Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Awaria drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Awaria drzwi

Postprzez Caso » 2 grudnia 2012, 14:35

WItam to mój pierwszy post więc jeśli w złym dziale to proszę o łagodne potraktowanie.

Mam problem z moim Leonem 1.6 16v 2004r. Mianowicie zaczą szaleć mi zamek (otwierał sie i zamykal kiedy chcial do tego nie dzialalo mi swiatelko w srodku i brzeczyk od swiateł), Poczytałem pisali o mikrostyku ale z uwagi na jego zachowanie stwierdzilem ze do wymiany pojdzie caly. Pewnego dnia wkladka zamka padła a drzwi od kierowcy nie chcialy sie otworzyc z pilota. Otworzyłem go a że byłem daleko od domu ruszyłem i tak jechałem z zamknietymi drzwiami. Okazało się ze nie dzialalo tez stereowanie szybyami tak jak by prądu nie było w drzwiach. Pozniej zaczelo dzialac w trasie. W domu kupiłem zamek (nowy ale zamiennik) wymienilem bylo dobrze ale po chwili znowu brak pradu w drzwiach (tzn dziala tylko siwiatelko w drzwiach na dole jak sa otwarte, centralny szyby siatlo wnetrza i berzeczyk nie dzialaja) byłem u mechanika on stwierdzil ze nie wie co to ale stawia na moduł przy silniku szyby.

Ktoś z was spotkał się z takim czymś? I pytanie czy ten moduł i caly silnik szyby pasuje od Leona przed 2002r bo mechanik nie byl pewny.

Sory za opowiadanie no ale tak to u mnie wyglada.

-- 2 grudnia 2012, 14:35 --

Mówimy oczywiście o drzwiach kierowcy reszta działa bez zarzutu>
Caso
Stella
Stella

Auto: 1.6 16v 04r

Reklama

Re: Awaria drzwi

Postprzez darq12 » 2 grudnia 2012, 17:51

Ja byl obstawial na uszkodzona wiazke zdejmij plastyki popatrz dokladnie na wiazki kabli szczegolnie na odcinku drzwi slupek zdejmij ta oslone gumowa posuszaj pomacaj. Mogly by byc zimne luty z zamku wtedy takie cyrki sie dzieja ale nie z szyba szyba powinna dzialac. Dlatego obstawiam kable. A modul od centralnego znajduje sie pod dzwignia otwierania maski przedniej w tym podstupku na nage pod plastykiem. Modul powienien pasowac starsze roczniki mialy problem zaprogramowaniem szyb z pilota przez usb. Poczytaj na forum tez jest o modulach.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Caso » 2 grudnia 2012, 21:29

Kable sa ok zadnych przetarc luzow zlaman itp. Modul komfortu jak chwilowo wszystko dziala jest podpinany pod vag i jest ok. A jak przestaje dzialac to wywala blad (brak komunikacji z drzwiami LP) a wie ktos za co odpowiada ten modul przy silniku szyby? Tylko za szyby czy moze za przeplyw pradu do zamka?
Caso
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 2 grudnia 2012, 23:57

Wszystkim steruje moduł komfortu, a przy silniku szyby nie ma modułu. Dobierz się do tego modułu ściągnij wygłuszenie popatrz na kable, może gdzieś coś nie łączy, może woda się dostaje.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez bledow » 3 grudnia 2012, 00:19

Oczywiście że zamkiem steruje moduł w silniczku elektrycznych szyb.
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Tracer2 » 3 grudnia 2012, 05:56

Albo w nowym zamku stało się coś co zakłóca pracę sterownika w silniczku, albo sterownik w silniczku padał.
Odłącz zamek i zobacz czy wrócą inne funkcje.
Moduł komfortu jest połączony z silniczkami, a one dopiero z zamkami.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Caso » 3 grudnia 2012, 10:26

Nowy zamek nie ma nic z tym wspólnego bo pierwszy raz stało mi się to jeszcze ze starym zamkiem. Moduł komfortu i kable obejrzane i nie mam co do nich zastrzezen. Pytanie moje czy silnik szyby wraz z tym modułem różni się przed i po 2002 r ?
Caso
Stella
Stella

Postprzez bledow » 3 grudnia 2012, 11:45

Jeżeli silniczek szyby ma te same oznaczenia to nie ma znaczenia z którego jest roku, oczywiście im młodszy tym lepszy :-D
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Caso » 9 grudnia 2012, 01:26

No to włąśnie tutaj mam jeszcze jedno pytanie ponieważ nie moge znalezc takieog samego numeru na tym module. Sa podobne ale nie takie same. Ja mam numer 105405-301 a znalazlem z numerami najblizszymi 105401301 i 105416-301 oba z 2001 roku z tym ze pierwszy ma sterowanie tylko na 2 szyby (jak ja) a drogi na 4 szyby na to tez musze zwrocic uwage? Czy to tez jest raczej bez roznicy.

-- 9 grudnia 2012, 01:26 --

Sprawa rozwiązana wymieniony moduł przy silniku szyby na taki sam (numery) i wszystko wróciło do normy,
Caso
Stella
Stella

Postprzez wojtekk » 9 grudnia 2012, 12:35

Mozesz zrobic fote tego modulu ktore to jest ? u mnie identycznie dzieje sie z tylnymi lewymi drzwiami, jak jest zimno i wilgotno to takie wlasnie sa objawy jak u Ciebie, jak cieplo to problemu niema.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne