Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przekażnik Świec Żarowych Kompatybilnosc D,C z A?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przekażnik Świec Żarowych Kompatybilnosc D,C z A?

Postprzez kobzyr » 13 grudnia 2011, 00:11

Witam,
Jakims dziwnym trafem, rynienka podszybia (akurat prawa strona) mi się złamała (t.j uchwyty) i wygląda na to ze parę razy woda z przedniej szyby zalewała mi przekaźnik świec (zwany chyba przekaźnikiem czasu żarzenia). Stąd wiadomo problemy z błędem świecy...
Czy przekaźnik VW 038 907 281A (BOSCH 0281 003 023 lub BOSCH 0281 003 094) można zastąpić VW 038 907 281C (BOSCH 0281 003 027) lub ewentualnie VW 038 907 281D (BOSCH 0281 003 038). Podstawki chyba wyglądają tak samo. Pytam gdyż ciężko jest go dostać (używkę) a na allegro sporo jest tych z literką D i C. A w ASO wołają 300sztuk złota :evil:

VW 038 907 281A (BOSCH 0281 003 023 lub BOSCH 0281 003 094)
Obrazek

VW 038 907 281C (BOSCH 0281 003 027)
Obrazek
Obrazek

VW 038 907 281D (BOSCH 0281 003 038)
Obrazek
Obrazek
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Przekażnik Świec Żarowych Kompatybilnosc D,C z A?

Postprzez Sammael » 13 grudnia 2011, 00:22

C tak, D raczej nie
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kobzyr » 13 grudnia 2011, 15:11

Sammael Dzieki za info. Jesli nie dostane C to D sprobuje zalozyc. Raczej nie powinno sie nic popalic najwyzej nie bedzie sie zalaczal? Jak myslisz ?
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez Jacek0202 » 30 maja 2012, 21:49

cześć kobzyr, mam podobny problem z tym przekaźnikiem i też nie uśmiecha mi się wydać na niego w ASO ponad 300 setki, czy montowałeś C lub D ? jakie są tego efekty w aucie. Pozdr.
Jacek0202
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR

Postprzez kobzyr » 31 maja 2012, 20:49

Siema Jacek0202. Ja jeżdżę dalej na A. Nie montowałem C ani D. Jak rozebrałem plastiki podszybia okazało się ze rynienka odprowadzająca wodę spadła, stad woda z przedniej szyby lała się na przekaźnik. Postanowiłem psiknąć styki kontaktem a zaczepy od rynny dodatkowo wzmocnić. Od teraz zero problemów.
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez Jacek0202 » 1 czerwca 2012, 16:06

Siemka kobzyr, jutro będę rozbierał podszybie i zobaczę co się tam dzieje, bo wymieniłem świece na nowe, całą wiązkę i przekażnik 109 i pali się błąd do 17068 z VAG-a poszperałem w internecie i podobno jest to błąd spowodowany tym przekaźnikiem, ale autko co dziwne odpala normalnie. Popsikam jak mówisz i mam nadzieję że będzie dobrze.
Pozdrawiam
Jacek0202
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR

Postprzez kobzyr » 1 czerwca 2012, 17:06

Przy obecnych temperaturach świece tylko służą do fazy post-glow, czyli włączają po odpalaniu silnika na jego szybkie rozgrzanie motoru. Jak temperatura płynu osiągnie 25 stopni ecu wyłącza grzanie.Dlatego łapiesz błędy.
Jak zaglądniesz na podszybie...tzn na ta kratkę od strony kierowcy i jeśli zobaczysz przekaźnik to znak ze rynienka tak jak ummie wypadła i problem jest ten sam. Jak rozbierzesz podszybie będziesz miał wszystko na wierzchu. Sprawdź czy kable główny komputer są osłoniętę rynienkami i takim kawałkiem elastycznej foli. Posprawdzaj czy przewody od głównego kompa do przekaźnika, od przekaźnika do świec nie mają przerw. Jeśli masz Vag-coma wykonaj testy elementów wyznawczych z bloku silnika (01), jest tam miedzy innymi test tego przekaźnika. Jak przekaźnik się załączy pojawi się na krótką chwilę napięcie na każdej fajce wiec niech druga osoba w tym samym sprawdzi miernikiem lub próbówka czy faktycznie ono jest. Btw masz na pewno ARL'a ? Bo jeśli nie to przekaznika powinnienes szykać pod kierownicą z numerem 103. 109 natomiast jest przekaźnikiem terminalowym więc gdyby on był felerny inne rzeczy by Ci świrowały.
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez olszu » 27 października 2012, 11:30

VAG pokazuję mi błąd przekaźnika świec żarowych.
Po skasowaniu, wraca.
Świece ostatnio sprawdzałem "na krótko" i każda żarzy.
Ogólnie kontrolka normalnie się zapala i gaśnie. Czas jej świecenia jest zależny od temperatury na zewnątrz (im zimniej, tym dłużej się swieci).
Po przekręceniu kluczyka i zgaśnięciu kontrolki, słychać "słynne" pyknięcie.
Teraz pytanie, czy w każdym TDIku, ów przekaźnik znajduje się na podszybiu ?
edit: pytania nie było, ślepy chyba jestem, bo odp. jest na górze... :buja:

Posta nie kasujcie, niebawem podmienię przekaźnik i wtedy będę pytał co dalej, jeśli będzie to samo.

-- 27 paź 2012, o 12:30 --

Dzisiaj zamontowałem nowy przekaźnik świec (103) i znowu po skasowaniu wraca ten błąd.
Glow Plug Relay (J52): Open or Short to Ground

Podpowiedzcie co tu można jeszcze wykombinować...
olszu
Sport
Sport

Auto: 120d

Postprzez colin23 » 27 października 2012, 11:52

Wyeliminuj jeszcze wiązkę. Odepnij każdą świecę i psiknij w kapturek jakiegoś preparatu do elektroniki (izopropanol).
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez olszu » 27 października 2012, 21:13

Kontakt moze byc?
olszu
Sport
Sport

Postprzez colin23 » 27 października 2012, 21:54

colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez olszu » 28 października 2012, 16:27

Psiknąłem dzisiaj kontaktem w fajki i nic to nie dało.
Dalej wywala błąd...
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, czy zostało już sprawdzenie całej wiązki ?
olszu
Sport
Sport

Postprzez PiterEL » 6 listopada 2012, 08:49

A ja mam u siebie takie zjawisko. Moze to normalne ale chciałem zapytać.
Rano przekrecam kluczyk czekam az swiece zagrzeja i uslysze charakterystyczne "pykniecie" przekaznika. Wtedy krece rozrusznikiem. Auto odpala. Zapalam światełka i odjeżdzam. Jade jakiś kawałek osiedlowymi drogami aby ominąć korki na drogach normalych. Dojezdzam do jednego skrzyzowania ze swiatlami. Nieraz na nim chwile stoje i slysze dziwne po tym czasie znow jakby tykniecie przekaznika... Slysze to w okolicy kierownicy z lewej strony. Jak mialem zwykle lampy z zarowkami( teraz mam xenony) to wtedy po tyknieciu bylo widać ze swiatła sie rozjaśniały mocniej... Tez wczesniej na zwyklych zarowkach po odpaleniu auta jak dawalem gazu powyzej 2000obr to tez zarowki sie rozjasnialy i slychac bylo przy przygazowywaniu tykanie jakby przekaznika... Czy to normalne ? Tylko dlaczego jakby troche brakowało napiecia... i te swiatla przygasaja...
Ładowanie akumlatora jest ok, akumlator rowniez, swiece grzeja wiec nie wiem.
Silnik ASV VP rok 2002 z maja.
Proszę o pomoc. Aha alternator jest seryjny 90A. Myslalem o zmianie na 120A tym bardziej ze dolozylem grzenie plynu chlodzacego za pomoca swiec... ale trafic w dobrym stanie alternator to problem.
Seat EXEO 2.0 TDI CR 170KM CAHA wersja FR - jest obecnie

Seat LEON 1M 1.9 TDI ASV+BOSCH 216+Turbo ASZ+Eibach Pro Kit+Tomason TN4
157 KM / 348 Nm Powered by BARTPOL/KINGSOFT - był ale sentyment pozostał :)
PiterEL
TopSport
TopSport

Auto: Exeo 2.0 TDI CR

Postprzez marcin7x5 » 6 listopada 2012, 09:25

Te pyknięcie to pewnie moment wyłaczenia dogrzewania.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez PiterEL » 6 listopada 2012, 09:34

No ale dziwne ze lekko swiatla na zarowkjach przygasały...

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez marcin7x5 » 6 listopada 2012, 10:22

PiterEL napisał(a):to wtedy po tyknieciu bylo widać ze swiatła sie rozjaśniały mocniej...

Naturalne zjawisko. W momencie odłaczenia grzania wzrasta napięcie więc i światła się rozjasniają. Z tego co piszesz to działo się to na wolnych obrotach czyli wtedy kiedy alternator nie pracuje z "pełna mocą"
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez PiterEL » 6 listopada 2012, 10:31

No tak na wolnych ale jak przygazowywałem czyli alternator miał swoja prawidłowa moc to przekaznik tykał i światła juz swieciły poprawnie... Czyli nie mam sie czym przejmować i zostawić to w spokoju... ?

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez marcin7x5 » 6 listopada 2012, 11:56

PiterEL napisał(a): Czyli nie mam sie czym przejmować i zostawić to w spokoju...

dokładnie tak
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez PiterEL » 6 listopada 2012, 11:59

marcin7x5 napisał(a):
PiterEL napisał(a): Czyli nie mam sie czym przejmować i zostawić to w spokoju...

dokładnie tak

Dzieki :)

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez kociu » 9 grudnia 2012, 14:34

Witam panowie, muszę odgrzać trochę kotleta...

Mianowicie podobnie jak wyżej świecił mi się błąd 17068. Wcześniej miałem błąd świecy żarowej na 4 cylindrze, teraz zmieniłem świece przed zimą było może z 2 tyg spokoju bez checka aż w końcu się pojawiła super kontrolka. Oczywiście na VAGu błąd komunikacji między przekaźnikiem a sterownikiem przeniesienia napędu o ile dobrze pamiętam, takie coś wyskoczyło.
Rozebrałem podszybie, przekaźnik nie był zalany, rynienki na swoim miejscu, ale przez to że pada śnieg, woda dostaje się przez otwory z wycieraczek, innej opcji nie ma, chociaż nie wiem czy to ma wpływ bo tak jak piszę przekaźnik suchy, mokre jedynie przewody tak z 10 cm od komputera tyle że one są w peszlach i do tego owinięte taśmą izolacyjną.
Psiknąłem przekaźnik jak i wtyczkę kontaktem (konkretnie takie coś http://www.eurocar-sklep.pl/kontakt-spray-aerozol-stykow-300ml-p-127.html )
Odczekałem z pół godzinki, wkładam przekaźnik a on bez włączenia zapłonu, bo ja wiem 2-3 minutach jest gorący jak mało co, ledwo go wypiąłem do tego smród jakby się zwarł...
Był suchy bo czekałem aż środek odparuje i nie bardzo wiem o co chodzi, po ponownym włożeniu odpaliłem auto ale znowu się zagrzał, zgasiłem i wyciągnąłem go, potem chciałem odpalić bez przekaźnika, przekręcam kluczyk a tu na stacyjce kontrolki chyba ABSu, poduszek się świeciły i auto nawet nie chciało drgnąć, rozładowało aku.
Jest to możliwe żeby przez zwarcie przekaźnika rozładowało akumulator w 5 minut ?

Podładowałem aku i wyciągnąłem przekaźnik, po jakiś 20 min odpalił normalnie tyle że bez przekaźnika, muszę zamówić nowy.

Jakieś pomysły o co mu chodzi? Muszę jechać na garaż po wydruk błędu to dokładnie napiszę jaki komunikat wyskoczył

-- 9 gru 2012, o 15:34 --

kociu napisał(a):Witam panowie, muszę odgrzać trochę kotleta...

Mianowicie podobnie jak wyżej świecił mi się błąd 17068. Wcześniej miałem błąd świecy żarowej na 4 cylindrze, teraz zmieniłem świece przed zimą było może z 2 tyg spokoju bez checka aż w końcu się pojawiła super kontrolka. Oczywiście na VAGu błąd komunikacji między przekaźnikiem a sterownikiem przeniesienia napędu o ile dobrze pamiętam, takie coś wyskoczyło.
Rozebrałem podszybie, przekaźnik nie był zalany, rynienki na swoim miejscu, ale przez to że pada śnieg, woda dostaje się przez otwory z wycieraczek, innej opcji nie ma, chociaż nie wiem czy to ma wpływ bo tak jak piszę przekaźnik suchy, mokre jedynie przewody tak z 10 cm od komputera tyle że one są w peszlach i do tego owinięte taśmą izolacyjną.
Psiknąłem przekaźnik jak i wtyczkę kontaktem (konkretnie takie coś http://www.eurocar-sklep.pl/kontakt-spray-aerozol-stykow-300ml-p-127.html )
Odczekałem z pół godzinki, wkładam przekaźnik a on bez włączenia zapłonu, bo ja wiem 2-3 minutach jest gorący jak mało co, ledwo go wypiąłem do tego smród jakby się zwarł...
Był suchy bo czekałem aż środek odparuje i nie bardzo wiem o co chodzi, po ponownym włożeniu odpaliłem auto ale znowu się zagrzał, zgasiłem i wyciągnąłem go, potem chciałem odpalić bez przekaźnika, przekręcam kluczyk a tu na stacyjce kontrolki chyba ABSu, poduszek się świeciły i auto nawet nie chciało drgnąć, rozładowało aku.
Jest to możliwe żeby przez zwarcie przekaźnika rozładowało akumulator w 5 minut ?

Podładowałem aku i wyciągnąłem przekaźnik, po jakiś 20 min odpalił normalnie tyle że bez przekaźnika, muszę zamówić nowy.

Jakieś pomysły o co mu chodzi? Muszę jechać na garaż po wydruk błędu to dokładnie napiszę jaki komunikat wyskoczył

Dokładne diagnozy VAGa
Kod usterki: 17068
Can-Bus/Przewód Transmisji Danych Pomiędzy Sterownikiem Świec Żarowych i Sterownikiem Przeniesienia Napędu - zakłócenia komunikacji
viewtopic.php?t=30495 -> Red TS by kociu :)
kociu
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez paweloli » 14 lutego 2014, 11:36

Panowie mam leona ARL z 2002r. Świeci mi sie check na desce, vag pokazuje błąd 17068 czyli przekaźnik świec żarowych. Pytanie gdzie on jest w moim aucie?? Piszecie tu o podszybiu ale jak zdjąłem plastikowe podszybie to nic takiego tam nigdzie nie ma po środku jest komputer a tak to żadnej wolnej wtyczki ani przekaźnika nie widać nigdzie. Na podszybiu obok zaworków n75 w komorze silnika jest takie małe pudełko i tam są zamknięte dwa przekaźniki 100 i 53. Nic poza tym. Poradźcie gdzie tego szukać i jakie to wygląda.
paweloli
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Postprzez Dompaw » 15 lutego 2014, 16:34

Witam.
W ARL sterownik świec znajduje się obok dolnej łapy trzymającej mechanizm wycieraczek. Tak na oko w połowie odległości między komputerem a puszką/przykrykwą z przewodami wchodzącymi do środka auta. Sterownik ten jest przykręcony jedną śrubą do tej łapy wycieraczki i wygląda tak jak kilka postów wyżej.
Dompaw
Stella
Stella

Auto: SEAT Leon 1M

Postprzez paweloli » 15 lutego 2014, 16:40

No wlasnie o to chodzi ze w tym miejscu, o którym piszesz nie ma go u mnie w aucie z 2002r. Wiązka jest oryginalna i nic nie widac zeby ktos to z tamtad usowal. Wiec gdzie to moze byc w tym roczniku.
paweloli
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Postprzez Dompaw » 16 lutego 2014, 17:14

Przepraszam, mojo pomyłka. W ARL do maja 2003 nie było sterownika świec tylko tak jak w innych silnikach przekaźnik 103. Skrzynka przekaźników jest pod kierownicą.

Pozdrawiam.
Dompaw
Stella
Stella

Auto: SEAT Leon 1M

Postprzez silver2004 » 21 października 2014, 06:06

Witam.
Odgrzewam temat.Mam problem z przekaźnikiem świec żarowych.U mnie występuje 038907281A.Czy ktoś zakładał z literką D ???Kostka w A i D jest taka sama więc teoretycznie powinny pasować.Chyba że "złośliwość" VW i trzeba kupić nówkę za 400PLN
silver2004
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ARL

Postprzez Chomix » 2 lutego 2016, 18:43

Sorka ze odkopuje temat ale czy moze mi ktos wytlumaczyc czym sie roznia te przekazniki z literka a, c czy d ? Wlozylem z koncowka "D" i blad sie nie pojawia ale czy moze to zaskutkowac jakimis innymi awariami?
Pozdroo
Chomix
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel