Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzynia DUU zaczyna wyc

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Skrzynia DUU zaczyna wyc

Postprzez biosofnet » 15 kwietnia 2014, 07:22

Moja skrzynia biegow DUU miesiac po remoncie zaczela czasami "wyc" na 5-tym biegu. Dodaje gazu i jest ten charakterystyczny dzwiek, puszczam gaz i ustaje. Dzieje sie tak czasami przy dluzszej trasie i tylko na 5-tce. Co robic? Skrzynia jest po remoncie - z powodu zerwanych nitow.
biosofnet

Reklama

Re: Skrzynia DUU zaczyna wyc

Postprzez johny_karol » 15 kwietnia 2014, 13:59

ile płaciłeś za regeneracje i gdzie??możliwe że nie zostały wymienione której łożyska oporowe i ono wyje
johny_karol
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: AKL 1.6

Postprzez biosofnet » 16 kwietnia 2014, 07:16

Za regeneracje zaplacilem okolo 1600zl juz z olejem a robilem u mojego mechanika co naprawia mi auto od zawsze... Dzisiaj z koleii skrzynia zaczela wyc juz na kazdym biegu i wyczowalny jest zapach oleju-smaru w samochodzie.
biosofnet

Postprzez adasbb » 16 kwietnia 2014, 10:07

Kolego, jak już śmierdzi olejem przekładniowym to nie wiem na co czekasz. Auto najlepiej na lawecie do mechanika, niech naprawia w ramach gwarancji, bo możliwe, że coś skopał. Zapłaciłeś nie mało także zwrot auta do naprawy. Nie jeździł bym już tym autem, bo możesz narobić tylko więcej szkód i gotów Ci tego mechanik nie przyjąć na gwarancji.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez biosofnet » 16 kwietnia 2014, 11:10

Tak tez zrobilem - auto wrocilo do fachowca... trace zaufanie do niemieckich aut :(
...a swoja droga to jak to moze byc, ze niemcy wypuszczali przez trzy lata wadliwe skrzynie montowane w tylu roznych samochodach i nie wzywali do serwisow... vw jest przereklamowany...
biosofnet

Postprzez johny_karol » 16 kwietnia 2014, 13:48

ja za regeneracje dałem za wszystko 2000 zł i ku.... cieknie mi olej ze skrzyni w miejscu łączenia z silnikiem ...
johny_karol
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: AKL 1.6

Postprzez biosofnet » 28 kwietnia 2014, 18:23

Skrzynia biegów się rozpadła po raz drugi. Jeden z zębów na kole głównym przekładni się ukruszył i spowodował pęknięcie obudowy
(stąd czułem w samochodzie podczas jazdy smród oleju)
Mój mechanik poskładał tą skrzynię od nowa z innej wyciągniętej z jakiegoś szrotu - twierdzi, że to skrzynia od VW VENTO z 1995roku.
Powiedział mi, że wszystkie skrzynie w VW są takie same i to będzie sprawnie działało w moim samochodzie.
Faktycznie jeździłem dzisiaj bez problemów poza lekkim terkotaniem przy wciśniętym sprzęgle na 1wszym i 2gim biegu.
Podobno ta skrzynia też ma nity ale grubsze niż DUU, którą miałem w oryginale.
Co myślicie o takiej podmianie z innego VW i czy ma ktoś podobne doświadczenia?

-- 28 kwietnia 2014, 20:23 --

Dzisiaj podczas jazdy mialem taka sytuacje: ruszam z jedynki, krece do 3000obr. po czym zmieniam na dwojke i widze ze auto jedzie dalej na jedynce gdyz wkreca sie na coraz wyzsze obroty. Kiedy bylo 5000obr. przy wcisnietym gazie skrzynia sama wrzucila dwojke - czulem sie jak w automacie. Co jest grane?
biosofnet

Postprzez adasbb » 30 kwietnia 2014, 11:10

Pasowało by to pod uślizg sprzęgła, niżeli zmiana biegu. Fizycznie było by to nie możliwe :)
adasbb
Sport
Sport

Postprzez biosofnet » 30 kwietnia 2014, 22:31

To znaczy, ze trzeba szykowac sie na wymiane? Stalo mi sie tak po przejsciach ze skrzynia biegow...
biosofnet

Postprzez adasbb » 1 maja 2014, 07:07

Może to nie sprzęgło, czy to jest za każdym razem przy zmianie biegów? Spróbuj odpowietrzyć sprzęgło. Poczytaj sobie o ślizgającym sprzęgle na forum :)
adasbb
Sport
Sport

Postprzez biosofnet » 6 maja 2014, 06:51

Kilka razy mi się to przydarzyło, teraz jest już OK. Dzięki za sugestie...

-- 6 maja 2014, 08:51 --

Ktos sie orientuje ile kosztuje wymiana skrzyni ze sprzeglem?
biosofnet

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna