Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

migająca kontrolka akumulatora

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

migająca kontrolka akumulatora

Postprzez Lezz » 2 kwietnia 2010, 20:41

witam

Dziś podczas jazdy zaczęła mrugać kontrolka akumulatora. Na początku nieregularnie a potem już ciągle migała. Spostrzegłem i da się usłyszeć że wirnik alternatora chodzi raz szybciej raz wolniej - raz na 2 sekundy trochę zwalnia. Ponadto od czasu do czasu coś trzaska wydaje mi się od strony pasków. Co się dzieje?
Lezz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9TDI

Reklama

Re: migająca kontrolka akumulatora

Postprzez kamel » 2 kwietnia 2010, 20:56

Może masz rolkę alternatora do wymiany..
kamel
Signo
Signo

Auto: Jetta BKD

Postprzez Lezz » 2 kwietnia 2010, 21:30

Jak sprawdzić że to akurat jest rolka?
Lezz
Stella +
Stella +

Postprzez tadeusz0112 » 2 kwietnia 2010, 22:52

Lezz, bez prądu daleko nie zajedziesz, więc lepiej wymienić puki jeszcze o własnych siłach możesz dojechać do mechanika, a tam na pewno pomogą ustalić przyczynę, czy to rolka czy może z paskiem coś nie tak ;)
tylko idiota ma porządek w garażu, geniusz panuje nad chaosem
tadeusz0112
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez AdamekMMz » 3 kwietnia 2010, 10:24

Musisz wymienić sprzęgiełko alternatora, i przy okazji pasek . Bo już napewno go trochę poszarpało to że Ci sprzęgiełko stanęło. (sprzęgiełko to to po którym chodzi pasek) przy okazji wyjęcia alternatora wymień łożyska w środku alternatora.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców...
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S4
Silnik: benzyna inny

Postprzez Lezz » 3 kwietnia 2010, 13:37

Dziś jeszcze chciałem skoczyć do mechanika aby zajrzał na szybko co jest grane. Jak dojechałem to mechanik miał już wolne a mi się akumulator rozładował bo nawet rozrusznik nie chciał ruszyć. Odczekałem 5 minut i jakimś cudem odpalił, więc szybko wróciłem domu. W drodze powrotnej włączyły się kontrolki ABS i poduszek. Będę musiał się tym zająć po świętach.
Lezz
Stella +
Stella +

Postprzez belzi » 10 kwietnia 2010, 14:27

Lezz napisał(a):W drodze powrotnej włączyły się kontrolki ABS i poduszek. Będę musiał się tym zająć po świętach.

Swiadczy o tym, ze masz bardzo niskie napiecie na aku, przed kolejna wyprawa warto podladowac akumulator
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez wgi » 10 kwietnia 2010, 15:00

Z tego co się orientuję to aku powinien się podładować w trakcie jazdy - to raczej coś z ładowaniem (alternator).
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez belzi » 10 kwietnia 2010, 16:23

Z tego co się orientuję to aku powinien się podładować w trakcie jazdy - to raczej coś z ładowaniem (alternator).

No dokladnie, ale jesli nie ma ladowania, to sie chyba aku z powietrza nie naladuje :hmmm:
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez cianek » 13 lutego 2012, 10:06

Witam,
odświeżę trochę temat, bo nie chcę zakładać nowego postu bo zdaje mi się, że mam podobne objawy. Jadąc wczoraj od czasu do czasu włączała się na chwilę kontrolka akumulatora. Dosłownie kilka razy i na kilka sekund. Po jakimś czasie przestała mrugać, a zauważyłem, że gdy stoję na światłach coś jakby zgrzytało. Wystarczy dodać lekko gazu by to zgrzytanie ustąpiło. Wieczorem w garażu zauważyłem, że zgrzytanie występuje tylko na luzie jak nie dodam gazu i wzmaga się, gdy kręcę kierownicą (kołami). Dźwięk dochodzi z okolic alternatora, jednak to głośniejsze zgrzytanie przy kręceniu mnie niepokoi. Spotkał się ktoś już z takimi objawami? Sądzę, że wizyta u mechanika mnie nie ominie, ale każda rada mile widziana (bądź polecenie kogoś z Wrocka, kto może zerknąć :-) ).
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TS

Postprzez marcin7x5 » 13 lutego 2012, 11:31

Czyżby sprzęgiełko w rolce alternatora... jest na forum o tym.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Sony » 9 marca 2012, 19:20

Panowie dzisiaj wracając z pracy i dojeżdżając do domu zaczęła mi migać kontrolka akumulatora. Byłem już przy samym domu, więc dojechałem, zgasiłem silnik i pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem naciąg paska klinowego. Naciągnięty był w porządku, więc odpaliłem auto, jednak co kilka sekund słychać jest powtarzający się zgrzyt z okolic paska klinowego. Ładowania akumulatora oczywiście nie ma, więc obstawiam, że coś jest nie tak z alternatorem.

Myślicie, że może być to kwestia regulatora napięcia ? No i qrwa uziemiony bez auta jestem - super :/

Dodam, że jakieś 3-4km przed tym jak zaczęła mi migać kontrolka przedmuchiwałem turbinę. Na 2 i 3 biegu do odcinki. Nie wiem czy może mieć to jakieś znaczenie.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II

Postprzez PaVLo » 9 marca 2012, 21:39

Wiesz co, ja u siebie pewnego dnia też przesadziłem z obrotami na pierwszym biegu, aż mi paliwo odcięło, kilka dni potem miałem podobny efekt jak u ciebie, jednak kontrolka migała po przekroczeniu 3tys obrotów. Niestety to był alternator, naprawa kosztowała mnie 250zł :| , widocznie poszło tam nieco więcej niż regulator czy szczotki.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Sony » 9 marca 2012, 21:44

Na 1-szym biegu do odcięcia nie jeżdżę ;) Opcji to ja mam kilka w głowie: szczotki, regulator, ew. łożyska... Normalnie poracha na całego, gadałem ze znajomym mechanikiem, który ma warsztacik po sąsiedzku prawie. Może jutro zdoła zerknąć tak na szybko po znajomości co i jak, wyjmiemy altka i zobaczymy... Ciekaw jestem tylko czy będzie wiedział co to może być, bo wymienić wszystko to nie problem, ale szkoda $$$ na wymianę sprawnych elementów.

Ew. zastanawiam się czy czasem to nie będzie problem ze sprzęgiełkiem alternatora (?)
Sony
Sport
Sport

Postprzez Tracer2 » 9 marca 2012, 23:52

Zapewnie sprzegło. Rregulator jest bezszmerowy ;)
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Sony » 10 marca 2012, 00:15

Tracer2, czyli do wymiany cały napinacz paska wieloklinowego mógłby być - http://sklep.gawex.com.pl/product.php?id_product=16 - dobrze myślę ?

Nr części: 038903315C, w ASO prawie 500zł :/
Sony
Sport
Sport

Postprzez adziami » 10 marca 2012, 13:08

paręnaście dni temu, przed wymianą rozrządu również zaświecił mi się akumulator, tylko n chwilę. to było sprzęgiełko z alternatora które się rozleciało, tak twierdzi mechanik oraz wymienił koło pasowe co to jest to nawet nie wiem ale samo koło kosztowało mnie 380 zł,,,
adziami
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez Tracer2 » 10 marca 2012, 13:46

Sony napisał(a):Tracer2, czyli do wymiany cały napinacz paska wieloklinowego mógłby być - http://sklep.gawex.com.pl/product.php?id_product=16 - dobrze myślę ?

Nr części: 038903315C, w ASO prawie 500zł :/

Sprzęgło alternatora jest na osi alternatora w jego kółku pasowym.To jeden element.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez Sony » 17 marca 2012, 01:05

Dobra, już wiem o czym mowa.

Byłem dzisiaj u znajomego w warsztacie i oznajmił mi właśnie, że napinacz jest OK, a do wymiany na 99% będzie sprzęgło alternatora właśnie.
Wyjechałem zatem od niego z powrotem do domu, przejechałem kawałek i wrzucając 2gi bieg zauważyłem, że kontrolka akumulatora przestała migać :-o Sprawdziłem zatem na szybkiego kod 20 na climatronicu i ładowanie wynosiło 14,5 :) Oczywiście cykliczne zgrzytanie automatycznie ustąpiło.

Czyli tragedii nie ma, bo do pracy te 30km w dwie strony myślę, że dam radę dojechać, a sprzęgiełko zamówię w poniedziałek i w środę wymiana. Uffff...

-- 17 mar 2012, o 01:05 --

Na zakończenie dodam, że faktycznie było to sprzęgło alternatora, teraz jest już GIT majonez ;)
Sony
Sport
Sport

Postprzez piter5q7 » 5 lipca 2012, 06:40

Ja mam jeszcze inną sytuację. Kontrolka akumulatora świeci się wybiórczo! Albo włączy się po odpaleniu silnika albo po przejechaniu kilku kilometrów. Mało tego! Względem innych kontrolek świeci na pół gwizdka, bardzo blado. Sprawdzane miałem ładowanie na akumulatorze po nocy. Na początku było słabe ale po włączeniu silnika wzrosło do prawidłowej wartości. Pół roku temu miałem podobny przypadek. Po wymianie świec problem zniknął.
Obrazek
piter5q7
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: 1M +
Silnik: ALH 1.9

Postprzez Slavek24 » 5 lipca 2012, 20:41

piter557, może napięcie na akumulatorze a nie ładowanie sprawdziłeś, na zgaszonym wiadome że mniejsze (coś ciut ponad 12 powinno być) bo przecież alternator nie ładuje, jak odpalisz powinno być w okolicach 13.8. A ta kontrolka od ładowania tylko Ci mignie czasem czy jak już się włączy to się pali cały czas? Najlepiej byłoby wychwycić ten moment jak zaczyna Ci świrować i wtedy sprawdzić napięcie albo po prostu jechać do jakiegoś znajomego mechanika i on Ci już tam znajdzie w czym problem.
Potwierdzam u mnie też z jakieś 2 tygodnie temu zaczęły się problemy ze sprzęgiełkiem alternatora - kontrolka zaczęła migać co parę sekund i towarzyszył temu dziwny odgłos spod maski, po paru minutach ustało ale na drugi dzień podjechałem do znajomego mechanika - szybka diagnoza że sprzęgiełko zaczyna wysiadać -zamówiłem nowe, wymiana z 15 minut i po problemie :wink:
Slavek24
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Sport
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez piter5q7 » 6 lipca 2012, 12:59

Slavek24 napisał(a):piter557, może napięcie na akumulatorze a nie ładowanie sprawdziłeś, na zgaszonym wiadome że mniejsze (coś ciut ponad 12 powinno być) bo przecież alternator nie ładuje, jak odpalisz powinno być w okolicach 13.8. A ta kontrolka od ładowania tylko Ci mignie czasem czy jak już się włączy to się pali cały czas? Najlepiej byłoby wychwycić ten moment jak zaczyna Ci świrować i wtedy sprawdzić napięcie albo po prostu jechać do jakiegoś znajomego mechanika i on Ci już tam znajdzie w czym problem.
Potwierdzam u mnie też z jakieś 2 tygodnie temu zaczęły się problemy ze sprzęgiełkiem alternatora - kontrolka zaczęła migać co parę sekund i towarzyszył temu dziwny odgłos spod maski, po paru minutach ustało ale na drugi dzień podjechałem do znajomego mechanika - szybka diagnoza że sprzęgiełko zaczyna wysiadać -zamówiłem nowe, wymiana z 15 minut i po problemie :wink:

Już po sprawie. Miałem walnięty akumulator a osłona przewodu masowego zaczęła się topić w skrzynce nad akumulatorem. Przewód od nowa zarobiony a stara bateria Schneider wymieniona na nowego Bosch. Schneider napracował się 3 lata...
Dzięki za pomoc. Pozdro P.
Obrazek
piter5q7
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: 1M +
Silnik: ALH 1.9

Postprzez Barton » 9 sierpnia 2012, 20:05

Witam,
Ostatnio występuje u mnie podobny problem jak opisany w temacie, mianowicie od czasu do czasu pojawia się kontrolka akumulatora :-| Czasem gaśnie sama w czasie jazdy, czasem po ponownym odpaleniu samochodu. Do tej pory problem był na tyle rzadki (1-2 razy na miesiąc) ze go bagatelizowałem. Ostatnio jednak zdarza się coraz częściej :? Kilka dni temu doszło nawet do sytuacji, że dojeżdżając do garażu światła ledwo mi świeciły, akumulator rozładował się do cna. Problemem jest ewidentnie brak ładowania. Wydawało mi się, że problemem jest brak styku we wtyczce znajdującej się po lewej stronie, poniżej aku. Niestety problem powrócił, próbowałem dociskac przewody w okół aku, poczatkowo bez efektu, aż do momentu gdy otworzyłem puszke z bezpiecznikami. Gdy je lekko poruszałem kontrolka zniknęła :-P :roll: Miałem nadzieje, że do załatwi problem, niestety wracając do domu kontrolka znowu się zapaliła.. poruszanie w okolicy bezpieczników znowu ją zgasiło. Czy problemem będzie któryś z bezpieczników czy coś innego?

Dodam, że niespełna pół roku temu miałem wymieniany altek wraz ze sprzęgiełkiem alternatora. Znajomy mechanik stawia na regulator napięcia, tylko w takim wypadku dlaczego ruszanie bezpiecznikami załatwia problem? :?:

Dodam może jeszcze, że w okolicy paska klinowego coś minimalnie buczy. Ledwo to słychac, ze względu na głośna prace silnika. Czyżby napinacz?
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez marcin7x5 » 10 sierpnia 2012, 07:16

Sprawdź dobrze te bezpieczniki w puszce na aku. Tam musi byc idealny styk. Sprawdź jakie masz napięcie na altku a jakie na aku. Jeżeli będzie się znacznie różniło to szukaj przyczyny spadku napięcia.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Tracer2 » 10 sierpnia 2012, 19:38

Podłącza się woltomierz i sprawdza czy przy silniku na obrotach , napiecie ładowania wzrasta do ok.13,5 V dla obecnych temperatur.
W tej skrzynce na akumulatorze moga sie wypalać zamocowania i coś moze nie kontaktować.
Ja taką skrzynke wymieniłem bo mi sie styki od klimy wypaliły.
Tracer2
FR
FR

Postprzez Barton » 11 sierpnia 2012, 15:08

Napięcie ładowania gdy kontrolka aku się nie świeci jest w normie, natomiast gdy się zapala wynosi 11,99V :? W skrzyneczce z bezpiecznikami, wszystkie styki wyglądają okej, spróbuję jeszcze powymieniać bezpieczniki, wchodzą tam 3 sztuki 30A mam racje?
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Tracer2 » 11 sierpnia 2012, 19:45

Wyglada na to ze w momencie zapalenia altek nie ładuje i to jest w takim przypadku normalny objaw ,ze lampka się zaswieca , bo ładowania nie ma. Albo sprzegiełko na altku , alo jakieś uszkodzenie elektryczne w altku.Ewentualnie przerwa sie robi pomiedzy wyjsciem altka a instalacją.
Trza by w momencie swiecenia lampki braku ładowania połączyć przewodem + alatka z + aku i zobaczyć, czy zgasnie lampka ładowania.
Tracer2
FR
FR

Postprzez spyyy200 » 15 sierpnia 2012, 22:13

Witam proponuje sprawdzic przewody przy alternatorze jak rowniez przy aku.
spyyy200
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI 110 AHF

Postprzez RaDeK86 » 21 sierpnia 2012, 21:01

A ja od dzisiaj mam taki objaw że podczas odpalania tylko i wyłącznie czasem nie świeci mi lampka aku a czasem mryga podczas odpalania, później jak już chodzi to jest normalnie nic nie mryga, nic nie świeci. Miał ktoś tak kiedyś? co to za dziwny objaw...?
RaDeK86
Sport
Sport

Auto: OOOO
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Tracer2 » 22 sierpnia 2012, 05:52

Obwód lampki zamyka się przez alternator.Może styk przyłaczający zasniedział.Cienki przewód.
Tracer2
FR
FR

Postprzez bentley » 27 sierpnia 2012, 22:17

Witam

Dziś po odpaleniu usłyszałem dziwne stuki pod maską. Po jej otwarciu było słychać cykliczne jakby ocieranie z okolic paska klinowego - napinacz paska lub alternator. Rozrząd miałem wymieniany około 20tys km temu więc ok. Przy wymianie poszedł też nowy pasek klinowy i rolki, ale napinacz pozostał. Zauważyłem, że przy tym napinaczu na końcu w dolnej części amortyzatorka widać pocenie. Może to oznaczać napinacz do wymiany ? Czy to on może powodować takie odgłosy ? Dodam, że w czasie jazdy migała kontrolka akumulatora.
Poniżej 2 linki do nagranych filmików oraz zdjęcia:

1) http://www.youtube.com/watch?v=AjoxldR9 ... e=youtu.be

2) http://www.youtube.com/watch?v=fT8NJF5n ... e=youtu.be

3) http://imageshack.us/photo/my-images/823/imag0317x.jpg/

Choć wiadomo, że auto i tak muszę oddać do mechanika to będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam
bentley
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Arona
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez marcin7x5 » 11 września 2012, 10:20

Do wymiany sprzęgiełko alternatora. Tzn koło pasowe ze sprzęgiełkiem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez siwy77 » 12 września 2012, 06:29

marcin7x5 napisał(a):Do wymiany sprzęgiełko alternatora. Tzn koło pasowe ze sprzęgiełkiem.

Potwierdzam, dodatkowo u mnie jeszcze do wymiany były łożyska i pierścienie jakieś, łącznie zapłaciłem 310 zł.
siwy77
Sport
Sport

Auto: TS+

Postprzez dfgdg » 11 listopada 2012, 13:46

dziś usłyszałem dokładnie to samo co u "bentley"a trochę wystraszony zrezygnowałem z jazdy i rodzi się pytanko jak niebezpieczna to kwestia aby nie pozabijać rozrządu itp. ?? oczywiście chce z tym zrobić tylko czy można z tym jeździć dzień dwa ?
dfgdg
Stella
Stella

Auto: arl sc

Postprzez Anfel » 7 stycznia 2013, 15:51

Witam, ostatnio podczas jazdy zaczęła mrugać mi kontrolka akumulatora. Gdy tylko się zaświeciła powyłączałem zbędne odbiorniki energii. Po chwili jazdy wyraźnie było słychać jak gdyby coś się załączyło, światła zaczęły mocniej świecić, a kontrolka zgasła. I od dwóch dni żadnych problemów niema. Jak myślicie czy to mogło być jakieś jednorazowe przywieszenie się alternatora, czy to znak, że coś jest nie tak. Dodam, że rozrząd wraz z innym osprzętem był wymieniany ok 15tys. km temu. Z góry dzięki za pomoc.
Anfel
Sport
Sport

Auto: Leon ASV+

Postprzez PaVLo » 7 stycznia 2013, 17:22

Ja bym podjechał do warsztatu aby zmierzyli ładowanie. W zeszłym miałem coś podobnego, tylko u mnie kontrolna zaświecała się po przekroczeniu 3000 obr i niestety alternator poleciał do naprawy, od tamtego czasu mam spokój, nawet gdy ciągnę ponad 4500 obr.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez Robal_26 » 7 stycznia 2013, 19:45

Anfel, prawdopodobnie to był sygnał że coś się dzieje z alternatorem , możliwe że już wytarły się szczotki w regulatorze napięcia i raz jest wszystko ok a raz nie dlatego dobrze by było go sprawdzić.ok

pozdro :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez kajohuta » 8 stycznia 2013, 12:46

Anfel podjedź do elektryka samochodowego on ci to zdiagnozuje :-D
kajohuta
Sport
Sport

Auto: seat leon

Postprzez marcin7x5 » 9 stycznia 2013, 08:16

Sprawdź również rolkę na alternatorze tzw sprzęgiełko.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne