Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Postprzez leoTDI » 17 marca 2012, 16:25

untaztood napisał(a):To podgrzewacz , więc jego działanie jest uwarunkowane temperaturą :);-)

ps.
znam zasadę działania ... :-P

Chodzi mi o doświadczenia, jak przebiegało odpalanie nie w wyniku nieszczelności na zaworku, a w wyniku jego uszkodzenia. Sądzę że jest problem ze sprężynką i być może dokłada się jeszcze do tego zanieczyszczenie.
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez danielrafal » 19 marca 2012, 20:51

Miałem taki sam problem. Mianowicie wymieniali mi rozrząd jak sie okazało to źle ustawiony zapłon na pompie. i takie same obiawy jak u Ciebie podjedz niech ci sprawdzą zapłon na kompie
danielrafal
Stella
Stella

Auto: seat leon 2
Silnik: BLS 1.9

Postprzez leoTDI » 23 marca 2012, 20:03

żaden zaworek, a nastawnik pompy. To były moje ""pomysły". Jeśli Wam więc VP dużo gorzej zapala, zwłaszcza po ponownym (krótkim postoju) i gorącym odpalaniu oraz jeśli zauważyliście wcześniej mniejsze chwilowe (wg kompa) i średnie zużycie (też realne) - niż to było wcześniej - to jest to problem nastawnika pompy. Praca dla pompiarza. Znowu odzyskałem uśmiech po przekręceniu kluczyka :-D Podziękowania dla Wojtka :-D
leoTDI
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Postprzez Lechu1777 » 28 kwietnia 2012, 13:44

Witam, mam pewien problem z Leonem, otóz słabo pali po nocy na zimnym silniku, potem za każdym następnym razem pali już normalnie.
Pierwsza rzecz sprawdzone świece - wszystkie działają. Co byście obstawiali w takiej sytuacji? Na dworze dosyć ciepło, powinien palić bez problemów :(
Lechu1777
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9TDI

Postprzez untaztood » 28 kwietnia 2012, 14:12

Lechu1777 napisał(a):Witam, mam pewien problem z Leonem, otóz słabo pali po nocy na zimnym silniku, potem za każdym następnym razem pali już normalnie.
Pierwsza rzecz sprawdzone świece - wszystkie działają. Co byście obstawiali w takiej sytuacji? Na dworze dosyć ciepło, powinien palić bez problemów :(

Po co sprawdzasz świece przy takiej temperaturze powietrza, jaka obecnie jest?
Jaki jest kąt wtrysku? w jakim stanie akumulator i rozrusznik?
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Lechu1777 » 28 kwietnia 2012, 16:39

Sprawdziłem z przyzwyczajenia i dla pewności, wiem, że przy tej temp. nie powinno mieć to żadnego wpływu.
Kąt wtrysku 2 wartość bloku 000 wynosi 49-50, czyli wg informacji znalezionych na forum kąt jest idealny.
Akumulator jest wymieniony niedawno, bo stary wysiadł, ale nie miało to wpływu specjalnie, tak samo słabo pali zimny.
Co do rozrusznika to nie mam pojęcia na chwile obecną.
Lechu1777
Signo
Signo

Postprzez untaztood » 28 kwietnia 2012, 18:53

Lechu1777 napisał(a):Sprawdziłem z przyzwyczajenia i dla pewności, wiem, że przy tej temp. nie powinno mieć to żadnego wpływu.
Kąt wtrysku 2 wartość bloku 000 wynosi 49-50, czyli wg informacji znalezionych na forum kąt jest idealny.
Akumulator jest wymieniony niedawno, bo stary wysiadł, ale nie miało to wpływu specjalnie, tak samo słabo pali zimny.
Co do rozrusznika to nie mam pojęcia na chwile obecną.

Sprawdź rozrusznik i przede wszystkim wtryski, o ile masz VP. Wcześniej wymień filtr paliwa i podgrzewacz "zaworek" na nim.
Mi źle odpalał, ale na mrozie i przyczyną były lejące wtryskiwacze. A dochodziłem naprawdę długo - od tego "zaworka", po remont silnika :)
untaztood
FR
FR

Postprzez Lechu1777 » 30 kwietnia 2012, 11:58

Filtr paliwa jest do wymiany na pewno. Ten podgrzewacz zaworek jest w zestawie z filtrem paliwa?
A co do rozrusznika to fakt, że pali dobrze za 2-3... razem nie musi oznaczać, że jest sprawny?
silnik VP.

-- 30 kwi 2012, o 12:58 --

Ciekawostka: wczoraj odpaliłem Leona dopiero koło godziny 13-14 kiedy stał na słońcu i odpalił normalnie za pierwszym razem. Kiedy odpaliłem pod wieczór po 4-5h odpoczynku też odpalił normalnie. Co do rozrusznika to kręci bez problemów, nie ma żadnych oznak awarii wg mojego skromnego doświadczenia i nieco większego ojca.
Lechu1777
Signo
Signo

Postprzez lukaszlsw » 1 maja 2012, 07:47

Lechu1777 a ten kąt wtrysku to w bassic settings sprawdzałeś?
1.8T+ INSIDE:)
lukaszlsw
Sport
Sport

Auto: LCR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez Lechu1777 » 1 maja 2012, 11:40

Tak kąt w Basic Settings oraz na wykresie TDI Timing, nie pierwszy raz to robiłem, więc wydaje mi się, że błędu nie popełniłem.
Przeczyściłem ten "zaworek" na filtrze paliwa, nie wiem czy to coś dało, ale teraz przy tych upałach zaczął odpalać normalnie....Co do ch...? :)
Lechu1777
Signo
Signo

Postprzez lukaszlsw » 1 maja 2012, 12:20

paliwo się nie cofa, nie ma pęcherzyków powietrza dużo? jeśli kąt jest ok paliwo też dochodzi to wtryski pompa do sprawdzenia i kompresja nic innego do głowy mi nie przychodzi.
1.8T+ INSIDE:)
lukaszlsw
Sport
Sport

Auto: LCR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez leoTDI » 18 maja 2012, 09:06

leoTDI napisał(a):żaden zaworek, a nastawnik pompy. To były moje ""pomysły". Jeśli Wam więc VP dużo gorzej zapala, zwłaszcza po ponownym (krótkim postoju) i gorącym odpalaniu oraz jeśli zauważyliście wcześniej mniejsze chwilowe (wg kompa) i średnie zużycie (też realne) - niż to było wcześniej - to jest to problem nastawnika pompy. Praca dla pompiarza. Znowu odzyskałem uśmiech po przekręceniu kluczyka :-D Podziękowania dla Wojtka :-D

zaczęło się od nastawnika, a skończyło na regeneracji pompy (tzw. wymianie fali i tłokorozdzielacza). Zabolało , i to bardzo :-( Uważajcie więc na jakość paliwa, gdyż zbyt "suche" jest przyczyną takich problemów - jak u mnie - ściera się wtedy fala i maleje ciśnienie /fala tłoczy osiowo /, a przy okazji powstają opiłki metalu, które blokują nastawnik).
leoTDI
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Postprzez mahoni » 20 lipca 2012, 11:07

Może tutaj tego nikt nie wyrzuci do śmietnika :D

Jak odpale silnik dziwnie chodzi przy pierwszym odpalaniu przez chwile a potem normalnie pracuje czasami po odpaleniu głośno bardzo nawet nie trzeba go krecic pali na dotyk tylko ta praca silnika wymieniany olej w tamtym tygodniu filtry dalej to samo na rozrzadzie nowym przejchane około 20 000 :( sztywne koło i sprzęgło VALEO jest założone w samochodzie nie ma dwumasy
zamiast każde pytanie w 4 róznych tematach to wszystko opisze tutaj:)

w samochodzie słychac takie łuuł łuuł łuuł to nie jest głośne ale jak się wsłucha to słychac szczególnie w kabinie w środku?;/ alternator czy to może byc ?

dawka paliwa jest zwiększona na 6.3 z seryjnej 4.2 ja tego nei robiłem ja to tak kupiłem może jak ktoś chciał większego buta to przesunął i rozklekotało poduszki silnika ? co wy na to ? bo trzepie samochodem przy gaszeniu ale nie zawsze i lekko husta buda np. na 4 i małych obrotach na 3 i 50 km/h ale też nie zawsze :(

też zauważyłem ze np. jak czasmi delikatnie pojeżdze od startu to po rozgrzaniu fajnei idzie delikatnie padał dotkniesz i raguje a czasmi jak go lekko przycisniesz od startu to juz tak jakby się troche męczył :( jak podpinałem do kompa po zakupie to wszystko bylo ok co którys raz jak podpinałem to pokazywał bład 1144 przepływka ?

będe wdzięczny za wszystkie odp.

pozdrawiam PIOTR
mahoni
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez joker66 » 16 listopada 2012, 20:10

Witam.
Dzisiaj złapałem Vaga i chciałem wydłużyć czas grzania świec,lecz nie udało cię.
Robiłem wszystko tak jak w poście powyżej.
Wartość świec była ciągle 0,00 dlaczego????
Auto miało 58*C

Ma to jakis związek ze auto jest po programie w MR.
Może mam zablokowaną tą opcję???
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez kornat » 16 listopada 2012, 20:33

Bo miałeś zagrzany silnik
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez DECYBEL » 18 listopada 2012, 15:13

witam a ja zauwazylem cos innego ... leon asv 110... na oryginalnym sterze silnika auto po calonocnym postoju przy ujemnej temp zewnetrznej czyli -2 nie odpala zaraz po kilkukrotnym zagrzaniu swiec...dopiero po kilkukrotnym cheltaniu odpalil... jakis czas pozniej padl mi sterownik silnika i zostalo ono podmienione na inny tu mam problem bo nie wiem od jakiego modelu seata.... ale pojezdzilem tak z 2 dni i tu po calonocnym postoju rowniez przy ujemnych temp auto odpala po jednokrotnym zagrzaniu swiec ! zdziwilem sie ogromnie bo przez kilka lat jak mam leona pierwszy raz odpalil ze strzala po nocce ...ktos wie o co caman???
DECYBEL
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON

Postprzez sss9 » 22 listopada 2012, 20:45

Witam ja również mam dziwny problem LEON 1.9TDI 150KM FR niedawno zalałem go paliwem z tzw. eks ORLENU i na następny dzień rano zapalam a tu dziwnie "chełta" w końcu zapalił i przez chwile był niebieski dymek i trząsł się dziwnie silnik. Po kilku sekundach wszystko ok nic nie kopci pracuje normalnie i przez reszte dnia chodzi OK:) Odrazu pomyślałem ze wina paliwa zostało go tam ze 12 litrów i reszte dokupiłem V-POWER-a wymieniłem filtr paliwa i sprawdziłem świece . Wszystko ok świece sprawne moc jest nic nie szarpie lecz problem tkwi zawsze rano CIĘŻKO PALI czy ktoś może pomoć??pozdrawiam

-- 18 listopada 2012, 18:06 --

Jeszcze jednno pytanko jakie są objawy jak wtrysk pójdzie ?? nigdy z nim nie miałem problemu a tu nagle zonk;p

-- 22 listopada 2012, 20:45 --

Witam problem z głowy powodem był CZUJNIK TEMP. SILNIKA, zmieniłem na nowy i auto śmiga jak nowe:)pozdrowionka
sss9
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez tomex1213 » 26 listopada 2012, 22:42

Siema mam następujący problem. Auto po całonocnym staniu w garażu (temp. koło 5-8C) średnio pali. kręci z 5-6 minut, telepie budą 1 sekundę, kopci niebiesko i można jechać. Po ponownym odpaleniu przez 3-4-5-8 godzin auto zapala o niebo lepiej ale i tak lekko trzepie 0,5s, nie kopci, max kręci 2 razy rozrusznikiem ale często i tak się palą dwie żółte kontrolki Esp i chyba ABS. Leon ASV.
Dodam że problemy zdecydowanie bardziej się pojawiły się jak zrobiło się zimniej albo po zmianie oleju na pełen syntetyk. Wcześniej był na pół syntetyku. Auto ma zwiększone zużycie paliwa chyba o ok. 1 litr. np. autostrada 160km - 7 litrów.

Proszę o pomoc
tomex1213
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez marcin7x5 » 27 listopada 2012, 10:19

Pierwsze co to do sprawdzenia odczyty z czujnika temp cieczy na zimnym silniku. Co i jak znajdziesz na forum.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez tomex1213 » 27 listopada 2012, 21:55

mechanik powiedział jeszcze, że jakiś czujnik chyba temperatury jest u mnie "inny" niż isę spotkał, zamiast zielonego to niebieski, albo coś w ten deseń...

czujnik temperatury po prostu czy cieszy? i to na zimnym silniku?
tomex1213
Stella +
Stella +

Postprzez jamallorock » 27 listopada 2012, 22:15

Czujnik temperatury cieczy. Mogą być styki zaśniedziałe.Z tego co wiem, to dwa piny idą na wskazania temperatury na zegary a dwa piny do silnika(ecu). Czujnik to niedroga sprawa a od tego bym zaczął poszukiwania. Kolejną sprawą jest(przynajmniej u mnie było) sprawdzić nastawy w pompie paliwa. Mój mechanik po remoncie mojej motorowni wyregulował mi to i wymieniłem czujnik Cieczy. Objawy podobne do twoich i jak ręką odjął.
2010 -> 2015 - Seat Leon 1,9 TDi ASV +
2015 -> 02.2017 - Volvo V50 2.0D 136KM
2017 -> ... - Volvo XC60 2.0D 150KM
jamallorock
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon

Postprzez darq12 » 27 listopada 2012, 23:27

Jeśli ci się palą kontrolki esp i abs to świadczy o słabym akumulatorze ja dwa lata jeździłem i te kontrolki mi się zapalały za każdym razem. Od kiedy kupiłem mowy akumulator ok dwa miesiące temu kontrolki mi się nie palą i nawet radio ori aura kaseciak mi się nie wyłącza a auto o niebo lepiej pali. Ma lepsze kopyto na starcie :wink: Radził bym też sprawdzić świece czy wszystkie grzeją. No ale po swoim doświadczeniu wiem ze akumulator musi być dobry, szybciej kręci i co za tym idzie odpala.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez tomex1213 » 7 grudnia 2012, 21:11

Witam, problem rozwiązany....zrobiłem rozrusznik za 200zł i pali w ciągu sekundy. Może jak ktoś ma taki problem jak ja niech najpierw sprawdzi rozrusznik. Aku był mierzony u elektryka i ma 570ah na 640 więc ok. Urządzenie "napisało" że aku dobry:-) został doładowany i leon śmiaga. Jedna rzecz tylko - jak zapalam auto to często pojawiają sięikony ABS i ESP - tzn. palą w trakcie zapalania - tak powinno być?
tomex1213
Stella +
Stella +

Postprzez jamallorock » 7 grudnia 2012, 22:21

o tym jest osobny temat na forum. poszukaj 8)
jamallorock
TopSport
TopSport

Postprzez tomex1213 » 8 grudnia 2012, 09:39

szukałem, znalazłem, na innym forum, że to aku, tylko aku był sprawdzany i w lecie tez tak mam.;/
tomex1213
Stella +
Stella +

Postprzez Robal_26 » 8 grudnia 2012, 18:50

tomex1213, podczas rozruchu następuje tak duży spadek napięcie w aku że sterowniki ESP i ABS odczytują to za brak odpowiedniego napięcia dla ich poprawnego funkcjonowania i czasami lubią się wówczas palić nawet już po odpaleniu, jak zgasisz i jeszcze raz odpalisz to już się nie zapalaja za pewne. ok

pozdro :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

cięzko odpalający leosiek 1,9TDI 130KM

Postprzez kasiula » 9 grudnia 2012, 09:40

Witam wszystkich i liczę, że ktoś mi pomoże. Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem auta na początku objawy były takie że ciężko kręcił już w lato więc kupiłem akumulator mimo tego szału nie było. Na drugi dzień zapaliła się kontrolka od świec, po telefonie do mechanika kazał wymienić świece,też nic się nie zmieniło po podłączeniu pod komputer wyskoczył błąd czujnika położenia wału korbowego wymieniłem i nadal nic pojechałem do innego mechanika który rozebrał rozrusznik powymieniał zużyte części miało być ok niestety nic po wizycie u innego fachowca po podłączeniu pod komputer wyskoczył błąd 425d część cyfrowa sterownika silnika uszkodzona daiesel EDC 15P zaczął mi wgrywać nowego softa jakiegoś i nadal nic kręci jak szalony ale złapie za drugim może trzecim razi. Ostatecznie samochód wstawiłam do kolejnego mechanika wymienił komputer i powiedział że wina leży w wymienionym akumulatorze że jest wadliwy. Założył swój akumulator i auto paliło na dotyk, odbierajac leośka włożyliśmy swój stary akumulator który naładowałam i autko również paliło na dotyk. Dopiero ostatnio przyszły porządne mrozy postanowiłam kupić nowy akumulaor. Zakupiłam Boscha S5 77Ah 780A. Po założeniu auto znów chechle okrutnie i już zaczęła migać kontrolka swiec żarowych. Proszę pomożcie bo już zainwestowała tyle pieniążków a samochód dalej nie pali:(To jest leon 1,9TDI 130KM
kasiula
Stella
Stella

Re: cięzko odpalający leosiek 1,9TDI 130KM

Postprzez jamallorock » 9 grudnia 2012, 11:12

kasiula napisał(a):Witam wszystkich i liczę, że ktoś mi pomoże. Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem auta na początku objawy były takie że ciężko kręcił już w lato więc kupiłem akumulator mimo tego szału nie było. Na drugi dzień zapaliła się kontrolka od świec, po telefonie do mechanika kazał wymienić świece,też nic się nie zmieniło po podłączeniu pod komputer wyskoczył błąd czujnika położenia wału korbowego wymieniłem i nadal nic pojechałem do innego mechanika który rozebrał rozrusznik powymieniał zużyte części miało być ok niestety nic po wizycie u innego fachowca po podłączeniu pod komputer wyskoczył błąd 425d część cyfrowa sterownika silnika uszkodzona daiesel EDC 15P zaczął mi wgrywać nowego softa jakiegoś i nadal nic kręci jak szalony ale złapie za drugim może trzecim razi. Ostatecznie samochód wstawiłam do kolejnego mechanika wymienił komputer i powiedział że wina leży w wymienionym akumulatorze że jest wadliwy. Założył swój akumulator i auto paliło na dotyk, odbierajac leośka włożyliśmy swój stary akumulator który naładowałam i autko również paliło na dotyk. Dopiero ostatnio przyszły porządne mrozy postanowiłam kupić nowy akumulaor. Zakupiłam Boscha S5 77Ah 780A. Po założeniu auto znów chechle okrutnie i już zaczęła migać kontrolka swiec żarowych. Proszę pomożcie bo już zainwestowała tyle pieniążków a samochód dalej nie pali:(To jest leon 1,9TDI 130KM

rozdwojenie jaźni czy mi się wydaje? zdecyduj się na swoją płeć.

sprawdź czujnik temperatury cieczy, nastawy w pompie paliwa , u mnie pomogło. zakładam , że świece i aku są dobre. Po za tym jest o tym obszerny temat na forum : viewtopic.php?f=43&t=3339&hilit=ci%C4%99%C5%BCko . scaliłem z istniejącym wątkiem
jamallorock
TopSport
TopSport

Postprzez kasiula » 9 grudnia 2012, 12:09

sorki po prostu zwykłe literówki:) po profilu widać że kobieta hehe dzięki za scalenie muszę znów pewnie oddać auto do mechanika. który zedrze ostrą kasę i tak jak poprzedni nic nie wskóra:/
kasiula
Stella
Stella

Postprzez tomex1213 » 11 grudnia 2012, 11:23

tomex1213, podczas rozruchu następuje tak duży spadek napięcie w aku że sterowniki ESP i ABS odczytują to za brak odpowiedniego napięcia dla ich poprawnego funkcjonowania i czasami lubią się wówczas palić nawet już po odpaleniu, jak zgasisz i jeszcze raz odpalisz to już się nie zapalaja za pewne. ok

Właśnie zapali od strzała, palą się podczas zapalanie esp i abs, i później jak się pojeździ i się zapala zaraz ponownie jest to samo. Efekt wystepuje dość często ale nie zawsze. POmomo ciepłego silnika i tak się zapalają.
COs ktoś poradzi?
tomex1213
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 11 grudnia 2012, 11:30

Sprawdź do ilu V spada ci napięcie podczas rozruchu? Musi byc więcej niz 10 V
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez GreyFox10sl » 12 grudnia 2012, 09:53

witam wszystkich...ja uporałem sie z ciężkim odpalaniem.jak coś bym żle napisał to proszę mnie poprawić...problem u mnie tkwił w dwóch rzeczach.
1.walnięty był przekażnik świec żarowych 2.w sumie bym nie przypuszczał ale wymieniłem szczotkoczymacze i wszystkie tuleje na rozruszniku i przy -17 jak bylo ostatnio odpalił bez problemu.pozdrawiam
GreyFox10sl
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 1

Postprzez tomex1213 » 12 grudnia 2012, 18:21

ja to samo miałem GreyFox ale przekaxnika nie wymianiełame. Szczytkoczymacze i tuleje wymienił mi mechanik - 200zł drogo?
poza tym trochę mi za dużo je w mieście na bardzo krótkich dystanach nawet 11 litrów;/
tomex1213
Stella +
Stella +

Postprzez GreyFox10sl » 12 grudnia 2012, 18:44

hm...ja za boscha szczykoczymacze dalem 70zl...a za robote mi wzioł30 zl...nooooo mi na krotkich dystansach pali nie wiecej niz 8litrow przynajmniej pokazuje mi tak komputer ale sprawdzalem ostatnio spalanie sam i wyszlo mi na odcinku 40km...5.5litra...sprawdz tak bo ja tez sie wkurzalem jak mi komputer pokazywal duzo...
GreyFox10sl
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 1

Postprzez untaztood » 13 grudnia 2012, 20:11

Mój ASV odpalał tak:
https://www.dropbox.com/s/szy0mlpjo3b38sg/IMG_0875.MOV

Teraz odpala z jednego obrotu rozrusznika, nawet przy -10st.C
untaztood
FR
FR

Postprzez olszu » 13 grudnia 2012, 20:21

untaztood napisał(a):Mój ASV odpalał tak:
https://www.dropbox.com/s/szy0mlpjo3b38sg/IMG_0875.MOV

Teraz odpala z jednego obrotu rozrusznika, nawet przy -10st.C

No i co było przyczyną słabego rozruchu ?
olszu
Sport
Sport

Auto: 120d
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ColdMan » 13 grudnia 2012, 20:44

Mój też odpalał tak jak untaztood, u mnie przyczynom był cofnięty rozrząd o dwa ząbki i zbyt mała dawka startowa
ColdMan
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Postprzez tomex1213 » 14 grudnia 2012, 00:09

untaztood na dystansie 2km ile CI je w mieście?
tomex1213
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 14 grudnia 2012, 07:19

Ile je czego?
untaztood
FR
FR

Postprzez tomex1213 » 15 grudnia 2012, 23:49

ROPKI:d
tomex1213
Stella +
Stella +

Postprzez 123jt321 » 16 grudnia 2012, 20:46

Mi odpalało zupełnie tak jak u untaztooda w linku, zawsze przy pierwszym porannym odpaleniu autka, które stoi na zewnątrz, dodatkowo duży bąbel powietrza, na 3/4cm w przeźroczystym wężyku.

Został wymieniony:
akumulator rok temu(wtedy było ciut gorzej ale teraz jest masakra),
teraz - filtr paliwa, wężyki paliwowe, zaworek zwrotny plus oringi, do tego dodatkowy zaworek na przewodzie dochodzącym do pompy, sprawdzony kąt wtrysku, dawka paliwa oraz rozrusznik i świecie żarowe. Wszystko okazało się w porządku i pali ciut lepiej ale dalej podobnie jak w linku i podejrzenie wg mechaników padło na pompę wtryskową paliwa, że się już spierniczyła i gdzieś przez nią ciągnie lewe powietrze i nie dochodzi ropa przy pierwszym odpaleniu(no jak już załapie, to dym za mną okropny)...
Czy jest to możliwe? bo regenerowana pompa ponoć 1000zł :cry: :cry: i nie wiem czy wymieniać czy coś innego mogłoby to jeszcze być :?:
Dodam że przy temperaturach około 10 stopni też źle palił ale teraz to dokładnie jak w linku untaztooda :cry:
Przebieg jeśli wierzyć licznikowi : 211 000km, silnik 110 asv, rok 2000.
123jt321
Stella
Stella

Postprzez untaztood » 17 grudnia 2012, 01:21

123jt321 napisał(a):Mi odpalało zupełnie tak jak u untaztooda w linku, zawsze przy pierwszym porannym odpaleniu autka, które stoi na zewnątrz, dodatkowo duży bąbel powietrza, na 3/4cm w przeźroczystym wężyku.

Został wymieniony:
teraz - filtr paliwa, wężyki paliwowe, zaworek zwrotny plus oringi, do tego dodatkowy zaworek na przewodzie dochodzącym do pompy, sprawdzony kąt wtrysku, dawka paliwa oraz rozrusznik i świecie żarowe. Wszystko okazało się w porządku i pali ciut lepiej ale dalej podobnie jak w linku i podejrzenie wg mechaników padło na pompę wtryskową paliwa, że się już spierniczyła i gdzieś przez nią ciągnie lewe powietrze i nie dochodzi ropa przy pierwszym odpaleniu(no jak już załapie, to dym za mną okropny)...
Czy jest to możliwe? bo regenerowana pompa ponoć 1000zł :cry: :cry: i nie wiem czy wymieniać czy coś innego mogłoby to jeszcze być :?:
Dodam że przy temperaturach około 10 stopni też źle palił ale teraz to dokładnie jak w linku untaztooda :cry:

Ja wymieniłem to samo co Ty + zrobiłem remont głowicy. Odpalał dalej tragicznie. Kupiłem nowe wtryski (216) i odpala idealnie. Tak więc regeneruj wtryskiwacze, lub kupuj nowe.
Na zimno leją, nie dając ciśnienia. Stąd właśnie chmura z wydechu. Też obstawiałem pompę.
untaztood
FR
FR

Postprzez leoTDI » 17 grudnia 2012, 08:09

123jt321 napisał(a):Mi odpalało zupełnie tak jak u untaztooda w linku, zawsze przy pierwszym porannym odpaleniu autka, które stoi na zewnątrz, dodatkowo duży bąbel powietrza, na 3/4cm w przeźroczystym wężyku.

Został wymieniony:

Nie lepiej podjechać do tunera ? Może to tylko nastawnik (!) Wystarczy wyczyścić i będzie OK, ale możliwe że masz problem z tzw. "falą" pompy w wyniku "suchego" paliwa lub wady materiałowej (najczęściej) rolek lub problem z tłokorozdzielaczem pompy (czy gorzej pali na gorąco - tj. tuż po zgaszeniu silnika ?). Ale mogą też być wtryski (choć obstawiam pompę. Nie chcę Cię straszyć, ale grozi ci w pewnym momencie laweta jak padnie zasilanie paliwem. Podjedź i zdiagnozuj i oszczędź sobie ew. stresu. Sam to przerabiałem.

ps.
Ten pęcherzyk powietrza to "pikuś" (nie ma znaczenia)
leoTDI
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Postprzez 123jt321 » 17 grudnia 2012, 12:03

Dzięki Panowie postaram się zrobić tak jak piszecie, najpierw może te wtryski bo chyba koszt mniejszy, a jeśli to nic nie da to trzeba tą pompę wymieć i tyle :roll: !
Dziękuję raz jeszcze za wskazówki i dam znać potem co i jak się udało zdiagnozować, czy to tylko te wtryski , nastawnik, czy cała pompa...

Ps. leoTDI ,co do porannego odpalenia go i zaraz zgaszenia i potem od razu ponownego uruchomienia, to pali już bez problemu...
123jt321
Stella
Stella

Postprzez untaztood » 17 grudnia 2012, 18:23

123jt321 napisał(a):Dzięki Panowie postaram się zrobić tak jak piszecie, najpierw może te wtryski bo chyba koszt mniejszy, a jeśli to nic nie da to trzeba tą pompę wymieć i tyle :roll: !
Dziękuję raz jeszcze za wskazówki i dam znać potem co i jak się udało zdiagnozować, czy to tylko te wtryski , nastawnik, czy cała pompa...

Ps. leoTDI ,co do porannego odpalenia go i zaraz zgaszenia i potem od razu ponownego uruchomienia, to pali już bez problemu...

U mnie też, niezależnie od tego jak niska była temperatura, to po jednorazowym odpaleniu każde następne było OK. Problem następował po paru godzinach.
untaztood
FR
FR

Postprzez 123jt321 » 17 grudnia 2012, 23:54

Dzięki untaztood i w takim razie zrobię porządek z tymi wtryskami, choć jak patrze to i to nie mały wydatek :cry: ale trudno wymienię te wtryski i dam znać czy u mnie też to podziałało :!:
123jt321
Stella
Stella

Postprzez enka » 24 grudnia 2012, 14:53

ja tak z innej beczki - czy można powiązać szybkość nagrzewania się silnika w aktualnych warunkach pogodowych wraz ze zmianą płynu chłodniczego na świeży? ostatnio byłem zmuszony zapodać świeży płyn, oczywiście spuściłem kranikiem i nie tylko, prawie cały poprzedni płyn ponieważ świeżego weszło 5L i zaobserwowałem, że auto po 3km normalnej jazdy osiąga temperaturę 90st (oczywiście stopniowo, nie że boom i już 90 ;) ); nie przegrzewa się, nie przekracza tych 90st, jest constans; z nawiewów też leci już ciepłe powietrze. cieszyć się czy jednak coś jest nie tak? do tej pory przejeżdżałem ze 12~ km i auto jako tako bylo zagrzane.

a z odpalaniem problemów brak, od 'strzała' było i jest.
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Auto: eFeRowe
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Robal_26 » 24 grudnia 2012, 21:35

enka, nie ma powodów do niepokoju, czas nagrzewania płynu jest w dużej mierze zależny od temp, zew, także na chwilę obecna nic nie kombinuj .ok

pozdro :-)
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez untaztood » 26 grudnia 2012, 10:31

enka napisał(a):ja tak z innej beczki - czy można powiązać szybkość nagrzewania się silnika w aktualnych warunkach pogodowych wraz ze zmianą płynu chłodniczego na świeży? ostatnio byłem zmuszony zapodać świeży płyn, oczywiście spuściłem kranikiem i nie tylko, prawie cały poprzedni płyn ponieważ świeżego weszło 5L i zaobserwowałem, że auto po 3km normalnej jazdy osiąga temperaturę 90st (oczywiście stopniowo, nie że boom i już 90 ;) ); nie przegrzewa się, nie przekracza tych 90st, jest constans; z nawiewów też leci już ciepłe powietrze. cieszyć się czy jednak coś jest nie tak? do tej pory przejeżdżałem ze 12~ km i auto jako tako bylo zagrzane.

a z odpalaniem problemów brak, od 'strzała' było i jest.

Przy niższych temperaturach płyn dogrzewają trzy świece, które pewnie masz :) zapewne teraz jak jest odwilż to znów się dłużej grzeje.
untaztood
FR
FR

Postprzez Culler » 31 grudnia 2012, 10:32

witam,
Mam podobny problem do opisywanych w niniejszym temacie. Zanim napisałem tutaj przewałkowałem masę tematów na ten temat, także na innych forach. Kupiłem interfejs VAG i sprawdziłem kąt wtrysku (ok. 60), czujnik temperatury i czujnik paliwa (temp. zbliżone do tych otoczenia na zimnym, na ciepłym w miarę pracy widać wzrost). Wymieniłem świece, akumulator na próbę przekładałem z innego samochodu i było bez zmian (czyli po długotrwałym postoju ciężki rozruch).

Mam pytanie do untaztood . Czy przed wymianą wtrysków sprawdzałeś korekcje (grupa 13 w Vag-u) ? Zastanawiam się czy korekcje mogą sygnalizować o problemach z wtryskami.
Culler
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo ASV

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel