Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
miszel napisał(a):Właśnie wiem bo mam Cupre4 i mam założony gwint i chce założyć cos bardziej komfortowego i nie wiem co wybrac
ZbigNieff napisał(a):Czy KYB SN przezyja ze sprezynami H&R -40??
ZbigNieff napisał(a):Czy na KYB SN mozna pozniej na zime zalozyc seryjne sprigi?
mahalik napisał(a):Witam,
Jestem po dlugiej lekturze forum dotyczącego zawieszeń, jednak jako 'mechaniczny laik' wciaz odczuwan niepokoj powodowany niepewnoscia.
(Mam nadzieje, ze nie naraze sie na 'zolta kartke' tym pytaniem)
Jako ze moj diesel (1.9tdi ahf) nie skreca - (Bogu dzieki za lusterka, bo jest sie czym podeprzec na winklach) - postanowilem przeszczepic zawias z modeli wyzszych.
Rozumie, ze wiaze sie to z wymiana amortyzatorow i sprezyn, ale czy tylko tego?
Czy implant zawieszenia np. z Cupry lub S3 diametralnie poprawi trakcje na zakretach, czy nie warto isc w ta strone i czy jest na to gotowy przepis?
Chodzi mi glownie o numery katalogowe czesci, jesli oczywiscie sa inne i nie podejda 'plug-and-play' (np. wahacze, zwrotnice, stabilizatory, polosie, hamulce, itp.)
Ostatnie pytanie, czy zawias z Top Sport pasuje 'plug-and-play' to mojej Stelli (wahacze, zwrotnice, belka, itp.) i czy da sie na nim przyzwoice pokonywac zakrety?
Przepraszam za 'odgrzewanie kotleta', ale nie udalo mi sie znalezc jednoznacznych przepisow.
z gory dzieki i pozdrawiam
airzocho napisał(a):Z przodu były 2 rodzaje zwrotnic
roosman napisał(a):na 288 - koła 15 na nie wchodzą.
to nie będziesz miał kompletu. chyba że będziesz wymieniał całe zwrotnie ( nie wiem po coagin napisał(a):będę miał ze swojego auta komplet potrzebny do swapu z hamulcy 280 na 288, ja zakładam u siebie 312...
mahalik napisał(a):- (tu kompromitacja) nie wiem, czym jest ten dlugi element - drugi stabilizator? Czy ma on tez przelozenie na poprawe jazdy?
Grześ napisał(a):za wysokość auta odpowiadają sprężyny
nie wiece co poprzednicy robili z autami handlarz naprawia auto najtaniej jak sie da i auto ma wyglądać , wiec może jedna sprężyna używana.....
pakuu1 napisał(a):Roznica bedzie ale nie az taka, podnies ta strone gdzie masz nizej i popatrz na sprezyne ewentualnie sciagnij kolo - na 99% pekla koncowka sprezyny przy gornym mocowaniu
adii100 napisał(a):Sprawdzalem jedna jak i druga strone sprezyny sa dobre;/
Grześ napisał(a):adii100 napisał(a):Sprawdzalem jedna jak i druga strone sprezyny sa dobre;/
czy jak je sprawdzałeś to sprężyny były wyjęte bo jeśli nie to żadne to sprawdzenie, wydaje mi się ze dobra opcja będzie odwiedzenie stacji kontroli pojazdów i pomiar sprawności amortyzacji
D3jf napisał(a):Jak się ma bardzo twarde zawieszenie Leona do felg hmm 17" ? Bo o większych to nawet nie myślę bo wydaje mi się, że samochód by podskakiwał.
Jakie macie wrażenia z jazdy na twardym seryjnym zawieszeniu + felgi wielkości 17 bądź 18 ?
Tygrysek napisał(a):panowie, zawieszenie opanowane, poniżej zamieszczam kilka fotek dla porównania:
seryjne zawieszenie na letnich 16:
[url=http://images41.fotosik.pl/356/745deb636ed50a81m.jpg]Obrazek[/URL]
sprężyny H&R -40 na zimowych stalowych 15:
[url=http://images40.fotosik.pl/778/0a230947ce6dca47m.jpg]Obrazek[/URL]
a tu wersja ostatena, sprężyny eibach pro kit, amory kyb ultra SN przód (tył jeszcze seria) letnie 16:
[url=http://images39.fotosik.pl/789/33f514f7472b18a8m.jpg]Obrazek[/URL]
na to wszystko przydały by sie jakieś nowe koła 17może z czase
florek napisał(a):D3jf napisał/a:
Jak się ma bardzo twarde zawieszenie Leona do felg hmm 17" ? Bo o większych to nawet nie myślę bo wydaje mi się, że samochód by podskakiwał.
Jakie macie wrażenia z jazdy na twardym seryjnym zawieszeniu + felgi wielkości 17 bądź 18 ?
No będzie jak taczka się zachowywać chyba że dasz wyższy profil:)
florek napisał(a):jak masz seryjne amorki to nic to prawie nie zmieni, tylko na zakrętach będzie lepiej się trzymać i drogi, nie wsadzaj niższych jak -30/30
moim zdaniem sprężyny minimalnie zmieniają twardość pojazdu.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości