowego. Ot padł mi w zimie akumulator i po wymianie na nowy (tak po 2-3 dniach) zauważyłem, że nie mogę zmienić żadnej pozycji w komputerze (było zimno, więc była aktywna tylko temperatura).
Byłem 3 razy w ASO w Warszawie na Wrocławskiej.
Wizyta 1: Zrobili przegląd instalacji. Wydali auto, ale pod domem były znowu te objawy - martwy komputer i wskaźniki zjechały na dół. Z dodatków: alarm Silicon też zaczął wariować - potrafił się otworzyć podczas postoju centalny zamek... i nie było zasilania w zapalniczce.
Wizyta 2: Podobno rozebrali deskę i "polutowali" wszystkie kable. Pojawiło się zasilanie w zapalniczce, alarm się uspokoił. Nic nie pomogło.
Wizyta 3: Diagnostyka nic nie wskazała (po za zanikiem napięcia w okresie gdy padł akumulator). Sprawdzili kable. Komputer pokładowy i wskaźniki - żadnej poprawy.
Przy ostatniej wizycie jak rozłożyli ręce zaproponowałem, żeby na chwilę podłączyć zegary (deskę) z innego Leona, bardzo im się ten pomysł spodobał. Teraz twierdzą, że to jedyne wyjście i chcą 3.000 zł!
Nadmienię, że mam w Leonie sporo dodatków, np. system antynapadowy, system głośnomówiący Bluetooth i ogrzewanie postojowe, ale wszystko działało razem ponad pół roku i nagle zaczęły się te przerwy w funkcjonowaniu wskazań komputera. (Obrotomierz i V - podobnie jak u kolegi działąją normalnie).
Macie pomysł co mogło zaszkodzić i jak sobie poradzić z tym problemem?
Samuraj Jack
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez PiotrekS » 11 kwietnia 2005, 20:36

a kontrolujesz napiecie aku co jakis czas? na moje oko akumulator (nawet nowy) nie wyrabia, zmierz rano napiecie, najlepiej przez kilka dni z rzedu, chyba ze juz to robiles i wszystko bylo ok
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Gaspar » 11 kwietnia 2005, 22:38

Tonny S napisał(a):BTW za 180 zł to masz VAG z kablem na własność i jeszcze zostanie na opicie sprzetu

Może wrzućcie namiary, gdzie i jak to zakupic w takiej cenie... :)
Chyba że było to wałkowane wcześniej (a chyba było), to jakieś sznurki poproszę :mrgreen:

[ Dodano: Wto 12 Kwi, 2005 00:00 ]
ale ja ślepy! już się doszukałem adresów, sorka za spam :oops: :oops:
Pozdrawiam,
Gaspar

Był Dzikusek :mrgreen: ASV 137,9 KM @ 301,0 Nm by CompSport.
Jest emerycka Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Prestige
Obrazek
Obrazek
Kto misiowi urwał ucho?
Gaspar
Sympatyk LeonClub

Auto: Ex Leon - Avensis

Postprzez Maciek TDI » 12 kwietnia 2005, 08:36

Wlasnie odstawilem auto do znajomego elektryka i jak cos zaradzi to zaraz dam na forum.
Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 12 Kwi, 2005 ]
Odebrałem dzis auto od mechanika. Udalo mu sie zlikwidowac usterke. Z tego co udalo mi sie od niego wyciagnac, a nie bylo to latwe bo mial niezly za.....ol, dowiedzialem sie, ze powodem byly jakies mikropekniecia w ukladzie elektronicznym zegarow. Nie wnikalem w szczegoly, wazne ze dziala 8)
Maciek TDI

moja diagnoza

Postprzez Samuraj Jack » 21 maja 2005, 10:14

Ja odwiedziłem 4 warsztaty (w tym dwa ASO - W-wa i Katowice) i nikt nie wie co jest przyczyną zaniku wskazań. Dopiero mały warsztacik (W-wa, ul. Przasnyska) zaimponował mi swoją wiedzą. Szef od razu (bez komputera, otwierania maski itp.) powiedział, że to są mikropęknięcia i najczęściej pojawiają się na procesorze. Podobno on jest kilkuwarstwowy i czasem zdaża się przebicie. Jedynym wyjściem jest wymiana zegarów. Bezpłatna jeśli auto jest na gwarancji, jeśli nie to trzeba się pożegnać z 3.000 zł.
Podobno ta awaria nie jest groźna i można tak jeździć (bez wskazań poziomu paliwa i z brakiem temperatury cieczy chłodzącej).
Kolega 'Maciek TDI' miał sporo szczęścia, że elektryk wyśledził te pęknięcia, choć nie sądzę żeby u niego wystąpiły na procesorze tylko może gdzieś na stykach...
Teraz szukam dobrego specjalisty z dziedziny elektroniki samochodowej w woj. mazowieckim...
Samuraj Jack
Stella
Stella

Postprzez Tonny S » 21 maja 2005, 20:26

Samuraj Jack, jedz do Diagtronika w Jankach www.diagtronik.pl - clubowicze maja znizki na wszelkiego rodzaju uslugi u nich - wiec czas wstapic do LC bedzie taniej a jakosc ta sama.

Pozdro
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Streat » 21 maja 2005, 22:28

Samuraj Jack, no warsztacik na Przasnyskiej jest bardzo w porzadku. Bylem u nich ze 2 razy i sa kompetentni wiedza co robia :wink:
A jak szukasz dobrego elektronika to wiem o jednym w Zyrardowie. Osobiscie tam nic nie robilem ale kolega w Octavi naprawial zegary i chyba za 150 zloty mu tam zrobiono.

Jak chcesz blizej to obok tego warsztatu na Przasnyskiej po prawej stronie jest taki malutki warsztacik elektorniczny (zakladam ze byles w tym od VW, AUDI, SEAT) moze tam sie podejma ? :roll:
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Samuraj Jack » 6 czerwca 2005, 19:10

Wybadałem temat zegarów. U mnie wyszła wada fabryczna, podobno moja seria z rocznika 2002 ma wadliwie skonstruowane mikroprocesory (i zazwyczaj przy niskich temperaturach wychodzi ich zła jakość i te mikro styki zwierają się). To jest nie do naprawienia, pozostaje wymiana w Seacie całej deski za 1500 zł... :(
Samuraj Jack
Stella
Stella

Postprzez DWitek » 6 czerwca 2005, 20:30

Samuraj Jack napisał(a):Wybadałem temat zegarów. U mnie wyszła wada fabryczna, podobno moja seria z rocznika 2002 ma wadliwie skonstruowane mikroprocesory (i zazwyczaj przy niskich temperaturach wychodzi ich zła jakość i te mikro styki zwierają się). To jest nie do naprawienia, pozostaje wymiana w Seacie całej deski za 1500 zł... :(

No nie przesadzaj, że będziesz kupował w ASO, na szrocie kupisz za co najzwyżej 30% tej ceny.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Samuraj Jack » 9 czerwca 2005, 20:07

To można kupić takie podzespoły na szrocie? (ja trochę mało oblatany w samochodach jestem).
A w ASO mi mówili, że żeby wymienić deske to potrzebne są jakieś numery seryjne i kody od producenta. To jak to jest? Mogę kupić na giełdzie albo z ogłoszenia i zamontować w dowolnym warsztacie? No i jak mogę je sprawdzić przed zakupem? Trochę się boję - jeszcze trafię na gorzej walnięte od moich...
Samuraj Jack
Stella
Stella

Postprzez DWitek » 9 czerwca 2005, 22:08

Można kupić i wymienić może nie w pierwszym lepszym warsztacie, ale generalnie nie ma problemu. Będziesz potrzebował PIN do immo (powinieneś mieć z kluczykiem) a jak nie to trzeba odczytać z Epromu. Do nowej deski musisz wkodować kluczyki (immobilizer).

[ Dodano: Czw 09 Cze, 2005 ]
Jak już będziesz wymieniał deskę, to możesz poszukać takiej z kompem, dokładasz wtedy tylko manetkę i masz komputer pokładowy dodatkowo.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Samuraj Jack » 25 września 2005, 21:36

Po bezowocnych poszukiwaniach naprawy zegarów zdecydowałem się na montaż nowych. Okazało się, że Seat ma w swej ofercie "gwarancję dobrej woli" - jeśli auto było kupione w kraju i było regularnie serwisowane w ASO to można dokonać naprawy jakiegoś komponentu na zasadzie 50/50 czyli połowę płacę ja, połowę Seat.
Czekałem 3 tygodnie na zegaryz Hiszpanii (wraz z kodami) i termin u elektryka, ale mam nową szafę za 700 zł (komputer miałem już wcześniej) teraz się zastanawiam nad dodaniem tempomatu choć jazda po mieście nie sprzyja temu...
Samuraj Jack
Stella
Stella

Postprzez Tonny S » 25 września 2005, 21:44

Samuraj Jack napisał(a):Okazało się, że Seat ma w swej ofercie "gwarancję dobrej woli" - jeśli auto było kupione w kraju i było regularnie serwisowane w ASO to można dokonać naprawy jakiegoś komponentu na zasadzie 50/50 czyli połowę płacę ja, połowę Seat.

Od ponad roku cos takiego jest.

Samuraj Jack napisał(a):teraz się zastanawiam nad dodaniem tempomatu

Jedz do Skody kup manetke, odwiedz Diagtronik i za ok 400 zl (calość) masz tempomat.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez __radmak__ » 10 września 2008, 13:34

Maciek TDI napisał(a):Dodam na marginesie takze, ze w momencie kiedy przestaje dzialac predkosciomierz to przestaja takze funcjonowac liczniki kilometrow, zarowno ten dzienny jak i glowny.
Przed chwila bylem pokrecic sie troszke po miescie i juz wszystko dzialalo normalnie, moze znow objaw nie bedzie sie pojawial co jakis czas, ale w sumie trzba to usunac bo nieukrywam, ze jest to mocno denerwujace. Jesli ktos mial jeszcze stucznosc z takim problemem to prosze o pomoc. Dzeki

Masz może jakieś zdjęcie tego czujnika, ew schemat ?
__radmak__
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Sammael » 10 września 2008, 13:39

__radmak__, bardzo dobrze, że wyszukałeś sobie temat ale czy zwróciłeś uwagę z którego on jest roku?! Jeśli masz jakiś konkretny problem związany z tym tematem - opisz go tutaj, postaramy się pomóc.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez __radmak__ » 10 września 2008, 14:08

Problem jest taki sam jak na początku tego postu, wariuje prędkościomierz tj, wskazówka i zacina się wskazówka od paliwa.
__radmak__
Sport
Sport

Postprzez sobolapx » 14 września 2008, 08:02

no i mam problem na wlasne zyczenie :)

umylem silniczek w leonie i problem jak w temacie :(

czy ktos mnie moze uswiadomic gdzie szukac czujnika predkosciomierza?
czy jest to ten jedyny podlaczony do skrzyni biegu - dobrze widoczny po otwarciu maski?
podlaczone sa do niego dwa kabelki?

gdzie mozna by bylo ewentualnie jeszcze szukac wilgoci?
silnik mylem karczerem, takze cisnienie bylo spore?
moze sygnal idzie tez z ECU? gdzie szukac?

prosze o pomysly.
sobolapx
Stella
Stella

Postprzez __radmak__ » 14 września 2008, 08:59

Czy to jest ten czujnik co przedstawiam poniżej na zdjęciu ?

Obrazek

Dzwoniłem do elektryka i powiedział mi, że często występującą przyczyną jest zbieranie się wilgoci w owym czujnik i trzeba to osuszyć i ewentualnie jakoś zaizolować .
__radmak__
Sport
Sport

Postprzez sobolapx » 14 września 2008, 20:14

__radmak__ napisał(a):Czy to jest ten czujnik co przedstawiam poniżej na zdjęciu ?

[url=http://images31.fotosik.pl/362/eb3ff8e6f8042cd2m.jpg]Obrazek[/URL]

Dzwoniłem do elektryka i powiedział mi, że często występującą przyczyną jest zbieranie się wilgoci w owym czujnik i trzeba to osuszyć i ewentualnie jakoś zaizolować .

nie nie to nie to. ja juz to wlasnie zrobilem i dziala normalnie. wtyczka od czujnika jest wpieta do skrzyni biegow. od gory (tam gdzie zrobiles to zdjecie), jest jeden czujnik - swiatel cofania, a jak sie bardziej nachylisz to z boku jest jeszcze jeden czujnik do ktorego wchodzi wtyka z pinami! to jest wlasnie czujnik predkosciomierza. u mnie byl zalany woda (jak mylem silnik) dobrze go wymylem WD40 oraz wtyczke, wysuszylem paleczkami do uszu, potem troche suszarka i dziala jak trzeba!!

powodzenia, dasz sobie rade napewno!
sobolapx
Stella
Stella

Postprzez __radmak__ » 15 września 2008, 07:33

Czyli szukać go gdzieś przy czujniku świateł mijania ? Nie zauważyłem go jak wymieniałem czujnik świateł cofania :( On znajduje się pod obudową akumulatora ?
__radmak__
Sport
Sport

Postprzez sobolapx » 15 września 2008, 20:31

__radmak__ napisał(a):Czyli szukać go gdzieś przy czujniku świateł mijania ? Nie zauważyłem go jak wymieniałem czujnik świateł cofania :( On znajduje się pod obudową akumulatora ?

nie nie tam. ten czujnik znajduje sie obok tego czujnika cofania!
jak otworzysz maske, schylisz sie jest czujnik cofania i obok niego znajduje sie czujnik predkosciomierza. popatrz na spokojnie napewno znajdziesz!
sobolapx
Stella
Stella

Postprzez __radmak__ » 16 września 2008, 07:51

No tak obok świateł cofania z tymi mijania mi się pomyliło. A możesz jakaś fotkę cyknać ?Czy łatwy jest dostęp do niego od góry ?
__radmak__
Sport
Sport

Postprzez maciej242 » 13 listopada 2008, 12:21

ja również od jakiegoś czasu mam problem z moim leosiem
problem podobny jak poniżej choć nie zupełnie.a mianowicie wskażnik paliwa również mi szwankuje i pokazuke nieraz zero przy małej ilośći paliwa i automatycznie zapala mi się rezerwa więć dotankowałem do połowy baku i problem ten sam jedynie tyle że nie pika rezerwa.drugi problem to taki że zarówno prędkościomierz jak i kilomery nie dają o sobie znać o sobie i nic nie wskazuja ani danej prędkośći(w pozycji zero )ani nie nabija kilometrów a co za tym idzie komputer również nie pokazuje spalania.jeśli chodzi o wskaznik temperatury i obrotów ok .podjechałem więc do mechaniora on wyjął mechanizm ze skrzyni biegów przemył go płynem sprawdził na wkrętarce odpaliłem auto wrzuciłem bieg i wówczas wskazówka od prędkościomierza sie ruszyła natomiast po zamontowaniu czujnika z powrotem problem ten sam
proszę o porady mechanik powiedział że trzeba rozebrać skrzynię biegów i zobzaczyć usterke czy jest to konieczne(koszt wyjęcia skrzyni 300zł)proszę o porady
z góry dziękuje pozdrawiam
maciej242
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez Grześ » 13 listopada 2008, 17:02

nowy czujnik to koszt okolo 50zł mozliwe ze stary nie bardzo juz kontaktuje ze skrzynia i wymiana na nowy pomoze

ewentualnie wyjmij czujnik i porownaj go z nowym w aso czy jest identyko

jakie bledy wywala vag?
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez maciej242 » 18 listopada 2008, 09:16

jesli chodzi o błędy na vag to jak narazie nie miałęm okazji jeszcze sie podłączyć i sprawdzić jakie błędy wyskakuja ? mam pytanie czy kwota 50zł to kwota asowska czy to jakiś zamiennik jesli rzeczywiście to byłoby to choć wątpie skoro czujnik reagował podczas sprawdzania go na wkretarce czy jest mozliwe aby zębatka w w skrzyni biegów mogła paść?z góry dzięki za odpowiedz
maciej242
Stella
Stella

Postprzez JanuszSz » 18 listopada 2008, 09:53

maciej242,A obrotomierz działa?
OctaviaClub.pl
JanuszSz
Signo
Signo

Auto: Skoda SuperB Kombi

Postprzez Grześ » 18 listopada 2008, 10:03

maciej242 napisał(a):mam pytanie czy kwota 50zł to kwota asowska

tak
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez maciej242 » 18 listopada 2008, 10:21

dzięki za odpowiedz a jesli chodzi o obrotomierz to działa bez zarzutu:)
maciej242
Stella
Stella

Postprzez drzewko » 2 kwietnia 2009, 20:17

Witam.

Pojechałem na wymiane szyby i same problemu po odebraniu autko zaraz zauwazylem ze kable byly schowne w mocowaniu lusterka a nie na wierzchu potem zauwazylem ze nie dziala konsola od nawiowów. Koles zaczol wkladac kolejno bezpieczniki 7,5 byl przepalony wsadzil 15 i pstryk potem cos tam posprawdzal pod maska i wsadzil 20 bo nie mial innego i niby ok ale bezpiecznik robil sie goracy i mowie ze tak nie moze byc bo cos zwarcie robi. Pojechalem do domu i okazalo sie ze przecieli kable te ktore ida do lusterka i to kijowo zaizolowali i sie kable zaczely jarać. Tyle ze jeszcze jedna rzecz nie dziala po odebraniu auta predkosciomierz ( moze ma to cos wspolnego)

Nie pokazuje predkosci nie liczy km i wskazowka od paliwa wariuje.

Pod Vagiem wywala bład nr 18261

PowerTrain Data Bus: Implausible Message from ABS Controller P1853 - 35-00 --

[ Dodano: Czw 02 Kwi, 2009 ]
w Polskim vagu oznacza to:

CAN data bus, ABS - nieprawidłowy sygnał. ABS, przewody, rezystor w ECM.
drzewko
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Postprzez Grześ » 2 kwietnia 2009, 20:35

ktoś kto to robił nie jest fachowcem a rzeźnikiem gdzieś jest przecięty kabel najprawdopodobniej pod podszybiem
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez drzewko » 2 kwietnia 2009, 20:41

ściagałem tą osłone w podszybiu wycieraczki sciągłem i mialem to sciągniete ale tam jest niby wszystko ok nic nie widac żeby było przecięte.
drzewko
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne