Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Cykanie przy energicznym ruszaniu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Cykanie przy energicznym ruszaniu

Postprzez PIotrek425 » 29 lipca 2011, 17:54

Nie wiem gdzie się podpiąć, więc zakładam nowy temat (jeśli coś podobnego było to bardzo proszę o podpięcie i przepraszam, że nie znalazłem).
Zauważyłem dziś, że coś mi "cyka" w komorze silnika (słychać tylko przy wyłączonym radiu i odsuniętej szybie). Jak wrzucę jedynkę czy wsteczny i ruszam spokojnie to jest ok, ale jak energiczniej ruszę słychać ów "cyknięcie". Byłem u wujka na kanale i patrzyliśmy na auto od spodu/ od góry i doszliśmy do wniosku, że to EGR tak cyka najprawdopodobniej.. (u wujka "cykało" też czasami na luzie, później już tylko na biegu) Potem skoczyłem jeszcze do znajomego mechanika i też stwierdził, że to z EGR-a ten dźwięk.. Na dwójce też słychać takie cyknięcie jak depnę lub jak gwałtownie puszczę gaz (na wyższych biegach nie wiem bo już za duży szum powietrza). Czy to możliwe, że EGR pada lub się zacina ?? Jeśli to EGR to czy jak go zaślepię to to pomoże, czy trzeba szukać nowego EGRa?? Jutro wybieram się do Cz-wy (350 km w dwie strony) i trochę się boję ( mechanik mówi żeby spokojnie jechać i że nic nie ma prawa się stać- auto jeździ normalnie, przyspiesza bardzo dobrze itd..) Wiem, że szklana kula na wakacjach, ale może ktoś coś podobnego miał i może mi dać jakieś wskazówki.. Dziękuję z góry za pomoc i przepraszam za tak rozwlekłą treść :zawstydzony:
Powered by CompSport
190,2KM i 399,4Nm
PIotrek425
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon FR+ Audi A6C7
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: [TDI PD] Cykanie przy energicznym ruszaniu

Postprzez junior » 29 lipca 2011, 20:29

Cześć ja jestem z czewy i mam tez ARL tak ze mozemy porownać jak bedziesz chciał jutro daj znać jak coś
junior
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez IroN_87 » 29 lipca 2011, 21:16

PIotrek425, Wydaje mi się, że nie masz się czym przejmować bo EGR i tak masz wyłączony programowo więc raczej nie pracuje.
Chyba, że się mylę, ale na 100% masz wyłączony.
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport

Obrazek
IroN_87
Sympatyk LeonClub

Auto: A4 B7
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez PIotrek425 » 6 marca 2012, 21:54

junior, chętnie bym się spotkał, ale to wyjazd rodzinny (mama, babcia itd.) więc raczej nie znajdę czasu :jezor:
IroN_87, dzięki za zainteresowanie i uspokojenie mnie;) Po weekendzie trzeba coś zadziałać, żeby nie cykało.. Na 90% to z EGRa pochodzi dźwięk

-- 6 mar 2012, o 21:54 --

Odgrzeję kotlecika bo temat powrócił. Jeszcze w wakacje tamtego roku cykanie samo ustało i było spoko. Ale kilka dni temu znowu pojawił się ten sam dźwięk. Opiszę dokładniej kiedy on występuje: za każdym razem kiedy mam wrzucony jakikolwiek bieg i wcisnę lub puszczę pedał gazu słychać cykanie.. Kiedy jadę ze stałą prędkością (czyt. trzymam gaz nieruchomo) cykania nie ma. Cykanie prawdopodobnie jest na każdym biegu, ale max do trójki je słychać i tylko przy uchylonych szybach (później za duży szum powietrza). Tak jak pisałem kiedyś dźwięk pochodzi z bliskiej okolicy EGRa lub samego EGRa.. Z autem nic się nie dzieje, wszystko działa poprawnie, ale chcę się tego pozbyć..
Latem przy lansowaniu się z opuszczonymi szybami będzie mnie to drażnić :glupek2: :peace: :P więc proszę o pomoc:D