Witam!
Jestem posiadaczem Leona 1.4 16v silnik AHW z 2000r i mieszkam w Irlandii. Auto ogólnie sprawuje się poprawnie niestety kilka dni temu nie przeszło tutejszego przeglądu NCT

Oblały 2 rzeczy :
1. zbieżność świateł- da się to samemu nastawić czy tylko u mechanika?
2. bardziej mnie martwiąca to zła wartość spalin do której przywiązuje się tutaj bardzo duże znaczenie.
A mianowicie przy wyższych obrotach (3,090 rpm) wartość "Lambda" wynosiła 1,05 gdzie norma jest 0,97 do 1,03.
CO było w normie 0,24 vol% norma to max 0,30%.
Facet z przeglądu powiedział że może być to albo sonda albo dziury w wydechu lub katalizator.
Serwisy są tu bardzo drogie, a nie brakuje też psełdo- mechaników. Zacznę od wymiany tłumika bo jest mocno połatany i są w nim dziury - czy może to być powodem takiego wyniku? Sam test na emisję spalin u mechanika to 40e

Zastanowię się potem nad wymianą sondy- mechanik mówił ze moje auto posiada tylko 1 sondę przy silniku AHW ale z tego co tu czytam większość z was ma 2 sondy- druga pod autem przy katalizatorze, czy możliwe żebym miał tylko jedną?
Czy mógł bym prosić kogoś o znalezienie numeru właściwej sondy dla mojego leona?
Czy taka będzie odpowiednia:
http://allegro.pl/sonda-lambda-seat-alh ... 26585.htmlWygląda ona jak ta którą mam przy silniku, liczba kabli też się zgadza a także mój model silnika jest w opisie aukcji...
Koszt sondy tutaj to 130e (NGK) a ta jest x4 tańsza tylko czy warto i czy podpasuje bo mam możliwość przetransportowania jej tutaj.
Nie świecą żadne kontrolki na zegarach, auto spisuje się w miarę poprawnie czy mimo tego podłączenie pod komputer może wskazać jakieś nieprawidłowości w działaniu sondy?
Bardzo proszę o porady!
Dziękuje i pozdrawiam !