Witam, niedawno wymieniłem swój N75, bo stary sprawiał wrażenie, jakby w większości czasu nie działał. Po wymianie auto wstaje dopiero od ok 2800 obr. a wcześniej jak wszystko było ok. to moment było czuć od ok 2200 obr.
N75 jaki posiadałem miał numer 058 906 283F. Teraz wymieniłem go na nowy 058 906 283C (którego nie produkują, jednak był wrzucany w początkach produkcji). Po głębszym przeszukaniu internetu znalazłem, że różnią się zakresami oporu: 058-906-283-C: 20-30 ohm, 058-906-283-F: 25-35 ohm.
Czy to może powodować, że czuję, że auto później wstaje? Może Leon Cupra R był już strojony pod zawór z końcówką "F" ? Czy może ktoś w Cuprze miał ten zawróc z końcówką "C" ?
Tutaj jeszcze wklejam opis z jednej stronki (
http://danirangelov.blogspot.com/2015/08/n75.html). Jakby opisywali, że "F" był najlepszy.
"The C, F, E valve :
This is the standard valve which is originally installed in most cars. The first revision is the C valve which follows factory factory supersession to the F and currently into the E valve. Usually it is used as a base line for comparing the other revisions. It should prevent the boost spike in order to comply to the standard ECU boost maps and is usually suitable for casual driving. The F and E revisions are said to be more reliable than the C.
The F valve is said to make the car more high reving and to hold the boost longer. Even though the E valve is a replacement to the F it is reported to fell flat when on boost and slow. "