Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
raczej nie - jakby padała uszczelka to pewnie na płynie chłodzącym też byś miał ubytki.cyc999 napisał(a):a te przedmuchy od czego idą jakaś uszczelka padła bądź pada??
Trochę źle się wyraziłem. (według teorii) to jest odpowietrzenie dla pary olejowej która zawsze zbiera się w silniku i każdy ma takie odpowietrzenie tylko w różny sposób rozwiązane. Czasem intensywność powstawania tego jest wiązana ze słabymi pierścieniami ale nie w 100%. Możesz podjechać do mechanika i sprawdzić kompresję na tłokach. Ja bym jednak nie zaślepiał tego przy korku lecz zostawił jakieś miejsce do rozprężenia tego silnika. Podczas "opowieści warsztatowych" słyszałem o przypadku że po wywaleniu właśnie tego odpowietrzenia i zaślepieniu po jakimś czasie pracy silnika wysadziło bagnet od poziomu oleju.cyc999 napisał(a):da się to jakoś naprawić jak tak to jak?? A gdybym pominął ten plastik z tą rurką na wlewie oleju i założył sam korek co by się działo??
Nie wiem jaka mam przepustnice mowiac szczerze, ale to jest do sprawdzenia.
u mnie tez jest wysoko ten typ chyba tak ma
marcin7x5 napisał(a):Jaki masz kod silnika ATN, AUS AZD czy BCB? Jeżeli masz jeden z 2 pierwszych to masz uszczelkę blaszaną - nie do kupienia nawet w ASO, w 2 pozostałych sa juz chyba oringi gumowe zastosowane. Jeżeli nie masz typowych objawów czyli falowania obrotów na biegu jałowym czy przygasania np podczas dojazdu do skrzyzowania lub po wcisnięciu sprzęgła, poszarpywania to nie musisz jej czyścić. Ja czyściłem ja raptem 2 razy na 200kkm przebiegu. Adaptacji tez nie musiałem robic po tym zabiegu.
maryousz napisał(a):Kod silnika to BCB. Sprawdzalem w etce on line i dla mojego silnika nie specyfikuje zadnej uszczelki.
maryousz napisał(a):Ale czysciles profilaktycznie czy zmusila Cie nieprawidlowa praca silnika? Probuje zrozumiec z czego wynika potrzeba ewentualnej adaptacji.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości