Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

czujnik cisnienia atmosferycznego

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

czujnik cisnienia atmosferycznego

Postprzez flisiu » 13 września 2011, 18:09

Moj leon ma problem z wahaniem obrotow na biegu jalowym i jak sie zagrzeje ma potem problem z zapaleniem. po podlaczeniu do kompa pokazal blad czujnika cisnienia atmosferycznego: Czujnik ciśnienia paliwa/atmosferycznego - zakres/zła funkcja
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
a takze: Uszkodzenie przepływu recyrkulacji spalin zbyt duży przepływ
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
mechanik oczywiscie stwierdzil ze do wymiany ten czujnik cisnienia.
przed zakupem go chcialem sie upewnic czy jest sens go wymieniac. wyrzuca blad sporadyczny i sie zastanawiam czy to problem jest z nim czy zaworem EGR? ile moze kosztowac taki czujnik ? i czy ktos go kiedys wymienial ?? pozdrawiam!
flisiu
Stella +
Stella +

Auto: seat leon I

Reklama

Re: czujnik cisnienia atmosferycznego

Postprzez kamil123205 » 13 września 2011, 19:32

Cześć

Też mam leona 1.6 16v AZD i gdy po dłuższej trasie postawie go na biegu jałowym to falują mi obroty (700-900) Mam wyczyszczoną przepustnicę, zawór EGR wyczyszczony bo niedawno zapaliła się kontrolka chceck engine. Po wyczyszczeniu zauważyłem że też muszę chwilę dłużej kręcić kluczykiem.
kamil123205
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6 16v

Postprzez marcin7x5 » 14 września 2011, 06:53

flisiu napisał(a):Moj leon ma problem z wahaniem obrotow na biegu jalowym i jak sie zagrzeje ma potem problem z zapaleniem. po podlaczeniu do kompa pokazal blad czujnika cisnienia atmosferycznego: Czujnik ciśnienia paliwa/atmosferycznego - zakres/zła funkcja
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
mechanik oczywiscie stwierdzil ze do wymiany ten czujnik cisnienia.
przed zakupem go chcialem sie upewnic czy jest sens go wymieniac. wyrzuca blad sporadyczny i sie zastanawiam czy to problem jest z nim czy zaworem EGR? ile moze kosztowac taki czujnik ? i czy ktos go kiedys wymienial ?? pozdrawiam!

Na twoim miejscu przyjrzałbym się nie temu czujnikowi a zaworowi EGR. Masz ciągle otwarty ten zawór dlatego jest bład i faluja ci obroty. Zacząłbym właśnie od jego czyszczenia. Czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym (G71) bo taki własnie masz możesz kupić w aso za 250 zł. Nie kupuj zamienników za 70 zł bo ci nie pomogą. Wiem to z autopsji. Wymieniłem juz 3 takie czujniki (bład + check) a przyczyna moich kłoptów była gdzie indziej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez flisiu » 14 września 2011, 08:01

dzieki za odpowiedz. chyba rzeczywiscie sie wstrzymam z wymiana tego czujnika. zastanawiam sie tez nad czyszczeniem silnika krokowego, poniewaz objawy pasuja mi na jego niesprawnosc. mozecie mi powiedziec gdzie on sie znajduja u mnie w leonie??
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez ajni » 14 września 2011, 08:40

flisiu, w twoim leonie nie ma krokowego. Czyści się przepustnicę albo zawór EGR cały w środku.
flisiu napisał(a):Czujnik ciśnienia paliwa/atmosferycznego

marcin7x5 napisał(a):Czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym (G71)

To w końcu jaki czujnik, bo czujnik ciśnienia atmosferycznego jest na podszybiu koło mechanizmu wycieraczek, a w kolektorze jest czujnik podciśnienia.
Najlepiej podać numer błędu bo niektóre tłumaczenia błędów są po prostu śmieszne. (nie ma czujnika ciśnienia paliwa- jest tylko regulator mechaniczny)
ajni
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: AXP 1.4

Postprzez marcin7x5 » 14 września 2011, 08:41

Nie posiadasz takiego czegoś. Masz przepustnicę sterowaną elektrycznie. Zacznij od jej wyczyszczenia - dokładnego. Adaptację możesz przeprowadzic ale nie musisz (ja nie musiałem). Potem możesz zaslepic sobie EGR na próbę. Najlepiej tuz przy przepustnicy.
Taka rurka dochodzi do podstawy do której jest przykręcona przepustnica. Jak będziesz zdejmował przepustnicę do czyszczenia to uważaj na taką aluminiową podkładkę pod nią aby jej nie przerwać lub nie zgubić.

[ Dodano: 14 Wrzesień 2011, 09:46 ]
To w końcu jaki czujnik, bo czujnik ciśnienia atmosferycznego jest na podszybiu koło mechanizmu wycieraczek, a w kolektorze jest czujnik podciśnienia.

Z tego co mi wiadomo to taki czujnik posiadają tylko turbinowce.
Nasz wolnossaki raczej go nie mają.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez flisiu » 14 września 2011, 09:11

dzieki za odp. co do silnika krokowego to rzeczywiscie w miedzyczasie wyczytalem ze go nie mam;) przepustnice czyscilem ale nie zrobilem adaptacji bo po prostu nie umialem. mam vaga 4.9 pl ale brak mi doswiadczenia w tym wiec odpuscilem adaptacje. zastanawiam sie czy jednak nie sprobowac jej zrobic... co do zaslepienia EGR to chyba musze poczytac. widzialem ze byl post na ten temat. co do czujnika cisnienia to raczej jest u mnie bo wczoraj mechanik spisywal z niego numer seryjny(chyba ze spisywal z czego innego:) ), a poza tym komputer generuje mi z niego blad. tylko ze jest to blad sporadyczny i nie wiem jaka jest sekwenacja, czy najpierw jest blad z EGR a potem z czujnika czy odwrotnie.
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez ajni » 14 września 2011, 12:02

Najlepiej operuj numerami błędów będzie dokładniej.
Adaptację to wchodzisz w bloki mierzone, grupa 60, w ostatniej kolumnie będzie ADP OK, a w przed ostatniej chyba 0, wciśnij bassic settting na dole- oczywiście na włączonym zapłonie, nagrzanym silniku i nie dotykaj pedału gazu. W 3 kolumnie będzie odliczanie do 8 lub 9 nie pamiętam. Poczekaj potem jeszcze chwile i wyłącz. Możesz spisać dla ciekawości napięcia z 2 pierwszych pół i porównać przed adaptacja i po. Jak będą takie same to raczej nic się nie zmieni.

[ Dodano: 14 Wrzesień 2011, 13:05 ]
Z tego co mi wiadomo to taki czujnik posiadają tylko turbinowce.
Nasz wolnossaki raczej go nie mają.

Tez tak myślałem do póki nie ściągnąłem podszybia celem spisania numeru komputera. Jest czujnik coś a'la temperatury w zderzaku z tym że jest wpięty w taka zapinkę w nadkole wewnętrzne na podszybiu. Sam się zdziwiłem, bo na kompie nie ma albo nie trafiłem na pozycję ciśnienie barometryczne, jest tylko podciśnienie
ajni
Signo
Signo

Postprzez flisiu » 14 września 2011, 13:42

no wlasnie adaptacji cos mi nie pasuje albo uzywam zlej wersji vaga. ja mam 4.9 PL i jak wchodze w silnik to mam screen ktory zamieszczam w zalaczniku. kurcze nie wiem gdzie dalej mam wejsc zeby zrobic ta adaptacje. przeciez nie ma tam czegos takiego jak bloki mierzone...nie wiem czy to jest to samo co bloki danych. z drugiej strony osobny przycisk jest to adapcji... grupa 60 jest dla przepustnicy ??bo gdzies jeszcze widzialem ze ludzie podaja 98.

Kurcze nie dodaje mi sie zalacznik. ale po wejsciu do silnika nie ma opcji bloki mierzone tylko bloki danych. i osobno jest przycisk adaptacja. jakby ktos uzywal vaga 4.9 to prosilbym o pomoc w tym temacie:)
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez ajni » 14 września 2011, 14:46

Wchodzisz w silnik, potem 08 meas. block, group 60 i na dole po lewej switch to basic settings tak jest w vag-com 3.03 w polskim vagu to nie wiem, nie używam bo różnie działa.

Opis jest na tej stronie i numery bloków w zależności od sposobu sterowania przepustnicą
(nie mogę wstawić linka bo jakiś filtr antyspamoway blokuje) wejdź na ross tech i poszukaj o Throttle Body Alignment (TBA)
h t t p : / / wiki.ross-tech. com/wiki/index.php/Throttle_Body_Alignment_%28TBA%29 (poszło, tylko musisz usunąć spacje z adresu :) )
ajni
Signo
Signo

Postprzez flisiu » 14 września 2011, 17:26

mam pytanie czy jest roznica jak wypne wtyczke zaworu EGR to jesli sam zawor jest zepsuty tudziez zasyfiony to powinno pomoc czy jednak niezbedne jest zaslepienie rurki dochodzacej do przepustnicy od zaworu EGR?? bo jak wypiolem sama wtyczke to zbytniej poprawy nie odczulem a poczulem mocniej spaliny.
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez ajni » 14 września 2011, 19:11

Jak EGR będzie zasyfiony i zacięty to tłoczek nie będzie pracował więc odpięcie raczej nic nie zmieni. No chyba że się przycina sporadycznie to wtedy różnie będzie. Przy odpiętej wtyczce powinien być zamknięty zawór, ale wywali ci od razu "check"
ajni
Signo
Signo

Postprzez flisiu » 14 września 2011, 19:23

udalo mi sie zrobic adaptacje przepustnicy ale niestety nie pomoglo. zmienilem wersje vaga bo w tej polsce to troche chyba inaczej musi byc. teraz chyba czas na zawor EGR do sprawdzenia...
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 15 września 2011, 07:22

Jak sam widzisz zawór ci się nie domyka. Więc zdjęcie wtyczki nic ci nie da. Spróbuj go przeczyscić. Proponuję tez wyczyścic ci dokładnie też ta rurkę co idzie do przepustnicy - najwięcej syfu siedzi na "zakręcie" tuż przed przepustnicą.

Jeżeli to nie pomoże to wtedy albo zaslepienie zaworu albo jego wymiana.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez flisiu » 18 września 2011, 12:31

problem rozwiazany. pomogla wizyta w garazu Ax'a:) wystarczylo zaadaptowac zawor EGR. sam wczesniej zaadaptowalem po wyczyszczeniu przepustnice, jednak to nie wystarczylo.
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez wojta » 7 stycznia 2014, 23:05

witam mam taki blad tz to pokazal kom po diagnozie 17564 - Czujnik cisn. w kolekt. dolotowym -G71 mam pytanie gdzie on jest ? gdzie go szukac zobacze wtyczke moze wyczyszcze itd zanim zaczne wydawac kase na mechanikow z gory serdecznie dziekuje

-- 7 stycznia 2014, 23:04 --

auto to seat leon 2001 1.6 benzyna

-- 7 stycznia 2014, 23:05 --

auto strasznie faluje a czasen nawet nie chce odpalic
wojta
Stella
Stella

Auto: LEON
Silnik: AEH 1.6

Postprzez marcin7x5 » 8 stycznia 2014, 11:11

W silnikach 1,4 16V i 1,6 16V jest on wkręcony z boku kolektora ssącego. Najłatwiej jest go zlokalizowac idąc po przewodzie podciśnienia od zaworu na listwie wtryskowej do kolektora ssącego. Ten czujnik jest dokładnie obok miejsca wpięcia tego przewodu podciśnienia.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez wojta » 12 stycznia 2014, 21:57

Super odp dziękuje serdecznie :) pozdrawiam
:brawo:

-- 12 stycznia 2014, 21:57 --

Wyczyscilem przepustnice i ERG AUTO zaczęło pracować równo i bez zapalajacej sie kontrolki silnika i EPC przejechałem dopiero 20 km ale narazie jest ok
wojta
Stella
Stella

Auto: LEON
Silnik: AEH 1.6

Postprzez pietrek86 » 6 sierpnia 2014, 05:51

Siemka
Mam pytanie czy czujnik ciśnienia atmosferycznego trzeba jakość adaptować vagiem po wymianie ?? A jeżeli tak to jak to można zrobić ??
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 6 sierpnia 2014, 18:02

Nie, nie adaptuje się czujników a jedynie elementy wykonawcze/zawory

-- 6 sie 2014, o 19:02 --

Nie, nie adaptuje się czujników a jedynie elementy wykonawcze/zawory
marcin7x5
Cupra