Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Tonny S napisał(a):witez, przyspiesza - dzida -dzida i nagle nic czy tak to wygląda gasisz auto i wszystko spowrotem wraca do normy jesli tak to moga sie zawieszać kierownice w turbinie i auto wpada w tzw tryb servisowy auto wymaga diagnozy u specjalisty i sprawdzenia danych w blokach wartości bo ewidentnie masz cos z cisnieniem doładowania nie halo.
Tonny S napisał(a):auto nie jest od nowosci w jednych rekach nigdy nie mozna byc pewnym ze ma taki przebieg jak podaje wyswietlacz
dave napisał(a):pisze ze najczesciej mu sie to zdarza na 5 biegu
I to był błąd zapewne ciągły PSJwitez napisał(a):Silnik nie jest rasowany, żadnych chipów i innych
przemek69 napisał(a):dave, mi turbinka padła przy 35tys.km i było dokładnie jak pisał Tonny S, niestety czasami nie jesteśmy pierwszymi właścicielami![]()
witez w moim przypadku było identycznie jak opisałeś a najłatwiej było spowodować ten efekt właśnie na V biegu przy 2000obr/min lub biegu IV 2000obr/min. lub 3000-3200 obr/min jak bedziesz miał szczęście to zaworek N75 jak nie to turbina(kierownice sie zacinają) co powoduje błąd max. cisnienia doładowania.
Nie muszą być same kierownice zatarte i tutaj pozwole sobie przedstawić i zacytowac wypowiedz Dr. MarkaDWitek napisał(a):Zapieczone kierownice turbiny też się czyści, tyle, że to nie wiem czy samemu da rady.
Master's napisał(a):Nic dziwnego ze pojawiał sie notlauf za notlaufem. Najczęściej uszkodzeniu ulega metalowy mieszek (siłownik podciśnieniowy) sterujący kierownicami w sprężarce....na zdjeciu. Umiejscowienie tego siłownika nie jest zbyt szczęśliwe. Obok znajduje się rura wydechowa i choc posiada on osłone termiczną szlag trafia gumowa menbrane. Ponadto otworem z którego wychodzi sztanga poruszajaca kierownicami dostaje sie bród i błoto. To wszystko gnije i potem mamy zakłucenia w pracy. Dzieje sie to tylko i wyłacznie w silnikach umieszczonych poprzecznie do osi pojazdu. We wzdłużnych silnikach ..problem ten nie występuje![]()
pzdr
Tonny S napisał(a):Nie muszą być same kierownice zatarte i tutaj pozwole sobie przedstawić i zacytowac wypowiedz Dr. MarkaDWitek napisał(a):Zapieczone kierownice turbiny też się czyści, tyle, że to nie wiem czy samemu da rady.Master's napisał(a):Nic dziwnego ze pojawiał sie notlauf za notlaufem. Najczęściej uszkodzeniu ulega metalowy mieszek (siłownik podciśnieniowy) sterujący kierownicami w sprężarce....na zdjeciu. Umiejscowienie tego siłownika nie jest zbyt szczęśliwe. Obok znajduje się rura wydechowa i choc posiada on osłone termiczną szlag trafia gumowa menbrane. Ponadto otworem z którego wychodzi sztanga poruszajaca kierownicami dostaje sie bród i błoto. To wszystko gnije i potem mamy zakłucenia w pracy. Dzieje sie to tylko i wyłacznie w silnikach umieszczonych poprzecznie do osi pojazdu. We wzdłużnych silnikach ..problem ten nie występuje
Obrazek
pzdr
Licz się z tym, ze tak może być, bo objawy wskazują ewidentnie na w/w usterki.witez napisał(a):Przemek 69 opisywał podobną sytuację, mam nadzieję że moja sytuacja nie jest tak dramatyczna.
czarek napisał(a):ok i ta blaszke sie rozgina i rozbiera![]()
DWitek napisał(a):czarek napisał(a):ok i ta blaszke sie rozgina i rozbiera![]()
Delikatnie śrubokrętem nal;eży poodginać blaszkę, rozebrać, przedmuchać, przemyć, odtłuścić, złożyć i pozaginać blaszkę z powrotem.
figurel napisał(a):DWitek napisał(a):czarek napisał(a):ok i ta blaszke sie rozgina i rozbiera![]()
Delikatnie śrubokrętem nal;eży poodginać blaszkę, rozebrać, przedmuchać, przemyć, odtłuścić, złożyć i pozaginać blaszkę z powrotem.
Nie polegałbym zbytnio na rozbieraniu i czyszczeniu. N 75 to nie tylko mechanika i pneumatyka, tam też jest trochę elektryki; jest rdzeń, zatopiona w obudowie cewka. Podczepiony pod membranę rdzeń porusza się w górę i w dół sterowany prądem z kompa. U mnie miałem ten sam problem. Rozebrałem ( bardziej z ciekawości, bo na wymianę byłem nastawiony), oczyściłem choć po prawdzie to nie było z czego czyścić, wyglądał wewnątrz jak nówka. Dalej było to samo, przy 140 notlauf. Dopiero wymiana zaworu spowodowała, że nawet przy 170 furka się nie zająknie.
Ilość koni nie mówi, o poprawności programu lub tez nielapa27 napisał(a):uzyslano 127KM, zmiana delikatna takze nie podejrzewam aby awaria byla spowodowana podwyzszeniem mocy.
lapa27 napisał(a):a mi ten koles w Alta Racing wcisnal kit ze przy 140KM znacznie obnizy sie zywotnosc silnika
lapa27 napisał(a):takze nie wiem czy pojawil sie jakis kod bledu, po prostu sie na tym nie znam.
lapa27 napisał(a):wskazal ogolny blad takze nie wiem czy pojawil sie jakis kod bledu
lapa27 napisał(a):ma za slaby komputer - program, w przyszlym tygodniu maja dostarczyc mu nowy za 28 tys. wiec moze bedzie dokladniejszy
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość