Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie odpala brak zasilania pomki paliwa

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie odpala brak zasilania pomki paliwa

Postprzez marglo81 » 8 grudnia 2013, 13:38

Witam potrzebuje pomocy ,mam seata leona 1,6 8 zaworów od pewnego czasu zaczął ciężko zapalać np:za 5 razem,jak odpalił to od razu, obroty równe nie szarpało nim.Lecz w końcu odmówił odpalania,podłączyłem pod waga wyświetla 1 błąd czujnika położenia wałka rozrządu,ale podobno nawet jak ten czujnik jest padnięty to i tak powinien odpalić.Zadziwiło mnie że nie słyszę pompki paliwa,sprawdziłem ją na krótko działa,zdiołem wężyk dolotowy do wtrysków zacząłem kręcić paliwo nie leci.Po psiknięciu samo startu w filtr powietrza samochód załapuje.
Pomóżcie czego to może być przyczyna,może ktoś ma jakiś schemat elektryczny instalacji pompki paliwa ,gdzie szukać przekaźnika i ktury bezpiecznik jest od pompki.Proszę o porady z góry dziękuje.
marglo81
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Nie odpala brak zasilania pomki paliwa

Postprzez Stunter » 8 grudnia 2013, 16:08

Bezpiecznik, nad akumulatorem, taka blaszka pomiędzy dwoma śrubkami, sprawdź to ;)
Stunter
Signo
Signo

Silnik: benzyna 1.8

Postprzez marglo81 » 8 grudnia 2013, 17:25

bezpiecznik ok ma przejście.:(
marglo81
Stella
Stella

Postprzez agrala » 9 grudnia 2013, 10:37

Pompa steruje przekaznik ktory jest w skrzynce nad nogami kierowcy a tym przekaznikiem steruje ECU - sterownik silnika (komputer).
Przekaznik jest na samy dole skrzynki - czwarty od lewej, sasiaduje z duzym (zajmuje 2 miejsca) przekaznikiem od wycieraczek ktory jest z jego prawej strony.
Jezli ECU nie dostaje zasilania to nie bedzie sterowal przekaznikiem ale skoro na samo-starcie cos sie dzieje to raczej sterownik silnika dziala.
Sprawdz bezpiecznik nr 28 w skrzynce bezpiecznikowej przy drzwiach w lewej czesci deski rozdzielczej.
Bezpiecznik ten jest zasilany z przekaznika pompy paliwa a przed przekaznikiem jest jeszcze bezpiecznik na akumulatorze - 50A - 4 od lewej (liczac od strony silnika).
Na bezpiecznik 28 idzie zasilanie tylko wtedy kiedy sterownik silnika wlaczy przekaznik. Pojawia sie tam napieice tylko przez jakies 2 sek po wlaczeniu zaplonu i tylko wtedy kiedy sterownik silnika widzi obroty silnika. Podpinajac kontrolke pod bezpiecznik 28 i krecac rozrusznikiem kontrolka powinna sie zapalic.
Jezeli sie nie zapala to zobacz czy na przekaznik dochodzi zasilanie.
W gniezdzie przekaznika sa oznaczenia:
17 - staly plus
19 - plus po stacyjce
23 - zasilanie pompy
16 - sterowanie masa ze sterownika silnika.
Zobacz czy sa oba plusy i czy jest przejscie pomiedzy 23 w gniezdzie przekaznika a bezpiecznikiem 28, mozesz tez sprawdzic czy jest przejscie pomiedzy bezpiecznikiem 28 a wtyczka na pompie i czy do pompy dochodzi masa.
Na 16 gnizada przekaznika powinna pojawic sie masa przez jakies 2 sek po wlaczniu zaplonu i powinna byc caly czas jak krecisz rozrusznikiem.

Mam nadzieje ze wszystko ladnie wytlumaczylem :)
Sprawdz to i daj znac czy znalazles usterke a jak nie to napisz i bedziemy radzic dalej.
agrala
Signo
Signo

Auto: Ibiza

Postprzez marglo81 » 10 grudnia 2013, 18:38

Witam ponownie problem rozwiązany :mrgreen: ,wina leżała po stronie przekaźnika,tylko nie wiem czy jest uszkodzony bo po wyjęciu z gniazda i sprawdzeniu wyjść wszystko się okazało że jest ok.Włożyłem z powrotem przekaźnik i silnik odpalił a styki nie wyglądały na zaśniedziałe,pojeżdżę trochę i się okaże czy to styki czy przekaźnik.

WIELKIE DZIĘKI za instrukcję gdzie szukać bez twojej porady sam bym tego nie rozgryzł. :brawo:
marglo81
Stella
Stella

Postprzez agrala » 10 grudnia 2013, 20:54

Prosze bardzo, moze kiedys Ty bedziesz mogl mi pomoc.
agrala
Signo
Signo

Auto: Ibiza

Postprzez Tracer2 » 11 grudnia 2013, 05:56

marglo81 napisał(a):Witam ponownie problem rozwiązany :mrgreen: ,wina leżała po stronie przekaźnika,tylko nie wiem czy jest uszkodzony bo po wyjęciu z gniazda i sprawdzeniu wyjść wszystko się okazało że jest ok.Włożyłem z powrotem przekaźnik i silnik odpalił a styki nie wyglądały na zaśniedziałe,pojeżdżę trochę i się okaże czy to styki czy przekaźnik.

Przekażnik ma zapewnie tzw. "zimne luty". Można to polutować lub wymienić na nowy, bo problem wróci jak się znowu utlenią.
Poruszenie pomaga na jakiś czas.Ja tak miałem z przekaznikiem 109.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez marglo81 » 11 grudnia 2013, 06:42

Jeszcze raz dziękuje bardzo za pomoc,Temat już chyba można uważać na zamknięty.
marglo81
Stella
Stella

Postprzez Diesel193 » 15 maja 2017, 06:02

Panowie gdzie szukac tego przekaznika 109 w. Leonie 1p fr? Dokladniej jak sciagam klapke gdzie jest wtyczka pod kompa sa przekazniki ale glownie numeracja powyzej 400 w dobrym miejscu szukam?
Diesel193
Signo
Signo

Auto: Leon II 1P FR
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna