Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

kontrolka EPC i kontrolka systemu spalin 1.6 bcb

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

kontrolka EPC i kontrolka systemu spalin 1.6 bcb

Postprzez blacov » 28 maja 2012, 01:09

Wracajac dzisiaj z pracy (ok 8-9km 50/50 trasa/miasto), zauwazylem ze swieca sie kontrolki EPC i wydechu, dojechalem spokojnie do domu, zagasilem silnik i odpalilem jeszcze raz, odpalil z lekkim trudem ale odpalil, wtedy kontrolka EPC zniknela ale zostala druga ta od wydechu.

Potem odczekalem az silnik ostygnie nieco i poszedlem po ok 45min odpalic go znowu, odpalil odrazu (swiece wymieniane niecaly rok temu wraz z cewkami) pomyslalem ze skoro to wydech, to moze jakas nieszczelnosc, postanowilem dac mu buta na autostradzie troche, moc jest, nie szarpie, przyspiesza rowno, potem stanalem i zostawilem zalaczony silnik i poszedlem posluchac wydechu, wydech troche sie krztusi przy lekkim dodawaniu obrotow jak i na wolnych, wiec moja diagnoza to ze moze sie wypalila dziura gdzies, juz raz cos tam bylo spawane.

Mial ktos podobne doswiadczenia, dodam ze juz kiedys mialem taki zestaw kontrolek, ktore zgasily sie same na nastepny dzien po odpaleniu, ale kilka miesiecy potem okazalo sie, ze cewki i swiece sa do robienia i trzeba cos wspawac w wydechu, nie ma niestety dostepu do VAGa a tutaj kazda diagnoza kosztuje troche...

Martwie sie ze cos powaznego sie moglo stac, mimo ze nie ma jakis powaznych objawow.
blacov
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: kontrolka EPC i kontrolka systemu spalin 1.6 bcb

Postprzez marcin7x5 » 28 maja 2012, 09:19

Najlepiej to sprawdzic błedy jakie sie zapisały. Tak z własnego doświadczenia to mogę ci powiedzieć, że zapalenie kontrolki EPC wywołuje czujnik stopu - sprawdź czy masz stop, często tez jest bład z czujnika podcisnienia/temp w kolektorze ssącym.ew EGR lub EVAP.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez blacov » 28 maja 2012, 10:15

Wlasnie poszedlem odpalilem go na zimno, zapalil odrazu, bez problemu, silnik pracuje rowno, obroty nie faluja, a kontrolka epc i ta druga od spalin, wydechu pala sie dalej (zolty kolor). Chyba podjade jutro do mechanika jakiegos z vagiem i sprawdze co sie pokrecilo, ale z drugiej strony czy to jest mozliwe zeby auto normalnie chodzilo mimo kontrolek ostrzegawczych? Nie dajac zadnych objawow.
blacov
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 28 maja 2012, 10:50

Jest. Sprawdź czy palą ci sie swiatła stopu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez blacov » 31 maja 2012, 00:09

Wiec tak, pojechalem do warsztatu, auto zostalo podpiete do urzadzenia diagnostycznego, wywalil jeden blad, blad jakiegos czujnika swiatel stopu co rowna sie niedzialacym swiatlom stopu, fajnie, ze odkad wywalilo te kontrolki ,przelecialem okolo 350km bez swiatel stopu, pogadalem z chlopakami z warsztatu i mowiac ze da sie to wymienic i powinno byc dobrze, narazie skasowali kontrolki ale wywalilo znowu, wiec jutro mam nadzieje bedzie wszystko sprawne. Z drugiej strony interesuje mnie co moglo spowodowac taka awarie?
blacov
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 31 maja 2012, 09:12

Te czujniki nie są zbyt trwałe. Mi juz załozyli w ASO 3 sztukę. Najlepsze,że nie płaciłem za to ani zł bo podobno była na to akcja serwisowa. Ostatnio (5 lat temu) zamontowali mi od alhambry bo ponoc "mocniejsze". Od tamtej pory spokój.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Konrad20vt » 1 czerwca 2012, 11:37

Ja mam tak jak umyje samochód, to też mi wywala błąd EPC :F dodam ze nie mam rynienek tych co wode zbierają może to coś przez to, dzis może uda sie je założyć :/
Konrad20vt
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: 535d+
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marcin7x5 » 1 czerwca 2012, 14:03

Może tak byc, że przylewa gdzies woda i robi zwarcie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Axee » 4 czerwca 2012, 22:54

marcin7x5 napisał(a):że zapalenie kontrolki EPC wywołuje czujnik stopu - sprawdź czy masz stop
Zawsze wydawalo mi sie ze w przypadku uszkodzenia czujnika stopu kontrolka EPC mruga, a nie swieci.
marcin7x5 napisał(a):Te czujniki nie są zbyt trwałe. Mi juz załozyli w ASO 3 sztukę. Najlepsze,że nie płaciłem za to ani zł bo podobno była na to akcja serwisowa. Ostatnio (5 lat temu) zamontowali mi od alhambry bo ponoc "mocniejsze". Od tamtej pory spokój.
Zmien ASO widocznie nie umieli prawidlowo zainstalowac te czujniki, akcji serwisowej nie ma na czujniki stopu. Chyba, ze te 3szt. montowali Ci juz ponad 5 lat temu, od tego czasu czujnik nieco sie zmienil konstrukcyjnie i obecnie jest zielony z grubszym trzpieniem, ma nr 1C0945511A RWD.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Farkas » 5 czerwca 2012, 14:18

Cześć. Nie chcę nikogo urazić, ale wg mnie lampka check engine nie jest sygnalizacją wydechu, lecz wielu innych usterek (przynajmniej w moim 1,6 BCB wersja signo z kompem). Sygnalizuje problemy silnika, awarie cewek, systemu zasilania (np. jeśli jest gaz to problemy z zapłonem), oczywiście także problemy z lambdą i składem spalin, ale raczej nie proste dziury układu. Z kolei EPC teoretycznie dotyczy układu przyspieszenia w benzyniakach (albo świec w ropniakach, ale ty masz benzynę), czasem zapala się przy chwilowych awariach elektrycznych. W moim czasem się zapalają, wyłączam silnik - EPC spokój, CE spokój następnego dnia, po trzech-czterech odpaleniach. Kiedyś biegałem do serwisu, kasowali błędy, wzruszali ramionami. Teraz wolę myśleć, ę Leon ma duszę i ze mną rozmawia. Najważniejsze, że jedzie do przodu. Oczywiście, mógł nawalić stop, chociaż u mnie nigdy to się nie zdarzyło (Jesteś pewien, że cię nie oszukali? Widziałeś niedziałające światła? Mnie już różne głupstwa wmawiali w ASO, więc przestałem tam jeździć)
Granica między możliwym i niemożliwym jest w twojej głowie.
Farkas
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Marvel1 » 24 sierpnia 2012, 10:53

Nie wiem czy jeszcze ten watek jest jeszcze aktualny ale tak ja wpisano powyżej generalnie przy szwankującym czujniku świateł stopu kontrolka EPC mruga (chociaż tobie pokazał komputer błąd). Odnośnie kombinacji palącej się jednocześnie kontrolki silnika/spalin i EPC miałem taki sam problem i u Mnie rozwiązanie było dość prozaiczne - w instrukcji silnik 1.6 bcb dedykowany jest na paliwo 98 i z tego co pamiętam w instrukcji jest napisane, że jeżeli nie można zalać 98 ewentualnie można zatankować 95. Zalałem paliwo 98 i obie kontroli zgasły, później dowiedziałem się, ze chodzi o spalanie stukowe i wartości lub dane w tym zakresie "wyuczone" lub zapisane w komputerze. Dodam, że jeżdżę na 98 do dzisiaj i żadna z tych kontrolek mi się już nie zapaliła.
Marvel1
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez marcin7x5 » 24 sierpnia 2012, 11:31

Marvel1 napisał(a):w instrukcji silnik 1.6 bcb dedykowany jest na paliwo 98 i z tego co pamiętam w instrukcji jest napisane, że jeżeli nie można zalać 98 ewentualnie można zatankować 95

Otwórz sobie klapkę wlepu paliwa i tam masz napisane PB 95. Na zachodzie to jest własnie paliwo 95 traktowane jest jako wysokooktanowe.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Marvel1 » 24 sierpnia 2012, 14:18

Na klapce wlewu paliwa to ja mam dwie wartości 98 i 95. Natomiast ze względu na specyfikacje silnika preferowane jest 98 do silnika 1.6 bcb - http://instrukcja.pl/i/seat_leon_instrukcja_obslugi str. 126
Marvel1
Stella
Stella

Paląca się kontrolka EPC

Postprzez urbann1910 » 30 sierpnia 2012, 07:19

Witam,dzisjaj zapalila mi sie lampka EPC z tego co czytalem moze byc pare objawow u mnie wygloda to tak ze tydzien temu przestal mi sie palic lewy stop a dzisjaj prawy i wtedy zapalilo sie EPC i nieweim bo niby chodzi o pedal gasu ale z tego z czytalem to bledne przewaznie stwierdzenie i niewiem czu czujnik stopu poszedl czy spalily mi sie swiatla stopu i wystarczy tylko je wymienic czy tez zasniedzialy mi przewody badz cos z masa jest pare stwierdzen co do tego,wolalbym uniknoc mechanika czy w tym przypadku najlepiej by bylo go podlaczyc pod kompa i zobaczyc co dokladnie wyskoczy jaki blad?prosze o podpowiedz dzieki z gory.
Urbann1910
urbann1910
Stella
Stella

Auto: Seat Leon S

Re: Paląca się kontrolka EPC

Postprzez cyc999 » 30 sierpnia 2012, 09:06

Temat wałkowany wielokrotnie. Zaczynamy od rzeczy najłatwiejszych.

Pali się trzeci stop? wymiana żarówki jest taka trudna?
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Postprzez marcin7x5 » 10 września 2012, 12:33

Przy walniętym czujniku stopu zapala się kontrolka EPC. Pierwwsza rzecz to sprawdzenie żarówek.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez kamvip » 23 czerwca 2014, 09:20

Witam,

mi zdarza się czasem że kiedy jade np w korku bez gazu tak po mału to wtedy zapala mi się check i EPC,
nie wiem czym to może być spowodowane ale mam światła stopu.
Macie jakieś pomysły?
kamvip
Signo
Signo

Auto: Leon I
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Olonor » 29 czerwca 2014, 23:58

no mi się EPC pali na zapłonie... gaśnie jak odpalam? to normalne ?
Olonor
Stella +
Stella +

Postprzez kamvip » 30 czerwca 2014, 08:09

Tak, jeżeli gaśnie po odpaleniu wszystko jest ok.

A wracając do mojego tematu, przeczyściłem ten czujnik ostatnio, był bardzo zabrudzony szlamem, płukałem go w benzynie myśłałem że wszystko będzie ok, jednak dziś jak wjeżdzałem na stacje zatankować to znów mi wyrzuciło EPC + check. Troszkę chyba go przymuliłem jadąc za wolno na drugim biegu i wyrzuciło mi błąd.

Widzę że ten problem występuje i na PB i na LPG.
kamvip
Signo
Signo

Auto: Leon I

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna