Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zerwany gwint na łączeniu wahacza z amortyzatorem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zerwany gwint na łączeniu wahacza z amortyzatorem

Postprzez Azenis » 21 lipca 2014, 11:42

Cześć,

Zachciało mi się oszczędzać :)

Zaczęło się od konieczności wymiany sprężyn w tylnym zawieszeniu - na przeglądzie okazało się, że jedna jest pęknięta.
W ASO przeżyłem szok - 390 zł/szt. Szybka konsultacja na forum i kupiłem zamiennik Sachs - 135 zł/szt.
Skoro zamiast płacić prawie 800 zł udało mi się zrobić zakup za 280 zł z przesyłką to postanowiłem, że pójdę dalej z oszczędnościami i sam je wymienię ;) I w sumie szło bez bólu.. do momentu aż zacząłem składać do kupy drugie koło. Przy skręcaniu dolnej części amortyzatora (do której jest również zamocowany łącznik stabilizatora) z wahaczem - zerwałem gwint w wahaczu i na śrubie również. Śruba weszła krzywo. Kupiłem nową śrubę, jednak gwint w wahaczu jest na tyle uwalony, że nie idzie już na prosto wszystkiego skręcić. Śruba przeskanuje :( Próbowałem zaciskiem dopychać śrubę, ale to nic nie daje.

Co teraz zrobić? Czy da rade nagwintować wahacz? Czy czeka mnie wymiana na nowy? Czy ciężko samemu zdemontować wahacz?

Leon ARL 4x4

-- 21 lip 2014, o 12:25 --

Chodzi o tę śrubę. Na obrazku nie widać łącznika stabilizatora

Obrazek
Azenis
Signo
Signo

Auto: Leon4

Reklama

Re: Zerwany gwint na łączeniu wahacza z amortyzatorem

Postprzez dreadlook » 21 lipca 2014, 16:43

Jak wejdzie śruba o rozmiar większa, to gwintuj i po sprawie.. Ale na początek spróbuj przejechać takim samym gwintownikiem jak jest. :)
dreadlook
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne