nie chyba a na pewnoGoodwin napisał(a):problem chyba ten sam
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
nie chyba a na pewnoGoodwin napisał(a):problem chyba ten sam
Goodwin napisał(a):Tylko dlaczego tak szybko? PSJ raczej nie uprawiam.
slawo80 napisał(a):Obstawiam że czyściłeś sam, ręcznie, a ręcznie to sobie można...
dlaczego tak uważasz?slawo80 napisał(a):ręczną robotą to nierealne.
ale coś za cośslawo80 napisał(a):Jedyny minus że to kosztuje.
slawo80 napisał(a):Goodwin napisał(a):Tylko dlaczego tak szybko? PSJ raczej nie uprawiam.
Obstawiam że czyściłeś sam, ręcznie, a ręcznie to sobie można... aby było skutecznie to trzeba porządnie wypiaskować na lustro, ręczną robotą to nierealne.
Dzięki, przebieg jak na razie mizerny, ale jestem dobrej myślitransit_master napisał(a):Ładnie wyczyszczona. Ile już śmiga bezproblemowo po takim zabiegu?
Ja się nie obrażam, a pisałem gdzieś że jestem wszechwiedzący ? za to ty chyba dobrze mnie znasz i wszystko wieszslawo80 napisał(a):korpek - bez obrazy ale mało jeszcze słyszałeś (i widziałeś)
damianos89 napisał(a):Po programie mam przeładowanie turbiny, tzn. na wysokich obrotach chyba ok 3.5 tys pompuje dalej 1.4 bara, kiedy podobno powinno spadać i pompować już ok 1.2 bara. Mechanik sprawdzał, mówił że niby z geometrią jest ok, tzn sztanga chodzi lekko, gruszka podobno w porządku, że nie jest zapieczone, sprawdzał to z zewnątrz bez wyjmowania turbiny itp. Regulował sztangę, ale z tego wyszło tyle, że pompuje 1 bar przy 2300 obrotów, tzn później wstaje, wcześniej przy ok 2000 tys obrotów chyba, a przeładowania dalej są. Więc ze sztangą wrócimy do stanu poprzedniego, jednak zastanawiam się dalej jaki może być powód, elektrozawór? nie chce wymieniać czegoś jeśli jest raczej w porządku.
Pośmigaj trochę z gazem w podłodze na wyższych biegach. Możliwe, że się rozrusza.Martinus1985 napisał(a):Jest się czym przejmować czy obserwować co się będzie działo
grzybek napisał(a):Martinus1985, od nowosci? od regeneracji? czy od czyszczenia?
marekk21 napisał(a):Witam. Mam taki problem przy 2500 obrotów odcinało mi leona 1.9TDI 110KM wymieniłem przepływomierz i coś się polepszyło. Teraz przy zimnym silniku przy zmianie biegów coś szarpie przerywa. Czy to może być zawór przy turbinie czy n75 prosił bym o pomoc.
marekk21 napisał(a):Rurę uszczelniłem, wymieniony przepływomierz, wymienione wszystkie wężyki jakie tylko są i dalej odcina leona. Przy zmianie biegów słychać jakiś hałas w okolicy turbo czy też może być jakiś wąż dziurawy od turbiny? nie mam kanału i nie mam możliwości sprawdzenia tego. Czy ratuje mnie tylko czyszczenie turbo
-- 16 kwietnia 2012, 21:44 --
Sprawdzałem węże od IC i nic nie widać niepokojącego. Dziwne jest to że jak chce go wprowadzić na obroty to czasami na jałowym z pedałem w podłodze obroty dochodzą tylko do 3800obr. i po puszczeniu pedału gazu zaczyna szarpac silnikiem, pracuje tak jak by na 3 gary kopcąc przez moment i po jakimś czasie silnik powraca do normalnej pracy na 4 gary.
sztandi napisał(a):podpinam się do tematu żeby nie tworzyć nowego wątku
u mnie przeładowanie występuje notorycznie na 4 biegu od 3500 obr. Na 1-3 biegu jest ok w całym zakresie obrotów.
podpiąłem ostatnio kabel i zrobiłem diagnostykę turbiny (011): na 4 biegu 1500 obr i noga w podłogę do 3500 obr aż notlauf się pojawił.
Poniżej zapis z logu. Może ktoś zerknie fachowym okiem. Czy widać przyczynę?
,Group A:,'011,,,,Group B:, Not Running,,,,Group C:, Not Running
,,Engine speed,Specified MAP,Actual MAP,D.cycle MAP v.,,,,,,,,,,
,TIME,rpm,1850-1950 mbar,1700-2080 mbar,45-95%,TIME,,,,,TIME,,,,
Marker,STAMP, /min,, mbar, %,STAMP,,,,,STAMP,,,,
,0.32,1365,OFF,1020.0,99.6,,,,,,,,,,
,0.65,1386,OFF,1020.0,99.6,,,,,,,,,,
,0.98,1386,OFF,1009.8,99.6,,,,,,,,,,
,1.32,1365,OFF,1009.8,99.6,,,,,,,,,,
,1.66,1386,OFF,1009.8,99.6,,,,,,,,,,
,2.02,1386,OFF,1009.8,99.6,,,,,,,,,,
,2.38,1407,OFF,1040.4,99.6,,,,,,,,,,
,2.74,1428,OFF,1071.0,99.6,,,,,,,,,,
,3.09,1470,ON,1091.4,99.6,,,,,,,,,,
,3.42,1491,ON,1122.0,0.0,,,,,,,,,,
niedoładowanie. Stąd traci na przyspieszeniu. Sprawdź szczelność układu podciśnienia. Basic Settings grupa 011 i patrz czy sztanga siłownika przy turbo porusza się w górę i dół czy też stoi w dolnym położeniu.zgrzyt napisał(a):błąd nr. 17964.
transit_master napisał(a):Sprawdź szczelność układu podciśnienia
tylko żeby to był jakiś ogarnięty mechanik a nie "Pan Wiesiu"zgrzyt napisał(a):pogonię mechanika
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości