Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Źle wchodzi 1-bieg, sprzęgło źle rozłącza....

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Źle wchodzi 1-bieg, sprzęgło źle rozłącza....

Postprzez Misiek0101 » 9 lipca 2013, 09:21

witam
Moj problem wygląda nastepująco : w niskich temperaturach mialem problem z wbiciem 1 biegu. Przy pierwszej próbie czuć było betonową ścianę. Dopieroro 2,3 podejscie okazało się skuteczne (nawet ponowne wysprzęglanie nie działało). Teraz gdy są wyzsze temperatury problem prawie ustąpił = 1-ka wchodzi ale tak jakby na 2 razy (ale wchodzi;) -PROBLEM WYSTEPUJE TYLKO NA ZAPALONYM SILNIKU NP W MOMENCIE KIEDY STOJE NA SWIATLACH, NA ZGASZONYM WSZYSTKO JEST PERFECT)wspomne że na cięgnach nie ma luzu i możliwe regulacje nie wyeliminowaly problemu. Za to jak do 1-ki sie w miare przyzwyczailem pojawil sie problem ze sprzęgłem. Zaczęło brać wyżej, nie jest to sama góra ale zdecydowanie widac pogorszenie. I za cholere nie wiem od czego zacząć.Auto ma najechane ponad 90tys rok 01/02 (potwierdzone, tryb jazdy poprzednika tylko miejski).Leon 1.6 16v 105 koni AUS
czy moze to byc wina wyjechanej tarczy lub docisku? -sprzeglo sie nie slizga jeszcze, lozysko oporowe nie piszczy
czy pompa badz wysprzęglik? - ani jedno ani drugie bez oznak wycieków lub sparcialej gumki?

sprzeglo 2-krotnie odpowietrzane, auto zalane p.hamulcowym valeo dot 5

p.s Wspomne tylko, ze z mojego odczucia problem jest zauwazalny szczegolnie w momencie puszczania sprzęgłą - rozłączania/wysprzeglania ;)

Jesli ktoś miał podobny problem to byłbym mega wdzięczny za pomoc lub ukierunkowanie od czego zacząć eliminować te usterki :)
Pozdrawiam serdecznie
Misiek0101
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AUS 1.6

Reklama

Re: Źle wchodzi 1-bieg, sprzęgło źle rozłącza....

Postprzez olszu » 9 lipca 2013, 09:33

Przeczytaj ten temat. Dotyczy TDI ale może w skrzyniach z benzyny jest podobnie. Przejrzyj szczególnie posty kolegi pablo28.
viewtopic.php?f=40&t=36199&hilit=luz+na+wa%C5%82ku
olszu
Sport
Sport

Auto: 120d
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Misiek0101 » 9 lipca 2013, 09:56

Dzięki wielkie! obawiam sie aby ta 1-ka nie pochodziła od skrzyni. Z tego co mowił znajomy mechanik do którego jezdze, że ze skrzynia w przeszłosci prawdopodobnie było coś kombinowane;) nie wiem po czym to stwierdził ale pozostaje wierzyc mu :D U mnie znów była delikatna regulacja cięgien bo wiekszego luzu tam nie ma. Poduszki z lizakiem są całe...Jeszcze spróbuje testu z 3-ką jak w temacie wyżej. Pozdro
Misiek0101
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez marcin7x5 » 16 lipca 2013, 10:27

Zacznij może od wymiany oleju w skrzyni. Skoro po rozgrzaniu jest dobrze to może byc to przyczyną tzn olej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna