Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sprzęgło przypalone ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sprzęgło przypalone ?

Postprzez Mati16 » 16 kwietnia 2013, 19:26

Witam. Panowie mam pytanie czy czasem nie przypaliłem sprzęgła. otóż to wyciągałem forda transita który sie zakopał w błocie była dośc spora górka ja stałem na kostce brukowej (typu jumba)też miałem sporą górkę przed sobą i co ... i gaz do 3 tys bo na mniejszych samochód przygasał (110KM) oczywiście od razu paliła sie guma ( zimowa) i tak z 5 razy na szarpnięcie próbowałem go wyciągnąć. za każdym razem fajczyło porządnie gumę. Było to dzisiaj rano smród wokół samochodu unosił sie do południa potem już nie. Ale teraz jak przyjechałem do domu czuć ten sam zapach z pod maski ale już słabo. Ten sam zapach towarzyszył paleniu gumy. I to moje pytanie czy to jeszcze jest smród gumy czy już sprzęgła :?: :?: :cry: Auto na każdym biegu przyspiesza normalnie nic sie nie dzieje sprzęgło nie śliga , w sumie to nic sie nie zmieniło. Tylko ten zapach mnie nie pokoi :cry:
Mati16
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Sprzęgło przypalone ?

Postprzez untaztood » 16 kwietnia 2013, 19:43

Smród spalonego sprzęgła zawsze kojarzył mi się ze "spalonymi śmieciami" :)
Zapach jak to zapach, trochę pomęczy i przestanie.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez colin23 » 16 kwietnia 2013, 20:30

Na razie może się nie ślizgać bo jest dość ciepło. Przypalić mogłeś. A sprawdzisz jak będzie około 1-4 stopni czy przyśpieszając na 4 i 5 biegu będziesz widział fruwający obrotomierz.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez Mati16 » 16 kwietnia 2013, 21:05

Na 4 i 5 biegu też normalnie się zachowuje na 4 przyspiesza normalnie ma zryw taki jak miał od samego początku.Przy zaciągniętym ręcznym na każdym biegu silnik zdycha , jeśli chodzi o szybki 1,2,3,4 to też jest ok. kurcze jestem prawdopodobnie za kilka dni przed dość sporą trasą - 1500km. Zaczynam mieć obawy :-| Jescze na niskiej temp. sprawdze z samego rana..

-- 16 kwietnia 2013, 21:05 --

ale samochód stał cały dzień poźniej to ostygł i też nic sie nie działo, tylko został ten zapach w kabinie go nie ma ale na zewnatrz troszkę czuć jak maske dźwigne.. temperatura ma duże znaczenie?
Mati16
Stella +
Stella +

Postprzez PaVLo » 16 kwietnia 2013, 22:02

Dopóki sprzęgło się nie ślizga to jest ok. Napisz jeszcze czy czujesz, że teraz sprzęgło bierze wyżej czy tak jak wcześniej.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Mati16 » 17 kwietnia 2013, 06:01

Teraz z rańca sprawdzałem przy niskiej temperaturze ( 2+) czy jest coś ślizga ( tak jak radził colin23 )i nic nie ślizga. Na 5 biegu da się ruszyć ale to na ledwo co pół sprzęgle deliktny ruch sprzegła i motor zdycha. nawet do końca nie trzeba puszczac. zapachu rano nie było juz nie było pod maska. po przejechaniu 1km też jic nie czuć. bierze na tej samej wysokości co i wcześniej.
Mati16
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 17 kwietnia 2013, 06:29

Mati16 napisał(a):Teraz z rańca sprawdzałem przy niskiej temperaturze ( 2+) czy jest coś ślizga ( tak jak radził colin23 )i nic nie ślizga. Na 5 biegu da się ruszyć ale to na ledwo co pół sprzęgle deliktny ruch sprzegła i motor zdycha. nawet do końca nie trzeba puszczac. zapachu rano nie było juz nie było pod maska. po przejechaniu 1km też jic nie czuć. bierze na tej samej wysokości co i wcześniej.

Sprawdzaj tak częściej to dopiero rozwalisz tarczę sprzęgła.
untaztood
FR
FR

Postprzez QQmonzter » 17 kwietnia 2013, 10:49

Kolegom raczej chodziło o to czy w trasie na 4 i 5 biegu się nie ślizga. Sprzęgło kiedy jest zużyte najpierw zaczyna się ślizgać własnie na wysokich biegach przy dodawaniu gazu.
Proponuje już więcej pod domem nie ruszać z 5 biegu. :-D
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez colin23 » 17 kwietnia 2013, 18:39

Nikt nie kazał Ci ruszać z piątki ;) Jak już chcesz sprawdzić to jedziesz na 4 lub 5 biegu tuż przed tym jak włącza Ci się turbo. Jak włączy się turbo i samochód ma duży moment obrotowy, wtedy może zacząć się ślizgać. Ale nawet jakby się zaczęło to możesz jeszcze trochę z tym jeździć. Gorzej jak jeszcze zrobisz kilka startów na 5 to oprócz sprzęgła będziesz musiał zainwestować w nowy dwumas.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez Mati16 » 17 kwietnia 2013, 18:48

No pierwszy raz w życiu z 5 ruszałem ;P w trasie też nic się nie dzieje wszystko pracuje normalnie. Już bez żadnych kombinacji normalnie jeżdżąc. Żadnych objawów. Tylko ten delikatny zapach jeszcze wyczuwalny po otwarciu maski dobiegający z samego dołu samochodu. nie jest on intensywny ani wyczuwalny że po podnesieniu maski od razu buchhh.. Taki sam zapach był jak guma sie przypaliła, wrecz identyko. Czyli to możliwe że tak od tej gumy czuć ???
Mati16
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 17 kwietnia 2013, 18:56

Albo sąsiadce przypaliły się kotlety
untaztood
FR
FR

Postprzez Mati16 » 17 kwietnia 2013, 19:01

Być może i to. Pierwszy raz miałem styczność z takim smrodem. Bardzo często jeżdżę samochodem za granice. Kilometry rzędu 1500. może i nie tak daleko ale nie chciał bym "niespodzianki" na niemieckiej autostradzie ....
Mati16
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 17 kwietnia 2013, 19:43

Lepsza niespodzianka na niemieckiej autostradzie, niż na drodze krajowej w Polsce.
untaztood
FR
FR

Postprzez Mati16 » 18 kwietnia 2013, 20:52

Sprzęgło nie ślizga pracuje normalnie. Oby jak najdłużej. Tylko jeszcze jest ten delikatny zapach ;/ koło silnika. Długo on bedzie ?
Mati16
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 18 kwietnia 2013, 20:57

Kup parędziesiąt choinek, to zaraz zniknie.

P.S.
Czy liczba w Twoim nicku to wiek? :-)
untaztood
FR
FR

Postprzez Mati16 » 18 kwietnia 2013, 21:03

Nie ;P Na choinki to wydatek ( a w kabinie i tak nie czuć nic) ;P Może i pytania banlane dla Ciebie są ;) Ale zastanawia mnie czemu tak jest ?

-- 18 kwietnia 2013, 21:03 --

Jestem zielony w sprawach silnikowych czy przekładni, zawieszenia to już inna bajka;p Ale dziwne być może to i go wogóle nie przypaliło tylko ta opone. Ale ta woń smrodu mnie dręczy ;p
Mati16
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel