Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

2.0 Tsi cczb , uszkodzony silnik !

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

2.0 Tsi cczb , uszkodzony silnik !

Postprzez zajkos10 » 23 października 2014, 21:17

Witam , niedawno kupilem od goscia z komisu (tak wiem pewnie moj blad) Leona Fr 2009 rok ,z silnikiem 2.0 tsi 211ps . Ogolnie autko sprawdzone po vinie w salonie wszystko ok , miernik lakieru takze ok , autko cykalo i jazda probna bez zastrzezen . Umowilem sie z gosciem na zakup , dwa dni pozniej . Kupilem , autkiem zrobilem okolo 30 km i zaczal przerywac silnik , zapalila sie kontrolna epc , wlaczyl tryb awaryjny ,auto nie chcialo juz odpalic tel do handlarza przyjechal z komputerem i laweta . Zabrali go na warsztat , wrocilem do domu i zadzwonilem na drugi dzien co z autem , okazalo sie ,ze jeszcze nie zagladli do niego nie mieli czasu itp itd ,wkurzylem sie mowie zabieram go do siebie , obstawialem moze jakas glupota ,podpiecie pod kompa bez uruchomienia silnika nic nie wykazalo , po przekreceniu stacyjki rozrusznik mial chec zakrecic ale nie dawal rady ( jakby cos blokowalo) i przygasaly kontolki. Jak sie pozniej okazalo po wlaczeniu 6biegu i probie pchniecia go do przodu do tylu silnik nie dawal sie obrocic . Mechanik wykrecil swiece ktora okazala sie strasznie uszkodzona , tak jakby ktos ja siekiera ciosal :/ . stwierdzono ,ze moze to byc przyczyna urwanego zaworu . Dwoch mechanikow po obejrzeniu swiecy stwierdzilo ,ze silnik w srodku mogl ulec powaznemu uszkodzeniu . Oczywiscie problemy z autem plus problemu ze sprzedajacym , ktory stwierdzil ,ze niby podejmie sie naprawy ale watpie ,zeby zrobil to tak jak nalezy ( wiadomo nie robi tego jak dla siebie ) . Sadownie w PL nic nie ugram albo bede mial niesprawne auto i czekal na jakies konkrety pare lat . Myslalem czy nie poszukac silnika i po prostu zrobic to dobrze dla siebie i smigac ,ze spokojna glowa . Dodam ,ze do goscia mam ponad 200km i oddajac autko w jego rece nie mam ani kasy ani auta . Moze ktoś coś doradzi ,podpowie albo ma namiary na taki silnik czy cos . Z góry dzieki !!!
podpis usunięty - niezgodny z regulaminem.
zajkos10
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Seat Leon
Silnik: CHGA 1.6

Reklama

Re: 2.0 Tsi cczb , uszkodzony silnik !

Postprzez Gecon » 24 października 2014, 16:44

Współczuje kolego !! wiem kto ma silniki tylko że o kodzie CCZA jeden z przebiegiem 51tyś drugi 28 tyś km, przebieg 100% realny, jak coś to pisz PW
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez zajkos10 » 24 października 2014, 17:14

prawdopodobnie umowie sie z gosciem tak ,ze on zabiera auto i ogarnia naprawe na wlasny koszt . Oczywiscie taki uklad podparty zapisaną umową. Nie mam nic do stracenia, nie padla jakas czesc w aucie tylko caly silnik wiec to jest jedyne rozsadne rozwiazanie w tej chwili. Jesli znow cos nie bedzie halo , bede myslale o naprawie we wlasny zakresie , mowei sie trudno i czlowiek ma nauczke na cale zycie.
podpis usunięty - niezgodny z regulaminem.
zajkos10
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Seat Leon
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Gecon » 24 października 2014, 17:55

Dobrze by było jakbyś dał znać gdzie kupiłeś te auto, może to będzie przestrogą dla innych kupców
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Peter007 » 27 października 2014, 10:59

Ja wiem czy przestroga? Koleś niekoniecznie sprzedał auto z wadą ukrytą. Jak widać nie wypina się na kupującego tylko chociaż sprawia pozory, że chce pomóc. Dla niego to też może być trudna sprawa, bo może stracić dobre imię swojej firmy. Nie ma co mierzyć wszystkich jedną miarą, nie każdy handlarz to oszust! Poczekajmy na rozwój wydarzeń i wtedy osądźmy sytuację.
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez krysbi90 » 19 grudnia 2014, 16:15

I jak Kolego,wyjaśniło się coś???
nie każdy handlarz to oszust!
Zgadzam się z tym, miałem dość podobną sytuację jak zajkos10 i gość z komisu mnie nie wydupcył :brawo: ...więc nie mierzmy handlarzy jedną miarą.
był 1.6 16v----> jest SWAP AUQ+FMIC\TIP\DP3''\380ccm\1.1bar :)
krysbi90
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna