Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[Pb+LPG] Kontrolka check engine

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[Pb+LPG] Kontrolka check engine

Postprzez AnCyMoNeK » 13 lipca 2013, 22:30

Witam wszystkich .
Otóż mam taki problem , może opiszę od początku . Wiele już czytałem na ten temat i parę rzeczy już robiłem lecz dalej mam problem z tą kontrolką . Najpierw napiszę że jestem posiadaczem Seat Leona 2 rok 2006 silnik 1.6 benzyna z gazem . Gdy zaświeciła mi się ta kontrolka pierwszy raz podjechałem ją skasować jednak później coraz częściej mi się zaświecała zaczeło szarpać silnikiem drgać i dziwnie pracować . Podjechałem do jednego mechanika - błąd sondy . Drugi mechanik - błąd sondy . Trzeci - błąd sondy jednak nikt nie był przekonany czy ją wymienić czy nie , czy to przez gaz czy nie , może co innego . W końcu zdecydowałem się podjechać do salonu wgrali mi nowe oprogramowanie jednak nic to nie dało później stwierdzili że jednak trzeba wymienić . Więc podjechałem do mechanika i wymieniłem sondę , później wgrałem jeszcze raz nowe oprogramowanie i podnieśli mi obroty na biegu jałowym bo czułem drgania . Kontrolka zgasła jednak dalej czułem lekkie szarpanie najbardziej na ( dwójce , trójce ) . Postanowiłem wyczyścić przepustnice i oczywiście adaptacja . Jednak dalej szarpanie lekkie . Postanowiłem podjechać na gaz żeby podregulować zresztą parę razy ich odwiedzałem , coś tam poprawiali zawsze ale mówią że powinno być dobrze . Więc stwierdziłem że odpuszczę to lekkie szarpanie . Jednak z 2 tygodnie temu zaświeciła się znowu a wymieniłem ją w lutym , od razu podjechałem do mechanika błąd spalania chyba znowu ta sonda że mała dawka paliwa , no to pomyślałem że jadę na gaz oni sprawdzili podregulowali zwiększyli że jest na pewno dobrze . No i tydzień było dobrze jednak dziś znowu zaświeciła już nie wiem co mam robić . Macie jakieś pomysły przez co to może być ?

-- sobota, 13 lipca 2013, 19:38 --

Chciałem jeszcze dopisać że w protokole diagnozy wystąpiły 2 usterki takie same o numerze 16555 P0171 006 rząd cylindrów 1 , system pomiaru paliwa system za ubogi , i teraz też wyskoczyło system za ubogi . W poniedziałek podjadę na gaz żeby skasowali i coś podregulowali . Przy okazji dowiem się czy znowu ten sam błąd ale raczej tak :| pomoże ktoś co mogę jeszcze kombinować ?
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: [Pb+LPG] Kontrolka check engine

Postprzez ciagus » 14 lipca 2013, 07:02

Podczas jazdy na benzynie też szarpie i wyskakuje check?Jeśli nie to przyczyną będzie prawdopodobnie źle wyregulowana instalacja gazowa lub wadliwie działający któryś z jej elementów.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez black-dimon » 14 lipca 2013, 10:56

Spróbuj pojeździć trochę na benzynie i zobacz czy jest taki sam efekt.
Sprawdź też jaki kolor mają świece, jaką sondę założyłeś? Z numeru czy jakiś zamiennik? Ten motor ma jedną sondę czy dwie? Może jeśli ma dwie to wymieniłeś nie właściwą? Sprawdź filterek fazy lotnej gazu. Jaka to instlacja - marka.
Sprawdź też filtr powietrza. Po zaświeceniu chek przerzuca na benzynę? czy później przerzuci na gaz czy musisz to z palca zrobić?

Więcej info, a coś da się zrobić

Opisane usterki wiążą się ze sondą, jeśli ma dwie to jest uszkodzona pierwsza ( na 99% ), druga "sprawdza" pierwszą. ( błąd P0171 )
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez AnCyMoNeK » 14 lipca 2013, 14:19

ciagus napisał(a):Podczas jazdy na benzynie też szarpie i wyskakuje check?Jeśli nie to przyczyną będzie prawdopodobnie źle wyregulowana instalacja gazowa lub wadliwie działający któryś z jej elementów.
Podczas jazdy na benzynie na pewno też delikatnie szarpie , kiedyś zaświecał się też na benzynie teraz nie wiem . W marcu wymieniłem sondę i do lipca było dobrze . Teraz drugi raz mi wyskoczył i jeszcze go nie skasowałem , podjadę jeszcze na gaz żeby skasowali i podregulowali jeżeli jeszcze raz wyskoczy wtedy spróbuje tylko na benzynie .

-- niedziela, 14 lipca 2013, 15:19 --

black-dimon napisał(a):Spróbuj pojeździć trochę na benzynie i zobacz czy jest taki sam efekt.
Sprawdź też jaki kolor mają świece, jaką sondę założyłeś? Z numeru czy jakiś zamiennik? Ten motor ma jedną sondę czy dwie? Może jeśli ma dwie to wymieniłeś nie właściwą? Sprawdź filterek fazy lotnej gazu. Jaka to instlacja - marka.
Sprawdź też filtr powietrza. Po zaświeceniu chek przerzuca na benzynę? czy później przerzuci na gaz czy musisz to z palca zrobić?

Więcej info, a coś da się zrobić

Opisane usterki wiążą się ze sondą, jeśli ma dwie to jest uszkodzona pierwsza ( na 99% ), druga "sprawdza" pierwszą. ( błąd P0171 )

Tak jak już pisałem pojeżdżę jeszcze na gazie po podregulowaniu jak wyskoczy jeszcze raz dam na benzynę , sondę założyłem firmy NTK taką samą jak była oczywiście nową , ta sonda jest pierwsza na kolektorze z tyłu na pewno właściwą zresztą nie świeciło po wymianie przez 4 miesiące a tak to by dawno zaświeciła . Filtr powietrza sprawdzałem czyściutki zresztą pod maską staram się utrzymywać wszystko tak jak trzeba . Instalacja parownik ,zawór odcinający , wielozawór wlew Tomasetto elektroniczna jednostka Oscar , urządzenie wtrysku gazu Hana . Filterek gazu wymienię za niedługo do 2 tygodni , teraz jadę w poniedziałek umówić się na wymianę rozrządu bo już 97 tys. i przy okazji na gaz podregulować i umówić się właśnie na przegląd gazu . Po zaświeceniu nie przełącza na benzynę dalej na gazie jeździ . Pierwszy raz przy odpaleniu teraz mi nie zgasł w sumie odpala na benzynie :| a tydzień później czyli w piątek na obwodnicy przy 130 mi się zaświecił . Przez ten tydzień cały czas jeździłem nawet 180 i nie zaświeciło . Błąd który podałem o numerze 16555 P0171 006 jest przed wymianą sondy teraz nie wiem czy ten sam ale raczej tak na lapku zwykłym po podłączeniu też było coś że mała dawka . Sondy drugiej nie kupię na pewno :?
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 16 lipca 2013, 09:20

Byc może masz nieszczelnośc w dolocie czego objawem może byc właśnie bład sondy. Warto też sprawdzic cała wiązkę elektryczną od sondy do sterownika bo może być cos nie tak na jednym z kabelków.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez AnCyMoNeK » 16 lipca 2013, 15:36

Dziś check skasowany , wyszedł błąd za ubogo , gaz podregulowany i filterek wymieniony na nowy , przy okazji zalałem gaz na shellu może na orlenie już kiszkę sprzedają bo zawsze tam tankowałem .

-- wtorek, 16 lipca 2013, 16:36 --

marcin7x5 napisał(a):Byc może masz nieszczelnośc w dolocie czego objawem może byc właśnie bład sondy. Warto też sprawdzic cała wiązkę elektryczną od sondy do sterownika bo może być coś nie tak na jednym z kabelków.

Tych dwóch rzeczy jeszcze nie sprawdzałem sondę wymieniłem razem z wtyczką więc powinno być wszystko ok . Dam znać jak zaświeci mi na gazie teraz i kiedy ,to zmienię na benzynę .
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Postprzez m4niac » 16 lipca 2013, 18:44

Taki jest właśnie efekt zakładania gazu gdzie są 2 sondy lambda.Wszyscy piszą że jest tak super i że nie ma żadnych problemów ale fakty są inne. W golfach zagazowanych sondy 2 x częściej padały niż w benzynie. A jaką masz tą instalacje i gdzie zakładałeś?
m4niac
Signo
Signo

Auto: Leon II

Postprzez AnCyMoNeK » 21 lipca 2013, 20:33

Napisane jest wyżej jakie części , a zakładałem na osiedlu :-D

-- niedziela, 21 lipca 2013, 06:34 --

No i lipa :-( po 150 km check znowu zaświecił , dodam że jeszcze po wymianie filterka gazu i podregulowaniu , przeczyściłem wszystkie plastiki idące od przepustnicy do filtra powietrza pozakładałem i posprawdzałem wszystkie zaciski łączące . Teraz mój kolejny etap skasuje checka w poniedziałek zaleje najmocnieszą benzynke (pierwszy raz ,zawsze jezdziłem na 95) i doleje jakiegoś specyfiku co niby przeczyszcza . Zobaczymy czy zaświeci na benzynce . Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły lub dobre rady :-D ??

-- niedziela, 21 lipca 2013, 21:33 --

Dzisiaj po około 50 km jazdy check sam zgasł a nie został skasowany . Pytanie czemu ?? Czy jak podjadę w poniedziałek żeby podpiąć go pod kompa ten błąd dalej będzie czy poczekać aż się pojawi na nowo i dopiero go skasować i zacząć jeździć na benzynie ??
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 22 lipca 2013, 12:41

Może tak byc, że jest zapisany w pamięci sterownika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez AnCyMoNeK » 12 sierpnia 2013, 21:01

jednak poczekam jeszcze jak się zaświeci wtedy będę miał pewność

-- sobota, 10 sierpnia 2013, 15:12 --

No więc tak po zgaszeniu checka samemu, nie zaświecał się aż do przedwczoraj . Wtedy znów zaświecił, pomyślałem jadę jutro na rozrząd to mi skasuje wyszło ubogo jak zawsze . Po zrobieniu rozrządu jeździłem tylko na benzynie 98 czyli wczoraj w ten sam dzień check znów zaświecił ku mojemu zdziwieniu że tak szybko i to jeszcze na benzynie 98 plus dolałem do niej jakiś produkt stp do przeczyszczenia niby .Czyli świeci na benzynie i świeci na gazie . Zauważyłem również że przed rozrządem na biegu jałowym wskazanie komputera było 0,7 - 0,8 czasami nawet 0,6 , teraz mam praktycznie cały czas 0,9 sporadycznie 0,8 l/h . Czy coś jest nie tak ? Już nie wiem co mam robić :? Wszelkie rady, pomysły mile widziane. Mi się wydaje skoro ma teraz większą dawkę to raczej za ubogo nie powinno wyjść więc jestem ciekaw co teraz wyszło ,tego dopiero dowiem się w poniedziałek . Ale jak za ubogo to już nie wiem sam skoro niby więcej pali i w dodatku benzyna 98 :-(

-- poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 22:01 --

No i wyszło znów za ubogo . To już ku..a nie wiem
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 13 sierpnia 2013, 09:08

Może cos jest nie tak z tym rozrządem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Re: Odp: [Pb+LPG] Kontrolka check engine

Postprzez pawelek87 » 14 sierpnia 2013, 07:30

Bym polecał poszukać przez wujka google poleconego mechanika od gazu w twoim mieście. Możesz wymienić i 100 razy sondę ale jak ktoś ci dobrze gazu nie wyreguluje to błąd sondy będzie cały czas ci wywalać. Z tego co piszesz to gazownik który ci instalację robił za bardzo się na tym nie zna

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
pawelek87
Stella
Stella

Auto: Leon II

Postprzez ciagus » 17 sierpnia 2013, 19:53

Dokładnie tak jak pawelek87 radzi.Masz pod maską silnik który bez kaprysów znosi lpg, pod warunkiem że podzespoły są zamontowane zgodnie ze sztuką i instalacja jest poprawnie wyregulowana.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Postprzez AnCyMoNeK » 20 sierpnia 2013, 10:45

Tylko że kwestią nie jest gaz bo gazownik jest bardzo dobry i niejedna osoba go poleca . Skoro po skasowaniu jeździłem tylko na benzynie i na benzynie zaświecił się wcześniej niż na gazie to kwestią jest coś innego ale co ? tego nie mam pojęcia . Teraz po skasowaniu jeździłem cały czas na gazie i jeszcze nie zaświecił . A już zrobiłem z 800 km . Z mechanikiem który też jest bardzo dobry i już nawet na tym forum ktoś go polecał , mówił że jeszcze popatrzymy na przepływomierz , ma się odezwać jak coś tam wykombinuje żeby nie wymieniać wszystkiego bez sensu . Na razie jeżdżę nic takiego się nie dzieję oprócz tego że zaświeci więc dalsze rzeczy opiszę z czasem . Chodź w dalszym ciągu liczę na waszą pomoc :)
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Postprzez jorgo » 23 sierpnia 2013, 16:30

Witam.
Twój przypadej jest identyczny jak mój choć ja jestem dopiero na etapie wymiany sondy która nie polepszyła znacząco pracy silnika.
Nadal odczuwam lekkie szarpanie gdy wcisnę mocniej gaz. Przy spokojnej jeździe nic się ie dzieje. Przy wymianie sondy zostały wymienione filtry i sprawdzone ustawienia miłą być ok a nie jest :-(
Przez weekend będę testował auto i w przyszłym tygodniu udam się do gazownika. Jeśli uda się coś ustalic dam znać.
jorgo
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez black-dimon » 31 sierpnia 2013, 20:24

Ostatnio jadąc samochodem wpadłem na pomysł.
Nie będzie to wina przepływomierza?
Odpowiada za odpowiednią masę powietrza dostarczanego do mieszanki; podając za mało wywala błąd sondy ( za ubogo ).

Jeśli to jest rozwiązanie Twojego problemu to możesz mnie poklepać po plecach i powiedzieć good job :D jeśli to nie to, to się poddaję.
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez AnCyMoNeK » 1 września 2013, 18:12

Na razie check nie zaświecił po ostatnim skasowaniu i jeszcze nic nie robiłem od ostatniego więc jak coś będzie się działo w tym temacie to dam znać :wink:
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Postprzez kroma » 10 września 2013, 07:14

Witam,
wczoraj założyłem gaz w swoim leoniku 1.6 bse i również pojawiła mi się ta kontrolka.
Wg książki serwisowej pisze że jest to "Usterka układu wydechowego: jeśli podczas jazdy wystąpi usterka powodująca zmianę składu spalin (np. usterka sondy lambda). Zredukować prędkość i jechać ostrożnie" : D
Na innym forum jako odpowiedź na podobny temat odpowiedziano że winą jest brak dodatkowego czujnika temp po reduktorze.
Pozostali użytkownicy 1.6 w gazie również mają ten sam problem z kontrolką?
kroma
Stella +
Stella +

Auto: LEON II

Postprzez marcin7x5 » 10 września 2013, 09:05

Źle dobrana lub zmontowana instalacja gazowa.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez AnCyMoNeK » 30 września 2013, 20:03

Witam od ostatniego skasowania check dalej nie wyskoczył co dziwne ale na razie czekam . Miałem 3 dni temu tylko taką sytuacje jadąc około kilometra po odpaleniu zacząłem wyprzedzać nagle poczułem brak mocy więc zrezygnowałem i daje gazu a tu nic nagle zaświeciła mi się kontrolka od esp i check zaczął mrugać . Szybko zjechałem na bok i zgasiłem . Za chwile odpaliłem chodź ciężko chciał ale po dodaniu gazu w końcu załapał i już normalnie chodzi do teraz . Taka sytuacja zdarzyła mi się już dwa razy . Ale nie mam pojęcia od czego :?
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Postprzez kroma » 30 września 2013, 20:56

Mi natomiast po pojawieniu i skasowaniu juz się nie pojawiła :) oczywiście odpukać !
kroma
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 1 października 2013, 11:39

Diagnoza Vag aby odczytac błedy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez kroma » 7 października 2013, 15:23

Witam,
dziś wracając z pracy wyskoczyła mi kontrola EPC,obroty zaczęły wariować auto nie chciało jechać i po chwili wyskoczyła dodatkowo kontrolka CHECK ENGINE.. Na szczęście po chwili auto zaczęło jechać (bardzo mulasto) ale kontrolki dalej się świecą. Po przyjechaniu do domu i po ponownym odpaleniu silnika została sama kontrola CHECK ENGINE. Czy to jakieś nadciągające wydatki ? co to oznacza? Pozdrawiam i czekam na jakiś porady.

PS: Gaz założony w aucie miesiąc temu, po założeniu na drugi dzień wyskoczyła kontrolka check engine po wykasowaniu nie pojawiała się aż do teraz...
kroma
Stella +
Stella +

Postprzez Tuchola_BDG » 7 października 2013, 19:00

Pojeździj troszkę na benzynie i zobacz czy coś się będzie działo, jeśli będzie wszystko ok to pojechałbym do gazownika by zobaczył co jest nie tak z instalacją, albo czy czasem się mapy nie rozjechały.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG

Postprzez Peter007 » 7 października 2013, 20:27

Często przy lpg szaleje lambda. Instalacja musi naprawdę być dobrze dobrana i fachowo zamontowana w przeciwnym razie zamiast dawać oszczędności dokładamy tylko do niej
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Silnik: AZD 1.6

Postprzez kroma » 9 października 2013, 10:26

Wczoraj byłem u mojego gazownika z błędami, jak się okazało były to błędy P0221 P0222 (błędy przepustnicy + pedał gazu). Może mi ktoś powiedzieć czy owe błędy pojawiły się przez instalację gazową? W chwili obecnej błędy wykasowane i od wczoraj auto jeździ ale jak dlugo ?
Jakieś rady ?
kroma
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 10 października 2013, 09:25

Mogły sie pojawic. Każda nieszczelnośc w dolocie lub inaczej zła wartośc podciśnienia/ciśnienia w kolektorze ssącym spowoduje zapaleniem kontrolki EPC
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez kroma » 11 października 2013, 06:27

Instalacja poszła do przerobienia. Jak sie okazało jej zamontowanie było tragiczne...
kroma
Stella +
Stella +

Postprzez Tomaszek » 15 października 2013, 18:26

Witam.

Podepnę się pod temat, walczę z tym samym problemem co kolega, jednak moja historia była inna, check zapalał się latem jak było ciepło, zimą był spokój, zawsze wywalało błędy 19058 i 16555.
Niedawno zakupiłem sobie ELM do kontrolowania tej wkurzającej kontrolki gdyż właściwie zapala mi się chceck raz na tankowanie, czyli ok. 350 km. Na początku ze 2-3 razy wyrzucało błąd P2626 jakoby że sonda, jednak teraz drugi raz pojawia mi se zestaw błędów - konkretnie dwa : P0491 - układ dotłaczania powietrza dodatkowego (blok cylindrów nr 1) i standardowo błąd P2626 -> i pytanie do Was co to może być?

Proszę o pomoc - może ktoś z Was kolegów podpowiedziałby gdzie szukać przyczyny, jeździłem do gazowników, elektryków - twierdzili zawsze że sonda, natomiast ona działa tylko zawsze padało stwierdzenie, że łapie chwilowe błędy ;-( W zeszłym roku jak tylko zrobiło się chłodniej kontrolka sama zniknęła i przez całą zimę nie było po niej śladu, na wiosnę o dziwo tadam i jest, znalazła się zguba - jednak chyba czas najwyższy byłoby wreszcie zrobić z tym porządek, bo pojawiający się żółty znaczek na desce przyprawia mnie o kolejne siwe włosy :-(
Wszelkie podpowiedzi i sugestie mile widziane, może ktoś walczył z tymi błędami i znalazł jakieś rozsądne rozwiązanie.

Pozdrawiam Tomek
Tomaszek
Stella
Stella

Auto: Leon 2 1.6

Postprzez marcin7x5 » 16 października 2013, 08:30

Może problem tkwi w wiązce elektrycznej od sondy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez kroma » 19 listopada 2013, 13:00

Witam również borykam sie z błędem P0491. Jakieś pomysły?
kroma
Stella +
Stella +

Postprzez Richter » 19 listopada 2013, 14:11

Też mam BCB 1.6 16V + LPG. Również miałem problem P0171 - musiałem wymienić drugą sondę lambda i błąd znikł i spalanie wróciło do normy.
Richter
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez kroma » 21 listopada 2013, 20:34

Ale za mój błąd nie jest odpowiedzialna lambda. Przynajmniej taj twierdzi mechanik.
kroma
Stella +
Stella +

Postprzez AnCyMoNeK » 12 grudnia 2013, 12:54

No i check powrócił od ostatniego skasowania dopiero 4 dni temu zaświecił i dziś sam zgasł więc na razie jeszcze czekam aż znowu się pojawi . Czyli rozumiem że wymieniłeś dwie sondy ? Ja mam następny krok zrobić z przepływomierzem a jak to nie pomoże to może ta druga sonda też do wymiany :co: :co:

-- czwartek, 12 grudnia 2013, 13:54 --

Dziś byłem wymienić klocki i tarcze z tyłu bo już padły ,no i powróciłem do tematu checka co się okazało że w tym silniku niema przepływomierza. No i teraz sytuacja jest taka że dalej za ubogo wyszło a pomysłów już brak . Zaznaczę że check pojawił się dwa razy ostatnio i zgasł sam po 3,4 dniach . Nie świecił check a błąd był po podpięciu do kompa teraz został skasowany znowu ale pewnie w niedługim czasie się pojawi na nowo .
AnCyMoNeK
Stella
Stella

Postprzez trojan343 » 12 lutego 2014, 18:56

witam mam ten sam problem wymienilem sonde i znowu sie zapalila kontrolka czy ktos znalazl rozwiazanie tez mam lpg
trojan343
Stella
Stella

Auto: seat leon p1

Postprzez miskok » 23 lutego 2014, 10:33

witam wszystkich . mam seata leona II 1.6 8v silnik bse . z gazem v generacji . miałem identyczny problem jak wy . tez mi sie swieciła kontorlka check i świeciła kontrolka na żółto antypoślizgowa epc bodajże . wyskakiwał błąd na vag uboga dawka gazu czy cos takiego . przejeździłem bardzo duzo gazowników ogólnie mało kto sie zna na 5 generacji w polsce ale polecam z całego serca kolesia z Konina Tel.: 0 669 922 381 bo warto . opłacało sie od pół roku nie mam problemów z tym błędem a już zrobiłem 10tys kilometrów . problem był ze sterownikiem komputera gazu coś fiksował . a naprawił mi od raki w jeden dzień

-- 23 lutego 2014, 10:33 --

może być też uszkodzona cewka zapłonowa jak w tym filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=9DYfoUQ6JwA
miskok
Stella
Stella

Auto: seat leon II

Postprzez trojan343 » 23 lutego 2014, 11:19

witan dzieki za info moja kontrolka sama zgasla po odpalaniu na bezynie czas pokaze czy sie zapali
trojan343
Stella
Stella

Postprzez miskok » 23 lutego 2014, 13:12

u mnie tez sie gasiła kontrolka przy wyłączeniu silnika i odpaleniu od nowa a zapalała sie po jakimś czasie jeździe moze to byc nawet po godzinie jeździe a czasami odrazu sie zaświeciła
miskok
Stella
Stella

Postprzez trojan343 » 23 lutego 2014, 15:23

to ci wymienil caly sterownik jaki byl koszt naprawy ja mam jeszcze gwaracje jutro bede do nich dzwonil .
trojan343
Stella
Stella

Postprzez miskok » 23 lutego 2014, 19:51

tak wymienili mi cały sterownik bo miał bardzo dużo błędów . moja instalacja vialle holenderska . ze względu że to V Generacja - Sekwencyjny wtrysk gazu w fazie ciekłej a koszt założenia takiej instalacji w polsce siega 6tys (czytałęm to w necie )to krzykneli 2tys za sterownik lpe . myślałem żeby wyciągnąć tą instalacje i za tą kase założyć zwykłą instalacje lpg ale zaryzykowałem i nie mam problemów już z tym checkiem i dodam że przerywało mi jak jechałem wiecej niz 120 na godzine.
miskok
Stella
Stella

Postprzez luki0906 » 24 lutego 2014, 10:50

Witam też mam ten problem właśnie wymieniłem pierwsza sonde ( koszt z wymiana 650zł) Przejechałem 100km na benzynie nie uzywjąc gazu i błąd silnika powrócił. Auto jeżdzi normalnie nie szarpie nie przerywa. Wcześniej byłem na regulacji gazu przejechałem z mechanikiem z 50 kilometrów bo ustawiał wszystko i też bez rezultatu ;/ Prosze o pomoc
luki0906
Stella
Stella

Auto: leon II

Postprzez trojan343 » 24 lutego 2014, 20:25

u mnie nic nie przerywa idzie jak na bezynie wynienilen sonde 450 zl rabat jak jezdzilem na benzynie to spokuj na gazie po tygodniu sie zapalila i sana zgasla po odpaleniu na bezynie i na razie spokuj
trojan343
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna