Kiedyś miałem podobną sytuacje tyle że w silniku benzynowym. Też dymił na biało. Tylko po wyminie paska rozrządu rolki napinacza, chciałem też od razu pompę wody wymienić, ale "ponoć dobry" mechanik powiedział że pompy nie trzeba wymieniać skoro jest dobra. Trochę się zdziwiłem, ale ucieszyłem bo mniejszy wydatek. Jak sie potem okazało nie słusznie pompa się sypła zaraz;/ a po wymianie właśnie silnik dymił na biało jak cholera po pierwszym odpaleniu to była masakra, ale owy mechanik zapewniał że to jest normlny objaw... Później sie to powtarzało przy odpalaniu sinika zimnego po nocy ( juz nie było tak mocnego dymienia) i dymił. Gadałem potem z innym mechanikiem i powiedział że pompe wody należy zawsze wyminiać po ściągnieciu paska rozrządu, nawet jeśli ustawi pompę jak była od samego porządku nic to nie da, bo ją szlag trafi zaraz. wyminiłem pompe i problem sie rozwiązał. To jeśli chodzi o biały dym..
a co do odpalania może jest nie tak jak powinien być ustawiony rozrząd, z tego co orientuje to właśnie odpalanie zależy od idealnego ustawienia... Być może się mylę, jeśli tak to może mnie ktoś z forum poprawić