telkom napisał(a):Witam ponownie. Mam za sobą część mechaniczną i część elektryczną. Pozostała do zrobienia część diagnostyczna - to znaczy adaptacja komputera VAGiem i dopiero wtedy będę wiedział czy działa. Na wstępnie zaznaczam, że korzystałem z instrukcji montażu tempomatu i montażu komputera MFA, które są dostępne w dziale Download. WIELKIE DZIEKI DLA "MenIB" ZA POMOC!! Opisze tu kilka problemów i zostawię kilka porad:
1. Przy zakupie nowego licznika z funkcją komputera warto wiedziec jak rozpoznać czy ma tą funckję. Różni się tylko wyświetlaczem. Trzeba popatrzeć pod odpowiednim kątem na wyswietlacz pod obrotomierzem tak aby było widać segmenty wyświetlane. Musi miec tylko jeden wiersz cyfr (większa niż dotychczas wysokość). Dodatkowo widać takie segmenty jak l/100km. Warto kupić licznik ze znanym kodem pin immobilisera.
2. Przy zabudowie MFA warto pomyśleć od razu o tempomacie bo to ta sama robota w środku auta (dla tempomatu dodatkowo jeszcze demontaż wycieraczek i podszybia). Warto więc kupić manetkę prawą i lewą (z kompem i z tempo - numery już podawałem). Pamietac należy że do tempomatu potrzebujemy wiązkę (sprzedają zestawy). Do komputera trzeba tylko dołozyć 4 przewody do istniejącej już złączki.
3. Aby podmienić licznik musimy znac kody PIN immo zarówno nowego jak i starego licznika. Kod ze statego licznika miałem podany na zawieszce do kluczy wydanej przy zakupie samochodu. Jest ukryty pod czarną "zdrapką" na naklejce. Odczytanie kodu z nowego licznika musiałem zlecić fachowcowi. Zaprogramował też przebieg [km] w nowym liczniku. Ta usługa trochę kosztuje - dlatego warto kupic licznik już z kodem.
4. Przy podpinaniu przewodów do złączek licznika nie trzeba jakichkolwiek konektorów. Po otwarciu złączek przewody wciska się w istniejące piny (bardzo łatwo).
5. Wiązka do tempomatu miała inne kolory przewodów niż w intrukcji (bo była z A3). Podaje więc numery pinów a nie kolory (numery są na wtyczkach):
pin w tempomacie//pin w czarnej złączce
7 i 4 (zmostkowane) //3
2 // 1
5 // 9
3 // 2
6 podłaczyć do bezpiecznika nr 5 (7,5A) do niebiesko-czarnego przewodu
6. I niespodzianka: SILNIK AGN NIE MA WYPROWADZONEJ CZARNEJ WTYCZKI Z ECU (JEDNOSTKI STRUJĄCEJ). JEŚLI CHCEMY PODŁACZYĆ TEMPOMAT TO PRZEWODY MUSIMY PROWADZIĆ WPROST DO KONEKTORA NA ECU. Z tym na razie się wstrzymałem.
Na razie to tyle. Jak zrobię adaptacje to napiszę czy wszystko działa. pozdrawiam
POwiedz mi bo nie rozumiem, ten pin co wyciagnę z bezpiecznika to zo robię z nim? Jak go odłączyłem to przestał działąć mi climatronic. Jak podpiołem to znowu działa? Czy mam zlutowac te kable ze sobą czy jak?Z góry dziękuję