i co wyszło?Tomekm_ 86 napisał(a):Ok dzięki sprawdzę i dam znać
1J0407331AE czy to jest oryginalny przegub wewnętrzny dla ARL 4x4 ?
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
i co wyszło?Tomekm_ 86 napisał(a):Ok dzięki sprawdzę i dam znać
darq12 napisał(a):Witam
Problem stuków w zawieszeniu powrócił tym razem inny. Wymieniałem: gumy i końcówki drążka stabilizatora, końcówki i całe drążki kierownicze, tylne gumy na wahaczach przednich, gumy i łożyska w kielichach, Gumy przegubów całe nic nie ulane. Na szarpakach wszystko oki. A mam taki objaw, gdy skręcam nie ważne w którą stronę to słyszę pojedyncze puknięcie, czasami trzask lub mały zgrzyt nie wiem jak to nazwać, bardziej metaliczny. Również objaw występuje gdy parkuję, zawracał, Ale auto musi się toczyć na postoju raczej tego nie ma. Czasami strzeli mocniej czasami słabiej. Jest to tak powtarzające się że wiem na jakim zakręcie i ile mszę skręcić kierownicą aby objaw zaistniał raz puknie i później mogę kierownicą mocniej lub słabiej podkręcać i nie zaistnieje dopóki znowu nie wyprostuje kierownicy. Auto stoi prosto zbieżność robiona. Mam też taki objaw jak skręcę max w prawo i na jedynce będę dodawał gazu i puszczał to wtedy jest taki objaw jak by kolo całe latało lewe do przodu i do tyłu i dźwięk jest taki skrzypiący. Mam pytanie czy u was też poduszka od strony skrzyni lata luźniej niż od strony rozrządu?? Od skrzyni mogę ja rozbujać jedna ręką a z drugiej strony ledwo dwoma.
-- 10 mar 2014, o 22:04 --
Jest mały postęp dzisiaj byłem u mechanika i przejechał się autem. Stwierdził że to wózek, sanki się pewnie przesuwają. Dokręcił wszystko w zawieszeniu i układzie kierowniczym co miał w zasięgu ręki. Jest znaczna poprawa stuk jest ledwo wyczuwalny ale jest. Mówi że coś jest nie dokręcone. Co jeszcze mogę sprawdzić. Dokręcał maglownicę, wahacze, wszystkie sworznie, końcówki, sanki też.
darq12 napisał(a):W tym problem że łożyska były wymieniane razem z gumami. I nie chce mi się wierzyć że posypały się po pół tora roku, auto nie usiadło nic na gumach. Coś jest nie dokręcone słychać to jak ruszam na skręconych kołach i je prostuje. jeden stuk i koniec zawsze w tym samym kącie na kierownicy i prędkości ruszania jak wolno ruszam to spokój jak troszkę energiczniej to puknie. Po jakichkolwiek dziurach nie jadę jest cisza.
markus312 napisał(a):Maras2003 napisał(a):Liczę na dalesze sugestie
Sprawdź może silentblock wahacza (tylna pozioma tuleja) ona w dużej mierze odpowiedzialna jest za stabilizację koła. Najlepiej założyć wersję wzmocnioną, nr Lemfordera LMI27132. Poniżej foto![]()
Maras2003 napisał(a):U mnie coś się dzieje jakby z prawym kołem, praktycznie tylko podczas skrętu w lewo + dziury w drodze.. jak mam zawrócić na kocich łbach w lewą stronę to modlę się żeby koło nie odpadło. Wygląda tak jakby koło było dość luźno zawieszone na szpilkach, lub piasta byla dość luźno przykręcona. Czuć jakby coś latało przód-tył.
Byłem na szarpakach u mechanika, ale nic nie stwierdzono... Gdzie szukać ?
Maras2003 napisał(a):Sebool2006, a masz tak że jak skręcasz w prawo i jedziesz po dziurach to dźwięk jest głośniejszy ?
Sebool2006 napisał(a):Jak Ci się uda zniwelować problem to daj znać czy pomogła wymiana.
Maras2003 napisał(a):Sebool2006 napisał(a):Jak Ci się uda zniwelować problem to daj znać czy pomogła wymiana.
Przypomnę: pukanie jakby przegubu, głuche pukanie metal o metal dochodzące z prawej strony, głównie na dziurach przy skręcie w lewo
Wyeliminowano przez wymianę sworznia z prawej strony. Różnica jest nawet na prostych kołach
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości