Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Marcin_TDI napisał(a):leon69yh,leon69yh napisał(a):
masz ewidentnie źle ustawione turbo !
normalna.Fatum napisał(a):czy pocenie sie to normalna sprawa ?
nie tyle przy zmianie biegów co puszczeniu gazu.Fatum napisał(a):czy przy zmianie biegów wasze turba tez oddaja taki odgłoś dziwny tak do 2400 obrotów ? tak jakby cos zasysało
Fatum napisał(a): Moze to wina przepływki ,bo też coś swiruje
P.S. przepływki nie zlogowałeś?
florek napisał(a):uważaj na podróbki Rumuńskie bo pełno ich
Marcin_TDI napisał(a):a to sory - coś mi sie powaliło że to PD. słuchaj - zdejmij sobie kolektor dolotowy i zobacz co widać po kanałach dolotowych - może jest zły stosunek powietrza z paliwem i sta generuje się sadza co zabija Ci turbo... tylko głośno myślę !
i co z tego? Ważne aby nie zaniżała.Matin82 napisał(a):przepływka bardzo dużo zawyża,
sztandi napisał(a):jak są zapieczone to wystarczy czyszczenie czy lepsza regeneracja turbo? pytam, bo przeglądając forum spotkałem się z narzekaniem, że w podobnych przypadkach czyszczenie pomogło na chwile, a po kilku miesiącach problem niektórym wracał :/ dla mnie różnica w cenie między 400, a 800 zl jest wyraźna. z drugiej strony wole problem wyeliminować a nie zamieść pod dywan.
marpit napisał(a):Myślę że to nie trzeba zaczynać od czyszczenia czy regeneracji, ale od znalezienia przyczyny zapiekania.
dezeus napisał(a):Witajcie po około 2,5 roku od czyszczenia turbiny powraca taki sam problem , czyli te same błędy i tryby awaryjne , nie zdarza się to często ale wiem że turbina przeładowuje bo zaopatrzyłem się w aplikacje na Androida i w Mini ELM327 V1.5 Bluetooth tego typu złączkę i programik Torque Pro (OBD2 & Car) v1.6.8 który ma naprawdę wiele funkcji i min. mierzenie ciśnienia doładowania na bieżąco i wynika że przeładowuje mi do 1,5 bara okresowo , oczywiście zrobię logi na VAGu i wrzucę i w wolnej chwili sprawdzę kierownicę czy mają opór trudny dostęp ale tylko tak wyeliminuje ewentualny niesprawny zaworek N75 .
Poza tym zastanawia mnie jakie są powody zapiekania się łopatek ,przede wszystkim sadza , wskutek mułowatej jazdy, lania wtryskiwaczy , brania oleju, wyrobienie mechanizmu sterowania łopatkami turbiny , jak wyeliminować owe przyczyny przed kolejnym ewentualnym czyszczeniem lub wymianą na nową .
Dodam że u mnie mułowata jazda odpada!
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości