Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
MdA1M napisał(a):Cześć,
Dziękuję za pomoc, nie wiem czy słusznie ale podjąłem decyzję i kupiłem turbo fabrycznie nowe garretta, jeżeli przestanie się dziać tak jak się dzieje to nie będę żałował kasy, auto nie jest do przerobienia, chcę go zachować w 100% w oryginale. Dzięki raz jeszcze za zainteresowanie się tematem. Pozdrawiam.
MdA1M napisał(a):Witam,
Od kilkunastu dni piszę o swoim problemie Dotyczącą leona 1.9 TDI 130km , pomimo szczerej pomocy ze strony forumowiczów problem nadal nie został rozwiązany, a auto jak przydymiało na niebiesko tak dymi na dal, nie jest to proces ciągły tylko okresowy. Z racji tego że problem zaczął sie pojawiać po 2 wymianie turbiny zdecydowałem się po raz 3 na jej wymianę. Nie zdecyduje się na regenerację tylko chce kupić fabrycznie nową od firmy z Siedlec od której otrzymałem następującą opcję, mianowicie:
KKK (Borgwarner) 54399880023 - 2460 pln brutto
lub mocniejsza od ARL 150 KM
721021 - 2829 pln brutto + uszczelki gratis
lub jeszcze mocniejszą od BTX 160 KM
742614 - 3321 pln brutto + uszczelki gratis
Nie wiem czy w dobrą stronę idę ale czas najwyższy podjąć kroki zmierzające do rozwiązania problemu.
PiterEL napisał(a):MdA1M napisał(a):Witam,
Od kilkunastu dni piszę o swoim problemie Dotyczącą leona 1.9 TDI 130km , pomimo szczerej pomocy ze strony forumowiczów problem nadal nie został rozwiązany, a auto jak przydymiało na niebiesko tak dymi na dal, nie jest to proces ciągły tylko okresowy. Z racji tego że problem zaczął sie pojawiać po 2 wymianie turbiny zdecydowałem się po raz 3 na jej wymianę. Nie zdecyduje się na regenerację tylko chce kupić fabrycznie nową od firmy z Siedlec od której otrzymałem następującą opcję, mianowicie:
KKK (Borgwarner) 54399880023 - 2460 pln brutto
lub mocniejsza od ARL 150 KM
721021 - 2829 pln brutto + uszczelki gratis
lub jeszcze mocniejszą od BTX 160 KM
742614 - 3321 pln brutto + uszczelki gratis
Nie wiem czy w dobrą stronę idę ale czas najwyższy podjąć kroki zmierzające do rozwiązania problemu.
Przerabiałem już ten temat tak samo w swoim ASV. Też kupiłem od nich turbo i niestety padło.... Geometria zapieczona. Poszło na regeneracje. I znów teraz problem że prawdopodobnie turbo rzuca olejem. Brałem turbo od Gruchy ale jest gwarancja więc pojedzie na gwarancje gdyż rzucało olejem od początku. Była sugersia Gruchy abym odłaczył odme. Odłaczyłem. I dalej. W piątek wymyłem cały dolot bo mówie może pozostałości oleju w IC i teraz za kilka dni okaże się czy puszcza olej. Bo rano albo po 8h jak odpalam to puszcza mega bąka niebieskiego. Więc obstawiam ze turbo rzuca olej i po dłuższym postoju spalam ten olej przy odpaleniu. Napewno tematu nie zostawię.
Bart111 napisał(a):PiterEL mógłbyś streścić swój przypadek z kolesiami z Siedlec? Brałeś nową Garretta? Miała wszystkie plomby? Jak długo na niej jeździłeś? Próbowaliście na niej stroić auto?
MdA1M - tak jak Ci pisałem - będziesz czuł różnicę i na pewno będziesz zadowolony, ale przy ASZ'ie warto by było zrobić jakiś program typowo pod ARL'a i za mocno auta nie pałować zanim tego nie zrobisz
MdA1M napisał(a):Proponował mi turbinę z ARL-a ale nie chcę auta modyfikować chcę go zostawić w 100% oryginale.
Martinus1985 napisał(a):MdA1M napisał(a):Proponował mi turbinę z ARL-a ale nie chcę auta modyfikować chcę go zostawić w 100% oryginale.
![]()
MdA1M napisał(a):ja Kupiłem w Oleśnicy http://turbo.sklep.pl/seat.html .
PiterEL napisał(a): I podobno Garret nie regenruje a tu nagle fabryczna regeneracja ? Hmmm Co krok to każdy gada inaczej
PiterEL napisał(a):Grucha wyczyscil geometrie i zwiekszyl luz na lopatkach i kazal odlaczyc odme. Owszem po tym zdecydowanie dluzej jezdzilem zanim zapieklo sie teraz ale olej dalej lecial z turbo mimo odlaczonej odmy. W piatek ostatni umylem caly dolot wszystkie weze i IC i zobacze za kilka dni czy leci. Jak leci to reklamuje bo mowie problem mialem zaraz po regeneracji i sofcie u Gruchy. Kumpel do ARLa wzial i ma spokoj. Nic nie leci i jest ok.
bzyniu28 napisał(a):Tak było, gadałem ze swoim mechanikiem niedawno to coś mówił że Garrett zaczął wypuszczać zestawy naprawcze ale są strasznie drogie, więc nie łudźcie się że turbo zregenerowane za 1000zł jest na oryginalnych częściach
GruchaARL napisał(a):O kosztach trudno powiedzieć, tanio nie jest
Tooshie napisał(a):GruchaARL napisał(a):O kosztach trudno powiedzieć, tanio nie jest
Dokładnie, jestem tego najlepszym przykładem
GruchaARL napisał(a):Po takich objawach jak kolega pisał wyżej, rano przy zapalaniu dymek niebieski, przebieg auta to podstawa. Głowica typu uszczelniacze,prowadnice zaworowe, każda jedna jest do zrobienia po przekroczeniu 100tyś km. Nie mówiąc już o samochodach które mają duże przebiegi. TDI zaczyna być starym śmietnikiem i coraz częściej zdarzają się przypadki trupów. Potem ich uzdrowienie jest kosztowne, a klienci są zniesmaczeni. Tak jak PiterEL, który wybiera się do mnie jak sójka za morzei dojechać nie może, żeby sprawdzić o co kaman.....
MdA1M napisał(a):A w moim przypadku jak to się ma w stosunku do uszczelniaczy. Auto rano po odpaleniu pierdnie na wg. mnie na szaro-biały dymek . Z czasem jak jadę jest ok, np. jak jadę z równą prędkością, puszczę nogę z gazu auto leci, ponownie nacisnę gaz (nie gwałtownie) widzę niebieskawy dymek przez 2-3 sek. potem zanika przejadę kawałem operację powtórzę i tak samo ...
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość