Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Piszczące hamulce podczas normalnej jazdy-bez hamowania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Piszczące hamulce podczas normalnej jazdy-bez hamowania

Postprzez PiterEL » 21 maja 2012, 13:59

Walcze juz prawie rok z hamulcami. Krzywia się, wymywają tarcze ze jest efekt szarpanioa, jakby pulsacyjnego hamowania. Juz wymienione sa na ATE i klocki też ATE. Zaczalem u jednego mechanika robic w Łodzi- SZTUPECKI"Diag MECH" na ulicy NOWY ŚWIAT. Odrazu odrazdzam, naciągaja nie precyzują cen i drodzy jak cholera. Mowia najpierw cene taka a potem nagle ze to było za jedną strone. Ale nie ważne reklame zrobie im pozniej.

Najpierw frezowali tarcze. Pomogło na chwile i problem wrócił. Pózniej stwierdzili ze trzeba piasty i łożyska wymienić bo są krzywe. OK wymienili. Tarcze dali nowe klocki ze mało zjechane wiec dali te co były. Oczywiscie klocki i tacze sa ATE. Problem znów po ok 2 tyg. zaczął wraca. Pojechał niby konsultowali z ATE w Niemczech i ze tylko juz teraz wymiana gumek na cylindrze w zacisku przednim i gumek na śrubach ( tulejach) prowadzących zacisk. Narazie tego jeszcze nie wiem bo dopiero tydzień minął od czasu ostatniej naprawy. Jednak mam cały czas przy tym wszystkim efekt taki ze jak jade to słychac delikatne popiskiwanie. Jakby świerszcz, cos w tym sttylu. Lekki doslownie lekkie dotkniecie hamulca pisk ustaje i po puszczeniu za chwile wraca. Jest to przy wolnych predkosciach i preskosciach z jakimi po miescie sie jeździ. Dodam też ze stwierdzili przy naprawie piast i lozysk ze sa słabe gwinty w mocoswaniu srub prowadzacych. Naprawiali. Chyba w z jedenj strony gwinrtwali i dorabiali srube prowadzaca a z lewej strony dorobione byly tulejki i wstawiane w otwor a nastepnie w ta tulejke dopiero oryginalna sruba prowadzac. Troche mnie przeraza ich fachowosc...Porazka. Nie zycze nikomu i odradzam ta firme. Ja poprostu teraz jezdze tam w ramach reklamacji caly czas. A tak juz dawno bym ich opuscil. Jednak juz teraz grosza tam nie zostawie bo za kazdym razem kazali doplacac bo mowili ze widocznie u mnie jest kilka usterek. Prosze poradzcie mi czemu mam takie piski ( nnie przy hamowaniu) oraz co jak wroci mi problem bicia na kierownicy i szarpania(pulsacyjne hamowanie) podczas normalnego hamowania ( zwlaszczza jak dobrze rozgrzeja sie hamulce). jeszcze dodam ze przerabialem juz tarcze ATE, BOSCH i jeszcze jakies BOZARTO z allegro( nacinane i nawiercane) i za kazdym razem krzywia sie. Skonczyły mi się juz pomysły...
Seat EXEO 2.0 TDI CR 170KM CAHA wersja FR - jest obecnie

Seat LEON 1M 1.9 TDI ASV+BOSCH 216+Turbo ASZ+Eibach Pro Kit+Tomason TN4
157 KM / 348 Nm Powered by BARTPOL/KINGSOFT - był ale sentyment pozostał :)
PiterEL
TopSport
TopSport

Auto: Exeo 2.0 TDI CR
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Piszczące hamulce podczas normalnej jazdy-bez hamowania

Postprzez jędrek » 21 maja 2012, 14:50

a sprawdzales czy nie masz wykrzywionych wachaczy?Potestuj troche hamulce.Jedz najlepiej na dela rozpedz sie bez przesady i hebel na maxa.Moze klocki masz niedotarte albo je przepaliles
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159

Postprzez Tracer2 » 21 maja 2012, 16:20

Kolega mi tłumaczył ze hamulce tarczowe tak sa zbudowane ze wiadomym jest ze tarcza zawsze jakieś bicie ma i jak cylinderek odpowiednio sie cofnie to tarcza klocki od siebie odsuwa, własnie przez to minimalne bicie.
Moim zdaniem to zaciski zbyt mało się cofają.
Dziwna usterka bo ja mam taki komplet jak w podpisie i nic nie piszczy, a na bicie kierownicy , co juz kiedys opisywałem, o dziwo miały wpływ kiepskie tarcze z tyłu. Układ hamulcowy przenosił ich bicie w klocki na tarcze z przodu i w sumie na kierownice.
Ja bym wycisnął cylinderki w przednim zacisku na max ( wkłada sie 1 klocek) i wypolerował je na lustro.
Wydaje mi sie ze po odpuszczeniu hamulca cylinderek powinien sie cofnąc by nie naciskac na klocki.
Widać jest stały docisk , bo klocki o tarcze trą i dlatego te piski. :-(
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Szymko » 8 września 2012, 17:38

Również mam problem z piszczącymi hamulcami.
Nie zawsze ale czasami pojawia się pisk w prawym przednim kole. Najczęściej występuje po ostrym zahamowaniu, niekiedy podczas skrętu w lewo bądź jazdy bo wybojach. Z reguły po delikatnym przyhamowaniu przestaje piszczeć.
Dzisiaj rozebrałem zacisk, wyczyściłem i nasmarowałem. Podczas jazdy próbnej po którymś z kolei "testowym" hamowaniu znowu pojawił się pisk.

Zacisk porusza się, tłoczek też. Zauważyłem jednak, że klocek zewnętrzny ma ułamaną dolną blaszkę mocującą. Czy tutaj można dopatrywać się przyczyny?
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez leo2002 » 8 września 2012, 19:38

Witam. Szymko, miałem problem podobny do Twojego. U mnie okazało się, że było to spowodowane zużytym drążkiem kierowniczym. Po wymianie drążka wszystkie objawy mineły.
leo2002
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez uciu_85 » 12 września 2012, 21:30

Witam, miałem podobny problem jak u Ciebie, bicie na kierownicy przy hamowaniu i piszczenie podczas jazdy z malymi predkosciami, po wymianie tarcz i klocków wszystko ok. pozdro
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto
uciu_85
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez darq12 » 13 września 2012, 06:52

Ja wymieniałem tarcze oryginalne zużyte na nowe zraz z klockami nie pamiętam marki ale niemieckie były. Szybko się pokrzywiły następnie kupiłem ATE wymieniłem też piasty i łożyska. Przejechałem 1000 km i efekt powrócił przetoczyłem te niemieckie co pierwsze kupiłem i po czasie efekt znowu powrócił nie mam pojęcia co może być grane byłem w kilku stacjach diagnostycznych zawieszenie sprawne wszystko sztywne a tarcze się krzywią.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez marcin7x5 » 13 września 2012, 07:17

Jeżeli masz niesprawny zacisk np brudny, klocki dobrze nie odbijają to efekt krzywienia tarcz będzie powracał. Jak wyglądały zuzyte klocki? Były równomiernie zuzyte czy tez może lekko zeskosowane?
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez szymonj123 » 14 września 2012, 05:27

witaj kolego, może warto zobaczyc po jezdzie czy ktorys hamulec sie nie grzeje, wtedy bedziesz wiedzial na ktorym kole wystepuje problem a wcale nie musi byc to problem z hamulcami. U mnie bicie na kierownicy pochodzilo od ukladu ruznicowegona skrzyni biegow tak wiec bicie na kierownicy i piszczenie to nie zawsze hamulce (choc oczywiscie tez bym to wziol jakie pierwsze pod uwage).
szymonj123
Stella
Stella

Auto: seat leon 1.6 SN

Postprzez darq12 » 14 września 2012, 14:09

Przed wymianą nie było bicia wszystko było oki. Stare tarcze były zdarte tak że z brzegu tu gdzie się rant robi były mocniej starte niż od środka tam gdzie śruby jak by patrzeć z boku tarczy to taki stożek był wiec klocki były starte też tak po stożku podkreślam ze nie był to jakiś mocny stożek. Problemy zaczęły się jak wymieniłem tarcze i klocki i do tej pory co chwila przetaczam tarcze.
darq12
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 17 września 2012, 08:05

Dzieje się tak ponieważ zacisk / powierzchnia klocka nie jest równoległa do powierzchni tarczy. Sprawdź sobie prowadnice zacisku.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Gonzus_1989 » 27 sierpnia 2013, 16:33

witam,dołącze się do tematu . Problem jest taki że podczas jazdy momentami słychać przerywany dzwięk "piskliwy" tak jak w większości aut podczas hamowania dzwięk występuję piszczący tak tutaj w trakcie jazdy . Problem ustępuje po minimalnym nacisnięciu pedała hamulca ,minimalnym... dodam ze stało się tak po dłuższej trasie i problem nie ustał...

Dziękuje za pomoc
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Postprzez sebastianss1 » 27 sierpnia 2013, 18:06

A nie kończą ci sie hamulce .Miałem podobny problem po tygodniu takich pisków zapialiły mi sie klocki .Wymieniłem na nowe jest idealnie .

-- 27 sierpnia 2013, 19:06 --

A nie kończą ci sie hamulce .Miałem podobny problem po tygodniu takich pisków zapialiły mi sie klocki .Wymieniłem na nowe jest idealnie .
sebek
sebastianss1
TopSport
TopSport

Auto: 1.1

Postprzez Gonzus_1989 » 27 sierpnia 2013, 20:26

klocki w bardzo dobrym stanie,wydaje mi sie ze przegrzane zostały w cholere...
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Postprzez Szymko » 27 sierpnia 2013, 20:54

U mnie też od czasu do czasu sobie popiskuje jeden klocek a przyczyną prawdopodobnie jest ułamany jeden zaczep od klocka.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez MichalP » 30 sierpnia 2013, 07:15

PiterEL napisał(a): i za kazdym razem krzywia sie. Skonczyły mi się juz pomysły...

Czy przed wymianą na nowe tarcze i klocki zdejmowałeś zaciski?
Może wypadałoby zdjąć zaciski rozebrać, przeczyścić przesmarować tłoczki specjalnym samarem, to samo zrobić z prowadnicami.
Jeśli problem będzie nadal występował to trzeba szukać przyczyny w zawieszeniu: wahacz, drążek itd. A może Ci jakoś krzywo włożyli łożysko z piastą do zwrotnicy? Jakie masz hamulce, tzn rozmiar tarczy i zaciski? Czy standardowe jakie były montowane w ASV, czyli 280mm i zacisk FSIII? Nie wiem czy czytałeś ten temat: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=45&t=4216 Daj znać.
MichalP
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Muppet » 2 maja 2014, 09:13

Witam. podłącze sie do tematu piszczących hamulców :).
Pytanie: Czy w zaciskach ATE tarcze 288mm występują blaszki ślizgowe prowadzące klocki. Pytanie moze idiotyczne ale w moich nie bylo a jarzmo jest wyrobione tz. miejsce po których ślizga sie klocek. Nie wiem czy muszę kupić jarzmo czy blaszki ślizgowe.
Muppet
Stella
Stella

Auto: Leom FR
Silnik: ARL 1.9

Postprzez darq12 » 2 maja 2014, 18:29

W 288mm nie ma tych blaszek
darq12
Sport
Sport

Postprzez transit_master » 3 maja 2014, 16:21

Jeśli mocno wyrobione to kup jarzmo na all i po sprawie.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne