Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
GratkiMarcin 89 napisał(a): niedługim czasie remont:)
pewnie ponad 4 kafle wyjdzie, wszystko zależy na jakich częściach będziesz robił, po studiuj forum abyś wiedział co możesz w zamienniku a co koniecznie musi być w ori. Mechanik pewnie przypuszczał pierścienie, może turbo jeszcze puszczać.Marcin 89 napisał(a):jestem na to przygotowany
=>Marcin 89 napisał(a):czy li na 10 tys bierze jakis litr
czyli zużycie oleju zwiększyło się od sierpnia?Marcin 89 napisał(a):ponad litr cała miarke na 5 tys
HajLajf napisał(a):Witam,
Znowu mam problem z leonem...
Mianowicie jakiś czas temu wymieniałem olej w pewnym warsztacie samochodowym(wraz z uszczelką na misce). Po przejechaniu około 2tyś km, zapaliła mi się żółta kontrolka oleju, pomyślałem że zalali pewnie minimum jak to często się zdarza, wiec zbagatelizowałem problem(dolałem 1l). Po przejechaniu następnych 2tyś km, kontrolka zapaliła się ponownie.. Nie powiem bardzo mnie to już zaniepokoiło.
Leon nie kopci, ładnie chodzi(lekko coś jedynie klekocze, ale u kolegi jest podobnie może troszkę mniej), silnik suchy nigdzie nie cieknie.
Dodatkowo turbina jest po regeneracji.
Do wymiany mam aktualnie rozrząd, ale to raczej nie ma chyba wpływu na branie oleju.
Autko ma 210tyś przebiegu(realny).
Jakie mogą być jeszcze tego powody? Pierścienie..?
Niedawno kupiony samochód a już tyle do niego dołożone(turbina,maglownica..),aż powoli zaczynam żałować zakupu.
Syjon napisał(a):Mam podobny problem. Samochód bierze 1l oleju na około 2 tyś km. Mechanicy wymiękają.(byłem w 2 serwisach)
-Silnik w żadnym miejscu nie cieknie, suchy
-Brak oleju w płynie chłodniczym
-Pierścienie szczelne
-Turbo szczelne po regeneracji, dodatkowo sprawdzone drugi raz.
-Było podejrzenie nie szczelnym pompowtrysków, także zostało obalone.
-Samochód nie kopci, żadnych spadków mocy
Silnik 1.9 TDI 110km ASV
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Co to może być?
untaztood napisał(a):Jeśli ktoś miał podejrzenie, że coś jest nie tak z pompowtryskiem w ASV, to zmień mechanika.
to raz. A dwa, że układ wtryskowy nie ma powiązania z braniem oleju.Maras2003 napisał(a):problem z pompowtryskami w ASV jest taki, że on ich nie ma
jędrek napisał(a):Skoro masz półsyntetyk i bierze dużo oleju to syntetyku jeszcze więcej
jędrek napisał(a):Ile dolewasz tego oleju do litra na 10tys powiedzmy że to norama
Maras2003 napisał(a):Umyj silnik i sprawdź którędy leci.
Maras2003 napisał(a): U mnie pociło się nad kolektorem dolotowym, z pokrywy zaworów.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość